6661 Asgari Ücret Desteği Şartları, Mahsup Tutarı 2021

2 4.144

6661 asgari ücret desteği hakkında tüm ayrıntılar yazımızda. İşverenlere asgari ücret desteği 2021 senesinde de devam ediyor. 2021’de asgari ücret desteğinden yararlanma şartları,  kimlerin yararlanabileceği ve 6661 mahsup tutarı ne demek, 6661 teşvik nedir gibi destek tutarları ve 6661 sayılı teşvik sorgulaması hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Asgari ücret desteği nedir ?

4A eski adıyla ssk kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin ödeyecekleri sigorta primlerinde gerekli şartların da sağlanması şartıyla yapılan indirimdir. Bu destek sigortalı çalıştıran işverenlere verilmekte olup çalışanlara herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

6661 sayılı kanun başvurusu nasıl yapılır ?

6661 teşviki 2021 senesinde 12 ay süre ile uygulanacak. Destekten yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat yapma şartı aranmıyor. Sistem hakettiğiniz destek tutarlarını otomatikman borçlarınıza mahsup edecek. Gecikme halinde yararlanamadığınız aylara ilişkin alacaklarınız sonraki aylar prim borçlarınıza mahsup edilebilecek.

6661 teşvik 2021 Şartları nelerdir ?

Teşvikten;

  • İlk defa 01 Ocak 2021 tarihinden sonra tescil edilen işyerlerinin yararlanmasında cari dönem borçlarının olmaması ve prim ödemelerinin düzenli yapılması şartı aranıyor.
  • Ancak 2021’den önce de tescili olan ve aktif işçi çalıştırmaya devam eden işyerlerinde geçmiş borç olsa ve borçlar düzenli ödenmese bile bu işverenler teşvikten yararlanabiliyor.
  • Kayıt dışı sigortalı yani sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler tespitin yapıldığı yıl asgari ücret desteğinden yararlanamaz. Ayrıca varsa tespitin yapıldığı yılda yararlanılan tüm teşvikler iptal edilir.
  • Asgari ücret üzerinden brütten nete hesaplama, işverene maliyeti hesaplaması için asgari ücretin işverene maliyet hesaplaması sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mahsup tutarı nedir ?

Borca saydırılabilme imkanı olan alacak olarak tanımlanabilir. Yani Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından işverenin alacaklı olduğu tutar denilebilir. Bu asgari ücret desteği de olabilir bir başka emanet prim alacağı da olabilir.

SGK 6661 mahsup tutarı nedir ?

Peki sgk 6661 indirim nedir ? 6661 sayılı kanun gereği sağlanan teşvik tutarının cari dönem ya da geçmiş dönem ssk prim borçlarına saydırılması yani mahsup edilmesi işlemidir.

2021 6661 mahsup tutarı ne kadar oldu ?

İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki bu 6661 sayılı teşviki özel sektör işverenlerine uygulanıyor. Asgari ücret desteği tüm işyerleri için 75 lira olarak uygulanacak.

  • Eğer 2019 yılının ilgili döneminde çalışan var ise ilgili dönemdeki çalışanların gün sayısının günlük 2,5 TL olan asgari ücret desteği tutarı ile çarpılması sonucu yararlanabileceğiniz destek tutarı hesaplanıyor. Kısaca diyelim ki 2020Ocak ayında çalışanlarınızın toplam gün sayısı 136. Bu durumda 2021/Ocak ayı için teşvikten yararlanabileceğiniz meblağ 136×2,5=340,00 TL olacaktır.
  • Aylık 30 gün üstünden tam çalışması olan bir işçi için verilecek destek tutarı 75 TL.
  • İlk kez 2021 senesinde tescil edilen işyerlerinde bundan önceki yılda olmadığından ilgili dönemdeki çalışan gün sayısının destek tutarı ile çarpılması sonucu hesaplama yapılır. Mesela ilk kez 01 Nisan 2021 tarihinde yasa kapsamına alınan işyerinin 2021/Nisan ayı çalışan toplam gün sayısı 300. Bu durumda alacağı destek tutarı 300*2,5= 750 TL olacaktır.
  • 2021 yılından önce tescili olan işyerleri prim borcu olsa bile teşvikten yararlanabilmekte iken 01 Ocak 2021 zamanı ve ya sonrasında tescil edilenlerin teşvikten yararlanabilmesi için geçmiş dönem prim borcunun olmaması ve primlerini tertipli ödemeleri gerekmektedir.
  • Dönem bazında yararlanabileceğiniz destek tutarlarına ilişkin asgari ücret destek tutarı sorgulamasını nasıl yapabileceğiniz yazımızın devamında anlatılmıştır.

6661 sayılı kanun gereği asgari ücret destek tutarları 2021

Yukarıda da belirtildiği üzere tüm işyerlerinde her bir çalışan için aylık destek tutarı 75 lira, günlük ise 2,5 liradır. Asgari ücret desteği dahil işveren olarak ödeyeceğiniz aylık sigorta primini teşvikli ve teşviksiz olarak öğrenmek için 30 günlük sigorta primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

6661 teşvik sorgulaması nasıl yapılır ?

6661 asgari ücret desteği 2021 sorgulama işlemini SGK işveren sistemi üzerinden kolayca öğrenebilir ve hangi dönem için ne kadarlık teşvikten yararlandığını öğrenebilirsiniz. 6661 sorgulamasını yapmak için sırasıyla;

  • Sgk asgari ücret desteği sorgulaması yapmak için öncelikle sgk işveren sistemi bağlantısı aracılığı ile işveren sistemine giriş yapın.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra İşveren-Müfredat Kartı-6661 Asgari Ücret Destek-Listele dedikten sonra dönem bazında 6661 asgari ücret desteği sorgulaması yapabilir ve yararlandığınız destek tutarlarını görüntüleyebilirsiniz.

6661 SGK asgari ücret desteği 2021’de devam edecek mi ?

2021 asgari ücret belirlendiğinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından asgari ücret desteğinin 2021 yılında devam edip etmeyeceği de kararlaştırılacaktır. Asgari ücret desteğinin 2021’de devam edip etmeyeceğine ilişkin resmi açıklama yapıldığında son dakika gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz.

Asgari ücret desteği mevzusundaki tüm sorularınızı yazının sonundaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Esra

    Ağustos ayı prim borcunu 1 gün gecikmeli ödemiştir. Eylül prim borcunu zamanında ödememize rağmen indirim olmadı. Acaba geçen ay geç ödedik diye destek kapsamından mi çıkarıldık? 150 TL destek alıyorduk her ay.

    1. zafer

      Merhaba. İndirimden yararlanmanız gerekir bu ay. Sgk ile iletişime geçin yarın.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.