Kıdem Tazminatı Almanın Püf Noktaları

8 2.077

Kıdem tazminatı almanın püf noktaları vardır. Herkes kendi isteğiniz ile işten çıkarsanız tazminat alamayacağınızı söyler. Ancak bu tam olarak böyle değildir. Kanunen kendi isteğiniz ile işten çıktığınız bazı durumlarda da işveren size tazminat ödemek zorundadır.

Kıdem tazminatı almak için size bu yazımızda bazı ipuçları vereceğiz. Eğer bunlara uyarak kendi isteğinizle işten çıkarsanız tazminat alabilirsiniz.

İşyerinden tazminat alma şartları

Kıdem tazminatı şartları 1475 Sayılı Kanuna göre belirlenmiştir. İlgili Kanun gereği iş sözleşmesi feshedilen bir işçinin tazminat hakkından yararlanabilmesi için işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması ve kendi isteği ile kusuru dışında işten çıkmış olması gerekmektedir. Ancak kendi isteğinizle çıksanız bile size tazminat ödenmesi gereken bazı istisnai durumlar vardır. Şimdi bu yolları aşağıda ayrı başlıklar halinde size sunacağız.

Kıdem tazminatı fon düzenlemesi yasalaştığında işçiler kendi isteği ile işten çıksalar bile tazminat alma hakkına sahip olacaklar. Tazminat fonu hakkında detayları öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-fonu-2019-son-durum-141/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tazminat alma yolları

Tazminat için  aranan genel şartlardan birisi olan işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydı ile;

  • Askerlik nedeni ile işten çıkanlara işveren tazminatını öder. Bunun için askerlik sevk belgesi ile işverene başvuru gerekir.
  • Evlenen kadınlar resmi nikahtan sonra 1 yıl içerisinde işten kendi arzusu ile ayrılsa bile işveren tazminatını ödemek zorundadır.
  • Sağlık sorunları işyerinde işçinin yaptığı işe engel teşkil ediyorsa bunu doktor raporu ile belgeleyerek iş sözleşmesini feshedenlere işverenleri tazminat ödemek zorundadır.
  • İşverenin ahlak ve kötü niyet kurallarına aykırı davranışları, maaşların zamanında ya da hiç ödenmemesi ve ya eksik ödenmesi, fazla mesai zorla yaptırılması, yıllık izin verilmemesi gibi zorlayıcı sebepleri gerekçe göstererek işten çıkanlara işverenler tazminat ödemek zorundadır.
  • Emeklilik için gerekli prim gün sayısı ile sigorta süresi koşullarına haiz olan kişiler halk arasındaki tabiri ile tazminat alabilir yazısını SGK’dan alarak iş sözleşmelerini feshederse işveren tazminat ödemek zorundadır. Yazı örneği aşağıda verilmiş ve nasıl alınacağı anlatılmıştır.

Şartları öğrendiğimize göre kıdem tazminatınızı nasıl alabileceğinizi öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-nasil-alinir-2019-118/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tazminat almak için nereye başvurulur ?

İşten ayrıldığınızda şayet işveren tazminatınızı ödemezse vakit kaybetmeden her adliye binasında yer alan Arabuluculuk bürosuna başvuru yapmanız gerekiyor. Burada gerekli yönlendirme yapılacak ve yapmanız gerekenler tarafınıza iletilecektir.

Raporla tazminat alma

Kendi isteğiniz ile işten çıktığınızda tazminat alabilmenin bir yolu da sağlık raporudur. Eğer işi yapmanıza engel oluşturan bir sağlık sorununuz mevcutsa öncelikle buna ilişkin sağlık raporu almanız ve bu raporla birlikte işverene çıkış talebinizi iletmeniz gerekmektedir.

Sgk dan yazı alarak tazminat alma

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresini sağladıysanız  ( örneğin 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcınız varsa 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü tamamladıysanız) ya da emeklilik şartlarının hepsini sağladıysanız SGK’dan tazminat alabilir yazısını alarak iş sözleşmesini feshetmeniz durumunda işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır. Aşağıda yazı almak için örnek dilekçe verilmiştir.

Kıdem tazminatı alabilir yazısı dilekçe örneği

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ev sigorta süresi şartını sağladıysanız aşağıdaki örnek dilekçe ile SGK’ya başvuru alarak tazminat yazısı alabilirsiniz.

                                                            …………SGK İl Müdürlüğüne

1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı  maddesi gereğince işyerine verilmek üzere tarafıma kıdem tazminatı alabilir yazısının verilmesi hususunda gereğini.

