Bes Kesintisi 2020

0 204

Bes kesintisi çalışanlar açısından büyük önem arz etmektedir. Bildiğiniz gibi 45 yaşın altındaki sigortalılar ile devlet memurları 2017 yılından itibaren zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemi kapsamına alınmışlardır. Bu kapsamda çalışanların ve devlet memurlarının maaşlarından her ay bireysel emeklilik kesintisi yapılmaktadır.

Bu yazımızda zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilenler için sistemin avantajları, maaşlarından aylık olarak yapılan kesintiler ve Zorunlu bes hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Zorunlu bes nedir ?

45 yaş altındaki sigortalılar ile emekli sandığı kapsamındaki devlet memurlarının otomatik olarak katıldığı bireysel emeklilik sistemi türüdür. Bu kapsamda çalışanlar sisteme otomatik olarak dahil edilir ve maaşlarından her ay kesinti yapılarak çalışan adına açılan bireysel emeklilik şirketi hesabına havale edilir. Çalışan adına gönderilen bu katkı payları fonlarda değerlendirilir.

Çalışana her ay ödenen katkı payına ilave olarak %25 oranında devlet katkısı sağlanır. Sistemde 10 yılı ve 56 yaşı tamamlayanlar ikinci bir emeklilik hakkı elde edebilir. Sistem birikim açısından avantajlıdır. Ancak tutar küçük olsa da çalışanı zorlayabilmektedir.

Zorunlu bes kesintisi hesaplama

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde sigortalı çalışanların aylık brüt maaşları üzerinden %3 oranında kesinti yapılır. Memurlarda ise taban kazanç üzerinden %3 oranında aylık kesinti yapılarak çalışan adına açılan bireysel emeklilik hesabına aktarılır.

Zorunlu bes hesaplama tablosu

Daha önce oluşturduğumuz hesaplama tablosunu bazı teknik nedenlerden dolayı kaldırmak zorunda kaldık. Bunun yerine yazı sonundaki yorum kısmından bize brüt maaşınızı iletirseniz maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacağını hesaplayabiliriz.

Zorunlu bes sorgulama

Eğer siz de sisteme dahil edildiyseniz sisteme dahil ediliş tarihinizi, aylık katkı payı ile devlet desteği ödemelerini, kısacası hesabınızdaki tüm hareketleri online olarak bireysel emeklilik şirketinizin resmi sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Bunun için online kullanıcı tanımlamasının aktif olması gerekmektedir. Eğer aktif değilse bireysel emeklilik şirketinizi telefon ile arayarak konu hakkında detaylı bilgi alabilir ve yeni şifre temin edebilirsiniz.

Bes kesintisi hesaplama

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılma talebi ilettiğinizde sistemde kalış tarihiniz ve ayrılış tarihiniz esas alınarak yapılacak kesinti hesap edilir ve tarafınıza net iade hesaplanır. Sistemden ayrılma talebinizi nasıl ileteceğiniz, sistemden çıkmanız halinde yapılacak kesintiler, dilekçe örnekleri ve tüm detayları https://www.sgksorusor.com/2019-bes-nasil-cikilir-229/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Bes kesintisi ne kadar ?

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmaya karar verdiğinizde bunu bir kere daha gözden geçirmelisiniz. Zira sistemden ayrılma talebini ilettiğinizde ve talebiniz onaylandığında maalesef sistemde biriken paranın tamamı iade edilmiyor. Zaten sistemde en az 10 yılı tamamlamadan ayrılmak çok da avantajlı değil ancak siz yine de zor durumda iseniz ve ayrılmak istiyorsanız talebinizi iletmeden önce bireysel emeklilik şirketinizin çağrı merkezini arayarak konu hakkında bilgi alınız.

Çağrı merkezi görevlisinden sistemden ayrılmanız durumunda ne kadar katkı payı ile devlet payı kesintisi olacağını ve elinize net ne kadar ödeme geçeceğini hesaplattırın. Tüm bu hesaplamaların ardından eğer elinize geçecek net tutar sizin için tatmin edici ise sistemden ayrılma talebinizi iletebilirsiniz.

Zorunlu bireysel emeklilik kesintisi

Sigorta bildirimi brüt asgari ücret üzerinden yapılanlar için 01 Ocak 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılacak aylık kesinti tutarı 76,00 TL olacaktır. Brüt ücreti asgari ücret üzerinde olanlar için ise brüt maaş üzerinden %3’tür.01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında yapılacak aylık kesinti tutarı ise 88,29 TL olacaktır.

Bes kesintisi iptal

Maaşınızdan yapılan zorunlu bireysel emeklilik kesintisi ya da kendi isteğiniz ile katılmış olduğunuz bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak için emeklilik şirketi ile görüşmeniz gerekiyor. İptal talebinizi çağrı merkezi aracılığı ile de bildirebilmektesiniz. Talebiniz üzerine mail adresinize iptal formları gönderilir. Bunları imzalayıp gönderirsiniz ve sistemden çıkış işleminiz gerçekleştirilir. Örnek formlar ve sistemden çıkış için izlenmesi gereken yol hakkında detaylar yukarıda bağlantısı da verilen bireysel emeklilikten nasıl çıkılır yazımızda verilmiştir.

Bireysel emeklilik erken çıkış hesaplama

Sistemde 10 yıllık süreyi tamamlamadan çıkanların ödedikleri katkı payları kesintili olarak iade edilir. Ayrıca devlet katkılarının tamamı değil bir kısmı iade edilir. Bu kalış ile katkı payı ödeme sürenize göre farklılık gösterir. Online olarak hesaplama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor. Hesaplama için bireysel emeklilik çağrı merkezini aramanız gerekiyor. Ayrıca yine online sayfaları üzerinden de sistemden çıkma halinde elinize geçecek net tutarlar ve yapılacak kesinti tutarlarını hesap edebilirsiniz.

Bireysel emeklilik paramı çekmek istiyorum

Bildiğiniz gibi bireysel emeklilikte emeklilik hakkı elde edebilmeniz için en az 10 yıl boyunca katkı payı ödemeniz gerekmekte ve 56 yaşı tamamlamanız gerekmekte. 10 yıldan önce ayrılmanız durumunda ödemiş olduğunuz katkı payları ve devlet katkısı kesintili iade edilir. Hesaplama yapmak ve iptal talebinizi iletmek için en doğru yöntem BES şirketinizin çağrı merkezini aramak. Burada hem ayrılmanız halinde iade alabileceğiniz net tutar hem de ayrılmak için yapılması gerekenler hakkında size net bilgiler verilecektir.

Bireysel emeklilik hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.