Engelli Raporu Yenileme, Nasıl Alınır 2021

3 7.213

Engelli Raporu Yenileme ve engelli raporu nedir, nasıl alınır konusunda tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.  Engelli raporu diğer adıyla özürlü raporu birçok iş ve işlem için ihtiyaç duyulan raporlardan birisi olmakta. Vergi indiriminden yararlanmak, TOKİ’ye başvurmak, engelli maaşı ile evde bakım maaşına başvurmak, memuriyete atanmak ve daha sayamadığımız birçok iş ya da işlem için rapora ihtiyaç duyulabilmekte.

Bu yazımızda engelli raporu nasıl alınır, rapor yenilemek için ne yapmalıyım, engelli heyet raporu kaç günde çıkar, engelli raporu yenileme nasıl yapılır gibi konu hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Engelli raporu nasıl alınır 2021 ?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu rapor sadece üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinden alınabilmekte. Her hastane engelli raporu için yetkili değil. Hastanenin tam teşekküllü olması ve Sağlık Bakanlığı tarafından engel raporu için yetkilendirilmiş olması gerekmekte.

Engelli raporu almak için öncelikle rapor vermeye yetkili hastane rapor merkezine başvurmak ve gün almak gerekmektedir. Burada size rapor için ödemeniz gereken ücret, temin etmeniz gereken evraklar ve gelmeniz gereken tarih iletilecektir.

Hastane tarafından verilen randevu tarihinde istenen evraklar ile birlikte hastalığınız ile ilgili tüm doktorlara muayene olarak tahlil ve tetkiklerin yapılmasını sağlamanız gerekiyor. Tüm doktorlara göründükten sonra artık işlemler tamamlanır ve sonuçlar Heyet’e sunulur. Nihai karar rapor heyeti tarafından verilir. Heyete de girdikten sonra size o gün ya da daha sonra belirlenecek bir gün gidip raporunuzu elden almanız istenir. Bazı  hastaneler engelli raporunu kişilerin posta adresine de gönderebilmekte.

Eğer en az %40 üzeri özürlü iseniz ya da yakınız varsa Kaymakamlıktan engelli maaşı alabilirsiniz. Nasıl alabileceğiniz, başvuruda izlenecek yol ve güncel maaş tutarları için 2022 engelli maaşı nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Devlet hastanesinden sağlık raporu nasıl alınır ?

Sağlık kurulu raporunu nasıl alabileceğiniz yukarıda ayrıntılı anlatılmış ve gerekli evraklar da aşağıda sunulmuştur. Devlet ve üniversite hastaneleri için izlenecek yol aynıdır. Zaten özel hastanelerden bu raporlar alınamamakta.

Yüzde 90 engelli raporu nasıl alınır ?

Bu raporu en çok ÖTV’siz araç almak isteyenler çıkartmak istemekte. Tüm engel raporlarında izlenecek yol ve gerekli işlemler bu yazımızda belirtildiği gibidir.

Engelli raporu kimlere verilir ?

Bir kişinin engelli sayılabilmesi için engel oranının en az %40 ve ya üzerinde olması gerekiyor. %40 altında engeli olduğu tespit edilenlere engel raporu verilmez. Onun haricinde herkes rapor alabilir yani bir sınırlama yoktur.

40 engelli raporu kimlere verilir ?

En az %40-50 arasında raporu olan kişilere verilmekte. Zaten yukarıda da değindiğimiz üzere bir kişinin engelli sayılabilmesi için en az %40 ve ya üzeri raporu olması gerekmekte.

Eğer aynı zamanda sigortalı çalışan iseniz %40 ve üzeri engel raporu ile vergi indiriminden yararlanabilir ve daha yüksek maaş alabilirsiniz. Güncel sakatlık indirim oranları ve yararlanma şartları için hemen engelli vergi indirimi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ağır engelli raporu kimlere verilir ?

Bildiğiniz üzere özellikle evde bakım maaşı alabilmek için gerekli şartlardan birisi kişinin ağır engelli olması ve engel oranının en az %50 ve ya üzerinde olması. Rapor yüzde 90 olsa bile ağır engelli ibaresi bulunmuyorsa işe yaramamakta. Tabi ağır engelli olup olmadığına heyet tarafından verilmekte ve genel olarak hayatını sürdürebilecek kadar yeterliliği olmayan, kendi işlerini kendileri göremeyen ve bakıma muhtaç kişiler için ağır engelli raporu verilebilmekte.

Sigortalı çalışan iseniz %40 ve ya üzerinde rapor ile erken emekli olabilirsiniz. Emeklilik tarihinizi hesaplamak için hemen engelli emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Engelli raporu almak için gerekli evraklar nelerdir ?

Heyet raporu için gerekli evraklar çok da fazla değildir.  Gerekli olan evraklar zaten size rapor merkezine başvuru yaparken iletilir. Genelde sadece 2 adet vesikalık fotoğraf istenmekte olup harici evrak istenmemekte. Bir de randevu verilen gün bizzat kimliğiniz ile ve rapor ücreti ile başvuru yapmanız gerekiyor. Sonrasında yönlendirme zaten hastane tarafından yapılmakta.

Engelli raporu kaç günde çıkar 2021

Konu ile ilgili sık sorulan sorulardan birisi de engelli raporu ne kadar sürede çıkar olmaktadır. Heyete girdikten sonra heyet raporu süresi ortalama olarak 7-15 gün arasında değişmektedir. Genel olarak raporlar hastane tarafınca elden teslim edilir. Dilerseniz posta adresinizi de gönderilebilmekte.

Engelli raporu nereden alınır ?

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tüm devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden alınabilir. Özel doktor, özel hastane ve diğer özel sağlık hizmet sunucularından alınan raporların bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Engelli raporu sorgulaması nasıl yapılır ?

