Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürer 2021

13 7.195

Emeklilik işlemleri ne kadar sürer emeklilik hakkı elde edenler açısından kafa karıştırıcı olabilmekte. 2021 yılı itibariyle emeklilikte gerekli olan prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlamış olmakla birlikte emekliliğe başvuru yapacakların izlemesi gereken yol bu yazımızda kapsamlı olarak anlatılacaktır.

Bu yazımızda emeklilik işlemleri ne kadar sürüyor, memur emeklilik işlemleri kaç gün sürer, ssk emeklilik işlemleri nasıl başlatılır gibi konu hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Sgk emeklilik işlemleri ne zaman başlatılır ?

Başvuru işlemini emeklilik için gerekli olan yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının üçünü birlikte tamamladığınız tarihten itibaren yapabilirsiniz. Başvurular son çalışmanın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumuna elden, posta ve ya kargo yolu ile yapılabilmekte. Ayrıca e-devlet üzerinden online olarak da başvurunun yapılabilmesi mümkün.

Başvuru için SGK gelir, aylık talep formu ve kimlik fotokopisine ilave olarak bağkurlular için ib formu diğer adı ile sigortalılık belgesi istenmektedir. 4a ssk kapsamında çalışanlar ise başvuru tarihinde aktif olarak çalışmaya devam ediyorlarsa işten çıkış belgesi eklemeleri gerekiyor. Aktif çalışma yoksa sadece başvuru formu ve kimlik yeterli olacaktır.

Emeklilik başvurusu nereye yapılır ?

Başvurular son sigorta kolunun tabi olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılacak. Bağkurlular için bağkur dosyasının bağlı olduğu SGK, 4a ssk sigorta kolunda olanlar için işyerinin bağlı olduğu SGK, 4c emekli sandığı kapsamındaki memurlar için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü- Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı/Ankara adresine başvurular yapılacak.

Emeklilik başvurusu nasıl yapılır ?

Gerekli tüm şartlar sağlanıyorsa yukarıda belirtilen şekilde ve belirtilen formlarla SGK’ya elden, posta ya da e devlet sistemi üzerinden başvuru yapılır.

  • Başvuru üzerine SGK dosyayı inceler. Birleştirilmesi gereken hizmetler varsa birleştirilir. Sonra herhangi bir sorun yoksa aylık bağlanır.
  • Aylık takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Başvuru tarihinden itibaren bağlanmaz.
  • İlk emekli maaşı talep formunda bir banka belirtildiyse ilk maaştan itibaren o bankaya gönderilir. Belirtilmediyse Ziraat Bankası’na gönderilir.
  • Aylık bağlandıktan sonra kişiye SGK tarafından aylığın alınacağı tarih, birikmiş aylık tutarları gibi bilgilerin yer aldığı yazı gönderilir.
  • Yazı alındıktan sonra tahsis numarasının son rakamı esas alınarak  yazıda belirtilen tarihte aylık birikmiş bir şekilde bankadan alınabilecek.

Emeklilik başvuru formunu hem doldurarak elden ya da posta ile verebilir ya da E-devletten başvurabilirsiniz.Gelir Aylık Ödenek Talep Belgesi Nedir, Nasıl Doldurulur sayfamızı ziyaret ederek örnek forma göz atabilir,  4a, 4b ve 4c emeklilik başvurusuformu nasıl dolduracağınız ve dikkat etmeniz gerekenler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Ne kadar emekli maaşı alırım ?

Başvurumuzu yaptık. Tabi ki ne kadar maaş alacağımızı da merak ediyoruz. Biz sizin için bunu hesaplıyoruz. Hemen  emekli olursam ne kadar alırım sayfamızı ziyaret ederek ortalama alabileceğiniz emekli maaşını hesap edebilirsiniz.

SGK emeklilik işlemleri ne kadar sürer 2021

Gelelim konu hakkında çok sorulan soru olan emekli maaşımı ne zaman alırım sorusunun cevabına. Bunun için tek bir cevap vermek yanlış olacaktır. Ancak ortalama bir süre belirtmek gerekirse başvurudan itibaren ortalama 1,5-2 ay içerisinde sgk emekli işlemlerinin sonlandığını ve maaş bağlandığını söyleyebiliriz.

Aylığın bağlanacağı süre SGK iş ve işlem yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Ayrıca birden fazla hizmeti olanlar için hizmet birleştirme işlemleri olacağından daha da uzun sürebilir. En uzun aylık bağlama işlemi yurtdışı emeklilikte. Çünkü yurtdışı ile yazışmalar yapılmakta. Süreç 5-6 aya kadar uzayabilmekte. Emeklilik işlemleri kaç günde sonuçlanır sorusunun cevabını ayrı başlıklar halinde vermek daha doğru olacaktır. Emekli işlemleri ne kadar sürer sorusunun cevabı sigorta kolları esasında aşağıda ayrı ayrı verilmiştir.

