Yılda Kaç Araç Alıp Satabilirim 2020

3 1.026

Yılda kaç araç alıp satabilirim sorusu özelikle vergi kaydı açtırmadan araba alıp satanların en çok sordukları soruların başında gelmekte. Araç alım ve satım işlemleri bir takvim yılı içerisinde Kanunen belirli bir sınırın üzerinde olursa Vergi İncelemesine tabi tutulabilirsiniz. Bu durumda hem geriye dönük cezai işlem uygulanır hem de toplu vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz. Peki 1 sene içinde kaç araba alıp satabilirim ? Gelelim bu sorunun cevabına.

Araba noter alım satım masrafı ve plaka masrafı 2020

Arabaların 2020 yılı itibariyle alım ve satım işlemlerinde noter gideri 224,50 TL’dir. Plaka değişikliği yapmak isteyenlerin ilave olarak 60 lira ödemesi gerekmektedir.

1 yılda kaç araba alıp satabilirim 2020

Bir kişi yılda kaç araç alıp satabilir sorusunun cevabı için herkes farklı birşeyler söylemekte. Zaten işin aslına bakarsak senede kaç araba alıp satabilirim sorusunun gerçekten de tek bir cevabı yok. Çünkü bununla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Kanunlarda ya da vergi uygulama tebliğlerinde geçen net bir hüküm bulunmamakta. Peki tamam da 1 yıl içinde kaç araba alıp satabilirim bunu nasıl öğrenebilirim ?

Bir sene içerisinde genel olarak araç alım satımında kişiler tarafından bilinen sınır 3’tür. Yani bir inanışa göre bir takvim yılı içerisinde 3’ten fazla araç alır ve satarsanız vergiye tabi olursunuz. Ama açıkçası ben pek rastlamadım buna. Zira çevremde takvim yılında 7-8 tane bile alıp satanlar var ama hiç vergi incelemesine takıldıklarını görmedim. Ama bu doğru mu tabi ki değil.

Bu konuyu sizler için uzun uzadıya araştırdım. Vardığım sonuç şudur. Normalde Vergi Daireleri’ne gönderilen talimat 5 araçtan fazla olması durumunda inceleme başlatılması. Ancak çoğu Vergi Dairesi 5’ten fazla araç alım satım yapanları takip etmemekte. Sebebi işin zaten yoğun olması ve bunu yapabilecek personel eksikliği yaşanması. Yani sizin için sınır en fazla 5 olmalı ancak bu vergiye hiç takılmayacağınız anlamına gelmiyor.

Ticari amaçlı yapıyorsanız ve hakkınızda Vergi Dairesi’ne şikayet giderse 1 araç için de incelemeye takılabilirsiniz. Bu yüzden alım satımı gerçekten ticari amaçlı yapıyorsanız vergi kaydı açtırmanız ve bu işi resmi olarak yapmanızı önerebilirim. Aşağıda bu işin size maliyeti hakkında da ayrıntılı bilgi verilecektir. Ama yok ben böyle yapmaya devam edeceğim diyorsanız bir yıl içerisinde vekaletle alınan ve satılanlar da dahil olmak üzere 5’ten fazla alıp satmamanızı öneriyorum.

Vekaletle 1 senede kaç araba alıp satabilirim ?

Vekaletle araç alım ve satım işlemlerinde de sınır 5’tir. Eğer bir incelemeye takılırsanız vekalet ile aldıklarınız için de inceleme yapılmakta. Banka hesap hareketleriniz incelenir. Eğer ödemeler sizin banka hesabınızda döndüyse bunun için hakkınızda cezai işlem uygulanabilir. Bu yüzden amca, dayı, teyze, baba v.s. vekaleti ile bile alım satım yapıyor olsanız da bir yıl içerisinde 5 araç alım satımını geçmemenizi öneririm.

1 yılda 3’ten fazla araç alana inceleme yapılıyor mu ?

