Bes’ten Nasıl Çıkılır 2021 ?
Bes’ten nasıl çıkılır ?Malumunuz bireysel emeklilik sistemi yani BES çalışanlar için ikinci bir emeklilik hakkı elde etmelerini sağlayan avantajlı sistemlerden birisidir. Kişiler kendi isteği ile bu sisteme girebildiği gibi kanuni düzenlemelerde artık çalışanlar otomatikman da BES sistemine dahil ediliyor.
45 yaş altı çalışanların otomatik olarak dahil edildiği zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile kişilerin kendi isteği ile dahil olduğu besten nasıl çıkılır, sistemden çıkışta katkı payı hesaplamasının nasıl yapılacağı konularında ayrıntılı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik nedir, kimler dahil edilir ?
Bireysel emeklilik sistemi minimum 10 yıl süresince prim ödemeniz ihtiyaç duyulan ve 56 yaşına geldiğinizde emekli olabileceğiniz bir sistemdir. Sistemde yatırmış olduğunuz katkı paylarına minimum %25 oranında devlet katkısı verilmektedir. Yani 200 TL yatırıyorsanız devlet de minimum 50 lira vermekte ve bu meblağ hesabınıza 250 TL olarak aktarılmaktadır. Hesabınızdaki bu paralar tercihinize gore faizli ya da faizsiz fonlarda değerlenmektedir. İsterseniz fonların performanslarına göre fon dağılımını kendiniz belirleyebilmektesiniz.
Mecburi bireysel emeklilik sisteminin normal sistemden tek farkı çalışanların bu sisteme otomatikman dahil ediliyor olmasıdır. Otomatik BES’te normal BES’e ilave olarak sistemde kalanlara ilave 1000 TL devlet katkı oranı ve emeklilikte ise biriken paranın %5’i oranında ilave katkı verilmektedir. Otomatik BES sistemi normal BES’e gore bir adım önde diyebiliriz. Mecburi bireysel emeklilik şartlarından birisi de 45 yaş altında olmaktır. Eğer 45 yaşın altında iseniz sisteme otomatikman dahil edilirsiniz.
Hem otomatik bes hem de kendi katılım sağlayacağınız BES sistemi para biriktirmek ve en azından emeklilikte ikinci bir gelir elde etmek adına avantajlı bir sistem. Fakat ben sistemde kalamam, ödeme gücüm yok diyorsanız bes’ten ayrılma 2021 işlemlerinin nasıl yapılacağını aşağıda bulabilirsiniz. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde maaşınızdan yapılacak kesinti tutarını hesaplamak için hemen bes kesintisi hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik sorgulama
BES şirketinizin web ya da mobil şubesinden kullanıcı adı alarak BES hesabınızı denetim edebilir, fonlarınızı takip edebilir ve düzenleyebilir, kısacası online olarak BES ile ilgili tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca kafanıza takılan tüm soruları çağrı merkezini arayarak da alabilirsiniz. Hem isteğe bağlı katıldığınız hem de otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminde devlet tarafından ödenen katkı paylarını e-devlette bireysel emeklilik devlet desteği sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz.
Bireysel emeklilikten ne zaman çıkabilirim ?
Kendi isteğiniz ile katılmış olduğunuz bireysel emeklilikte sözleşmeyi aldıktan sonrasında herhangi bir süre besten ayrılma hakkını kullanabilirsiniz. Bunun için süre sınırı yok. Ancak 10 yılı tamamlamadan sistemden çıktığınızda devlet katkısı ve sizin ödediğiniz katkıdan kesinti yapılacağını hatırlatmak isteriz.
Otomatik BES’ten çıkmayı düşünüyorsanız ilk 6 ay içinde ayrılmanızı tavsiye ederim. Zira ilk 6 ay ayrıldığınızda sisteme adınıza ödenen katkı paylarının tamamını iade alabilmektesiniz.
