Doğum Borçlanması Ne Kadar, Hesaplama 2020

8 348

Doğum borçlanması öteki adı ile cocuk borçlanması hanımefendilere verilen bir haktır. Hanımefendiler sigorta/bağkur v.s. kapsamındaki başlangıç tarihinden sonrasında doğan 3 çocuğa kadar çocuk borçlanmasi yapabiliyor ve borçlandığı bu hizmetleri emekliliğe saydırabiliyor. Böylece cocuk borclanmasi meydana getiren bayanlar daha erken emeklilik hakkına haiz olabilir.

Doğum borçlanması 2020 günlük tutarları ise brüt asgari ücret üstünden hesaplanıyor.  Bu yazımızda çoçuk borçlanması ne kadar 2020 tutarları, doğum borçlanması hesaplama 2020 nasıl yapılır ve kimler çocuk borçlanması yapabilir v.s. benzer biçimde mevzularda detaylı informasyon bulabilirsiniz.

Sgk doğum borçlanması 2020

Borçlanma yapabilmeniz için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekir.

  • Doğum tarihinden ilkin sigorta, bağkur, emekli sandığı v.s. kapsamında sigorta başlangıcınızın olması gerekiyor. Eğer doğumdan ilkin giriş yoksa borçlanma hakkınız yok.
  • Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede adınıza herhangi bir kapsamda SGK primi ödenmemiş olması gerekir. Eğer bu 24 aylık sürede adınıza kısmi olarak prim ödemesi yapıldıysa prim ödenmeyen kısımları borçlanabilirsiniz.
  • Yukarıdaki iki şartı sağlıyorsanız her çocuk için 720 gün olmak suretiyle toplamda 3 çocuk için en fazla 2160 güne kadar borçlanma yapma hakkınız var.

Doğum borçlanması mevcut sigorta başlangıcınızı geri çekmez. Hal bu şekilde olunca emeklilik şartlarınızı da değiştirmez.Hamilelik ve doğumdan kaynaklı devletin ödediği tüm yardımları aldınız mı ? Tüm yardımları sizin için tek başlıkta topladık. Detaylar için hemen https://www.sgksorusor.com/dogum-parasi-hesaplama-2019-81/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur doğum borçlanması

Bağkurlu kadınların da bu yazımızda belirtilen hükümler çerçevesinde borçlanma yapma hakları bulunmaktadır. Bağkurlu kadın sigorta ya da bağkur başlangıç tarihinden sonra doğmuş olması ve doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede prim ödenmemiş olması kaydı ile her çocuk için 720 güne kadar ve toplamda 2160 güne kadar emeklilik çocuk borçlanması yapma hakkına sahiptir.

Kimler çocuk borçlanması yapabilir ?

Çocuğun doğduğu tarihten önce sigorta kapsamında girişi olan ( çırak ve stajyerlik dahil), bağkura prim ödemesi ola, emekli sandığı kapsamında tescili olan ya da diğer uzun vade sigorta kollarından herhangi birisinde adına prim ödenmiş olan ve yukarıdaki şartları sağlayan tüm kadınlar borçlanma yapabilir.

Sgk öncesi doğum borçlanması 2020

Malumunuz doğumdan önce herhangi bir sigortası olmayan kadınlar çocuk borçlanması yapamıyor. Yapılabilmesi için konu hakkında torba yasa ile kanuni düzenleme çıkarılması gerekiyor. Sigorta öncesi çocuk borçlanması düzenlemesi ile ilgili TBMM’de şu an bir düzenleme yer almamakta. Ancak 2020 senesinde yeniden gündeme gelebilir. Konu hakkında gelişmeleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Emeklilik çoçuk borçlanması başvurusu 2020

Eğer son çalışmanız sigorta ya da bağkur ise son çalışmanızın bağlı olduğu SGK’ya, memur iseniz kendi Kurumu’nuza müracaat yapabilirsiniz. Eğer son çalışma memuriyet ise ve görevden ayrıldıysanız bu durumda başvurunuzu Mithatpaşa Cad. Sıhhıye Mah. No:7 Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı/Ankara adresine göndermeniz gerekir.

Doğum borçlanması nasıl yapılır ?

Doğum borçlanması için lüzumlu evraklar ise müracaat formu ve kimlik fotokopinizdir. Haricinde bir belge istenmez. Başvuru formunu size en yakın SGK’dan temin edebilirsiniz. Başvuruyu dilerseniz elden dilerseniz posta yolu ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderebilirsiniz. Başvurunun ardından SGK size borçlanma tutarını ödemeniz için yazı gönderir. Bu yazıyı tebliğ aldıktan sonra en geç 1 ay içerisinde ödeme yaptığınızda ödediğiniz süreler SGK hizmetinize eklenir.

Emeklilik doğum borçlanması başvuru formu

Borçlanma başvurusu için gerekli tek evrak borçlanma başvuru formudur. Haricinde ise kimlik fotokopinizi eklemeniz yeterli olacaktır. Borçlanma başvuru formunu buradan indirebilirsiniz: doğum borçlanması başvuru formu indir.