1 sene içinde kaç araba alıp satabilirim

Herhangi bir şikayet olmaması halinde ve bunun çok kısa sürelerde tekrarlanmıyor olması halinde herhangi bir inceleme yapılmıyor. Ancak şikayet olursa ve inceleme yapılırsa;

  • Takvim yılında almış olduğunuz tüm araçlar ile satmış olduğunuz araçlar hakkında inceleme yapılır.
  • Banka hesaplarınız incelenir.
  • Vergi uzmanı sizi ifadeye çağırır ve ifadenizi alır.
  • Tüm incelemeler sonucunda ticari bir faaliyet olduğu kanaatine varılırsa geriye dönük vergi kaydı açılır.
  • Beyanname vermediğiniz her ay için ceza uygulanır.
  • Geriye dönük vergi kaydı açılır ve alış ve satış arasındaki farkın vergisi faizi ile birlikte sizden tahsil edilir.
  • Sigortalı çalışmıyorsanız ya da memursanız vergi kaydı açılış tarihi itibariyle bağkur açılır.
  • Ayrıca memur iseniz ve 657 sayılı yasa gereği ticari faaliyette bulunma yasağı varsa ayrıca soruşturma geçirirsiniz. Ticari faaliyette bulunma yasağı nedeniyle en iyi ihtimal aylıktan kesme cezası alırsınız.

Araba alım satım masrafı ne kadar ?

Eğer bu işi resmi olarak yapacaksanız;

  • Aylık olarak bağkur primi ödemelisiniz. Güncel primlere bağkur primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
  • Dükkan açmak zorunda değilsiniz. Sadece vergi kaydını açtırarak bu işi yapabilirsiniz.
  • Her ay 60 lira civarında beyanname parası ödersiniz.
  • Ayrıca alış ve satış arasındaki fark üzerinden gelir vergisi ödersiniz ve bunu 3 ayda bir ödersiniz.
  • Bunlara ilave olarak bir de muhasebe ücreti ödersiniz.
  • Araç alım satımı için galerici yetki belgesi de zorunlu hale gelmiştir. Bu belgeyi de almanız gerekmektedir.

Seyyar oto alım satım vergisi ne kadar ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi araç alıp satmak için illa ki dükkan açmak zorunda değilsiniz. Bunu seyyar olarak da yapabilirsiniz. Bu işi yapacağınızda katlanacağınız maliyet kalemleri yukarıda ayrıntılı anlatılmıştır.

Araç satış sertifikası nasıl alınır ?

Resmi oto alım satımı yapabilmeniz için alım satım sertifikası diğer adı ile galericilik yetki belgesi almanız gerekmektedir ve bu artık zorunludur. Bu belge olmadan alış ve satış yapanlara cezai yaptırım uygulanmaktadır. Belge Ticaret Bakanlığı kontrolünde yapılmaktadır ve bağımsız şirketlere verilmiştir. Ortalama 1000 lira ücret ödedikten sonra yazılı ve sözlü sınava tabi tutuluyorsunuz. Sınavda başarılı olmanız durumunda yetki belgesi almaya hak kazanıyorsunuz. Başvuru işlemleri genelde şoförler odası ve ya esnaf odalarına yapılmaktadır. Buralardan bilgi alabilirsiniz.

Konu hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

3 Yorum
  1. Veli

    Önce selamunaleykum. Ben 2020 de araç aldım beğenmedim sattım. Sonra 2021 de taksi aldım cok masraf açmaya başladı onuda sattım. Sonra yine 2021 de bir araç aldım onuda pandemi yüzünden çalışamadık ihtiyacım oldu satmak zorunda kaldım. Şimdi ise bir araç aldım. Ama ben ilerimi goremedigim için yasak üstüne yasak geliyor bunu da satmak istiyorum satabilirmiyim yoksa ceza gelirmi ne yapmam lazım. Teşekkür ederim.

  2. EMİRHAN

    Peki ihalden alım satım yaparsak zaten araçlara vergi ödeyerek alıyoruz bunun hakkında bilginiz var mı 100.000 tl araç 18.000 tl kamyonete vergi ödedik nasıl olacak bu zaten çok saçma olur yani cevap bekliyorum

    1. zafer

      Merhaba. Farketmiyor. Vergi ödüyorsunuz evet ama gelir vergisi değil. Herkesin ödemesi gereken vergiyi ödüyorsunuz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.