Sgk İdari Para Cezası Ödeme

0 265

Sgk idari para cezası ödeme konusunda zorlanıyor musunuz ? O zaman doğru yerdesiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezalarının ödenebilmesi için birkaç işlemin yapılması gerekmektedir bunlar yapılmadan ödeme yapılamaz.

Bu yazımızda Sosyal Güvenlik Kurumu ipc ödemeleri nereye ve nasıl yapılır, itiraz işlemleri ve peşin ödeme indirimi gibi konu hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

İpc nedir ?

İpc-İdari Para Cezası kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Kurumların Kanuna aykırı olarak ya da süresi dışında yapılan işlemler için uyguladığı cezalar idari para cezası olarak tanımlanır.

Sgk idari para cezaları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezalarında brüt asgari ücret esas alınır ve uygulanacak idari para cezalarında 5510 Sayılı Kanunun 102’inci maddesinde yer alan oranlar esas alınır. Buna göre güncel asgari ücret üzerinden SGK tarafından geç, hatalı, eksik v.s. yapılan işlemler için uygulanan idari para cezası tutarlarına https://www.sgksorusor.com/2019-sgk-idari-para-cezasi-ne-kadar-221/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İdari para cezası nereye ödenir ?

SGK tarafından uygulanan idari para cezalarını tüm banka, ptt şubelerinden, online bankacılık kanallarından ve kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden ödeyebilirsiniz.

Mosip nedir ?

Mosip uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüm ödemeler, borç tahakkuku kısaca tüm muhasebe işlemleri için kullandığı muhasebe uygulamasıdır. Mosip-Muhasebe Otomasyon Sistemi Projesi kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Buna değinmemizin sebebi bazı bankalarda ödeme menüsünün SGK Mosip Ödemeleri olarak yer alıyor olması.

İdari para cezası sorgulama

İşveren olarak SGK-İşveren Sistemi üzerinden dönem borç ya da müfredat kısmından idari para cezası tutarlarına ve güncel borç bilgilerinize göz atabilirsiniz.

Sgk cezaları nasıl ödenir ?

Cezaların ödenebilmesi için ilgili kişiye tebliğ edilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ tarihinin girilmesi gerekmektedir . Tebliğ tarihi girilmeden ödeme yapılamaz ve sistemde borç görünmez.

İşverenlere uygulanan idari para cezalarının ödemesi 26 haneli işyeri sicil numarası ile ödenir. İşyeri sicil numarası 26 haneli olarak ve aralarında boşluk olmadan girilir. Örnek: 2010199999990340963000. SSK işveren idari para cezaları işyeri sicil numarası ile SGK Ödemeleri-SSK İPC menüsünden ödenebilmekte.

İşverenler haricinde tevkifat kesinti sorumlularına uygulanan idari para cezalarının ödemeleri de tevkifat sicil numarası ile SGK Ödemeleri-Tarımsal Kesinti ( Tevkifat) Primleri menüsünden ödenebilmekte.

Kredi kartı ile sgk ipc ödeme

Kredi kartı ile online olarak idari para cezası ödemesinini kolayca yapabilirsiniz. Ödeme yapabilmek için e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. Ayrıca sadece kendi borcunuzu ödeyebilirsiniz. E devlet şifresi ile başka birisine ait borçlar ödenemez.

Kart ile ipc ödemesi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sosyal-guvenlik-kurumu-kart-ile-prim-odeme-uygulamasi bağlantısını kullanarak T.C. ve e devlet şifreniz ile uygulamaya giriş yapın. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü-4A İşveren Tahsilatları ve Sorgu Tipi: İşveren İPC tahsilatı menüsünden sorgulama yaparak ödeme yapabilirsiniz.

Sgk idari para cezaları indirim

İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda 1/4 oranında indirim yapılır. 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılmadığı takdirde indirim hakkı iptal olur ve anapara üzerinden faizi ile birlikte hesap edilir.

İşe giriş bildirgesi geç verme cezası indirimi

Bildiğiniz gibi bazı istisnai durumlar hariç olmak üzere işe giriş bildirgesinin en geç sigortalının işe başladığı tarihten önceki güne kadar elektronik ortamda verilmesi zorunlu. Bu tarihten sonra verildiğinde sigortalı başına asgari ücretin brütü tutarında idari para cezası uygulanır.

Normal şartlarda indirim tutarı yukarıda da belirttiğimiz gibi 15 gün içinde ödenirse 1/4’tür. Ancak işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken tarihten itibaren 1 ay içerisinde kendiliğinden verilmesi durumunda toplam ceza tutarının 3/4’ünün 1/4’ü ödenir.

Sgk idari para cezası indirim dilekçesi örneği

İdari para cezalarında indirimden yararlanmak için dilekçe vermeniz gerekmiyor. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödediğinizde sistem otomatik olarak indirim sağlıyor.

İdari para cezası ödenmezse ne olur ?

İdari para cezasının 15 gün içinde ödenmemesi ya da 15 gün içerisinde itiraz edilmemesi durumunda borcun indirim hakkı düşer. Ayrıca faiz hesaplanarak icra takibi başlatılır. İşin sonunda ise SGK taşınır ve taşınmazlar ile banka hesaplarına bloke koyabilir.

Kuruma gelen idari para cezasını kim öder ?

Kamu kurumlarına idari para cezası uygulanabilmekte. Uygulanan cezada kasıt ya da kişisel bir hata varsa Kurum cezaya sebebiyet veren kişiden ödeme isteyebilmekte. Bunların dışında genellikle ödemeler Kurumun kendi bütçelerinden yapılmakta.

SGK idari para cezaları ile ilgili tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.