Yıllık İzin Ücreti Hesaplama 2020

4 700

Yıllık izin ücreti hesaplama işlemi yıllık iznini kullanmadan işten çıkanlar ile izin karşılığı ücret ödenecekler açısından büyük önem arz etmekte. Hesaplama işlemleri bira teknik bilgi gerektirdiğinden ve karışık sayılabileceğinden biz anlaşılır bir biçimde size aktarmak istedik.

2020 yılı içinde işten ayrılmayı düşünüyorsanız ve izin tutarı hesaplaması yapmak istiyorsanız bu çok kolay. Dilerseniz yazımızın devamını okuyarak hesaplamanın nasıl yapıldığını öğrenebilir ya da yazının sonundaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.

Kanuni yıllık izin süreleri

Yıllık izin süresi işyerindeki çalışma süresine göre belirlenir. 4857 Sayılı İş Kanunu esas alınarak belirlenen yıllık izin süreleri aşağıdaki gibidir;

  • 1-5 ( 5 dahil) yıl içinde ise kanuni senelik izin süreniz 14 gün,
  • 5 yıldan fazla 15 yıldan azca ise 21 gün,
  • 15 yıldan fazla ise 26 gündür.

Sigortalı çalışanların senelik izin süreleri iş günü olarak hesaplanmaktadır. Pazar günleri ile resmi tatil ve bayram tatiline denk gelen günler senelik izin hesabından düşürülmektedir. İşçilerin kullanmadığı senelik izin süreleri devredilmektedir. Kullanılmayan senelik izin sürelerine ilişkin süre aşımı yoktur. Doğrusu 10 yıl öncesine ilişkin kullanmadığınız senelik izninizi bile talep edebilirsiniz. Sadece bu durum işten ayrıldıktan sonrasında senelik izin alacakları için söz mevzusu değildir.

Kapıcı yıllık izin hesaplama

Konut kapıcıları ve diğer apartman çalışanları da 4857 sayılı Kanuna tabidir bir yukarıda belirtilen süreler kadar yıllık izin kullanma hakkına sahiptirler. Kapıcılar için izin ve ücret hesaplama hükümleri bu yazımızdaki gibidir. Kapıcı brütten nete maaş hesaplaması ve güncel tazminat tutarları için ise https://www.sgksorusor.com/2019-kapici-maasi-ve-emekli-kapici-maasi-68/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır ?

Senelik izin parası hesaplaması yapılırken işten çıkış tarihindeki brüt günlük kazancınız kullanmadığınız izin gün sayısı ile çarpılıyor. Bulunan brüt tutardan %15 oranında SGK işçi prim ve işsizlik oranı kesintisi yapılıyor. Kalan tutardan %15 gelir vergisi ve %7,059 damga vergisi kesintisi çıkarıldıktan sonrasında ödenecek net senelik izin parası hesaplanıyor.

İzin parası hesaplama 2020

Eğer asgari ücret ile çalışıyorsanız 2020 senesinde işten ayrılmanız halinde izin parası hesaplama 2020 brüt asgari ücret esas alınarak yapılacak. Eğer brüt kazancınız asgari ücret üstünde bize yorum bölümünden son brüt ücretinizi yazın ne kadar izin parası almanız gerektiğini hesap edelim. Asgari ücret üzerinden kullanılmayan 1 günlük yıllık izin ücreti 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında aşağıdaki gibi olacaktır;

Asgari ücretli yıllık izin parası hesaplama 2020

  • Yıllık izin gün sayısı: 1,
  • Günlük brüt asgari ücret: 98,10,
  • İşsizlik ve SGK primi ( %15):  14,71 TL,
  • Gelir vergisi ( %15):  12,50 TL,
  • Damga vergisi ( %07,59): 0,58 TL,
  • 1 günlük yıllık izin ücreti net: 70,28 TL olacaktır.

