Reçete Kaç Gün Geçerli 2020

0 778

Reçete kaç gün geçerli ? Bildiğiniz gibi bazı istisnai durumlar hariç artık doktor tarafından ilaçlar e-reçete diğer adı ile elektronik reçete olarak düzenlenmektedir. Düzenlenen bu reçeteler ile ilaç almak için ise Kanunen reçete süresi belirlenmiştir. Reçetelerin geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaması durumunda ise iptali sistem tarafından yapılmakta ve ilaçların alınabilmesi için doktor tarafından yeni reçete verilmesi gerekmektedir.

Bu yazımızda yazılan reçete kaç gün geçerli, gözlük reçetesi kaç gün geçerlidir gibi reçetenin geçerlilik süresi konusu hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Reçete kaç gün geçerlidir 2020

reçete geçerlilik süresi

E reçete geçerlilik süresi doktor tarafından yazıldıktan itibaren 4 iş günüdür. İlaç reçetesi süresi içerisinde herhangi bir eczaneye kimliğiniz ile uğrayarak ilaçlarınızı temin edebilirsiniz. Eğer sigortalı iseniz ilaç katılım bedeli %20 olarak eczane tarafından sizden tahsil edilir. Emekli iseniz bu durumda katılım payı %10 olarak alınır ve emekli maaşınızdan kesilir. Tabi varsa doktor muayene katılım bedelleri de tahsil edilir.

Reçete geçerlilik süresi nasıl hesaplanır ?

Reçete geçerlilik tarihi hesaplamasında 4 işgünlük hesaplama reçetenin yazıldığı gün dahil edilerek hesaplanır. Sonraki 4. iş gününe kadar geçerlidir. Yani burada reçete ilaç alma süresinde dikkat etmeniz gereken husus hesaplamanın iş günleri esas alınarak yapıldığı. Diyelim ki Çarşamba günü e-reçetenizi aldınız. Bu durumda Çarşamba, Perşembe, Cuma sayılacak Cumartesi ve Pazar hesaplamaya dahil edilmeyecek ve dolayısıyla bu reçete ile ilaç alma son süresi Pazartesi mesai bitimine kadar olacaktır.

Gözlük reçetesi kaç gün geçerli ?

Gözlük alma hakkınızın olup olmadığı ile ilgili öncelikle e-devlet üzerinden sorgulama yapmanız gerekmektedir. Daha sonra gözlük reçeteniz ile birlikte herhangi bir optik merkezinden gözlük camı ya da çerçevenizi temin edebilirsiniz. Gözlük reçetelerinde de geçerlilik süresi 4 iş günüdür.

İğne reçetesi kaç gün geçerli ?

ilaç reçete süresinin 4 iş günü olduğunu yukarıda anlattık. Şimdi gelelim iğne reçetelerinin geçerlilik süresine. Malumunuz doktor tarafından verilen iğnelerin sağlık ocakları, acil servislerde v.s. vurulabilmesi için doktor tarafından yazılan reçete istenir. Aksi halde enjeksiyon yapılmaz. İğneler için verilen reçetelerle 4 iş günü içerisinde ilaçlarınızı almanız gerekir. Ancak bu reçete ile iğne yaptırmak için bir geçerlilik süresi bulunmamakta.

Özel hastane reçeteleri kaç gün geçerli ?

E-reçete ile ilgili alınacak ilaçlar, öncesi ve sonrası yapılacak tüm işlemler ile uygulamalar Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile düzenlenmekte. Dolayısıyla hem devlette hem de özelde reçete alma süresi 4 iş günüdür. Devletle özel arasında bir farklılık bulunmamaktadır.

Reçete süresi sorgulaması nasıl yapılır ?

E-nabız uygulaması ile e-reçetenizin düzenlenme tarihi, geçerlilik süresi, reçete içerisindeki ilaçlar ve kullanım dozajları gibi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca e-reçete numaranızı kaybetmeniz durumunda buradan görüntüleme sağlayabilirsiniz. E-Nabız uygulamasından reçete numarası görüntüleme ve sorgulama işlemleri için;

  • Öncelikle buradan uygulamaya e-devlet ile giriş yapın ⇒ e nabız giriş.
  • Eğer sisteme ilk defa giriş yapıyorsanız kayıt olmanız istenir. Kısa kayıt işleminin ardından sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Daha önce kaydınız varsa UYGULAMAYA GİT direkt olarak e-nabız anaysayfasına giriş yapmış olursunuz.
  • Anaysayfaya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere REÇETELERİM kısmına giriş yapın.
e reçete görüntüleme
  • Karşınıza en son tarihli e-reçeteleriniz gelecektir. Görselde işaretlemiş olduğumuz alanda reçetenin yazılış tarihine bakabilir ve üzerine 4 iş günü koyarak geçerlilik süresini hesaplayabilirsiniz.
  • Reçete no kısmında e-reçete numarasını alabilirsiniz.
  • Detay Görüntüle diyerek reçetedeki ilaçlar ve kullanım dozajı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

E nabız gözlük reçetesi görüntüleme

Gözlük reçetesi de dahil olmak üzere özel hastane, devlet hastanesi, aile hekimliklerinde kısacası tüm sağlık hizmet sunucularında yazılmış olan elektronik reçetenizin numarasını e nabız üzerinden yukarıda belirtildiği gibi görüntüleyebilirsiniz.

Doktorun yazdığı ilaçları almazsak ne olur ?

Yazılan reçetenin geçerlilik süresi içerisinde ilaçlarınızı herhangi bir eczaneden almadığınızda bu reçete iptal olur. Bu durumun maddi olarak bir yaptırımı yoktur ve sizin için bir sıkıntı teşkil etmez. Alınmayan ilaçlar için katılım payı alınmaz. Yazılan ilaçların tamamı yerine bir kısmını da alabilirsiniz. Bu durumda da alınmayan ilaçlar için katılım bedeli alınmaz.

Başka şehirde yazılan reçete ile ilaç alma

Başka şehirde yazılan ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olması kaydı ile Türkiye genelinde istediğiniz eczaneden alabilirsiniz. Kanunen engel bir durum bulunmamaktadır.

İlaçlar bitmeden kaç gün önceden yazdırılabilir ?

Herhangi bir rapor verilmemiş ilaçların yeniden alınabilmesi için doktor tarafından tavsiye edilen kullanım dozajı esas alınarak hesaplanan bitiş tarihinden önce yazdırılamaz. Daha doğru bir ifade ile sistem elinizde ilaç olduğunu tespit ederse yeni ilaç alamazsınız. Bu durum raporlu ilaçlar için farklıdır.

Raporlu ilaçlar kaç gün önceden yazdırılabilir ?

Uzun zaman tedavi gerektiren hastaların ilaç katılım payından muaf tutulmaları için ilaçlarına 3,6,9 ay ya da 1 yıl süreli ilaç raporu düzenlenir. Bu raporlarla kişiler ilaçlarını herhangi bir gss katılım bedeli ödemeden alırlar. Raporlu ilaçlar bitmeden 15 gün önceden yazdırılabilir.

Reçete süresi kaç gün konusunda tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.