Sgk İptal ve Ek Bildirge Nasıl Verilir ?
Sgk iptal ve ek bildirge işlemleri artık elektronik ortamda ve e bildirge v2 uygulaması üzerinden yapılmaktadır. İşverenler yeni bildirge sisteminde iptal ve ek bildirge verme işleminde zorlanabilmekte ve sistem yeni olduğundan hata verebilmektedir. Bu yazımızda sgk uv2 sistemi üzerinden sgk v2 ek bildirge nasıl verilir, sgk e bildirge v2 iptali nasıl yapılır ve sgk bildirge iptal etme ile ek verme cezası ne kadar konularında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Sgk asıl ek iptal ne demek ?
Sigortalarının işyerinde çalışmalarına ilişkin sigorta prim günleri, prime esas kazançları ve gün bilgisi gibi bilgilerin elektronik ortamda bildirildiği belge aylık prim ve hizmet belgesi olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda her bir dönem ve ilgili Kanun numarası ile verilen belge Asıl belge, belgenin iptal edilmesi halinde İptal belge, iptali yapılan asıl belgedeki kanun numarası ile yeniden belge verilecekse bu da Ek bildirge olarak tanımlanır.
Ek bildirge cezası ne kadar ?
Bildiğiniz gibi SGK bildirgelerinin son veriliş tarihi takip eden ayın 23’üdür. Kanuni süresi içerisinde verilen ek bildirgeler için sgk ek bildirge cezası uygulanmaz. Ancak takip eden ayın 23’ünden sonra ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçen işyerlerinde takip eden ayın 26’sına kadar verilen bildirgeler için de sgk iptal ek bildirge cezası uygulanmaz. Bu süre dışında verilmesi durumunda sgk ek bildirge vermekten kaynaklı olarak her bir sigortalı için brüt asgari ücretin 1/8’i oranında idari para cezası uygulanır.
Sgk iptal bildirgesi için ayrıca ceza uygulanmaz. Ancak Süresi dışında yapılan v2 bildirge iptali için ise her bir belgeden damga vergisi alınır.
Sgk ek bildirge nereden verilir ?
Artık e bildirge iptal etme, sgk bildirgesi düzeltme, geriye dönük e-bildirge düzeltme kısacası sgk ek iptal işlemlerinin tamamı E-Bildirge V2 üzerinden yapılmaktadır. sgk bildirge iptali v2 üzerinden nasıl yapılır ve sonrasında ek belge nasıl düzenlenir aşağıda adım adım ve resimli olarak anlatılacaktır.
E-bildirge v.2 ek iptal işlemi nasıl yapılır ?
E bildirge v2 bildirge iptali ve sonrasında ek bildirge düzenleme işlemleri için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- E-bildirge v2 ek iptal işlemine başlamak için öncelikle SGK e-bildirge şifreniz ile uygulamaya buradan giriş yapın ⇒ e bildirge v2 kullanıcı girişi.
- Uygulama anasayfası aşağıdaki gibidir. Görselde görüldüğü gibi Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Girişi kısmına giriş yapın.
- Açılan İşlem Yapılacak Bildirge Dönemi Giriş kısmında iptal vermek istediğiniz dönemi seçin ve devam edin.
- Açılan sayfada aşağıdaki görselde görüldüğü gibi Belge Mahiyeti: İptal, Tahakkuk Nedeni: (B)Yasal Süresi Dışında Verilmiş Aphb seçeneklerini seçerek devam edin. Eğer yasal süresi içerisinde ise bu durumda (A) Yasal Süresi İçerisinde Verilmiş APHB seçeneğini seçerek devam edin.
- Daha sonra açılan sayfada e bildirge iptali yapmak istediğiniz Kanun numaralı belgenin yanındaki kutucuğu aşağıdaki görselde görüldüğü gibi tıklayarak Tahakkuk Seç diyerek devam edin.
- Daha sonra sgk v2 iptali gerçekleşecek sigortalıları aşağıdaki görselde görüldüğü gibi seçmeniz gerekmekte. Burada sgk v2 bildirge iptalini tüm sigortalılar için de yapabilirsiniz ve ya sadece bir sigortalıyı seçerek de sgk v2 ek iptal işlemine devam edebilirsiniz. Sigortalıları seçtikten sonra Seçili Kişileri İptal Et diyerek devam edin.
- Açılan sayfada iptal olarak seçilen sigortalılar karşınıza gelecektir. Onayla Ekranına Geç dedikten sonra Bildirgeyi Onayla yapacaksınız.
- Onaylama işleminin ardından YENİ BELGE GİRİŞ EKRANINA geç diyerek bu sefer ek belgeyi vereceksiniz.
- Bu sefer Belge Mahiyeti: Ek ve Belge Türü: Sigortalınıza uygun belge türü,
- Tahakkuk Nedeni: (B)Yasal Süresi Dışında Verilmiş Aphb diyerek devam edeceksiniz.
- Kanun no kısmında süresi dışında verilen bildirgelerde teşvikten yararlanamayacağınız için Kanun No Yok diyerek devam edeceksiniz. Eğer süresi içerisinde ise Kanun numarası kısmında ilgili teşviğin Kanun numarasını seçebilirsiniz. Aynı şekilde geriye dönük teşvik başvurusu yapıyorsanız yine Kanun no kısmında ilgili teşviğin kanun numarasını seçebilirsiniz.