4a emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

SSK kapsamında emeklilik işlemlerinin başlatılabilmesi için emeklilik için gerekli olan tüm şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartların sağlanma tarihinden itibaren başvuru yapılabilir. Eğer tek hizmet ssk ise bağlanma süreci çok uzamaz ve 1-1,5 ay içerisinde birikmiş bir şekilde emekli maaşı alınır. Ancak ssk harici hizmetler de var ise ve başvuru yapılan SGK’nın iş yoğunluğu biraz fazla ise bu durumda 2-3 ay kadar da sürebilmekte.

4c emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

4c yani emekli sandığı kapsamındaki devlet memurlarının emekli maaşları başvuru tarihinden sonraki ay başında bağlanmakta. Zira emekliliğe ayrılmadan önce Kurum onayı gerektiğinden ve bu Kurum onayı süresince hizmetler birleştirildiğinden memurların emekli aylıkları erkenden bağlanabilmekte. Bu durumda emekli sandığı emeklilik işlemleri en fazla süren ise 1-1,5 ay arasında sürmekte.

Öğretmen emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

Öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin başlatılması için öncelikle kendi Kurumlarına başvurmaları ve emeklilik için sevk onayını almaları gerekiyor. Emeklilik sevk onay işleminin ardından Kurum talebi Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletir. Ortalama olarak 1-1,5 ay arasında hem emeklilik ikramiyesi hem de emekli maaşı bağlanır. Emekli maaşı genellikle sonraki ayın başı itibariyle ödenmektedir.

Yurtdışı emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

En uzun süren aylık bağlama işlemleri yurtdışı borçlanması yapanlar için geçerlidir. Bağlanma süresi başvuru yapılan SGK’ya göre farklılık gösterse de ortalama olarak 3-4 ay sürebilmekte. Borçlanmayı ödedikten sonra emeklilik talep formunu vermiş olduğunuzdan emin olmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Malulen emeklilik işlemleri ne kadar sürer ?

Malulen emeklilikte süreç biraz daha farklı işlemektedir. Talepte bulunan kişi;

  • Öncelikle hastaneye sevk edilir. Eğer malulen emeklilik talebinden önceki son 6 ay içerisinde alınmış tam teşekküllü heyet raporu varsa hastaneye sevk yapılmaz.
  • Sonrasında rapor ve dosya SGK sağlık Kurulu’na gönderilir.
  • SGK sağlık kurulu nihai kararını dosyanın olduğu SGK’ya bildirir.
  • Eğer %60 ve üzeri iş gücü kaybı kararı verildiyse emekli maaşı bağlanmak üzere emeklilik servisine dosya gönderilir.
  • Altında belirlendi ise bu durumda red yazısı yazılarak sigortalıya bilgi gönderilir.
  • Bu süreç ortalama en az 2-3 ay sürmektedir.
  • Malulen emekli nasıl olunur başlıklı yazımızdan konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Emeklilik bilgileri sorgulaması nasıl yapılır ?

Emekli maaşı bağlanması ne kadar sürer sorusunun cevabını verdikten sonra gelelim maaş sorgulamasının nasıl yapılacağına. Aldığınız ya da alacağınız emekli maaş tutarı, emekli maaşındaki kesinti oranı, maaşı alacağınız tarih ve emekli tahsis numarası gibi tüm bilgileri E devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini e devlette;

  • SGK emekli bilgileri için SGK-4A Aylık Bilgisi. Sorgulama sonucu “tahsis no için 4a emekli aylık bilgileriniz” gibi bir uyarı alıyorsanız emekli maaşınız bağlanmış demektir.
  • Bağkur emekli bilgileri için SGK-4B Aylık Bilgisi,
  • Emekli sandığı maaş bilgisi için ise SGK-4C Aylık bilgisi menüsünden öğrenebilirsiniz.

Sgk emeklilik takibi nasıl yapılır ?

Emekli maaşınız bağlandı ise yukarıdaki e devlet menüleri aracılığı ile aylık bilgilerinizi görüntüleme şansınız var. Ancak henüz başvurunuz üzerine emekli maaşınız bağlanmadı ise SGK evrak takibinden son durum hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Emeklilik başvurunuzun ne durumda olduğunu evrak takip sisteminden takip etmek için hemen sgk dys evrak takibi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk hizmet birleştirme ne kadar sürer ?

Hizmet birleştirme işlemleri eskisi kadar uzun sürmemekte. SGK artık diğer SGK’lardan hizmetleri online olarak istediğinden ve yazışma yapılmadığından işlemler kısa sürmekte. Genelde ortalama en fazla 1 ay içerisinde hizmetlerin birleştirilmesi işlemi tamamlanmakta.

Birikmiş aylık tutarı nedir ?

