E Bildirge v2 ile Bildirge Giriş İşlemleri

3 12.773

E bildirge v2 uygulaması mevcut e bildirge ekranının kapatılması ile birlikte işverenler için en önemli uygulamalardan birisi haline gelmiştir. Bildiğiniz gibi 2020/Ocak ayı itibariyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesine tüm mükellefler dahil olacağından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından mevcut e-bildirge uygulaması kapatılmıştır.

Mevcut e-bildirge uygulamasının kapatılması ile birlikte artık tüm işlemler SGK versiyon 2 aracılığı ile yapılacaktır. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine dahil olmayan işverenler, apartman yönetilikleri ile 1 sayılı cetvelde yer alan Kamu Kurumları 2020/Ocak ayından itibaren bildirge girişini sgk v2 ekranı aracılığı ile yapacaklar. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçme zorunluluğu bulunanlar ise 2020/Ocak ayından itibaren artık beyannameleri Vergi Dairelerine gönderecekler ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannameyi tek belge halinde gönderecekler.

Kolay işverenlik başvurusu

Bildiğiniz gibi konut kapıcısı ya da apartman görevlisi çalıştıranlar ile ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar gelir vergisinden muhaf olduklarından muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçmeyecekler. Bu kapsamda e bildirge ekranından bildirge verenler için 2020/Ocak ayı itibariyle mevcut e bildirge ekranından aylık prim ve hizmet belgesi verilemeyecek. Her ay bildirge vermek isteyenler e bildirge v2 uygulaması üzerinden eskiden olduğu gibi bildirge vermeye devam edebilecekler. Ancak bunun daha kolay bir yolu var.

Kolay işverenlik sistemine geçiş yaparak her ay bildirge ile uğraşmaktan kurtulabilirsiniz. Kolay işverenlik sisteminde siz çalışanın kazancını ve gün sayısını değiştirmediğiniz sürece sistem tahakkuku otomatik olarak yapar. Kolay işverenlik sistemine geçiş için başvuruyu online olarak SGK işveren sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Kolay işverenliği geçtiğiniz tarihten önceki bildirgeleri kendiniz vermeniz gerektiğini yine hatırlatmak isteriz.

Kolay işverenlik başvurusu için https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi sistemine e bildirge kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra Kolay İşverenlik Başvurusu menüsünden başvuru yapabilirsiniz.

Sgk v2 girişi

Uygulamaya eski e bildirge kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi ile giriş yapmanız gerek. Bunda bir değişiklik yok. Kullanıcı adınız zaten e bildirge kullanıcısının T.C. kimlik numarası bunu hatırlatmakta fayda bulunmakta. Uygulamaya https://ebildirge.sgk.gov.tr/EBildirgeV2 bağlantısını kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Sgk e bildirge v2 yapılacak işlemler

2020/Ocak ayından sonra tüm SGK işveren bildirge işlemleri e bildirge versiyon 2 üzerinden yapılacak. Bu sistem aracılığı ile;

  • Aylık prim ve hizmet belgesi girişi,
  • XML dosyası ile E bildirge yükleme,
  • Onayda bekleyen aylık prim ve hizmet belgelerini görüntüleme,
  • Onaylanmış geçmiş tüm aylık prim ve hizmet belgelerini görüntüleme,
  • SGK onayına sunulan aylık prim ve hizmet belgelelerinin görüntülenmesi gibi işlemleri yapabilirsiniz.

v2 bildirge girişi nasıl yapılır ?

