Memurlarda Süt İzni ve Diğer Haklar

0 489

Memurlarda süt izni düzenlemesi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na nazaran belirlenmektedir. Sigortalı çalışan işçilerin emzirme izin süreleri ise 4857 Sayılı İş Kanunu’na nazaran belirlendiğinden kamu çalışanı ve işçilerin doğum sonrası süt ve emzirme izinleri farklılık göstermektedir.

Hem doğum öncesi hem de doğum sonrası izin düzenlemelerinde hanım ve adam memurlara yeni haklar verilmiştir. Güncel hali ile memurların doğum öncesi, doğum sonrası izinleri, doğum sonrası yarı zamanlı ve süt izni mevzusunda merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Memur süt izni hesaplama

Sigortalı çalışan kadınlarda doğum sonrası izin bitim tarihinden itibaren süt izni çocuk 1 yaşını tamamlayana kadar günde 1,5 saattir. Kadın memurlara doğum sonrası analık izin bitiminden sonrasında ilk altı ay günde minimum 3 saat emzirme izni hakkı verilmekte. Sonraki 6 ayda ise günlük süt izin kullanım hakkı günlük olarak 1,5 saat uygulanmakta.Süt izni yanında yarı zamanlı çalışma imkanı ile parasız izin hakkı da sağlanabiliyor.

Emzirme izninin ne vakit kullanılacağı, hangi saatlerde kullanılacağını memur kendisi belirleyerek Kurumu’na dilekçe ile bildirecek. Kurum da bu talebi 657 sayılı kanuna nazaran işleme koyacaktır.

Kamu çalışanı doğum öncesi 32. haftadan adım atmak suretiyle izne ayrılabilecek. İsteyen tabip raporu olması koşulu ile 37. haftaya kadar da çalışabilecek. Her durumda doğum öncesi ve sonrası toplam izin süresi 16 haftayı bulacak. Çoğul doğum durumunda ise toplam 18 hafta olarak izin kullanılacak.

Memura doğum parası

Memurlar doğumdan dolayı bir defaya mahsus olmak suretiyle doğum yardımı ödemesinden yararlanabilmektedir. Doğum yardımı birinci çocukta 300, ikincisinde 400, üçüncü ve sonrasında ise 600 lira olarak ödenmektedir. Başvurular ise Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığı ile yapılmaktadır.

Yarı zamanlı çalışma memur

Yukarıda belirtilen analık izninin bitim tarihinden sonrasında kamu çalışanı annenin birkaç seçeneği olacak. Birinci doğumda iki ay, ikincisinde 4 ay ve sonraki doğumlarda 6 ay dilerse yarı zamanlı çalışıp tam maaş alabilecek. Yarı zamanlı süresince ek olarak emzirme izni verilmeyecek.

Doğum sonrası ücretsiz izin

Kamu çalışanı hanım isterse analık izni bittikten sonrasında 24 ay parasız izin de kullanabilecek. Parasız izin hakkından baba da anneye verilen süre kadar yararlanabilecek. Eğer doğum sonrası analık izin bitim tarihinden sonrasında anne çalışmaya başladıysa, yarı zamanlı çalıştıysa v.b. ve sonradan parasız izne ayrılırsa bu süreler 24 aylık süreden çıkarılmakta.

Memur doğum izninde maaş ödemesi

Malumunuz kadın işçilere doğumdan kaynaklı olarak toplamda 112 günlük ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca yapılmaktadır. Bu süre zarfında işveren maaş ödemesi yapmadığından çalışanın kaybı olmaması adına ödeme SGK tarafınca gerçekleştirilmektedir. Sadece memurlarda bu durum değişik. Memurların doğum öncesi ve sonrası ücretli analık izin süresi süresince Kurumları tarafınca maaşları ödendiğinden memura ek olarak SGK tarafınca doğum parası ödenmemektedir.

Memurlar süt parası alabilir mi ?

Sigortalı olarak çalışan hanım ya da adama yukarıda tutarı belirtilen doğum yardımına ilave olarak emzirme yardımı da ödenmektedir. Doğrusu işçiler hem emzirme hem de doğum yardımı alabilmektedir. Sadece emzirme yardımı ödeneği kamu çalışanı olanlara ödenmemektedir.

Memur doğum, izin hakları ve ödemelere ilişkin tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.