Bağkur Primi Ne Zaman Ödenir ?

10 9.607

Bağkur primi ne zaman ödenir ?  4b eski adı ile Bağ-Kur kapsamında prim ödemek için birçok seçenek bulunmakta. Sizin için ödemede en doğru olan seçeneği seçmeniz ve prim borcunuzu eksiksiz ve zamanında ödemeniz teşviklerden de yararlanmanızı sağlayacağından önem arz etmektedir.

Bu yazımızda Bağ-Kur primlerinin son ödeme tarihleri ile 4b Bağkur ile ilgili tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Bağkur cari dönem prim nedir ?

Cari dönem kelime anlamı olarak içinde bulunulan dönem olarak tanımlanabilir. Bağkur da cari dönem ödeme süresi geçmeyen ödeme olarak tanımlanabilir.Cari dönem bağkur primleri ödeme menüsü SGK Ödemeleri- 4027-4b bağkur cari dönem prim tahsilatı menüsünden yapılmaktadır.

4b bağkur cari dönem prim tahsilatı (devirsiz) ne demek

Ödeme vadesi geçmemiş ve sonraki aya aktarılmamış borçtur.

Bağkur son ödeme tarihi

Her ayın prim borcunu sonraki ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor. Yani sonraki ayın sonuna kadar bu borç cari borç olarak ödenir. Sonraki ayın sonundan yani son ödeme tarihinden sonra ödenmesi halinde ise bağkur geçmiş dönem menüsünden ödenir. Örneğin Mart ayına ait prim borcu için son ödeme tarihi 30 Nisan olacaktır.

Dilerseniz bağkur prim ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatı verebilir ve ödemenizin kolayca yapılmasını sağlayabilirsiniz. Hemen https://www.sgksorusor.com/bagkur-otomatik-odeme-talimati-verme-290/ sayfamızı ziyaret ederek prim ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Bağkur primi ne zaman tahakkuk eder ?

Primler her ayın 1’i itibariyle sisteme yansır. Ayın 1’inden diğer ayın sonuna kadar ödeme zamanınız vardır.

Bağkur primi aylık mı ödenir ?

Prim indiriminden yararlanabilmek için düzenli olarak ve aylık ödemeniz gerekmektedir. Yukarıdaki son ödeme tarihlerine uyarak ödemelerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bağkur prim ödeme

Tüm bağkur ödemeleri T.C. numarası ile yapılır. Ödenecek prim borç türüne göre ödeme menüleri aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Cari dönem için SGK Ödeme-4B Bağkur Prim Ödeme,
  • Geçmiş dönem ve yapılandırma kapsamındaki bağkur primi ödemek için SGK Ödeme-4B Bağkur Geçmiş Dönem,
  • 6183/48. madde taksit peşinatı için SGK Ödemeleri-Bağkur 48. madde taksit peşinatı,
  • 6183/48. madde taksit ödemesini ise SGK Ödemeleri- Bağkur 48. Madde Taksit Ödemesi menüsünden yapabilirsiniz.

Ssk primleri ayın kaçında yatar ?

Tüm Sosyal Güvenlik Prim ödemelerinde prim tahakkuk eden ayı takip eden ayın sonu son ödeme tarihidir. İşveren ssk prim borçları için de durum aynıdır. Yani her ayın prim borcunun takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Bağkur prim hesaplama

Ödenecek en düşük primler brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. En yüksek primler ise hesaplanan en düşük primlerin 7,5 katı üzerinden ödenir.

  • İsteğe bağlı bağkurlular brüt asgari ücretin %32’si,
  • Esnaf, şirket ortaklığından dolayı bağkurlular indirimli olarak brüt asgari ücretin %29,5’i, indirimsiz olarak ise %34,5’i oranında prim öderler.
  • Tarım/Çiftçi bağkurlular 2020’de brüt asgari ücretin 27 günlük, 2021’de 28, 2022’de 29, 2023’de 30 günlük tutarının indirimli olarak %29,5’i, indirimsiz olarak ise %34,5’i oranında prim ödemesi yaparlar.

Bağkur ödemesi ne kadar ?

Bağkur geçmiş dönem ve toplam prim borcunuzun ne kadar olduğunu e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. Borç sorgulama işlemini nasıl yapabileceğiniz yazımızın devamında anlatılmıştır. Güncel aylık bağkur prim tutarları için ise hemen https://www.sgksorusor.com/2019-bagkur-primi-ve-odeme-islemleri-25/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bağkur cari dönem prim ne kadar ?

Bildiğiniz gibi ödeme vadesinde ödenen primler için bağkurlular 5 puanlık indirimden yararlanmakta. Geçmiş dönem borç varsa bu indirim iptal olur. İndirimli ve indirimsiz prim tutarları yukarıda bağlantısı verilen sayfamızda mevcuttur.

E devletten bağkur prim yükseltme

Dilerseniz aylık bağkur primlerinizi yükseltebilir ve emekli olduğunuzda yüksek emekli maaşı alabilirsiniz. Siz kazanç beyanında bulunmadığınız sürece primler tabandan hesaplanır. Kazanç beyanı girmek ve primi yükseltmek için e devlette  Sosyal Güvenlik Kurumu-4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi menüsünü kullanmanız gerekmektedir.