Şimdi gelelim adım adım nasıl aylık prim ve hizmet belgesi vereceğiniz işlemine. Eğer elinizde hazır xml dosyası varsa aşağıda vermiş olduğumuz e bildirge v2 xml formatına çevirerek xml olarak toplu da yükleyebilirsiniz. Bildirge V2 ile aylık prim ve hizmet belgesi girişi için lütfen aşağıdaki aşamaları takip edin;

  • Uygulama giriş yaptıktan sonra ana ekranda yer alan Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi menüsünü seçin.
  • Tahakkuk Yıl/Ay kısmında bildirge vermek istediğiniz dönem ve ayı seçin ve Bilgileri Getir deyin.
  • Belge Mahiyeti, Belge Türü ve Tahakkuk Nedeni kısımlarında ilgili bölümleri seçin.
  • Kanun No kısmından yararlanmış olduğunuz Kanun teşvik numarasını yazın. Teşvik yoksa ya da süresi dışında bildirge veriyorsanız Kanun Numarası Yok kısmını seçin.
  • Açılan ekranda sigortalının T.C. numarasını yazdıktan sonra T.C. ile sorgu yapın.
  • Daha sonra prim gün sayısı, eksik gün, prim, ücret ikramiye ve diğer gerekli tüm bilgileri doldurduktan sonra Onay Ekranına Geç deyin. Son olarak kontrol ettikten sonra Onayla dediğinizde bildirge giriş işlemi tamamlanmış olacaktır.

Detaylı kullanım klavuzunu aşağıdan indirebilirsiniz.

E-bildirge v2 kullanım klavuzu

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan resimli ve ayrıntılı kullanım klavuzunu buradan indirebilirsiniz: v2 e bildirge kullanım klavuzu indir.

v2 sgk xml formatı

Eğer birden fazla sigortalı için bildirge girişi yapacaksanız bunları bir kereye mahsus xml formatına girerek ya da elinizdeki mevcut xml formatını kullanarak tek tek uğraşmadan toplu olarak bildirge girişi yapabilirsiniz. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. E bildirge V2 xml formatı eski bildirge uygulamasına göre farklıdır. Bu mevcut formatı buna uyarlamanız gerekecek. Aksi halde hata verir ve bildirge girişi yapamazsınız.

E bildirge güncel xml formatını buradan indir: ebildirge v2 xml formatı indir.

E bildirge v2 xml dosyası oluşturma

Yukarıdaki formatı indirdikten sonra bir kereye mahsus olmak üzere sigortalılarınızı buraya ekleyebilirsiniz. Ay içerisinde kazancı ve gün sayısı değişenlerde değişiklik yaparak her ay belgeyi toplu olarak yükleyebilirsiniz. Bu da işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

Geçmiş dönem e bildirge giriş ve görüntüleme

Süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgesi için girişleri e bildirge v2 uygulaması üzerinden yukarıda belirtilen yolu izleyerek giriş yapabilirsiniz. Girişin ardından bildirge kontrol ve onay için bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne düşer.

Görüntüleme işlemini ise Onaylanmış Belgeler kısmından yapabilirsiniz.

E bildirge v2 ek iptal

E bildirge v2 ekranından bildirge iptal ve ek belge girişi de yapabilirsiniz. Yukarıda verilen kullanım klavuzunda ek ve iptal belge girişini nasıl yapacağınız resimli ve ayrıntılı olarak adım adım anlatılmıştır.

E bildirge V2 hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Halis ERDOĞAN

    Hocam,
    yasal süresi geçmiş ek bildirgeleri v2 programından göndermek istiyorum, ancak başarılı olamıyorum.
    Açıklama yaparak yardımcı olmanızı istirham ediyorum.

  2. Mehmet BALÇIN

    Bildiğiniz gibi Muhtasar ve prim Hizmet Beyannamesi düzenlemesi mart ayına ertelendi. Yalnız ocak ayı bildirgemizi sgk v2 uygulaması üzerinden vermemiz gerekiyormuş. Buraya da girdiğimizde ilgili belge işlemleri kısmında işaretleyebileceğimiz üç şık var. A Yasal süresi içerisinde verilmiş APHB, B Yasal süresi dışında verilmiş APBH şıklarından birini seçmemiz gerekiyor. Ben de A şıkkını yani yasal süresi içerisinde şıkkını seçtiğimde B şıkkını seçmem gerektiği hatası alıyorum. Ben Ocak ayı bildirgesini düzenlemek istediğim için A şıkkını seçmem gerekmez mi?

    1. zafer

      Merhaba. Evet A şıkkını seçmeniz gerekiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.