SGK Rapor Parası Hesaplama 2021

0 4.394

SGK rapor parası hesaplama hakkında tüm detaylar yazımızda. geçici iş göremezlik yani istirahat raporu alanlar için kafa karıştırıcı olabilmekte. Hesaplamanın nasıl yapıldığı ve rapor alınması halinde ne kadar ödeme alınacağı konu hakkında merak edilenlerin başında gelmekte. Bu yazımızda rapor parasının nasıl alındığı, gerekli şartlar, iş göremezlik ödeme hesaplama ve rapor parası almak için izlenecek yol ile rapor parası günlük ne kadar hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Rapor parası alma şartları 2021

Öncelikle rapor parası yani geçici iş göremezlik ödemesi alabilmek için bazı şartları sağlamanız gerekiyor.

  • Rapor alma sebebiniz hastalık ise ödeme alabilmek için rapor alınış tarihinden geriye dönük son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük prim gününüzün olması şartı istenir.
  • Rapor alma sebebiniz hamilelik/doğum ise doğum tarihinden önceki son 1 sene içinde asgari 90 günlük sigorta ya da bağkur primizin olması gerekir.
  • İş kazalarında prim gün sayısı şartı aranmaz. Olayın iş kazası sayılması ve aktif çalışıyor olmanız ödeme almak için yeterlidir.

Şartları sağlamak tek başına ödeme almak için yeterli değil. Sistem şöyle işler. Doktor raporu elektronik ortamdan yazar. Yazılan bu rapor yine elektronik ortamda hem işvereninize hem de SGK’ya bildirilir. Rapor bittikten sonra işveren elektronik ortamda çalışmazlık girişi yapar ve SGK kontrol ederek bir eksiklik yoksa ödemeyi yapar. İş kazalarında ise çalışmazlık bildirimine ilave olarak iş kazası bildiriminin de yapılmış olması şartı aranır.

Doğum raporlarında doğum olmadan doğum öncesi rapor ödenmez. Doğum olduktan sonra hastane tarafından doğum sonrası rapor girilir. Doğum öncesi rapor için işveren tarafından elektronik ortamda bildirim yapılır ve SGK tarafından ödeme yapılır. Doğum sonrası rapor için işveren biten süre kadar parça parça bildirim yapabilir ya da raporun tamamı bittikten sonra da bildirim yapılabilir. İşgöremezlik alma konusunda ayrıntılı şartlara göz atmak için rapor parası şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası ne zaman yatar 2021

Ödemenin yapılabilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi raporun bitmiş olması ve işveren tarafından çalılşmazlık bildiriminin de elektronik ortamda yapılması gerekiyor. Uzun süreli raporlarda ya da doğum sonrası raporlarda raporun tamamı bitmeden işveren kısmi onaylarsa da SGK tarafından parça parça ödeme yapılır. Ödeme işveren çalışmazlık bildiriminin ardından başka da bir eksik yoksa her bir çalışmazlık bildiriminin ardından ortalama 7-15 gün içerisinde ödemeler PTT ya da bankaya gönderilir.

Rapor parası nereden alınır 2021

Eğer daha önce SGK şahıs ödemeleri sisteminde banka hesabınızı tanımlamadıysanız ödemeler PTT’den alınır. E devlette bankaya gönderildi sonucunu gördükten sonra kimliğiniz ile birlikte Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Eğer tanımlı banka hesabınız varsa ödemeniz banka hesabınıza aktarılır. İstediğiniz zaman kartınızla da çekebilirsiniz.

  • Hesap tanımlayarak ödemenizin hesabınıza gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • E devlet sisteminde SGK-Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama menüsünden hesabınızı tanımlayarak ödemenizin hesabınıza gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Rapor paranızı PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almazsanız ödemeniz SGK’ya geri döner. Emanete alınan rapor paranızı nasıl alabileceğinizi öğrenmek için rapor parası emanetten nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor parası sorgulama 2021

Sorgulama işlemini e devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

  • E-devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme menüsünden ya da,
  • Direk buradan T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz ⇒ sgk rapor parası sorgulama.

T.C. ile rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

T.C. numarası ile ve online sadece e-devletten ve şifreli olarak yukarıda belirtilen menüden sorgulama yapılabilir. Ancak e-devlet şifreniz yoksa rapor parası sorgulama telefon numarası olan Alo-170 hattını arayarak ya da bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ni telefonla arayarak ya da uğrayarak öğrenebilirsiniz.

Rapor parası nasıl hesaplanır ?

İş göremezlik ödeneği hesaplaması brüt kazancınız esas alınarak yapılır. Doğal olarak net maaşınızdan az olacaktır. Hastalık kaynaklı alınan iş göremezliklerde rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık kazanç toplam gün sayısına bölünmek sureti ile ödemeye esas günlük kazanç bulunur. Bulunan bu kazancın eğer tedavi hastanede yatarak yapıldı ise günlük olarak 1/2’si, eğer hastanede yatarak değil de evde istirahat verildi ise günlük 2/3’ü ödenir.

Daha önce bir istirahat parası hesaplama programı oluşturmuştuk. Ancak bazı teknik veriler içerdiğinden okurlarımız ssk rapor parası hesaplaması yapmakta zorlandı ve bu yüzden kaldırdık. Ancak merak etmeyin. Ne kadar ödeme alacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz. Bize yazı sonundaki yorum kısmından son 3 ayın brüt maaşını ve gün sayısını yazarsanız ne kadar ödeme alacağınız konusunda işgöremezlik ödemesi hesaplaması yapabiliriz.

SGK doğum rapor parası hesaplaması nasıl yapılır ?

Doğum raporu hesaplaması doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisindeki toplam prime esas kazanç toplam gün sayısına bölünerek ödemeye esas günlük rapor parası bulunur. Bunun 2/3’ü bir günlük doğum rapor parası olarak ödenir. Tekil doğum ise bulunan bu tutar 112 ile, çoğul doğum ise 126 ile çarpılarak toplamda alınacak ödeme hesap edilir.

Hamile rapor parası hesaplaması nasıl yapılır?

Doğum parası hakkında detaylı bilgi ile doğumdan ve hamilelikten kaynaklı tüm ödemeleri öğrenmek için doğum parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2021 rapor parası ne kadar oldu ?

İstirahat raporu hesaplamasının nasıl yapıldığını öğrendiğimize göre gelelim rapor ücreti ne kadar sorusunun cevabına. Asgari ücretle çalışanlar için 2021’de bir günlük rapor hastanede geçilen istirahat süreleri için 59,63 lira olacakken hastane dışında geçen istirahat süreleri için bir günlük rapor parası 79,50 lira olacaktır. İş kazası sonucu iş göremezlik alan asgari ücretliler için de günlük rapor parası ödemesi aynıdır.

2 günlük rapor parası nereden alınır ?

Hastalıktan dolayı alındı ise SGK ödeme yapmaz. İşveren de kanunen ödemek zorunda olmadığından maaştan kesinti yapabilir. İş kazası ise SGK 2 güne de ödeme yapar. Ancak iş kazası olsa bile işveren maaşından 2 günlük kısmı kesebilir.

3 günlük rapor parası nereden alınır ?

Raporlu sürelerde işveren çalışana maaş ödemek mecburiyetinde değildir. 3 günlük iş göremezlik raporu hastalık ise Sosyal Güvenlik Kurumu bunun 1 gününe ödeme yapar. 2 gün maaştan kesilir. İşveren isterse ödeyebilir. İş kazalarında ise SGK tamamına ödeme yapar.

Rapor parası maaşın ne kadarı olarak ödeniyor ?

Eğer hastanede yatış varsa son 3 aylık brüt maaşın ortalamasının yarısı, ayakta yani evde istirahat ise 2/3’ü oranında ödeme yapılır.

Bağkur rapor parası hesaplaması nasıl yapılır ?

Bildiğiniz üzere 4b bağkur kapsamındakilere de analık ya da iş kazası durumunda iş göremezlik ödemesi yapılmakta. 4b bağkur kapsamında tabandan prim ödemesi yapanlar için de hesaplama yukarıdaki ssk rapor hesaplamasındaki gibi olacaktır. Dolayısıyla asgariden prim ödeyen bağkurlu için günlük rapor ücreti tutarı yukarıdaki gibi olacaktır.

Hemen rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamınızı ve toplam gün sayınızı bize yorum bölümünden yazın ne kadar ödeme alacağınızı hesaplayalım. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.