Bireysel emeklilik ayrılma hesaplama
Bireysel emeklilik ayrılma hesaplama işlemini isterseniz BES emeklilik şirketinizin mobil ya da web uygulaması aracılığı ile yapabilirsiniz. Sistemden ayrılmanız halinde alabileceğiniz ödeme ve yapılacak kesinti tutarlarını sistem kolayca hesaplayabilmekte. En kolay ve sağlam yolu ile çağrı merkezini aramaktır. Çağrı temsilcisi aracılığı ile sistemden çıkmanız halinde ne kadar ödeme alabileceğinizi öğrenebilir ve kafanıza takılan soruları da sorabilirsiniz. Şirketinizin çağrı merkezini aramadan, bireysel emeklilik çıkış hesaplaması yaptırmadan ve ayrılmanız durumunda elinize geçecek net ödeme tutarını öğrenmeden ayrılma talebinizi iletmemenizi öneririz.
Bireysel emeklilikten nasıl çıkılır ?
Bes ten ayrılma 2021 işlemi oldukça kolay. Bireysel emeklilikten çıkmak için hem otomatik BES’te hem de normal BES’te emeklilik şirketi tarafınca emeklilik sözleşmesinin size bildiri edilmesini beklemeniz gerekiyor. Otomatik BES’te sözleşme işveren tarafınca da size verilebilir. Bu süreçten sonrasında artık bes çıkış işlemleri için talepte bulunabilirsiniz. Mecburi BES’te sisteme giriş tarihinizden itibaren en geç 6 ay içinde ayrılırsanız sizden alınan katkı payları kesintisiz olarak tarafınıza iade edilir ve devlet katkısı ödenmez.
Sistemden çıkış talebinde bulunmadan ilkin size tavsiyem ilk olarak Bireysel emeklilik şirketinizin çağrı merkezini telefon ile arayın ve sistemden ayrılmak istediğinizi iletin. Ayrılmanız halinde ödediğiniz katkı payının ne kadar bulunduğunu, ayrılmanız halinde ne kadar kesinti yapılacağını ve devlet katkısına ilişkin kısmın ne kadarının iade edileceğini öğrenin.
Tüm bunlardan sonra artık talepte bulunabilirsiniz. Sistemden çıkış talebinizi çağrı merkezleri aracılığı ile verebilirsiniz. Çağrı merkezi yetkilisi vereceğiniz mail adresinize BES’ten çıkış ayrılma formunu ve öteki belgeleri yollayacaktır. Doldurup imzaladıktan sonrasında gene çağrı merkezi tarafınca size verilen posta adresine doldurup imzaladığınız formları posta yolu ile gönderirsiniz. Talebiniz şirkete ulaştıktan sonrasında çıkışınız en geç 15 gün içinde onaylanır ve ödemeleriniz vermiş olduğunuz banka hesabınıza aktarılır.
İsteğe bağlı Bes’ten nasıl çıkılır ?
Gelelim çok sorulan sorulardan birisi olan gönüllü BES’ten nasıl çıkılır sorusunun cevabına. İster sigortalı çalışırken ya da devlet memuru iken zorunlu olarak dahil edildiğiniz bireysel emeklilik sistemi olsun, isterse de isteğe bağlı olarak kendinizin katıldığı sistem olsun. Her ikisinde de bireysel emeklilikten ayrılma şekli aynıdır. Yukarıda bireysel emeklilik çıkış işlemleri için izlenecek yolu takip ederek çıkış talebinizi iletebilirsiniz.
BES’ten nasıl çıkılır sms
Sistemden çıkış talebi iletmenin kolay yollarından birisi de sms ile talepte bulunmaktır. Her bireysel emeklilik şirketi sms ile ayrılma talebi almamaktadır. Sms ile talep alan şirketler ve sms numaraları ile başvuru şekli aşağıda verilmiştir.