Sağlık Kurulu raporunuz E-imza ile imzalanıp sisteme yüklendikten sonra e devlet sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Raporun bu ekrandan görüntülenebilmesi için hastanenin e imzalı olarak raporu sisteme yüklemiş olması gerekiyor. Aksi halde burada görüntülenmeyebilir. Sağlık kurulu raporu sorgulamasını buradan yapabilirsiniz ⇒engelli rapor sorgulama 

Engelli raporu ücreti 2021

Devlet hastanelerinde engelli sağlık kurulu raporu ücreti 200 TL’dir. Başvuru esnasında bu ücret sizden talep edilir. Ücret ödenmeden işlemlere başlanılmaz. Üniversite hastanelerinden alınacak diğer engel raporlarından 300 TL ye kadar ücret talep edilebilmekte.

2021 engelli raporu nasıl yenilenir ?

Peki rapor yenileme nasıl olur ? Genelde engel raporlarında süre belirtilmez. Ancak bazı hastalıkların tedavi ile iyileşmesi mümkün olduğundan süreli olarak düzenlenen raporlar olabilmekte. Eğer böyle bir durum mevcutsa zaten raporda raporun geçerlilik süresi yazacaktır. Raporda geçerlilik süresi yazmıyorsa yani kalıcı bir hastalık mevcutsa raporun yenilenmesine gerek yok.

Ancak engel oranınızda artış olduğunu düşünüyorsanız ve yenilenmesini istiyorsanız yukarıda belirtilen yolu takip ederek rapor yenilemesi için başvuru yapabilirsiniz. Yukarıda belirtilen evraklara ilave olarak mevcut raporunuzu da ekleyebilirsiniz evraklara.

Engelli raporu bitmeden yenileme yapılır mı ?

Normalde raporun yenilenebilmesi için bitmesi gerekmekte. Rapor bittikten sonra yazımızda belirtilen yolu takip ederek raporunuzu yenilemek için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Sürekli engelli raporu yenilenir mi 2021 ?

Tedavi ile iyileşme imkanı olmayan hastalıklardan dolayı verilen raporlar sürekli diğer adı ile süresiz olarak verilir ve sürekli engelli raporu yenileme yapılması gerekmez. Ancak engel oranında ve ya hastalık oranında bir artış söz konusu ise heyet raporu yenilemesi ve engel oranının yenilenmesi için tekrardan başvuru yapılabilir.

Süreli engelli raporu yenileme 2021

Süreli olarak yani kontrollü verilen raporların yenilenmesi için yukarıda belirtilen yolu takip ederek raporunuzu yeniletmeniz gerekmekte.

Sağlık kurulu raporu kaç doktor imzalar ?

Sağlık raporunda en az 3 doktor imzası gerekmektedir. Altında imza olması halinde geçerli sayılmaz ve heyet olarak kabul edilmez. 3’ün üzerinde doktor tarafından imzalanmasında bir sakınca bulunmamakta.

Heyet raporu geçerlilik süresi 2021

Sağlık raporu geçerlilik süresi her hasta için aynı değildir. Heyet raporları tedavi ile iyileşebilecek durumda olanlara süreli olarak verilir. Bu süre heyet raporunun üzerinde belirtilir. Ancak tedavi ile iyileşemeyecek olanlara süresiz olarak düzenlenir. Bu kişilerin heyet raporlarının üzerinde kontrole tabi olmadığı yazar.

Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar ?

En az yüzde 40 ve ya üzerinde engel raporu olan kişiler yaşa takılmadan erken emeklilik hakkından yararlanabilmekteler. Ayrıca buna ilave olarak vergi indirimi ve bazı faturalar için sağlanan indirim hakkından yararlanabilmekteler. Sigortalı çalışmayanlar ise engelli raporu ile Kaymakamlıktan sosyal yardım alma hakkından yararlanabilmekteler.

Görme engelli raporu yüzde kaç verilir ?

Bir gözün tamamen görmemesi durumunda verilen oran genelde %32 olmaktadır. Bir gözün hiç görmemesi diğer gözün tembel çalışması ve kısmen de olsa görmesi durumunda %40 üzeri rapor verilmekte. Her iki göz de tamamen görmüyorsa zaten %90 ve üzeri ağır engel raporu verilir. Bunların haricinde ise gözlerin görme durumuna göre verilecek oranlar Heyet tarafından belirlenebilmekte.

Engelli raporu yükseltme 2021

Eğer engel oranınızda ya da hastalığınızda artış olduğunu düşünüyorsanız yukarıda engelli rapor yenileme  kısmında belirttiğimiz gibi yeniden başvuru yapabilirsiniz. Sonraki başvuruda tüm hastalıklarınız için başvuru yapmanızı öneririz. Zira her bir hastalık için belli bir oran verilebilmektedir. Yazımızın giriş kısmındaki heyet raporu nasıl alınır kısmında engelli raporu almanın püf noktaları konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Talat

    2017 senesinde %44 oranıyla engelli ve engelli emeklisi oldum. Engelli hastalıkların Tansiyon,şeker işitme frekans kaybı. Emekli olduktan sonra anjiyoda oldum.bu raporda yok.Şuan bu raporla otvsiz arac almak istiyorum. Raporumu yenilemem lazım.bu yenileme sürecinde maaşım kesilirmi ,nasıl bir yol izlemem lazım.ne yapmam lazım.bilgilerinizi mail olarak paylaşırsanız sevinirim.tesekkurler

    1. zafer

      Merhabalar. ÖTV ile araç alma konusu uzmanlık alanım değil maalesef. Ama rapor yeniledikten sonra oran düşerse engelli maaşınız ile ilgili yeniden değerlendirme yapılabilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.