- Açılan sayfada ek bildirge vereceğiniz sigortalının T.C. numarasını yazın ve TC ile sorgu diyerek bilgilerinin gelmesini sağlayın. Kazanç, prim günü, eksik gün gibi bilgileri girdikten sonra ekle diyerek sigortalıyı ekleyin. Bu işlemi her bir sigortalı için ayrı ayrı yapmanız gerekmekte. Eğer daha önce elinizde xml dosyası varsa bu kısımdan tek tek uğraşmadan anasayfada XML Dosyası Gönderme bölümünden toplu olarak gönderim sağlayabilirsiniz.
- Tüm sigortalılar için gerekli bilgiler girildikten sonra ONAYLA EKRANINA GEÇ, açılan sayfada ise BİLDİRGEYİ ONAYLA demeniz halinde gönderim işlemi tamamlanmış olacaktır.
Süresi dışında versiyon 2 uygulaması üzerinden yapılan sgk e bildirge iptal etme ve ek verme işlemleri hemen onaylanmaz. Bunlar işyerinin bağlı olduğu SGK onay ekranına düşer ve onaydan sonra tahakkuk işlemi gerçekleşir. Süresindeki sgk asıl/ek iptal işlemini yapar yapmak tahakkuklar onaylanır.
Sgk bildirge düzeltme nasıl yapılır ?
Sgk e bildirge düzeltme işlemi için yukarıda anlatılan e bildirge v2 iptal ek verme aşamalarını takip ederek yanlış verilen bildirgeyi iptal etmeniz ve doğru şekilde ek olarak tekrar vermek gerekmektedir. Bildirgenin güncellenmesi söz konusu değildir. İptal yapılıp ek verilmesi gerekmektedir. Düzeltme işlemi süresi içerisinde ise zaten sgk bildirge düzeltme cezası uygulanmaz. Ancak süresi dışındaki düzeltme işlemlerinde eğer sigortalının kazanç ve gün sayısında artış olursa her bir ek bildirge için sigortalı başına brüt asgari ücretin 1/8’i oranında ceza uygulanur.
Sgk bildirge iptali nasıl yapılır ?
Süresi içerisinde ve dışında bildirge iptali işlemleri e-bildirge V2 uygulaması üzerinden yapılabilmekte. Süresi içerisinde yapılacak olan sgk bildirge iptali cezasına tabi değildir. Süresi dışında yapılacak iptal işleminde eğer işveren tarafından bildirgenin yanlışlıkla verildiiği, sigortalı çalışmadığı halde bildirge verildiği kanaati oluşursa yine ceza uygulanmaz. Ancak sigortalı çalıştığı halde iptal talebi verilirse bu durumda iptali gerçekleşmez. e bildirge v2 ek iptal nasıl verilir yukarıda aşama aşama ayrıntılı anlatılmıştır.
Yasal süresi içinde sgk düzeltme
Kanuni süresi içerisinde işverenler her zaman bildirgeyi düzeltebilir ve bu işlem için ceza uygulanmaz. Ancak burada şuna dikkat etmek gerekir. Süresi içerisinde de olsa düzeltilen eki ya da iptali verilen her bir bildirge için ayrıca damga vergisi tahsil edilir. Düzeltme işlemi için ilgili bildirgenin V2 üzerinden iptal edilerek yukarıda anlatıldığı gibi ek olarak yeniden verilmesi gerekir.
Sgk geriye dönük bildirge düzeltme
Geriye dönük olarak yapılacak iptal ve ek işlemlerinde sgk ek bildirge verme cezası verilir. Ancak bunun istisnai durumları vardır. Örneğin sigortalının eksik gün nedeni değişecekse, çıkış tarihi yanlış yazıldıysa ve benzeri sebepler varsa ceza uygulanmaz. Geriye dönük sgk ek iptal bildirge işlemleri V2 üzerinden nasıl yapılacağı yukarıda ayrıntılı anlatılmıştır.
Aylık prim ve hizmet belgesi excel
Her ne kadar e bildirge ek iptal işleminin versiyon 2 üzerinden yapılması gerekse de işverenler bazen sistemden kaynaklı hatalardan dolayı sgk tahakkuk iptali ve ek verme işlemini bu uygulama üzerinden yapamayabilmekte. Bu durumda ise başvurunun örneği şağıda verilen dilekçe ve sgk ek iptal formu diğer adı ile aylık prim ve hizmet belgesi ile yapılması gerekmektedir. İptal ve ek bildirge formunu ayrı ayrı düzenleyerek vermeniz gerekmektedir. Belgenin boş bir suretini excel olarak buradan indirebilirsiniz ⇒ aphb excel indir.
Sgk ek bildirge dilekçe örneği word
E-bildirge 2 uygulamasından yapamadığınız iptal ve ek verme işlemini aylık prim ve hizmet belgesi ve aşağıda örneği verilen ssk aylık bildirge geç verme dilekçesi örneği ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne vermeniz gerekmekte.
- Kurumunuzda ………………………………… işyeri sicil numarası ile işlem görmekteyiz. …../…… dönemi aylık prim ve hizmet belgesi iptal ve ek bildirgesi dilekçemiz ekindedir. Gereğinin yapılmasını arz ederiz.
Sgk v2 bildirge iptali nasıl yapılır ve ek nasıl verilir hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları