Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir 2021

3 1.218

Malulen emeklilik şartları çalışma gücünü kaybetmiş olanlar tarafından sorgulanmaktadır. Hastalığınızdan ya da bir rahatsızlığınızdan dolayı çalışmakta güçlük çekiyorsanız, sağlık probleminiz çalışmanıza engel teşkil  ediyorsa malulen emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz.

Malulen emekli olma hakkından yararlanabilmeniz için de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınlamış olduğu yönetmelikteki malulen emeklilik hastalıklarına  haiz olmanız ve doğal olarak ki bu hastalıklardan dolayı da toplam iş gücü yitik oranınızın minimum %60 üstünde olması gerekiyor. Peki malulen emeklilik hangi hastalıkları kapsıyor, hangi hastaliklar malulen emekli olur, engelli emeklilik hangi hastalıkları kapsıyor ?Tüm bu soruların cevapları ve yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları hakkında detayları bulabilirsiniz.

Malulen emekli olma şartları nelerdir ?

Malulen emekli olabilmeniz için minimum %60 ve üstü rapor haricinde malulen emeklilik şartları tablosuna göre aranan şartlar şu şekildedir;

  • Hastalığınızın ilk kez sigortalı, bağkurlu olduğunuz tarihten sonrasında meydana gelmiş olması gerekir. Eğer ilk kez sigortalı ya da bağkurlu olduğunuz tarihten ilkin bu hastalığınız mevcut ise ya da doğuştan gelen bir hastalık var ise bu durumda malulen emekli olamazsınız. Engelli emeklilik hakkından yararlanırsınız.
  • Minimum 1800 gün sigorta ya da bağkur priminizin olması gerekir. Bağkur kapsamında müracaat yapacaksanız emekli olabilmeniz için prim borçlarınızın hepsini ödemeniz gerekir.
  • 10 senelik sigortalık süresi şartını sağlamanız gerekir. Sigortalılık süresi işe girdiğiniz, bağkurlu olduğunuz tarihten sonrasında geçen süredir.

Bağkur malulen emeklilik şartları da aynen yukarıda belirtildiği gibidir.Malul emeklilik koşulları özetle böyledir. Bunların haricinde malulen emeklilik hastalıkları sıralamasınde yer edinen hastalıkların birisinin ya da birkaçının sizde mevcut olması gerekir. Normal emeklilik tarihinizi öğrenmek ve şartları hesaplamak için emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Malulen emekli maaşı 2021

Bu kapsamda alınacak emekli maaşı birçok faktöre göre farklılık gösterir. Primlerin ödendiği sigorta kolu, son prim ödenen sigorta, malulluk yüzdesi emekli maaşını etkileyen birkaç faktörden birisi. Primlerinin tamamı asgari ücret yani tabandan ödenen bir sigortalı ya da bağkurlu çalışan için ortalama emekli maaşı 2021’de en düşük 1500 lira olacaktır.

Normal emekli olduğunuzda alabileceğiniz emekli maaşı ve diğer sigorta kollarında alınacak güncel emekli maaşları hakkında detayları https://www.sgksorusor.com/bugun-emekli-olsam-ne-kadar-alirim-7497/ sayfamızdan bulabilirsiniz.

Hangi hastalıklar malulen emekliliği kapsar ?

Peki malulen emeklilik şartları hangi hastalıkları kapsıyor ? Malulen erken emeklilik hastalıkları Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğine göre  belirlenmektedir.Bazı hastalıklarda teşhis konulma tarihinden itibaren lüzumlu şartlar sağlanıyorsa direk malul maaşı bağlanmakta. Bu hastalıklardan birisi de kanser hastalığıdır. Tabip tarafınca kanser teşhisi konulduktan sonrasında kanser hastası malulen emekli olabilmektedir. Güncel hastalık listesi ve maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliğine https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/08/20130803-6.htm sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kanser hastası malulen emekli olabilir mi ?

Tabip tarafınca kanser hastalığı teşhisi konulanlar Sağlık Kurulu raporu şartı aranmadan direk malulen emekli olabilmekte. Doğal olarak tek başına teşhis kafi değil. Yukarıda belirtmiş olduğumuz 10 senelik sigortalılık süresi ve 1800 prim gün şartının da arandığını belirtmek isterim. Eğer kanser hastası bakıma muhtaç derecede engelli ise 10 yıl şartı aranmadan da emekli olur.

Kanser hastasına tanı konulduktan sonrasında emekli maaşı 18 aylığına bağlanıyor. 18 ay sonrasında kontrole doğal olarak tutulan hastanın rahatsızlığı devam ediyorsa aylığı da ödenmeye devam ediliyor. Fakat hastalığında düzelme var ise doğal olarak bu durumda aylık kesilebiliyor. Kan kanseri tanısı konulanlara 24 ay süre ile malul maaşı ödeniyor.

Malulen emeklilik başvurusu 2021

Eğer yukarıdaki şartları sağlıyorsanız müracaat işlemi o kadar da kolay değil. Başvuruda istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Malulen emeklilik müracaat formu
  • Daha ilkin almış olduğunuz Sağlık Kurulu raporu var ise bu raporun aslı ya da aslı gibidir fotokopisi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Erkek sigortalılar için askerlikle ilişiği olmadığına dair belge.

Malulen Emeklilik Formu

Müracaat yapılacak yer doğal olarak olunan son sigorta koluna bakılırsa değişmekte.Son çalışma bağkur ise bağkur dosyanızın bulunmuş olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, son çalışma ssk ise işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, devlet memuru iseniz kendi kurumunuza müracaat yapmanız gerekir.

Genel olarak malulen emeklilik mevzusunda size verebileceğim bilgiler bu şekilde. Kafanıza takılan bir şey var ise ya da sormak istediğiniz bir sual var ise yazının altından sorabilir ya da mevzu hakkında görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Sorularınızı tek tek cevaplayacağımdan güvenilir olabilirsiniz.

Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri 2021

Malulen emekli olabilmek için aranan yüzdelik yani işgücü kaybı şartı %60’tır. İlk defa çalışmaya başladığı ya da prim ödemeye başladığı tarihten itibaren iş gücü kayıp oranı en az %60 ya da üzeri olan kişiler malulen emekli olma hakkından yararlanabilmektedirler. Bunun haricinde engelli emeklilik hakkından yararlabilmek için aranan temel şartlardan birisi de en az %40 ya da üzerinde engel raporunun olmasıdır.

Her hastalık için derecesine göre belirlenen oran farklılık göstermektedir. Yani şu hastalık için şu kadar oran verilir demek yanlış olacaktır. Tüm hastalıkların oranları esas alınarak balthazard formülü uygulanmakta ve iş gücü kayıp oranı hesap edilmektedir.

40 malulen emeklilik şartları nelerdir ?

İlk defa çalışmaya başlamadan önce rahatsızlığı olanlar malulen emeklilik hakkından yararlanamazlar. Hem bu kapsama girenler hem de  %60 rapor alamayan ancak en az %40-59 arası raporu olanlar da engelli indirim hakkından yararlanırlar. Eğer en az %40 ya da üzerinde engel raporunuz varsa erken emeklilik şartlarınıza engelli emeklilik tablosu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Malulen emeklilik sorgulaması nasıl yapılır ?

Eğer malulen emeklilik için başvurunuzu yeni yaptıysanız takibini ve son durumu SGK evrak takip sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Ancak emekli aylığı bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, mevcut maaşınızı sorgulamak için e-devlete giriş yapmanız gerekiyor. E-devlete giriş sağladıktan sonra;

  • SSK malulen emekli maaşı sorgulamasını 4A Aylık Bilgisi,
  • Bağkur malulen emekli maaşı sorgulamasını 4B aylık bilgisi,
  • Emekli sandığı malulen emekli maaşı sorgulamasını ise 4C Aylık Bilgisi menüsünden yapabilirsiniz.

Malulen emeklilik hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Ogün aldı

    Malulen emeklilik için başvuru yaptım. Hastanede heyete girdim raporum sgk ya gönderildi. Evrak takibinden baktığımda
    Acıklama kısmında
    “Maluliyet tespiti” yazıyor. Şuan hangi aşamadayım acaba bilgi verebilirmisiniz.

    1. Ogün aldı

      Malulen emeklilik için başvuru yaptım. Hastanede heyete girdim raporum sgk ya gönderildi. Evrak takibinden baktığımda
      Acıklama kısmında
      “Maluliyet tespiti” yazıyor. Şuan hangi aşamadayım acaba bilgi verebilirmisiniz. Ne zaman sonuclanır ? 2 ay olacak ilk başvurumdan bu yana . 8 haziran 2021de ilk basvuruyu yapmıştım.

    2. zafer

      Merhaba. Kurul aşamasında sanırım.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.