Staj Yapan Öğrencilerin Sigorta İşlemleri Nasıl Yapılır ?

9 13.330

Staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri nasıl yapılır ? Bu soru stajyer çalıştıran işletmelerin bize sıklıkla sorduğu soruların başında gelmekte. Bildiğiniz gibi stajyerler de zorunlu sigorta kapsamındadır ve iş kazası ile meslek hastalığı ve herhangi bir güvencesi olmayanlar için hastalık sigorta priminin ödenmesi zorunludur. Stajyerler için işe başlama tarihinden önce Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş işlemlerinin yapılması zorunludur.

Bu yazımızda stajyer sigorta işlemleri hakkında tüm detayları bulabilir ayrıca konu hakkında sık sorulan soruların cevaplarına da ulaşabilirsiniz. Bu yazımıza geçmeden önce stajyerlere ödenmesi gereken güncel maaş tutarları için hemen https://www.sgksorusor.com/2019-staj-parasi-ne-kadar-85/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Stajyer sigortası

Stajyer sigortası zorunludur ve staj yapan tüm öğrencilerin kanunen sigortalı yapılması gerekir. Staj kapsamında görevli çalışanların sadece iş kazası ve meslek hastalığı primleri ödenir. Eğer kişinin bakmakla yükümlü olarak aktif sosyal güvenceleri yoksa ilaveten hastalık primi de ödenir.

Staj sigortası kapsamında sadece yukarıda belirtilen kısa vade primleri ödendiğinden bu sigorta kolu emeklilikte geçerli sayılmamaktadır. Sayılabilmesi için torba yasa ile düzenleme yapılması gerekmektedir.

9901.02 hangi meslek kodu ?

Bildiğiniz üzere hem SGK işe giriş bildirgelerinde hem de aylık prim ve hizmet belgesinde meslek kodları zorunlu hale gelmiştir. Stajyer öğrenci çalıştıracak işletmelerin de öğrenci sigorta girişlerini 9901.02 meslek kodu ile yapmaları ve aylık prim hizmet belgesini de bu kodla göndermeleri gerekmekte.

9901.02 meslek kodu ile giriş

Stajyer olarak girişi yapılacak öğrencilerin işe giriş bildirgesinde meslek kodu 9901.02 Stajyer (Öğrenci) kodu olarak seçilir. Ayrıca aylık prim ve hizmet belgesinde yani SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde stajyer öğrencilik sürelerine ilişkin hizmetler bu kodla yer alır.

9901.02 meslek kodu emeklilik

Bildiğiniz üzere stajyer öğrencilerin sadece kısa vade yani iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri ödenir. Bu kapsamda ödenen sigorta emeklilikte sayılmaz ve ilk işe giriş olarak da kabul edilmez. Normal sigorta kapsamında ilk başlangıç tarihinize göre emeklilik şartlarınızı öğrenmek ve hesaplama yapmak için hemen https://www.sgksorusor.com/emeklilik-tablosu-7681/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Staj yapan öğrencilerin sigorta işlemleri

İlk defa tescil edilen dosyalar haricinde staja başlayan öğrenciler için elektronik ortamda en geç staj başlama tarihinden bir gün önce sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir. İşe giriş bildirgesinin verilmesinden sonra ise ay içerisinde staj yapılan süre esas alınarak aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi gerekmektedir.

Staj için sigorta belgesi

Öncelikle staja başlayacak tüm öğrencilerden müstehaklık belgesi istenmesi gerekmektedir. Eğer öğrenci 18 yaş altında ise bu belgeye gerek yoktur. Ancak 18 yaş üzeri ise ve anne ya da babası üzerinden sağlıktan yararlanma durumuna göre SGK belge kodu bildirimi yapılacaktır. Müstehaklık belgesinin ne olduğu, nereden ve nasıl alınabileceği ve örnek belge için hemen https://www.sgksorusor.com/mustehaklik-belgesi-nereden-alinir-488/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Meslek lisesi öğrencilerinin sigorta işlemleri

Staja başlama tarihinden en geç 1 gün öncesine göre tüm öğrencilerin sigortalı işe giriş bildirgelerinin elektronik ortamda SGK İşe Giriş uygulaması üzerinden verilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise sağlıktan yararlanma ve yararlanamama durumuna göre belge kodu girilerek ve staj yaptığı gün sayısı esas alınarak aylık prim ve hizmet belgeleri gönderilecektir.

