Emekli Çalışan Tazminat Alabilir mi ?

2 266

Emekli çalışan tazminat alabilir mi ? Malumunuz emekli olduktan sonrasında emeklilerin çalışma hakları var. SGDP öteki adı ile Sosyal güvenlik destekleme tabi olarak emeklilerin işten çıkarken merak ettikleri soruların başlangıcında ise çalışan emekliler kıdem tazminatı alabilir mi sorusu gelmekte.

Aslen emekli çalışanlar tazminat alabilir mi sorusunun cevabı için ilk olarak kıdem tazminatı alabilmek için gerekli olan şartlara göz atmak gerekiyor. Sonrasında ise çalışan emeklinin tazminat hakkı var mı sorusunun yanıtını daha net bir halde vermiş olabiliriz.

Emekli çalışan kıdem tazminatı nasıl alır ?

Normal çalışan ya da emekli olduktan sonrasında çalışmaya devam eden her insanın tazminat alma hakkı vardır. Tazminat alabilmek için lüzumlu olan en mühim şartlardan birisi işyerinde minimum 1 senelik çalışma süresinin olmasıdır. Tazminat alma tüm şartları ve ayrıntılı bilgi için https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-nasil-alinir-2019-118/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emekli çalışan kendi isteğiyle işten ayrılırsa tazminat alabilir mi ?

1 senelik çalışma şartı haricinde aranan bir öteki koşul ise işçinin kendi isteği ile istifasını istememesi ve işveren tarafınca çıkışının yapılmış  olmasıdır. Bu iki temel şartın sağlanması 1475 sayılı kanuna göre tazminat alabilmenin temel şartlarındandır. Kendi isteğiniz ile işten çıktığınız durumlarda bile tazminat alabileceğiniz istisnai durumlar vardır. Tazminat alma püf noktaları için hemen https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-almanin-puf-noktalari-437/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Peki bu şartların emekli çalışan tazminat alabilir mi sorusunun cevabı ile ne şeklinde bir ilgisi var. Gelelim emekli çalışanlar kıdem tazminatı alabilir mi sorusunun cevabına.

Emekliler tazminat alabilir mi?

Emekli olduktan sonrasında Sosyal Güvenlik Destekleme Primine doğal olarak çalışmaya devam eden emeklilerden kendi isteği ve ya kusuru haricinde işten çıkanlara işveren tazminat ödemek zorundadır. İş yerinizden kendi isteğiniz ile istifanızın olmaması çıkışın işveren tarafınca verilmesi gerekiyor.

Doğal olarak kendi isteğiniz ile ayrıldığınızda da tazminat alabileceğiniz bazı durumlar var. Mesela sorunlarını gerekçe göstererek ve bunu sağlık kurulu raporuna dayandırarak işten çıktığınızda işveren tarafınca tazminatınızın ödenmesi gerekiyor.

Bir öteki husus ise işverenin terbiye ve ya iyiniyet kurallarına aykırı davranması ve işyerindeki zorlayıcı sebepler. Mesela işçinin uygun olmayan bir işte zorla çalıştırılması, zorla fazla mesai yaptırılması, maaşların geç ödenmesi birkaç örnek olarak gösterilebilir.

Emekli çalışan ihbar tazminatı alabilir mi ?

Emekli çalışanlar için de 4857 sayılı Kanunda belirtilen ihbar süreleri geçerlidir. Dolayısıyla işten çıkış yaparken ihbar sürelerine uymayan işveren ya da çalışan karşı tarafa ihbar tazminatını ödemek zorundadır.

İşveren tazminatımı ödemiyor

Bazı işçiler aynı işyerinde tazminatını alıp ayrılmak yerine emekli olup asla ara vermeden çalışmaya devam edebilmekte. Genel anlamda de tazminat uyuşmazlıkları en fazlaca bu tür durumlarda meydana çıkmakta. Normalde emekli olurken işçinin talebi halinde işveren tarafınca tazminat ödenmesi mecburi. Sadece işçi çalışmaya devam ettiğinden talep etmemekte işveren de bir çok süre ödememekte. Hal bu şekilde olunca bu durumda olanlar da mağduriyet yaşamakta.

Emekli olduktan sonrasında aynı işyerinde tazminat almadan çalışmaya devam edenlerin yukarıda belirtilen şartlar doğrultusunda tazminat alma hakları var. Şartlar sağlanmazsa işveren de ödemeyebilir.

Sigortasız çalışan emekli kıdem tazminatı alabilir mi ?

Kanunen sigortasız yani kayıt dışı çalışmak suçtur. Sigortasız çalıştırılan bir işverene resmi olarak kıdem tazminatı ödenemez. Ancak çalışan emekli ile işveren kendi aralarında uzlaşabilirlerse gayri resmi olarak tazminat ödenebilir. Ancak bu durumunda da hem vergi kanununa hem de iş kanununa göre suç teşkil ettiğini hatırlatmak isteriz.

Çalışan emekliye ikinci tazminat müjdesi

Çalışan emeklilerin yukarıda da belirtildiği gibi normal emekliler gibi kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Buna ilave olarak ikinci bir tazminat ödenmesine ilişkin şu an bir çalışma bulunmamakta.

Tazminat hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Fatih

    1982 doğumluyum.20 ekim 2005 de sigortalı olarak mebde öğretmenlige başladım. Haziran 2011de kadroya yani emekli sandığına geçtim.
    Soru1 kısmi zamanlı emeklilik şartlarî nedr
    S2 ssk emekli şartlarî nedir

    1. zafer

      Merhaba. 60 yaş 9000 gün ile emekli sandığından emekli olursunuz. Aynı zamanda 5400 gün ve 62 yaş ile de kısmi emekli olma hakkınız var.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.