İhaleli İşlerde Asgari İşçilik Hesaplama 2021

4 4.054

İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplaması hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. İhaleli bir iş aldığınızda eğer bu işte işçi çalıştıracaksanız ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nda dosya açtırmanız gerekmektedir. İhaleli iş sona erdikten sonrasında ihale makamındaki teminatı çözdürmek için ise ihaleli iş için işçilik hesaplamasını yaparak SGK’ya bildirmeniz ihtiyaç duyulan asgari işçiliği bildirmeniz ve sonrasında teminat iadesi için SGK’ya müracaat yapmanız gerekir.

Eğer bina inşaatınız için işçilik hesaplaması yapacaksanız inşaat işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Yazımızın devamında ihaleli işler için işçilik hesaplaması hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

İhaleli işlerde asgari işçilik oranları 2021

İhaleli işlerde her bir iş için uygulanan asgari işçilik oranı yapılan işin niteliğine göre farklılık gösterir ve sürekli güncellenerek resmi gazetede yayımlanır. Hesaplama yaparken tebliğde ekinde yer alan oranların %25 eksiği üzerinden hesaplama yapmanız gerekmekte. Aşağıdaki asgari işçilik oranları 2021 excel listesinden yapılan işin oranını tespit edebilirsiniz. Hizmet ve yapım işlerinde asgari işçilik hesaplama programındaki asgari işçilik oranı kısmına excel tablosundaki oranın %25 eksiğini yazın.

Asgari işçilik oranları 2021 excel

Güncel işçilik oranlarını excel formatında buradan indirebilirsiniz: asgari işçilik oranları excel indir. İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplama excel tablosunda yer alan işçilik oranları indirimsiz oranlardır. Siz ihale işçilik hesaplaması yaparken burada yer alan oranı %25 eksilterek yapın. Örneğin Sgk asgari işçilik oranları tablosunda yer alan %20 bir iş için hesaplamayı %25 üzerinden yapmanız gerekiyor.  Aşağıda asgari işçilik hesaplama örneklerine bakarak daha iyi anlayabilirsiniz.

İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplama nasıl yapılır ?

İhaleli iş asgari işçilik için ihale makamı tarafınca ödenen KDV hariç  hakediş bedeli ve asgari işçilik oranını bilmeniz gerekiyor. KDV hariç son hakediş tutarını ihale makamından öğrenebilirsiniz. Asgari işçilik oranı ise yapılan işin niteliğine esas alınarak farklılık göstermektedir. Yukarıda yapılan işe göre asgari işçilik oranları listesi verilmiştir. Yapılan işe göre asgari işçilik oranları tablosundan işin oranı ve KDV hariç istihkak bedeli üzerinden Sgk asgari işçilik hesaplaması yapabilirsiniz.

İhaleli işlerde asgari işçilik hesaplama örneği

A şirketi Kamu’dan okul binası inşaatı tamiratı işi almıştır. İşin KDV hariç toplam hakediş bedeli 100 bin liradır. Asgari işçilik oranları tablosuna bakılırsa bina inşaatı tadilat ve tamirat asgari işçilik oranı %13’tür. Siz bu oranın %25 eksiği üstünden şu demek oluyor ki 9,75 üstünden hesaplama yapacaksınız. Buna bakılırsa bildirmeniz ihtiyaç duyulan asgari işçilik hesaplaması 100.000,00*9,75/100=9.750,00 TL olacaktır.

Teşvikli ve teşviksiz olarak bildirim yaptığınız brüt prime esas işçilik oranı üzerinden 2021 yılı için ödeyeceğiniz aylık güncel sigorta primi tutarlarına 30 günlük sigorta primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Asgari işçilik oranı itiraz dilekçesi örneği

Tüm ihale asgari işçilik hesaplama işlemlerini yapıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş bitirme dilekçesini verdikten sonra SGK işçilik hesaplamasını tebliğ ekinde yer alan oranı esas alarak hesaplamayı yapar. Eğer birden fazla iş aynı anda yapıldıysa SGK işçilik oranının tespiti için dosyayı Asgari İşçilik Tespit Komisyonu’na gönderebilir. Bu durumda işçilik oranı Komisyon tarafından tespit edilir.

