Fakirlik (Muhtaçlık) Belgesi Nasıl,Nereden Alınır?

0 450

Fakirlik belgesi diğer ismi ile muhtaçlık belgesi çeşitli Kurumlar tarafından Sosyal Yardım ve ya diğer işlemler için istenen belgelerden birisidir. Belgenin nasıl ve nereden alınacağı konusunda kişiler sıkıntı yaşayabilmektedirler.

Bu yazımızda fakirlik belgesini nereden ve nasıl alabileceğiniz ile konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Nedir?

Fakirlik belgesi geçimini sağlayamayacak derecede yardıma muhtaç kişilere verilen ve gelir durumunun yetersiz olduğunu gösterir belgedir. Bu belge ile kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma imkanına sahip olabilmek ve ayrıca sosyal yardımlara başvuru yapabilmektedirler.

Fakirlik Belgesi Alma Şartları

Fakirlik yani yoksulluk belgesi alabilmek için temel şart aile gelirinin TÜİK tarafından belirlenen açlık sınırının altında olması. TÜİK tarafından belirlenen gelire sahip aileler bu belgeye başvuru yapma hakkına sahiptirler. Tabi istenen şartlar bununla da sınırlı değil. Buna ilave olarak;

  • Belge verilecek kişinin 18 yaşını tamamlamış olması,
  • Herhangi bir kapsamda aktif sosyal güvencesinin olmaması,
  • Taşınmaz tapusu olmaması gerekiyor.

Yukarıdaki şartları sağlayan kişiler haricinde anne ya da babası vefat etmiş çocuklar, %40 üzerinde engel raporu olanlar da fakirlik belgesi alma hakkına sahiptirler.

Fakirlik belgesi kimlere verilir ?

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan yani hane halkı kişi başı geliri TÜİK tarafından belirlenen ortalama gelirin altında olanlar alabilir. Yukarıda belirttiğimiz üzere kendisi adına ya da bakmakla yükümlü kişi olarak eşi, çocukları ya da anne babası üzerinden sağlık yardımı alan kişiler bu belgeyi alamazlar.

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır ?

Bu belge yukarıda da belirttiğimiz üzere fakirlik, muhtaçlık ya da yoksulluk belgesi olarak farklı isimler altında tanımlanabilmekte. Belge mahalle ya da köy muhtarından alınmakta. Zaten belgenin boş bir sureti Muhtarda olmakta. Sizin bilgileriniz ile belgeyi doldurarak size verebilir. Siz de dilerseniz internetten indirip doldurarak direkt olarak muhtara imzalatabilirsiniz.

Şayet muhtar sizi yakınen tanıyorsa begeyi imzalayarak size verir. Ancak gelir durumunuzun düşük olduğunu tespit edebilmek adına sizden birtakım belgeler isteme hakkına sahiptir. Örneğin SGK’dan aylık ya da gelir almadığınıza dair belge, tapu kaydı olmadığına dair belge isteyebilir.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar ?

Bu belge ile çeşitli Kurum ya da Kuruluşlar tarafından ödenen yardımlara başvurabilirsiniz. Bu belge ile ödenen en önemli yardım muhtaçlık maaşıdır. Başvurular Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmakta.

Tabi belgenin sağladığı tek avantaj aylık değil. Ayrıca sağlıktan ücretsiz olarak ve prim ödemeden yararlanmanızı sağlar.

Fakirlik Belgesi İndir

Fakirlik belgesini aşağıda verilen bağlantıdan indirip doldurarak bağlı olduğunuz Muhtara imzalatabilirsiniz.

Fakirlik Muhtaçlık Belgesi İndir

Fakirlik belgesi hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.