Emeklilik başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra emekli maaşı takip eden ayın başı itibariyle bağlanmakta ve genellikle ilk aylık da sonraki ay ödenmekte. İlk aylık ile birlikte 1 aylık peşin ödeme ve aylık bağlama tarihine kadar geçen süredeki hak edilen aylıklar birikmiş olarak ödenmekte. Bunlara birikmiş aylık denmekte.

Emeklilik işlemlerini hızlandırmak için ne yapılmalı ?

Emeklilik talebinde bulunduğunuzda emekli maaşınız daha hızlı bağlansın istiyorsanız önceden hizmet birleştirme yapılması için dilekçe verebilirsiniz. Bunu en geç emeklilik tarihinize 6 ay kala yapmanız yararlı olacaktır. Bunun haricinde yapılacak bir şey yoktur.

Emeklilik kağıdı ne zaman gelir ?

Yukarıda emekli aylığı bağlanması ne kadar sürer kısmında ortalama maaş bağlanma süreleri konusunda bilgi verdik. Belirttiğimiz süreler sonunda kişiye aylık bağlandığına dair yazı gönderilir. Bu yazıda aylık tutarı, birikmiş aylık tutarı, aylığın nereden ve ne zaman alınabileceği gibi bilgiler yer alır.

Emeklilik işlemleri hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

13 Yorum
  1. Hale Nur YÜKSEL

    İyi günler benim eşim emekli olabilecek tüm vasıfları taşıyor ve emekli aylığı alma hakkı kazandı. Ben öğretmenim memlekete atama isteyeceğim eş durumu yer değiştirmeler 5 ile 11 Ağustosta başvuruları yapılacak eşim 1 Ağustosta emekli olursa emeklilik belgesi ne zaman verilir. Eşim İETT çalışanı.Vereceğiniz tüm bilgiler için teşekkürler.

    1. zafer

      Merhaba. Emekli aylığı bağlandıktan sonra alabilirsiniz emeklilik kağıdını.

  2. Serap

    İyi akşamlar benim bir sorum var cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler ben 2018 yılında ailevi sorunlar yüzünden istifa etmek zorunda kaldım 24 .06 tarihinde emeklilik başvuru süresi başlıyor bugün görev yaptığım il milli eğitim müdürlüğünü aradım sizin milli eğitimle bir işiniz yok Ankara SGK ya dilekçe vermeniz gerekiyor dediler. öğretmen emeklilik başvuruları da başladı bu başvuru çalışan öğretmenler için mi kimse birşey bilmiyor bir yol gösterirseniz çok sevinirim maddi durumum çok kötü genel sağlık sigortasini bile ödeyecek durumdan değilim lütfen bana yol gösterin lütfen mutlu akşamlar.

    1. zafer

      Merbaba. Görevden ayrıldıysanız başvurular SGK’ya yapılıyor

  3. Mehmet

    Emekli aylığı bagladı kontrol memura gondeldi

  4. Nuray

    4 c engelli emeklilik basvurum emeklilik evrak kayitta, evrak türü TAHSİS, evrak açıklamada: evrak kayda alinmis, işlem sırasını beklemektedir yaziyor. Bu raporun kabul edilip heyetten geçtiği ve emekli ayligi ivin tahsis no bekliyor anlamina mi geliyor. Varide tarihi de 9/6/2021

    1. zafer

      Merhaba. Buradan onaylandığını anlamak zor.

  5. hasan+bilgilioğlu

    merhaba kurumuma 16 haziranda da 10 Temmuz da emekli olmam için dilekçe verdim 29.30 temmuzda 4c lı ikramiyem ve maaşım yattı aynı kurumda geçen 8yıl 5 ay lik 4a lı sürenin ikramiyesi verilmedi bilğinize sunar sayğılar sunarım

    1. zafer

      Bununla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumuna itiraz dilekçesi yazmanız gerek Hasan Bey.

  6. hasan bilgilioğlu

    merhaba 4c üzerinden emekli oldum çalıştığım kurumda 8 yıl 5 ay 4a lı olarak çalıştım emekli olalı 93 gün oldu 4a lı senelerin ödenmedi .önceden kurumumuz hizmet birleştirmesi yapmamış mı dır daha ne kadar sürer .teşekkür ederim saygılarımla hasan Bilgilioğlu

    1. zafer

      Merhaba. Ne zaman başvuru yapmıştınız? Genelde en fazla 2 ay sürer.

  7. Ali Koc

    Farz edelim ben Islemleri yaptim vede Bana yatiracagim para miktari geldi… Simdi ben o parayi Tüm olrarakmi yoksa Taksitle’mi ödeyecegim? Nasil oluyor bu Taksitlendirme isi?

    1. zafer

      Merhaba. Tebliğ aldıktan sonra 3 ay içerisinde peşin ve tek seferde ödemeniz lazım.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.