İşsizlik Maaşı Ne Kadar, Şartları Nelerdir 2021

4 424

İşsizlik maaşı alma şartları işten ayrılanlar için hep merak konusu olmaktadır.  İşten ayrılan çalışanların yeni bir iş buluncaya kadar en mühim güvencelerinden birisi olan işsizlik maaşı alabilmek kanunen belli şartlara bağlanmıştır. İşsizlik maaşı için lüzumlu şartları sağladığınızda en düşük ihtimalle 180 gün kısaca 6 ay süresince işsizlik maaşı alabiliyorsunuz.

Peki işsizlik maaşı alma şartları 2021, işsizlik ödeneği alma şartlarını sağlıyor muyum işsizlik maaşı başvurusu nereden yapabilirim ? İşsizlik maaşı almak için lüzumlu şartlar ve en çok sorulan soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İşkur işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır 2021

İşsizlik maaşı başvurularınızı;

  • İşkur Müdürlüklerine,
  • www.iskur.gov.tr adresinden online,
  • www.turkiye.gov.tr adresi ya da e-devlet sistemi mobil uygulaması üstünden Türkiye İş Kurumu – işsizlik ödeneği / iş kaybı tazminatı başvurusu menüsünden de işsizlik maaşı başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz.
  • Müracaat yapmak için direkt buradan sayfaya giriş yapabilirsiniz ⇒ işsizlik maaşı başvurusu.
  • Eğer başvuruyu İşkur Müdürlüğüne elden yapacaksanız kimliğiniz ile gitmeniz kafi. Müracaat formu size orada verilir.

İşsizlik maaşı başvuru formu örneği e-devlet

Özellikle pandemi süreci ile birlikte başvurular tamamen elektronik ortamda ve e-devlet üzerinden alınmaya başlanmıştır. Ancak formla da başvuru mümkündür. İşkur Müdürlüklerince size verilecek olan işsizlik maaşı başvuru formu örneği ile de başvuru yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar 2021

İşsizlik ödeneği başvurunuzu e devlet sistemi üzerinden ya da www.iskur.gov.tr adresinden online olarak yaptıysanız İşkur’a herhangi bir belge vermeniz gerekmez. Ancak elden İşkur Müdürlüklerine başvuru yapacaksanız bu durumda işsizlik maaşı başvuru formu ve kimlik fotokopiniz ve gerekirse işten ayrılış bildirgeniz istenebilir.

Bağkurlu işsizlik maaşı alabilir mi 2021

Eğer işten çıktıktan sonrasında devam eden esnaflık kaydı, çiftçilik kaydınız v.s. var ise ve bağkurlu olmanız gerekiyorsa işsizlik maaşından yararlanamazsınız. İşsizlik maaşınız devam ediyorken sonradan bağkurlu olmanızı gerektirecek bir durum oluşursa İŞKUR üzerinden başvurarak işsizlik maaşını durdurmanız gerekiyor. Özetle bağkur kayıdı olan kişiler işsizlik maaşı alamaz.

İşsizlik maaşı bitince ne yapmalıyım ?

İşsizlik maaşı sona erdikten sonra eğer herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa ve sigortalı olarak da çalışmayı düşünmüyorsanız genel sağlık sigortası kapsamına geçmeniz gerekiyor. SGK genel sağlık sigortası başvurusu için hemen https://www.sgksorusor.com/genel-saglik-sigortasi-nasil-actirilir-2019-845/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşsizlik maaşı alırken genel sağlık sigortası

Malumunuz işsizlik maaşı aldığınız süre süresince gss primleriniz devlet tarafınca ödenmekte ve işsizlik maaşı üstünden hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler sağlıktan yararlanabilmekte. Sadece işsizlik maaşı sona erdikten sonrasında herhangi bir Toplumsal Güvenceniz yoksa Genel Sağlık Sigortası devreye girer. GSS zorunludur siz başvurmasanız bile Sosyal Güvenlik Kurumu sizi otomatikman kapsama alır.

İşkur soru sor

Yazımızın sonundaki yorum bölümünden hem işsizlik ödeneği hem de İşkur ile ilgili diğer tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Uzmanlarımız tüm sorularınızı ücretsiz olarak cevaplayacaktır. Ayrıca sayfamızda ilgili yazıların altından emeklilik, sosyal güvenlik ile ilgili tüm sorularınızı rahatça sorabilirsiniz.

İşsizlik maaşı şartları 2021 ?

İşsizlik maaşı almanın şartları aşağıdaki gibidir;

  • İşten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içinde minimum 600 gün sigortanızın olması kabaca 20 ay ( aynı işyerinde olması mecburi değildir)
  • İşten çıkışın kendi isteğiniz ile değil işveren tarafınca verilmiş olması gerekmektedir.
  • Önemli hatırlatma: İşsizlik maaşı için aranan 4 ay kesintisiz çalışmış olma şartı değiştirilmiştir. Yukarıdaki şartları sağlıyorsanız 4 ay kesintisiz çalışma şartı aranmıyor.