Kıdem tazminatı bordro örneği

Tazminat ödemesi yapıldığında düzenlenen tazminat bordro örneği aşağıdaki gibidir.

tazminat bordro örneği
kıdem tazminatı bordrosu

Askerlik tazminatı nasıl alınır ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi askere giden çalışana işyerinde en az 1 sene çalışması varsa sevk belgesi alınıp işten çıkış yapılırken tazminat ödenmesi Kanunen zorunludur.

Brüt kazancı yüksekten ödenenler için ödenecek güncel en yüksek tazminat tavan tutarları için hemen https://www.sgksorusor.com/kidem-tazminati-tavani-7510/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

7000 iş günü kıdem tazminatı

İlk olarak 08 Eylül 1999-30.04.2008 tarihi ve ye  sonrasında işe başlayan kadın ve erkeklerin ssk kapsamında normal emeklilik için 7000 günü, yaştan emeklilik için ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4500 günü tamamlamaları gerekmektedir. Bu durumda bu tarih aralığında girişi olanların SGK’dan tazminat alabilir yazısı alabilmesi için 4500 gün 25 yıllık sigortalılık süresini ya da sadece 7000 günü tamamlamaları gerekmektedir. Haricinde SGK tarafından yazı verilmez.

4500 günden kıdem tazminatı alma şartları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk defa 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında ssk başlangıcı olan kadın ve erkeklerin yaştan emeklilik için en az 4500 günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Bu iki şart sağlanmazsa 4500 günden tazminat yazısı da alınamaz.

Kendi isteğiyle işten çıkana tazminat

Normal şartlarda kendi isteği ile çıkana tazminat ödenmemekte. Ancak bu durumda da tazminat ödenebilecek istisnai durumlara yukarıda ayrıntılı olarak değindik.

Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır ?

Hesaplama son brüt kazanca göre yapılır. Her 1 yıllık çalışma için brüt maaş oranında ödeme yapılır. Brüt tazminat tutarı üzerinden sadece cüzi bir miktar damga vergisi kesintisi yapılır. Brüt maaşınızı ve çalışma sürenizi yorum kısmından iletirseniz ne kadar tazminat alabileceğinizi hesaplayabiliriz.

1 senelik tazminat ne kadar ?

Yaklaşık olarak işten çıkış tarihinizdeki son brüt kazancınızdır. Aylık olarak hesaplama yapmak gerekirse işyerinde çalıştığınız her ay için ödenecek aylık tazminat tutarı yaklaşık olarak son brüt maaşınızın %8,27’sine isabet eder.

3600 tazminat hesaplama

08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde işe giriş varsa ve ssk kapsamında 15 yıllık sigorta süresi ile 3600 gün şartlarını sağlarsanız tazminatınızı alarak işten çıkabilirsiniz. Yazı sonundaki yorum kısmından brüt kazancınızı yazarsanız 3600 günle ne kadar tazminat alabileceğiniz konusunda hesaplama yapabiliriz.

Kıdem tazminatı ile alakalı tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

8 Yorum
  1. Mehmet

    06 15 1999 giriş 4700 pirim var son çalıştığım iş yerinde 7 aydır çalışıyorum SGK dan bu yazıyı alıp çıkabilir mi yim

    1. zafer

      Merhaba. Evet bu yazıyı alabilirsiniz şartları sağlıyorsunuz.

  2. Fatih

    Slm sigorta girişim 1998 3600 günü doldurduğum da işe devam etmek kaydıyla tazminat alabilir miyim

    1. zafer

      Merhaba. Tazminat iş çıkış halinde ödenir. devam ederken işveren ödemeyebilir.

  3. E.Keskin

    Merhaba! 11 yıldır bir işyerinde sigortalı çalışıyorum 3600 ü yeni doldurdum ve işten ayrılmak istiyorum. İşveren tazminatımı vermek istemiyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor

    1. zafer

      Merhaba. Eğer sigorta başlangıç tarihiniz 08 Eylül 1999 tarihinden önce ise sgkdan tazminat yazısı aldıktan sonra işverene bir dilekçe ekinde bu yazı ile başvurun. Emeklilik nedeni ile işten çıkışınızın yapılarak tazminatınızın ödenmesini talep edin. İşveren bu durumda ödemek zorundadır. Ödemese de arabulucuya gidersiniz. Çözülür bir şekilde.

  4. Ali ünal

    Merhaba sskdan 3600 günle tazminat almak için tazminatını alabilir yazısı kaç nüsha verilir 1 işyerine verilecek ödenmezse mahkemeye sunmak için oevraklar lazım olacak fotokopi geçerli olurmu mahkeme de

    1. zafer

      Merhaba. SGK ya dilekçe verirken 2 nüsha olarak verilmesini talep edebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.