Güncel brüt ve net günlük asgari ücret tutarlarına https://www.sgksorusor.com/brut-ve-net-asgari-ucret-ne-kadar-2019-72/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Geriye dönük yıllık izin parası

Süre aşımı süresi 5 senedir. İşten ayrıldıktan sonrasında en geç 5 yıl içinde işveren tarafınca ödenmeyen senelik izin alacakları süre aşımına uğramaktadır. Dolayısıyla işten çıkar çıkmaz işvereninize izin parasi hesaplamasını yaptırın. Eğer işveren talebinize karşın senelik izin hesaplaması yaparak alacağınız olan senelik izin paranızı ödemez ise bu durumda arabuluculuk bürosuna müracaat yapmanız gerekiyor.

Arabulucu sizi ve işvereni görüşmeye çağırarak senelik izin tutarı hesaplaması mevzusunda uzlaştırmaya çalışır. Eğer arabulucuda çözülürse arabulucunun izin ücret hesaplaması esas alınarak işveren tarafınca belirlenen sürede ödemenin yapılması gerekir. Siz ya da işveren yillik izin ücret hesaplaması mevzusunda arabulucunun teklifini kabul etmezseniz bu durumda iş mahkemesine taşımanız gerekiyor. İş mahkemesi sizi haklı bulursa senelik izin maaş hesaplamasını yaparak işverene tarafınıza ödemesi ihtiyaç duyulan senelik izin parasını iletir. İşveren de mahkeme tarafınca meydana getirilen kullanılmayan izin parası hesaplamasını yaparak size tutarı ödemek zorunda.

Sgk izin parası sorgulama

Senelik izin ücreti hesaplaması örneklerle yukarıdaki gibi yapılmaktadır. Bunu online olarak sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamaktadır. Bize yorum kısmından brüt maaşınızı ve kullanmadığınız izin gün sayısını yazarsanız elinize geçecek net izin parası hakkında hesaplama yapabiliriz.

Yıllık izin tazminatı hesaplama

Kullanılmayan yıllık izin süreleri için işveren tarafından yukarıdaki şekilde hesaplama sağlanarak ücretlerin sigortalıya ödenmesi kanunen zorunludur. Bunun dışında gerekli şartları sağlayan çalışanlara kıdem tazminatının da ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatı alma şartları, hesaplama ve konu hakkında tüm detaylara https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-nasil-alinir-2019-118/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yıllık izin hesaplama cumartesi

4a yani ssk kapsamında çalışan sigortalılar için cumartesi günü de iş günü olarak sayıldığından Cumartesi günü de yıllık izin hesabına dahil edilir. Sadece pazar günleri ile yıllık izin zamanına denk gelen resmi tatiller ve bayram tatilleri sayılmaz ve varsa bu süreler hesaba dahil edilmez ve  yıllık izin süresine ilave edilir.

Son brüt kazancınızı bize yorum kısmından yazın ne kadar izin parası alabileceğinizi hesap edelim. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

4 Yorum
  1. Sinan

    Merhaba, 53 gun izin surem var. Aylik Brut maasim 66.000 TL. Ne kadar net almam gerekir?

    1. zafer

      Merhaba. 2022 güncel yıllık izin tutarları üzerinden kendiniz hesaplama yapabilirsiniz.

  2. y.a.

    merhaba; yıllık izin parası ile ilgili bir sorum olacak. 3600 gün hakkımı kullanarak iş sözleşmemi fesh ettim. İçeride kullanılmayan 107 gün iznim var. Brüt ücret üzerinden çalışıyordum. Brüt ücretim : 7,995.00 tl.
    işe giriş tarihim : 02.12.2009
    ayrılış tarihim : 03.12.2019

    yıllık ücretimi hesaplarken vergi martahım % 27 den mi yoksa % 15 den’mi hesaplanmalı ? yada kısacası ne kadar yıllık izin ücret miktarı alabilirim. şimdiden teşekkrüler.

    1. zafer

      Merhaba. Yüzde 15 ten hesaplanması gerekiyor. Ortalama 20400 alırsınız.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.