Basit Usul Mükellef Sigortalı Çalışabilir mi ?

2 5.774

Basit usul mükellef sigortalı çalışabilir mi ? Vergisini basit usül mükelleffiyet kapsamında ödeyenler bir işyerinde ya da kendi işyerinde sigortalı çalışıp çalışamayacakları hususunda sorularını zaman zaman bizlere iletmekteler.

Basit usül vergi mükellefleri de belli şartların sağlanması halinde başka bir işyerinde sigortalı çalışma hakkına sahiptirler. Bu yazımızda bu şartların ne olduğu ve konu hakkında çok sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz.

Basit usul vergi mükellefi ssk lı olabilirmi ?

Basit usül vergi mükellefinin kanunen sigortalı olarak çalışmasında bir sakınca yoktur. Ancak sigortalı çalışmaya başladığında gerçek usülde vergi mükellefiyetine geçmesi gerekmektedir. Zira basit usüle tabi olmanın olmazsa olmaz şartı işin başında fiili olarak bulunmaktır. Bu şart sigortalı çalışma durumunda kaybolacağından gerçek usülde vergiye tabi olunması gerekmektedir.

Ssk lı çalışan işyeri açabilir mi ?

Sigortalı çalışırken bir işyeri açabilir ya da şirket ortağı olabilirsiniz. . Bunda 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda engel bir durum yoktur. Vergi mevzuatı açısından ise basit usülde mükellef iseniz aşağıda belirtilen bazı şartları sağlamanız gerekmektedir.

Ssk lı çalışan şirket kurabilir mi ?

Sigortalı olarak bir işyerinde çalışırken şirket kurabilir ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirsiniz.

Basit usul ssk lı çalıştırabilir mi ?

Basit usüle tabi olmanın vergi mevzuatı açısından olmazsa olmaz şartı işin fiilen başında olmaktır. Bu şart sağlanmadığında basit usülde mükellefiyet şartı da sağlanamayacağından basit usülde vergi ödeyemezsiniz. Bu durumda gerçek usulde vergilendirme olması ve her ay KDV beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Basit usul vergi mükellefi bağkur

Basit usul vergi mükellefleri zorunlu olarak 4b yani diğer adı ile bağkur kapsamında prim ödemek zorundalar. Eğer mükellef olan kişi ssk kapsamında çalışmıyorsa mükellefiyetin başladığı tarih itibariyle bağkur da başlatılır. Güncel aylık bağkur primleri için https://www.sgksorusor.com/2019-bagkur-primi-ve-odeme-islemleri-25/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşyeri sahibi sigortalı çalışabilir mi ?

İşyeri sahibi yani aktif vergi kaydı ya da şirket ortağı olanların başka işyerinde fiili olması kaydı ile ssk kapsamında çalışmalarında Kanunen bir sakınca yoktur.

Kendi işyerimde sigortalı çalışabilir miyim ?

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir kişinin kendi işyerinde 4a yani ssk kapsamında çalışması mümkün bulunmamaktadır.

SSK başlayınca bağkur durur mu ?

SSK girişinin yapılır yapılmaz çoğunlukla bağkur da kendiliğinden durmakta. Ancak bazı durumlarda sistemden kaynaklı olarak sistem sigortalı çalışmayı görmeyebilir ve bağkuru durdurmayabilir. Eğer böyle bir durum mevcutsa Bağ-Kur dosyanızın olduğu SGK’ya başvuru yaparak sigorta ile çakışan bağkur dönemlerinin iptalini isteyebilir ve borcunuzu sildirebilirsiniz.

Bağkurda borcu olan sskdan yararlanır mı ?

Bağkur prim borcunuz varken sigortalı çalışmanız ve sigorta kapsamında en az 30 gün primi tamamlamanız halinde sağlıktan yararlanabilirsiniz. Bağkur prim borcu sskda sağlıktan yararlanmak için engel teşkil etmemekte.

Sigortalı çalışan bir kişi basit usulde işyeri açabilir mi ?

Sigortalı çalışan kişi basit usülde işyeri açamaz. Gerçek usülde açabilir.

İşyeri açmadan vergi mükellefi olmak

Vergi mükellefiyeti açmak için illa işyeri açma zorunluluğu yoktur. Örneğin oto alım satımı için dükkan açmanız gerekmez. Vergi kaydı açmanız yeterlidir. Yine aynı şekilde e-ticaret için de aynı durum geçerlidir. Evde çalışarak yapabilir ama vergi kaydı da açtırabilirsiniz. Yani vergi dairesi illa size git işyeri aç demiyor.

Vergi borcu olan sigortalı çalışabilir mi ?

Vergi borcu olanların sigortalı çalışmasında bir engel yoktur. Ancak bu borç icra takibine alındıysa Vergi Dairesi tarafından işyerine yazı gönderilir ve maaşın 1/4’ü oranında her ay kesinti yapılarak borca aktarılması sağlanır.

Bağkurlu sigortalı olarak çalışabilir mi ?

Tarım, esnaf ya da şirket ortaklığı ve ya diğer isteğe bağlı sigorta kollarından birisinde bağkur ödeyen herkes kendi işyeri olmaması ve çalışmanın da fiili olması koşulu ile sigortalı çalışabilir.

Basit usül mükellefiyet ile ilgili tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. H.yazı

    Öncelikle emeğinize sağlık yazıyı okudum . Ben evde boş zamanlarım da yaptığım ürünleri satmak için evimi adres gösterip basit usül açmak istiyorum lakin normal mesai de sgk lı olarak çalışıyorum. Benim sgk lı olmam işimi bifiil yapmamı engellemiyor ki ? Yine de basit usül olarak başlayamam mı acaba ?

    1. zafer

      Merhaba. Sigortalı bir işte çalıştığınız için bildiğim kadarı ile gerçek usülde açabilirsiniz. Yine de Vergi Dairesine danışmanızı öneririm.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.