Ek 6 Sigorta Primi Ne Kadar 2020

0 1.518

Ek 6 sigorta primi ne kadar  2020 ? Kısmi süreli çalışan şoförler ve sanatçılar açısından bu soru sıklıkla sorulmakta. Malumunuz ticari taksilerde, dolmuşlarda ya da benzeri toplu taşıma işyerlerinde çalışan şoförler ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda ay içinde kısmi çalışan sanatçıların ayın 30 günden eksik kalan hizmet sürelerini isteğe bağlı olarak 30 güne tamamlama hakları bulunmakta.

5510 Ek 6’ıncı madde kapsamında sigortalılığı düzenlenen bu kişilerin aylık hizmetlerini 30 güne tamamlayabilmeleri için ayda 10 günden azca çalışıyor olmaları gerekmektedir.Bu yazımızda sgk ek 6 prim ödeme şartları, güncel prim tutarları ve konu hakkında kafanıza takılan tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Ek 6 nedir ?

Ticari taksi, dolmuş ve ya buna benzer toplu taşıma araçlarında ay içerisinde 10  günden az sigortalı olanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı alanlarda ay içerisinde 10 günden az sigortalı olanların ayın geri kalan günlerini isteğe bağlı ödeyerek 30 güne tamamlama imkanı sağlayan sigorta koludur.

Sgk ek 6 hangi sigorta kolunda sayılır ?

Bu kapsamda ödenen sigorta primleri 4a eski adı ile ssk kapsamında hizmet olarak değerlendirilir. Bu durumda emeklilik şartlarınız da doğal olarak sskya gore hesaplanır.

Eğer etken olarak devam eden vergi kaydınız var ise bu durumda hizmeti ssk kapsamında 30 güne tamamlayamayacağınız için 10 günden noksan kalan süreleri bağkur kapsamında tamamlamanız gerekiyor.

Ek 6 sigortadan yararlanma şartları

SGK’dan yararlanabilmeniz için son 1 yıl içinde adınıza ödenmiş sigorta/bağkur v.s. hizmetinin minimum 30 gün olması gerekiyor. Bu kapsamda son ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borçlarınız iki aydan fazla olursa sağlıktan yararlanamazsınız.

Ek 6 sgk başvurusu

Başvuruların Ek 6 SGK müracaat formu ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılması gerekiyor. Müracaat formuna ek olarak kısmi süreli iş sözleşmesinin de eklenmesi gerekiyor. Müracaat formunun eksiksiz olarak doldurularak çalışanın bağlı bulunmuş olduğu meslek odası ya da meslek kooperatiflerince onaylanması gerekmektedir.

Sgk ek6 son ödeme tarihi

Her aya ilişkin sigorta primini ay bittikten sonrasında takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor. Mesela 2020 Ocak ayına ilişik Ek 6 borçlarınızı en geç 28 Şubat 2020 evveliyatına kadar ödemeniz gerekiyor.

Ek 6 prim hesaplama 2020

Malumunuz ek 6 sigortalıları brüt asgari ücretin %32,5’i oranında prim ödemesi yapmaktalar. İşsizlik primine tabi olarak olmak isteyenler ise buna ilave olarak % 3’lük işsizlik primi de ödemekte ve toplam prim ödeme oranı %35,5 olmaktadır. Brüt asgari ücret 2020 yılının tamamı için 2.943,00 TL olarak belirlendi. Buna gore ek 6 kapsamında isteğe bağlı prim ödemesi yapanların günlük ve aylık olarak  ödeyecekleri tutarlar aşağıdaki gibi  olacaktır:

İşsizlik sigortasına dahil olmayanlar için 2020 Ek 6 primi tutarları;

  • Aylık ödeme tutarı: 860,82 TL,
  • Günlük ödeme tutarı: 28,69 TL ,
  • Tavan aylık ödeme tutarı: 6456,15 TL,
  • Tavan günlük ödeme tutarı: 215,05 TL.

İşsizlik sigortasına dahil olanlar için 2020 Ek 6 primleri;

  • Aylık tutarı: 940,28 TL,
  • Günlük ödeme tutarı: 31,34 TL ,
  • Tavan aylık ödeme tutarı: 7052,16 TL,
  • Tavan günlük ödeme tutarı: 235,07 TL.

Şöför sigortası ne kadar 2020

Eğer kısmi süreli çalışan taksi şoförü iseniz prim tutarları Ek 6 SGK kapsamında yukarıdaki gibidir. Bir işverene bağlı olarak ssk kapsamında çalışanlar için 30 gün üzerinden ödenecek aylık ssk güncel prim tutarları için hemen https://www.sgksorusor.com/30-gunluk-sigorta-primi-ne-kadar-8104/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ek 6 sigortalı tazminat alır mı ?

Tazminat için gerekli olan genel şartlardan olan işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak ve kendi isteği dışında işten çıkmış olmak şartları sağlanıyorsa tazminat ödenir. Tazminat almanın detaylı şartları ve püf noktalarını öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-almanin-puf-noktalari-437/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ek5 Ek6 sigorta primi ne kadar 2020

Ek6 için sigorta primleri güncel olarak yukarıda verilmiştir. Ek 5 tarım ssk güncel aylık sigorta prim tutarlarını öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/ek-5-tarim-sigortasi-primi-2019-31/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK Ek 6 mevzusundaki tüm sorularınızı yazının sonundaki Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.