İşe Giriş Evrakları 2021

0 7.959

İşe giriş evrakları işin durumu, sözleşme nitelikleri ve işveren politikalarına göre farklılık gösterse de temelde istenen belgeler aynıdır. İşe giriş için gerekli belgeleri eksiksiz olarak hazırlanması işçi açısından önemlidir. İş bulmak ne kadar zor ise işe başlayacağınız işyerinin istediği e devlet işe giriş evraklarını toparlamak da bir o denli zor. İşte biz bu zor durumu sizin adınıza kolaylaştırmak için işe girişte işveren tarafınca istenen evrakları nereden ve ne şekilde alabileceğiniz mevzusunda bilgilendirmeye çalışacağız.

İşe giriş evrakları nereden alınır ?

Artık işe giriş belgelerini toparlamak eskiye göre bir hayli kolaylaştı. İşe giriş için gerekli evraklar çoğunu e devlet üzerinden kolayca alabiliyorsunuz. Aşağıda hem Sgk işe giriş evraklarının neler olduğunu hem de işe başlama evraklarını nereden ve nasıl temin edebileceğinizi ayrıntılı olarak anlattık.

İşe giriş evrakları e-devletten alınır mı ?

İşe giriş için istenen evrakların birçoğu e-devlet üzerinden online olarak ve kolayca alınabilmekte. Aşağıda hangi işbaşı için gerekli evraklarını e-devletten alabileceğiniz konusunda detaylı bilgi verilmiştir.

İşe giriş evrak listesi

İşveren tarafınca işe ilk girişte istenen ve personel özlük dosyasında kanunen bulundurulması mecburi belgeleri işçisinden istemektedir. İşin ve işçinin niteliğine göre istenen evrak ve işe giriş evrakları listesi farklılık göstermektedir. Bir çok işveren işçisinden toplamasını istediği belgelerin bir listesini vermektedir. İşbaşı evrakları ve alınabilecek yerler aşağıda ayrı başlıklarda verilmiştir.

1-Nüfus cüzdanı fotokopisi

Özlük dosyanıza nüfus cüzdanınızın yada yeni nesil kimlik kartınızın bir örneğini eklemelisiniz. Kimliğinizin üstünde yer edinen fotoğraf ve bilgilerinizin okunaklı ve anlaşılır bulunduğunu denetim etmelisiniz. Vereceğiniz tüm evraklar işten çıkana kadar dosyanızda kalacağından okunaklı olması gerekmektedir.

2-Nüfus Kayıt örneği

Herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’nden alabilirsiniz. Isterseniz barkodlu bir suretini www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak da alabilirsiniz. İşe girerken istenen evraklardan nüfus kayıt örneğini buradan T.C. numarası ve e-devletle giriş yaparak alabilirsiniz ⇒ e-devlet nüfus kayıt örneği sorgulama.

3-Mezuniyet belgesi/Diploma

Eğer daha diplomayı almadıysanız geçici mezuniyet belgesini mezun olduğunuz son okulunuzdan temin edebilirsiniz.

4-Sağlık Raporu

Sağlık raporu zorunlu olarak işçiden talep edilmektedir. Sağlık raporunu aile hekiminizden veya tam teşekkürlü bir sağlık kuruluşundan alabilirsiniz. İşçinin durumuna göre veya işin durumuna göre farklı sağlık rapor türleri de istene bilmektedir.

5-Kan grubu kartı

Kan grubu kartınız var ise bunun fotokopisini ekleyebilirsiniz. Yoksa herhangi bir sağlık kurumundan bu kartı temin edebilirsiniz.

6-Adli Sicil kaydı/sabıka kaydı

Bu belgeyi e-devlet sisteminden kolayca alabilirsiniz. E-devlet sisteminden almayı beceremem derseniz bulunduğunuz İl/İlçe’deki adalet sarayı binası savcılık bürosundan da alabilirsiniz. İş giriş evraklarından sabıka kaydını buradan e-devlet şifrenizle giriş yaparak alabilirsiniz ⇒ e-devlet sabıka kaydı indir.

7-İki tane vesikalık fotoğraf

Son 6 ay içinde çekilmiş olmalı. Bazı şirket ve kuruluşlar ek olarak sizden biyometrik fotoğraf isteğinde bulunabilir.

8-Aile durum bildirim formu

Bu belgeyi indirip kendiniz doldurmalısınız. İsteniş sebebi asgari geçim indiriminden faydalanmanız açısından önemlidir.

9-Askerlik durum belgesi

Bu belgeyi temin etmek de artık fazlaca kolay. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve  e devlet şifreniz ile ile giriş yaparak bu belgeyi kolayca temin edebilirsiniz. Personel işe giriş evraklarından olan askerlik durum belgesini T.C. ve e-devlet şifreniz ile buradan giriş yaparak alabilirsiniz ⇒ e-devlet askerlik belgesi sorgulama.

10-İş Sözleşmesi ve Hizmet Sözleşmesi

Sözleşme işyeri tarafınca doldurulur. Siz bir tek imzalamanız ihtiyaç duyulan bölgeleri imzalarsınız. Sizin temin edeceğiniz bir belge değil.

11-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

Bu belgenin barkodlu bir suretini de e devlet sisteminden kolayca edinebilirsiniz. E devlet sisteminde SGK-SGK Tescil ve Hizmet dökümü bölümünden bu belgenin barkodlu bir çıktısını alabilirsiniz. İşe başlangıç evraklarından olan SGK hizmet dökümünü e-devletle buradan giriş yaparak alabilirsiniz ⇒ e-devlet SGK hizmet dökümü indir.

12-Özel Durumlar

Çalışacağınız iş özel nitelikler gerektiriyor ise işin niteliğine göre yapılması gereken periyodik sağlık kontrolleri raporları almanız gerekebilir. 18 yaş altı bir çalışan iseniz ayrıca ailenizden muvafakatname almalısınız.Doğal olarak yukarıda saydığımız belgeler işe girişte istenen standart belgelerdir. İşveren sizden değişik belgeler de talep edebilir.

Engelli işe giriş evrakları nelerdir ?

Bildiğiniz gibi en az %40 ve ya üzeri engel raporu olan kişiler Kanunen engelli sayılmaktadır. 50 üzeri çalışanı olan işyerlerinin engelli çalıştırmaları zorunludur. Engellilerden istenecek işbaşı evrak listesi yukarıda belirtilenler gibi olmalıdır. Yukarıdaki Sgk işe giriş için gerekli evraklarına ilave olarak ise engelli sağlık kurulu raporu istenmelidir. Engelli raporunun tam teşekküllü devlet hastanesi ya da üniversite hastanesinden alınmış olması ve aslı ya da aslı gibidir olmasına dikkat edilmelidir. Engelli raporu henüz alınmadı ise nasıl ve nereden alınabileceği, başvuruda izlenecek yol ve tüm detaylar için hemen engelli raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kapıcı işe giriş evrakları nelerdir ?

Konut kapıcılarından istenmesi gereken evraklar da işe girerken yukarıdaki gibidir. Kapıcı iş için evrak listesi yukarıda verilen evraklarla aynı olacaktır. Kapıcılara ödenmesi gereken net maaş ve brütten nete maaş hesaplaması ile tüm detaylar için hemen  kapıcı maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yabancı personel işe giriş evrakları nelerdir ?

İşe giriş gerekli evraklar listesi yukarıda belirtilmiştir. Yabancı uyruklu personeller için yukarıda belirtilen Sgk giriş için istenen evraklara ilave olarak çalışma izni belgesinin de özlük dosyasında saklanması gerekmektedir.

Özlük dosyası evrakları 2021

Yukarıda işe başlamak için gerekli evraklar listesinin personel özlük dosyalarında da saklanması zorunludur. Ayrıca Özlük dosyasında olması gerekenler bunlara ilave olarak çalışana verilen yıllık izin, mazeret izni, doğum izni gibi tüm izinli sürelere ait belgeler, bordrolar, ücret hesap pusulaları ve personelle ilgili tüm belgelerin özlük dosyalarında yer alması gerekmektedir.

Özlük dosyası nereden alınır ?

Boş özlük dosyası tüm kırtasiyelerde satılmaktadır. Kırtasiyelerden temin edebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de online olarak satın alabilirsiniz.

İşe giriş evrakları geçerlilik süresi

Geçerlilik süresi evraka göre farklılık gösterir. Örneğin işe giriş sağlık raporlarının belirli periyotlarla yenilenmesi gerekebilir. Gıda sektöründe faaliyette bulunan işyerlerinde bu süreler 6-12 ay aralığında değişebilmektedir. Bunların haricindeki belgelerde genelde süre olmaz. Yani durumda değişiklik olmadığı sürece geçerlilik süresi bulunmaz.

İşe girerken diploma neden istenir ?

Bazı işyerleri belli bir öğrenim düzeyinden mezun olanları işe alır. Örneğin en az lise mezunu şartı aranması gibi. Bunun tespiti için istenir genellikle. Bunun dışında da kariyer ilerlemesi açısından üniversite, lisans, yüksek lisans ya da doktora mezunlarının idareci pozisyonlarına atanabilmesi için diploma istenir.

Diplomanın daha doğrusu mezuniyetin maaş üzerinde etkisi bulunmamakta. Ancak özel sektör işverenlerinden bazıları teşvik amaçlı üniversite mezunlarına diğer çalışanlara göre az da olsa fazla maaş ödeyebilmekte.

İşe giriş evrakları hastane için nelerdir ?

Hastanelerde çalışacaklardan işe girerken istenen belgeler de aşağı yukarı yukarıdaki gibi olmaktadır. Bunlara ek olarak yapılacak işin durumuna göre ilave birkaç evrak istenebilir. İşe giriş için sağlık raporunu hastaneden değil aile hekiminizden alabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Hastane personel servisleri zaten işe alımı onaylanan çalışanın Sgk için gerekli evraklar listesini verecektir. Bu listeden hareketle işe girişte istenen belgeleri e-devletten ya da ilgili yerlerden temin edebilirsiniz.

İşe giriş evrakları hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.