Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir mi 2021

0 334

Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi sorusu işten kendi çıkacaklar tarafından bize sıklıkla soruluyor. Tazminat alabilmek kanunen belirli şartlara bağlanmıştır. Temelde tazminat alabilmek için kendi isteğiniz ya da kusurunuz ile işten çıkmamanız gerekiyor ancak biz burada kendi isteğiniz ile bile ayrılmanız halinde tazminat alma yollarından bahsedeceğiz. Bu yazımızda işten kendi çıkan tazminat alabilir mi, işsizlik ödeneği ve ya diğer tazminatları ödenir mi konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim 2021

Kanunen tazminat alabilmek için gerekli görülen iki temel şart bulunmaktadır. Birincisi işyerindeki çalışma süresinin en az 1 yıl olması. Bir diğeri ise kendi istek ve kusuru dışında kişinin işten ayrılması. Bu iki şartı birlikte sağlayanlara zaten işveren tazminatını ödemek zorunda.

Ancak işyerinde 1 yıldan fazla hizmetiniz var ve işten kendiniz ayrılmak istiyorsunuz. Bu durumda kendi isteğiniz ile ayrılırken tazminat alma yollarını bilmeniz gerekiyor. İşten kendi ayrılan tazminat alabilir mi konusunda istisnai durumların tamamına aşağıda ayrıntılı olarak değineceğiz.  Tazminat alma koşulları hakkında daha fazla ayrıntı için hemen  kıdem tazminatı şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

1-Askerlik nedeniyle işten ayrılma

Askerlik nedeni ile işten çıkacak çalışana işveren tazminat ödemek zorundadır. Bunun için yapılması gereken askerlik sevk belgesi alındıktan sonra işverene çıkış talebini iletmek.

2-Evlilik nedeniyle işten ayrılma

Evlenen kadın sigortalı evlilik tarihinden sonraki 1 yıl içerisinde kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda işveren tazminat ödemek zorundadır. Evlilik tazminatı alma şartları, tazminat almak için izlenmesi gereken yol ve tazminat hesabı hakkında tüm detayları evlilik tazminatı hesaplama sayfamızda bulabilirsiniz .

3-Hastalık nedeniyle işten ayrılma

İşyerinde işini yapamayacak derecede hasta olanlar bunu doktor raporu ile belgelendirip işyerine çıkış talebini iletirse işveren tazminatını ödeyerek çıkış yapmak zorundadır.

4-Emeklilik nedeniyle işten ayrılma

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ile sigortalılık süresi şartını sağlayanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kıdem tazminatı alabilir yazısı alarak işverene çıkış talebini iletmeleri halinde tazminat ödenmesi zorunludur.

Burada prim günü ve sigorta süresi şartını sağlamış olmak yeterlidir. Emeklilik için yaş şartını sağlamış olmak şartı aranmaz. Örneğin 08.09.1999 tarihinden önce sigortaya başlayanlar 3600 günü tamamladıklarında SGK’dan tazminat alabilir yazısı ile çıkış yapıp işverenden tazminatlarını talep edebilmektedir.

5-İşyerindeki zorlayıcı sebeplerden işten ayrılma

Maaşların üst üste ödenmemesi, zorla fazla mesai yaptırılması ve bunlara ilişkin ödemelerin yapılmaması, işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışları v.s. gibi sebeplerden kaynaklı olarak işten çıkanlara tazminat ödenmesi zorunludur. Tabi bu durumda işveren tazminatı ödemeye yanaşmamakta. Ancak böyle durumlar mevcutsa sigortalı dava açması halinde davalar lehine sonuçlanabilmekte.

Tazminat almanın tüm püf noktalarını öğrenmek için  kıdem tazminatı almanın püf noktaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kendi isteğiyle işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi 2021

İşten kendi isteği ile çıkanlara işsizlik ödeneği ödenmez. İşsizlik maaşı alabilmenin olmazsa olmaz koşulu kendi istek ve kusuru dışında işten çıkmış olmaktır. Bu şartı sağlamayanlara işsizlik ödeneği ödenmez.

Kendi isteğiyle işten ayrılan ihbar tazminat alabilir mi 2021 ?

İhbar tazminatında işçinin kendi isteği ile ya da işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmiş olması önem arz etmemekte. İşçi kendi isteği ile ayrılsa bile Kanunen belirlenen ihbar sürelerine uymak zorunda. Bu sürelere uymadan işten çıkarsa bu durumda işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Tam tersi durumda yani işçi kendi isteği ile işten ayrılmak istedi ancak işveren ihbar sürelerine uymadan işçinin çıkışını verirse bu durumda ihbar tazminatı ödemek zorunda olur işveren.

İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep

Malumunuz İş Kanunu ve diğer Kanunlar gereği işçinin kıdem tazminatı ve diğer alacaklarını isteyebilmesi ya da isşizlik ödeneği gibi ödenekler alabilmesi için işten ayrılırken haklı bir sebep göstermesi gerekir. Bunların bazılarını yukarıda paylaştık.Yukarıdakilere ilave olarak  İş Kanununa göre sözleşme feshinde haklı sebep sayılabilecek durumları başlıca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranması,
  • İşyerinde uygulanan Mobing,
  • Maaşların zamanında ya da hiç ödenmemesi,
  • Zorla fazla mesai yaptırılması,
  • Fazla mesai ya da fazla süreli çalışmalara ilişkin ücret ödenmemesi,
  • Sağlık problemleri,

Tazminat hakkında tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.