İşsizlik maaşı kimler alabilir ?

İşsizlik ödeneğinden brüt maaşı üzerinden işsizlik sigortası primi kesilen ve yukarıdaki şartları sağlayan sigortalı çalışanlar yararlanabilir. Devlet memurları, isteğe bağlı sigortalılar, ücretli öğretmenler, emekliler, Ek 5 tarım sigortalıları ve bağkurlu olması gerekenler işsizlik ödeneğinden yararlanamazlar.

İşsizlik maaşı kaç ay alınır 2021

İşsizlik maaşı alabileceğiniz süre işten çıkış tarihindeki son 3 yıl içindeki toplam gün sayınıza nazaran belirlenir. Buna nazaran işten ayrıldığınız tarihten önceki son 3 yıl içinde;

  • 600 gün sigorta var ise 6 ay süre ile,
  • 900 gün sigorta var ise 8 ay süre ile,
  • 1080 gün var ise 10 ay süre ile işsizlik maaşı alabilirsiniz.

İşsizlik maaşı ayın kaçında alınır ?

İşsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenir.  Ödemeler PTT’den alınmaktadır. Ödemeyi alabilmek için kimliğiniz ile birlikte Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesine uğrayabilirsiniz. Cumartesi ve ya Pazar günleri PTT şubeleri kapalı olduğundan bugünlerde ödeme alamazsınız.

İşsizlik maaşı hesaplama 2021

İşsizlik ödeneği hesaplaması iş çıkış tarihinden evvelki son 4 aylık toplam brüt kazanç ve yine son 4 aylık gün sayısı esas alınarak hesap edilir. Son 4 ayın brüt kazancı toplanır ve son 4 ayın gün sayısına bölünür. Bulunan tutarın 30 katının %40’ı bir aylık işsizlik maaşı olarak ödenir. En yüksek işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80’ini geçemez.

İşsizlik maaşı ne kadar 2021

Asgari ücretli çalışan için 2021 senesinde en düşük aylık işsizlik maaşı tutarı 1431,00 TL’dir.  En yüksek maaş tutarı da 2021senesi için 2862,00 TL’yi geçemez.

İşsizlik maaşı nereye yatar ?

İşkur sistemi üzerinden herhangi bir banka hesap tanımlaması yapmayanların ödemeleri PTT’ye gönderilir ve PTT’ye gönderildikten sonra herhangi bir PTT şubesinden alınabilir. Banka hesabı tanımlaması yaparak ödemenizi PTT ile uğraşmadan hesabınızdan çekebilirsiniz. İşsizlik ödeneği hesap tanımlama sayfamızı ziyaret ederek nasıl tanımlama yapabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İşsizlik maaşı sorgulama ptt

Sorgulama işlemini e devlet sistemi üzerinden ya da www.iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. E devlet üzerinden sorgulama yapmak için hemen https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama telefon numarası

Ödemeler her ayın 5’inde PTT ya da tanımlı banka hesabına gönderilmektedir. İşten çıkış tarihinden sonra başvuru yaptığınızda eğer şartları sağlıyorsanız ödemeniz diğer ayın 5’inde ödenmiş olacaktır. Ödemenizin yapılıp yapılmadığını, ne kadar alacağınızı e-devletten yukarıda belirtilen menüden sorgulayabilirsiniz. Ayrıca Alo-170 hattını arayarak da ödeme sorgulaması yapabilirsiniz.

Eğer işten çıkışınız “29 -İşçi işyerinde ahlak ve ya iyiniyet kurallarına aykırı davranışı sebebi ile işveren tarafından” sgk çıkış kodu ile verildiyse SGK 29 kodu nedir başlıklı yazımızı ziyaret ederek işsizlik ödeneği alıp alamayacağınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı bizlere yorum olarak yazabilirsiniz.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

4 Yorum
  1. Hayal

    Benim 321 gün ve 10.04.2022 yılında çıkışı verdim işsizlik maaşı alma ihtimalim var mi

    1. zafer

      Merhaba. 600 gün yoksa alamazsınız.

  2. gamze

    soru 1) özel sektörde ve devlet okullarında ücretli çalışan öğretmenler işsizlik maaşı alabilir mi?
    soru 2) alabiliyorsa sözleşmem 1 yıllık olduğu için sözleşme bitince maaş da anlaşamazsak nasıl bir yol izlemeliyim işssizlik maaşından yararlanabilmek için ?
    şimdiden çok teşekkür ederim..

    1. zafer

      Merhaba. 1- Devletteki çalışmalar için işsizlik primi ödenmiyor. Devletteki çalışma işsizlik primi için gereken 600 günlük süre hesabında dikkate alınmıyor. Özeldeki çalışmalarda işsizlik primi de yattığından bu süreler dikkate alınıyor.
      2- Zaten son 3 yıl içerisinde 600 gün yoksa işsizlik ödeneği alamazsınız.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.