Doğum borçlanması kredisi 2020

Sosyal Güvenlik Kurumunun kredi verilmesi yönünde sözleşme sağlamış olduğu bir banka bulunmamaktadır. Krediyi kendi imkanlarınız ile çekmeniz gerekiyor.

Doğum borçlanma ödemesi nasıl yapılır ?

Borçlanma başvurusunu yaptıktan sonrasında SGK size yazı bildiri eder. Bu yazıyı bildiri aldıktan sonrasında en geç 1 ay içinde ödeme yapmanız gerekiyor. Ödeme işlemini SGK ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubelerinden, ATM’lerden ve mobil ya da web bankacılığından yapabilirsiniz. Ödeme menüsü: SGK ödemeleri-SGK Borçlanma . T.C. numaranız ile ödeme yapmanız gerekiyor.

Doğum borçlanması nasıl hesaplanır ?

Hesaplama borçlanma talebinde bulunduğunuz tarihte geçerli olan borçlanma tutarları üzerinden yapılır. Ödenecek 1 günlük doğum borçlanması tutarı talep tarihinde geçerli brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’sidir. Ödenecek en yüksek tutar ise bunun 7,5 katıdır. Her bir çocuk için 720 güne kadar ve toplamda 3 çocuk için maksimum 2160 güne kadar borçlanma yapabilirsiniz.

Çoçuk borçlanması ne kadar ?

Başvuruyu 01 Ocak 2019 zamanı ile 31 Aralık 2019 tarihleri içinde yapmanız halinde ise ödeyeceğiniz günlük en düşük meblağ 27,28 TL en yüksek 2019 çocuk borçlanması tutarı ise 204,65 TL olacaktır.

01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında borçlanma başvurusu yapacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı 31,39 TL, en yüksek ise 235,44 TL olacaktır.

Ek 5 tarım sigortası kapsamındakiler de doğum borçlanması hakkından yararlanabilmekte. ek 5 sigortalısı iseniz doğum borçlanması yapma şartları, başvuruda izlenecek yol ve tüm detaylara https://www.sgksorusor.com/ek5-tarim-ssk-dogum-borclanmasi-433/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Doğum borçlanması emeklilik yaşını düşürür mü ?

İlk SGK tescil tarihinden sonraki süreler için borçlanma yapıldığından SGK başlangıcını geri çekmez. Dolayısıyla emeklilik yaşına bir etkisi olmaz ve yaşı düşürmez. Sadece prim gün sayısına ilave edilir. Emeklilik şartlarınızı hesaplamak ve ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/emeklilik-tablosu-7681/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması 2020 hesaplaması ve doğum borçlanması mevzusundaki öteki tüm sorularınızı yazının sonundaki Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

8 Yorum
  1. emine kuşku

    hocam bana yol göster diyorum sen on ödem tamam ek ödemeyeyim siz bana kardeşim badem 3105 günün var çabuk olsun istiyorsun 2925 durdur çalışmi diyorsun 3600 nasıl tamamlayayım

    1. zafer

      2925 tarım sigortasından devam edin. Tavsiyem budur gösterdiğim yol da budur.

  2. emine kuşku

    Tarım sigortası kapsamında 18 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında prim ödemeye başlamış olan kadınlar 15 senelik sigorta süresi ve 3600 günü tamamlaması kaydı ile kadınsa 58 yaş ve erkekse 60 yaş şartını sağladıklarında emeklilik hakkı elde edebilmekteler. .TARIM SSK 3105 GÜNÜM VAR TARIMI DURDURUP EK/5 YANİ 30 ĞÜN ÖDEMELİYİM HER HALDE 3600 OLMASI İÇİN LAKİN TARIMI DURDURUPTAMI EK 5 ÖDENİR YOKSA İŞTE BİR KAÇ GÜN ÇALIİŞTİKTAN SORAMI EK 5 ÖDEMEK İÇİN BİR YERE ZİRAT ODALARINA KAYI T OLMALIMIYIZ

    1. zafer

      Merhaba. 2925 tarım sigortası devam etmiyor mu sizin?

      1. emine kuşku

        ediyor durdurum 30 gün pirin ödeyerek 3600 tamamlamak istiyorum şu an 3105 günüm var 500 gün açık 500 ğünü 3 sene ödememlazım 30 güm ödersen on altı ayda 3600 olur .DT.01.12.1963. GİRİŞ.01.05.2003. 58 YAŞ TABİYİ HER HALDE

        1. zafer

          Tarım sigortasına ara vermeden devam etmeniz gerekiyor. Ek 5 kapsamına geçerseniz tarım sigortasından emekli olamazsınız.

  3. emine kuşku

    01.12.1963 doğumluyum. 01.05.2003 tahrili tarım siğortalıyım nezaman emekli olurum

    1. zafer

      Merhaba. 7000 gün 58 yaş ya da 4500 gün 58 yaş ve 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamanız halinde emekli olursunuz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.