Nihai asgari işçilik oranı belirlendikten sonra işçilik hesabı yapılır ve eksik işçilik çıkarsa SGK tarafından tebliğ ile bildirilir. Eksik işçilik tebligatı alındıktan sonra 1 ay içerisinde itiraz etmeniz ya da ödemeyi taahhüt ederek ödemeniz gerekir. Eğer 1 ay içerisinde hiç bir işlem yapmaz iseniz borç yine kesinleşir. Tebliğde belirtilen asgari işçilik oranının yanlış ya da yüksek olduğunu düşünüyorsanız geçerli bir mazerete dayandırarak en geç 1 ay içinde itiraz dilekçesi ile itiraz etmelisiniz. Örnek itiraz dilekçesi aşağıdaki gibi olabilir.

  • ………Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Kurumunuzda ……………. sicil numaralı işyerinde tescilli ……………………… işimiz ile ilgili olarak gönderilen yazıda asgari işçilik oranının %…. üzerinden esas alındığı görülmektedir. Fakat asgari işçilik tebliğine göre işin gerçek işçilik oranı %…..’dur. Bu yüzden asgari işçilik oranının yeniden gözden geçirilerek gerekli düzeltmenin sağlanması, gerekirse tespit için dosyamızın asgari işçilik tespit komisyonuna gönderilmesi hususunda gereğini, Arz ederiz. 

İtiraz dilekçeniz üzerine SGK dosya ve asgari işçilik oranını inceler. Asgari işçilik tespit komisyonuna yazar ve buradan gelecek asgari işçilik oranları hesaplamasına göre belirlenen oran üzerinden yeniden hesaplama yapar.

Yapım işlerinde Sgk hesaplama ?

Eğer yapılan ya da yürütülen iş ihaleli bir iş ise yapılan işin niteliğine göre yukarıda verilen SGK işçilik oranları tablosundan işin asgari işçilik oranına bakarak yine yukarıda belirtilen ihaleli işlerde Sgk hesaplama hükümleri doğrultusunda hesaplama yapabilirsiniz.

Tadilat işlerinde asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

Eğer ihaleli bir iş alarak tadilat işi gerçekleştiriyorsanız;

  • Normalde tadilat işleri için işçilik oranı %13’tür. Siz bunun %25 eksiği üzerinden yani %9,75 işçilik oranını esas alarak KDV hariç hakediş bedeli ile çarparak bildirmeniz gereken işçiliği hesaplamalısınız.
  • Eğer ihaleli iş değilse kendi özel bina inşaatınızda tadilat yapacaksanız bu durumda işlem farklı olacaktır. Eğer bina inşaatı için açılan asıl dosya kapanmadan tadilat yapıldıysa bu durumda mevcut dosyadan devam edilir. Ancak inşaat için ilişiksizlik belgesi alınarak ana dosya kapatıldıysa bu durumda tadilat işi için ayrıca dosya açılması gerekmektedir. Eğer inşaatın metrekaresinde bir artış söz konusu ise artan kısım kadar işçilik hesaplaması yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılması gerekmektedir. Eğer metrekarede değişiklik yoksa bu durumda işverenin bildirdiği prim esas alınarak işçilik hesaplanır ve ilişiksizlik verilir. Tadilat inşaat dosyasını nasıl açabileceğiniz konusunda bilgi için inşaat işlerinde SGK dosya açılışı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İhaleli işinizin KDV hariç istihkak miktarını, işçilik oranını yorum kısmından yazın. Ne kadar bildirim yapmanız gerektiğini hesaplayalım.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

4 Yorum
  1. Senih GÜNDÜZ

    DSİ’nin YÜS Sulaması (Yerüstüsuyu Sulamaları) ihalesinde;
    işin HDPE PE 100 Boru %64.97, S420 demir %2.69 ve C18-C25 beton %2.13 olmak üzere Toplam %69.79 u malzeme alımı ise Asgari İşçilik Oranı olur. Yardımlarınız için Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Malzeme olunca değişiyor oran. Net bir oran belirtmek zor.

  2. ayşe durmaz

    Merhaba ihale işinde Fabrika inşaatı temel kazı işinde inşaatın hafriyat ve iş makinası çalışma taahhüdünde işçilik oranı oran nedir?teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Asgari işçilik oranları listesine bakmanız gerekiyor. Eğer tam oran yoksa sgk gerekli görmesi halinde asgari işçilik daire başkanlığına yazar.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.