Engelli Vergi İndirimi Hesaplama, Maaşa Ne Kadar Yansır 2021

3 3.237

Engelli vergi indirimi en az %40 ve ya üzeri engel raporu olan sigortalı çalışanların yararlandıkları bir uygulamadır. Malumunuz minimum %40 ve üstü raporu olanlar gelir vergisinden rapor oranına nazaran gelir vergisi indirimi almakta ve bu kişiler maaşlarına engellilik durumundan kaynaklı olarak ilave ödeme almaktadırlar.

İşte alınan bu indirim engellilik indirimi öteki adı ile sakatlık indirimi olarak tanımlanmaktadır. %40 üstü raporu olup vergi indiriminden yararlananların 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri içinde yararlanabilecekleri vergi indirimi tutarları belli oldu. Bu bilgiler ışığında 2021 engelli vergi indirimi ne kadar olacak, engeli vergi indirimi sorgulaması nasıl yapılır, vergi indirimi emeklilik maaşı ne kadar, sakatlık indirim oranları konularında yazımızın devamında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Engelli vergi indirimi ne işe yarar ?

Tam teşekküllü üniversite ya da devlet hastanesinden alınan en az %40 ve üzeri engel raporu ile engelli indiriminden yararlananlar;

  • Sigortalı çalışıyorlarsa engel derecesi esas alınarak aşağıda belirtilen tutarlarda maaşlarına ilave ödeme alırlar.
  • Yaş beklemeden ilk defa prim ödeme tarihine göre tablodaki prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamaları durumunda erken emekli olurlar.
  • Su, elektrik, doğalgaz ve internet gibi çeşitli fatura ödemelerinin vergisinden muaf olurlar.
  • Daha birçok Kurum ya da Kuruluştan indirim hakkı elde ederler.

Engelli dereceleri 2021

Engelliler engel oranına göre derecelendirilirler. Engelli vergi indirim oranları aşağıdaki gibidir;

  • %80 üzerinde raporu olanlar birinci derece engelli,
  • %60 ve üzeri olanlar ikinci derece engelli,
  • %40 ve üzeri olanlar ise üçüncü derece engelli sayılırlar.

2021 sakatlık indirimi tutarları

Gelir vergisinden engellilik durumuna ve sakatlık derecelerine göre yapılacak indirim tutarları aşağıdaki şeklinde olacaktır;

  • Birinci derece engelliler için 1.500,00 TL,
  • İkinci derece engelliler için 860,00 TL,
  • Üçüncü derece engelliler için ise: 380,00 TL. 

Engelli vergi indirimi sorgulama 2021

Engellilik vergi indirimi sorgulamasını online olarak yapamıyorsunuz. Vergi indirimi oranınızı bağlı olduğunuz vergi dairesine kimliğiniz ile birlikte giderek sorabilirsiniz.İlerleyen süreçte e-devletten ya da interaktif vergi dairesi üzerinden engelli vergi indirim sorgulamasının yapılabileceğini düşünüyoruz.

Engellilerin emeklilik şartları 2020

Minimum %40 üstü engel raporunuz var ise ve vergi indiriminden yararlanıyorsanız yaş şartına takılmadan erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Engelli emeklilikte emeklilik için lüzumlu olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartı ilk kere sigortalı olarak işe başladığınız tarih ve engel oranınıza nazaran belirleniyor. Emekli olacağınız tarihi öğrenmek ve hesaplama yapmak için hemen engelli emeklilik hesaplama tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Engelli emekli maaşları ne kadar 2021

Gelelim çok sorulan sorulardan birisi olan vergi indiriminden emeklilik maaşı ne kadar sorusunun cevabına. Sakatlık indiriminden yararlanarak emekli olmanız halinde vergi indirimi emeklilik maaşınızın düşük olacağı mevzusundaki söylentiler şehir efsanesidir. Emekli maaşınız normal emekli maaşı şeklinde hesaplanır. Normalde emekli olacağınızda alacağınız maaş her neyse engelli emeklilikte de o olacaktır.2021 yılı ve önceki seneler verilerini esas aldığımızda primleri asgariden ödenen bir çalışanın alabileceği en düşük vergi indirimi emekli maaşı 1500 TL olacaktır.