Stajyer öğrenci sigorta primi ne kadar ?

Hastalık primine dahil olmayan ve sadece iş kazası ile meslek hastalığı primi ödenenler için brüt ücretinin %2’si oranında prim ödenir. Eğer hastalık primi de eklenecekse buna ilave olarak bir miktar da hastalık primi ödenir. Hastalık için ödenecek prim tutarı çok fazla değildir. Güncel brüt aylık ve günlük asgari ücret tutarları ile ödenecek aylık ssk primlerini öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/30-gunluk-sigorta-primi-ne-kadar-8104/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Stajyer öğrencinin sigortasını kim yapar ?

Meslek liseleri ve dengi okullarda staj gören öğrencilerin sigortalılıkları kendi okullarınca sağlanır ve gereki bildirim işlemleri okulları tarafından yapılır.

Stajyer sigortası hakkındaki sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

9 Yorum
  1. Cafer GÖKÇE

    Belçika’da bir ünüversite’de okuyan öğrenci Türkiye’de staj yapmak istiyor.
    SGK açısından sigortalı sayılabilmesi için nasıl bir belge isteyelim.

  2. S.L

    Özel bir okulda asgari ücret karşılığı usta öğretici olarak çalışıyorum. (Sigortam düzgün olarak işyerim tarafından yatırılıyor.) Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitim Fakültesi öğrencisiyim. Bulunduğum dönem itibari ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi bir okulda her hafta 6 saat uygulama (inceleme, gözlem) (okul dersi staj olarak kabul etmiyor, muafiyet söz konusu değil) yapmak zorundayım. Üniversite benim adıma SGK’ya 9901.02-Stajyer(Öğrenci) kodu ile bildirimde bulunmuş. Uygulama bitimi çalıştığım özel okula tekrar dönüp işime devam edeceğim. Çalıştığım özel okul için üniversitenin bildirimi bir sorun teşkil eder mi? Beni her hafta uygulama günümde 6 saat işten çıkartıp tekrar işe mi alacaklar? Benim veya çalıştığım özel okulun yapması gereken bir iş var mı? Benim bilmediğim ama yapmam gereken bir husus var ise onu d belirtin lütfen.

  3. Atakan

    Merhaba,
    Zorunlu stajım olmadığı halde staj yapmak istiyorum, çalışacağım kurum ise sigorta yapmıyor, kendi sigortamı stajyer olarak yapabilir miyim ve ya bu hususta nasıl bir yol izlemeliyim

  4. ömer faruk arslan

    İyi günler Meslek lisesine ait şirketin muhasebecisiyim.
    1- Stajyer 15 gün çalışmış ise eksik gün kodu ne olmalı?
    2- Stajyerlerin prim bordrosu nasıl düzenlenir? bordroda belirtilmesi gereken kalemler nelerdir?
    3-Birde bu bordrolarda ödenecek net ücret çıkması durumu var mı? muhasebe yevmiye kaydı nasıl yapılır?
    ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum kusura bakmayın. Teşekkür ederim. saygılarımla

    1. zafer

      Merhaba. Bordro uzmanı değilim ben de maalesef bilmiyorum. Eksik gün kodu eksik gün nedenine göre olur. Eksik çalışma nedeni ne ise ona uygun kodla eksik bildirin.

  5. Kaan Boz

    Merhaba, acaba zorunlu stajı devam eden, okulun sigorta yapıyor olduğu bir kişi staj gördüğü yerden istifa edip başka bir yere geçmek istiyorsa ne yapması gerekir? Bunun önünde bir engel var mıdır?

    1. zafer

      Buna okul ve işveren karar verebilir. Siz kendi isteğiniz ile yapamazsınız.

  6. R. K.

    Stajyer sigortası olan birisi isteğe bağlı sigorta yaptırarak “yaşlılık-malullük-ölüm sigortası” primini kendisi ödeyebilir mi

    1. zafer

      Merhaba. Hayır maalesef bu mümkün değil.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.