- Anadolu Hayat Emeklilik dahilinde SMS ile BES iptali işlemi yapmak için CAYMA boşluk TCKN yazarak 5755’e kısa mesaj gönderin.
- Halkbank dahilinde bireysel emeklilik hesabınız varsa BES iptaliini yapmak için AYRILMA boşluk TCKN yazarak 2560’a kısa mesaj gönderin.
- Diğer emeklilik şirketleri sms ile talep almamaktadır.
Bireysel emeklilik telefon numarası
Bireysel emeklilik şirketlerinin çağrı merkezi telefon numaraları güncel olarak aşağıda verilmiştir;
- Aegon Sigorta bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası : 0850 222 0 312,
- Türkiye İş Bankası Anadolu Hayat Emeklilik çağrı merkezi numarası: 444 55 00,
- AvivaSA Bireysel emeklilik şirketi çağrı merkezi telefon numarası: 444 11 11,
- AXA Hayat bireysel emeklilik çağrı merkezi telefon numarası: 0850 250 99 99,
- Türkiye Ekonomi Bankası ( TEB) bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası: 444 43 23 ,
- Cigna Finans bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası:444 0 984 ,
- Fibabanka bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası: 444 82 88,
- Garanti Bankası bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası: 444 0 336 ,
- Groupama bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası: 0212 367 67 67 ,
- Halkbank BES çağrı merkezi numarası : 444 44 00 ,
- NN Hayat bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası: 0850 210 66 94,
- Katılım bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası:0850 2226 0 123,
- Metlife BES çağrı merkezi numarası : 0850 210 66 94 ,
- Vakıfbank bireysel emeklilik numarası: 444 9 237,
- Ziraat Bankası bireysel emeklilik çağrı merkezi numarası : 0850 222 97 00.
Bes’ten nasıl çıkılır Ziraat
Ziraat Bankası bireysel emeklilik hesabınız varsa çıkış için;
- 0850 222 97 00 çağrı merkezini telefonla arayarak,
- Ziraat Bankası şubelerine başvurarak,
- Dilekçe doldurup mail ya da fax yolu ile göndererek çıkış talebinizi iletebilirsiniz.
Bes’ten nasıl çıkılır Halkbank
Halk Bankası bireysel emeklilik çıkış talebini;
- 0 850 800 44 00 numaralı telefondan Halk Emeklilik çağrı merkezini arayarak,
- SMS ile başvurarak. SMS ile ayrılma talebi için büyük harflerle “AYRILMA” boşluk T.C. numaranızı yazarak 2560’a sms gönderin.
- Ayrıca Halk Bank şubelerinden ayrılma talebi iletebilirsiniz.
- Bir diğer seçenek ise ayrılma talep formunu doldurup posta ile yollamak.
Bes’ten nasıl çıkılır Vakıfbank
Vakıf emeklilikten ayrılma talebinizi;
- 0850) 222 9 237 numaralı çağrı merkezini arayarak,
- Vakıf Bank şubelerine başvuru yaparak,
- Ayrılma talep formunu doldurarak posta ile iletebilirsiniz.
Bireysel emeklilik iptali para iadesi kaç günde yapılır ?
Para iadesi iptal talebi iletildikten sonra ödemenin iadesi genelde 15 iş günü içerisinde kişinin hesabına yapılmaktadır. Eğer bu sürede iade gerçekleşmezse yeniden iletişime geçmenizi öneririz.
Bireysel emeklilik maaşı alan var mı ?
Sistemde 10 yılı ve 56 yaşı tamamlayanlar emeklilik hakkı elde edebilmekte. Sistem ilk emeklilerini verdi ve onlar artık ikinci emekli maaşlarını alıyor. Sistemde biriken para toplu alınabileceği gibi kendi belirlediğiniz tutarlarda size geri ödenmesini sağlayabiliyorsunuz. Kalan para da fonlarda değerlenmeye devam ediyor.
Mecburi bes ile ilgili sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları