Çeyiz Parası Nasıl Alınır ?

0 237

Çeyiz parası nasıl alınır ? Evlenen kız çocuklarına belli şartların sağlanması durumunda çeyiz parası diğer adıyla evlenme ödeneği ödenir. Bu yardımın alınabilmesi için Kanunda belirtilen bazı şartların sağlanması gerekir.

Bu yazımızda SGK çeyiz parası alma şartları, çeyiz yardımının ne kadar olduğu ve çeyiz yardımı başvurusunda izlenecek yol konusunda tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Çeyiz parası şartları

Çeyiz yardımı evlenen kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu yardımı alabilmek için resmi nikah tarihinde anne ya da babadan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aktif ölüm aylığı diğer adı ile yetim maaşı alıyor olmak gerekmektedir. Resmi nikah çıktıktan sonra çeyiz yardımı otomatik olarak ödenmemekte ve başvuru şartı aranmaktadır.

Çeyiz parası kimlere verilir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen çeyiz yardımı diğer adı ile evlenme ödeneği resmi nikah tarihinde ölüm/yetim aylığı alan kız çocuklarına ödenir.

Emekli sandığı çeyiz parası

Emekli sandığı kapsamında anne ya da babası ilk defa 2008’den önce memur olanlara son aylığın 12 katı tutarında çeyiz yardımı ödemesi yapılır. Anne ya da babası ilk defa 2008 sonrası memuriyete atananlarda ise 24 katı olarak ödenir. Başvuru yeri ve şekli aşağıda belirtilmiştir.

Devletin verdiği çeyiz parası

Devlet destekli çeyiz parasında böyle bir şart yoktur. Gerekli şartları sağlayan tüm kız çocuklarına ödenir. Hem devlet destekli çeyiz yardımı hem de evlilikten dolayı ödenen tüm yardımları öğrenmek için https://www.sgksorusor.com/2019-evlenme-yardimi-ne-kadar-159/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çeyiz parası ne kadar ?

Ödenecek evlenme ödeneği tutarı resmi nikah tarihinde alınan son ölüm aylığı tutarının 24 katı olarak ödenmektedir. İlk defa 2008’den önce memuriyete atanan anne ya da babadan dolayı emekli sandığından ölüm aylığı alanlara maaşlarının 12 katı, sonrasında göreve başlayanların ölüm aylığı alan çocuklarına ise 24 katı tutarında ödeme yapılır.

Çeyiz parası dilekçesi nereye gönderilir ?

Son çalışması ssk ve bağkur olanlar bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na, emekli sandığı kapsamında olanlar ise  SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhıye/Ankara adresine başvuru yapabilirler.

Çeyiz parası için gerekli evraklar

Çeyiz yardımı başvurusu için dilekçe ve kimlik fotokopisi yeterlidir. Başvuruyu isterseniz e-devlet üzerinden de kolayca yapabilirsiniz.  E devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu-Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi “Yeni Müracaat”Tahsis Talep Türü: Evlenme Ödeneği ve Sigortalı Türü-  kısmından başvurunuzu yapabilirsiniz.

Çeyiz parası dilekçe örneği

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan çeyiz yardımı almak için aşağıdaki örnek dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.

………..Sosyal Güvenlik Merkezine.

Kurumunuzdan ………………………. T.C. numarası ile yetim maaşı almaktayken …./…./….. tarihinde resmi nikahlı olarak evlendiğimden tarafıma evlenme ödeneği ödenmesi hususunu arz ederim. 

Çeyiz parası ne zaman gelime geçer ?

Evlenme ödeneği başvurusunu tamamladıktan sonra ortalama olarak en geç 2-3 ay içerisinde ödemenizin yapılması gerekiyor. Eğer bu süre zarfında ödeme işlemi tamamlanmazsa SGK ile iletişime geçmenizi öneririm.

Çeyiz parası sorgulama

Sorgulama e-devletten yapılabilir. E devlet sisteminde SGK-Şahıs ödemeleri sorgulama kısmından sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulamayı buradan da yapabilirsiniz  sgk çeyiz parası sorgulama.

Çeyiz ödeneğini almak istemiyorum

Çeyiz ödeneğini isterseniz almayabilirsiniz. Eğer yardımdan faydalanmak istemiyorsanız bunu dilekçe ile SGK’ya bildirmeli ve maaşınızın diğer hak sahiplerine aktarılmasını sağlamalısınız. Aşağıda örneği verilen çeyiz yardımı istemediğinize dair dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.

SGK Çeyiz yardımı istemediğine dair dilekçe örneği

…….. Sosyal Güvenlik Merkezine

Kurumunuzdan …………… T.C numarası ile yetim maaşı almakta iken …../……./…….. tarihinde evlendim.Evlenme ödeneğinden yararlanmak istemiyorum. Bu yüzden maaşımın diğer hak sahiplerine aktarılmasını talep ediyorum. 

Erkeklere çeyiz parası ödenir mi ?

Yardım yalnızca yetim maaşı alan kız çocuklarına ödenir. Erkeklere ödenmez.

Evlenme ödeneği hakkındaki sorularınızı yazının sonundaki Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.