4b bağkur borç sorgulama

Prim borcunuzu e-devletten sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. E-devlette SGK-4B Borç Durumu menüsünden ya da direkt https://www.turkiye.gov.tr/4b-borc-durumu sayfasını ziyaret ederek borç sorgulaması yapabilirsiniz.

Tarım bağkuru borç sorgulama

Tarım/çiftçi bağkuru için de borç sorgulamasını yukarıda belirtilen menüden ve e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Bağkur basamak yükseltme

Bağkurda basamak düzenlemesi 2008’de kaldırılmıştır. En düşük prim ödenecek şekilde bağkur tesciliniz açılır. Siz yukarıda da belirtildiği gibi prim ödemenizi yükseltmek isterseniz e-devletten kazanç beyan girişi yapabilirsiniz.

Bağkur fazla ödeme iadesi

Bağkur’da fazla ödemeniz varsa ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na başka bir kapsamda prim borcunuz yoksa bunların iadesini alabilirsiniz. Bunun için Bağ-Kur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne aşağıda örneği verilen dilekçe ile başvuru yapmalısınız.

Bağkur fazla prim iadesi dilekçe örneği

…..SGK Müdürlüğüne

Kurumunuzda 4b bağkur numarası ile bağkur tescilim bulunmaktadır. Prim hesabımdaki ……. TL fazla ödeme tutarının tarafıma iadesini arz ederim. 

Bağkur 48.madde taksitlendirme ödemesi nasıl yapılır ?

Bağkur prim borçlarınızı 48. madde kapsamında taksitlendirdiyseniz ödemelerinizi T.C. numaranız ile SGK Ödemeleri-48. Madde Taksit Ödemesi menüsünden yapabilirsiniz.

Bağkur prim indirimi

İsteğe bağlı bağkur dışındaki tüm bağkurlular prim ödemelerini düzenli yapmaları halinde 5 puanlık indirimden yararlanırlar. Prim ödemesini düzenli yapmayanlar ya da geçmiş dönem borcu olanlar teşvikten yararlanamazlar.

4027 bağkur kodu ne demek ?

Cari dönem yani ödeme vadesi geçmemiş bağkur prim borçlarının bankalardaki ödeme kodudur.

Bağkur geçmiş dönem borç ödeme

Takip eden ayın sonuna kadar ödenmemiş yani ödeme vadesi geçmiş bağkur prim borçlarınızı SGK-Bağkur Geçmiş Dönem menüsünden T.C. numarası ile ödeyebilirsiniz.

Bağkur prim ödemeleri hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

10 Yorum
  1. Suat

    Güncel cari dönem borcu bir önceki aydan iki kat fazla gözüküyor. Geçen ay 1000 küsür lira ödenmişti, bu ay 2000 küsür lira cari dönem borcu gözüküyor. Neden böyle bir şey oldu, ne yapmak gerek?

    1. zafer

      Merhaba. Ertelenen borçlar sistem hatasından kaynaklı olarak borç görünüyor. Siz aylık prim kadar ödeyin. Ama doğruluğunu da sgkdan teyit edin.

  2. İLKE Yılmaz

    01.07.2020 tarihinde isteğe bağlı sigortalı oldum.Ödeme tarihi Kurban Bayramına denk geldi.07 ay ödemesini ne zamana kadar yapabilirim?

    1. zafer

      Merhaba. 31 Ağustos 2020 tarihine kadar ödeme zamanınız var.

  3. Yalçın memi

    Bağkur faizlerine af (ihya) 2020 yılında çıkma ihtimali varmı..bilgilendirirseniz memnun olurum..teşekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. Çıkmasını bekliyoruz. Ama tam olarak ne zaman çıkar bilemiyoruz.

  4. Eren

    Mrb.ben 2019 Aralık 7.si itibariyle ist.bagli bağkur başlattım.30 gün dolunca borcumu öderken 2 aylık borç çıktı.1624tl.bende cari borç seçeneğinden 687 TL odedim.sizce ilk ay ödemem gerceklestimi.yaptigim doğrumu.812 TL mi ödemem gerekiyordu.bundan sonraki aylarda nasil öderim cari ödesem yeterlimi.

    1. zafer

      Merhaba. Siz sanırım sadece Aralık ayının borcunu ödediniz. Her ayın borcunu takip eden ayın sonuna kadar ödeyebilirsiniz sorun olmaz. Yaptığınız doğru. Ama sağlıktan yararlanmak için ilk ay 30 tam günlük prim ödemiş olmak gerekiyor. 687 TL tam 30 güne isabet etmiyor. Sağlık açılmayabilir.

  5. Gozde

    Merhaba , bağkur gecmis yillara ait prim borcunu taksitlendirdik önümüzdeki ayların ödemesini de yapmak durumunda kalıyormuşuz birinden duydum.fakat hem borcu hemde gunc3l ödemeleri yatırmak ücret olarak ağır olacaktır güncel ödemeleri durdurup önce borcu bitirebilir miyiz ?

    1. zafer

      Merhaba. Maalesef öyle bir seçeneğiniz yok. Hem cari hem de taksit ödemeleri düzenli yapmanız gerekiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.