Brüt maaşınız esas alınarak bugün şartlarında emekli olmanız durumunda alabileceğiniz emekli maaşı tutarını bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Vergi indiriminden emeklilik sorgulaması nasıl yapılır ?

Engeli vergi indirimi kapsamında emekli olduysanız mevcut emekli maaşınızı sorgulamak ya da sgk engelli indirimi kapsamında yeni başvuru yaptıysanız emekli maaşınızın ne kadar olacağı ve ne zaman, nereden alacağınızı öğrenmek için sorgulamayı e-devletten yapabilirsiniz. E-devlete www.turkiye.gov.tr adresinden ya da mobil uygulamasından T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;

Vergi indirim raporu sorgulama

Özürlü vergi indirimi hesaplaması konusuna değindikten sonra gelelim engelli raporu sorgulamasının nasıl ve nereden yapılabileceği hususuna. Son yapılan düzenlemeler ile birlikte artık engelli raporları elektronik ortamda düzenlenmekte, E-imza ile imzalanmaktadır. Bu raporları e-devletten görüntüleyebiliyorsunuz. Raporunuzu görüntülemek, engel oranı sorgulamak ve barkodlu rapor çıktısı almak için e-devlet şifreniz ile buradan sorgulama yapabilirsiniz ⇒ vergi indirimi raporu sorgulama.

Eğer henüz engelli raporunuz yoksa nasıl başvurulur, başvuruda izlemeniz gereken yol nedir konusunda detaylar için engelli raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Engelli vergi indirimi yorumları 2021

Yazımızın devamındaki yorum kısmında engelli indirimi kapsamında sigortalı çalışanlar ile bu kapsamda emekli olanların yorumları yer almaktadır. Siz de değerli yorumlarınızı iletebilir ya da konu hakkındaki sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz.

Engelli yakını vergi indirimi 2021

Sigortalı çalışanlar ya da devlet memurları bakmakla yükümlü olduğu eş, çocukları ile anne ve ya babalarından dolayı da belirlenen oranlarda maaşlarından indirim alırlar. Bunun için belirtilen kişiler için öncelikle tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanesinden engel raporu alındıktan sonra bu rapor ile vergi dairesine ya da kendi işyerlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Engelli vergi indirimi ile ilgili tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Cihan DURMAZ

    Merhaba..
    Ben 1987 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başlayıp daha sonra memurluğa geçtim..2012’de geçirdiğim kazadan beri çalışmıyorum..Gözlerimdeki ve ayağımdaki sorunlar halen devam ediyor..4a’da 1420 gün,4c’de 6350 gün primim var.Malulen veya vergi indirimi ile erken emekli olmak istiyorum,fakat malulen emekli olacak kadar özürüm yok sanırım..Vergi indirimi içinse halen çalışıyor olmam gerekir,değil mi? Bir kaç gün çalışıpta vergi dairesine başvursam olur mu? Ayrıca 61 yaşımı bir kaç sene sonra doldurduğumda emekli sandığından kısmi emekli olabileceğim..Maaş açısından vergi indirimiyle erken emeklilik ile aralarında çok fark olur mu? Vergi indirimiyle emekli olursam 61 yaşımı doldurduğumda Emekli Sandığı’ndan alacağım emekli ikramiyesi yanar mı?Teşekkürler..

  2. Yasemin

    Merhaba ben yasemin 1972 dogumluyum%53 engelli raporum var vergi indirimi hâk kazandım. 11.11.1985 yili sigorta başlangıcın var…2 çocuk doğum borçlanması.yaptim 1988 doğumlu oglum 1992 doğumlu kızım…592 gun yurt dışı Ev hanımı borclamamida yaptım….2008 ile 2012 arasında kaldığım süreler…2013 ‘ten 2016 ya kadar ozel eğitimde halkla ilişkiler de çalıştım.. son olarak a100 mağazada 4 ay çalıştım…toplam 3601 gun tamamlayıp emeklilik başvurumu yaptım sonucu beklemekteyim….merak eþigim maasim ne kadar olur…vergi indirimi emekli maaşıma yansirmi…

    1. zafer

      Merhaba. Vergi indirimi maaşa yansımaz. Tüm prim ve borçlanmalar asgari ücret üzerinden ise ortalama 1400 civarı maaş bağlanması gerekiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.