SGK Tavan Ücret Ne Kadar Oldu 2021

2 498

SGK tavan ücret asgari ücretin brütü üzerinden hesap edilir.  Prime esas kazanç öteki adı ile PEK tutarı çalışanların emekliliğine esas kazançtır. Bu tutarın asgarisi yani taban kısmı için asgari ücret esas alınırken tavan yani azami kısım hesaplaması ise brüt asgari ücretin 7,5 katı olarak esas alınmaktadır.

2021 brüt asgari ücretin belli olması ile beraber 2021 senesinde uygulanacak tavan ve taban prime esas kazanç tutarları da belli oldu. Yazımızda Sgk taban tavan tutarları konusunda ayrıntıları bulabilirsiniz.

2021 ssk tavanı ne kadar oldu ?

2021 yılı asgari ücret tutarlarına nazaran 01 Ocak 2021 zamanı ile 31 Aralık 2021 tarihleri içinde aylık ve günlük en düşük/en yüksek prime esas kazanç hesaplama tablosu ve Sgk tavanı tutarları aşağıda belirtilmiştir;

  • Taban prime esas kazanç 3577,50 TL,
  • Sgk tavan ücreti: 26831,25 TL,
  • Taban günlük prime esas kazanç tutarı: 119,25 TL,
  • Sgk prim tavanı günlük: 894,37 TL.
  • SSK primi dahil asgari ücretin işverene maliyeti hesaplaması için asgari ücretin işverene maliyeti hesaplaması sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2021 Sgk tavan primi ne kadar oldu ?

Ödenecek aylık prim tutarları da bildiğiniz gibi çalışanın brüt maaşı üzerinden hesap edilmekte.

  • 5 puanlık indirimsiz tavan aylık prim tutarı 10061,70 TL iken 5 puanlık indirimden yararlanan işverenler için aylık ssk tavan primi 78720,17 TL dir.
  • Emekli olup SGDP’ye tabi çalışan ve maaşı tavandan bildirilenler için tavan sgk primi 8586 TL dir.
  • 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında bir sigortalı için 30 gün üzerinden teşvikli ve teşviksiz olarak ödenecek aylık sigorta prim tutarlarına 30 günlük sigorta primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Sgk en yüksek prim nasıl hesaplanır ?

Prime esas kazanç için bildirilecek en yüksek tutarlar yukarıda verilmiştir. Bu tutar üzerinden;

  • Teşviksiz olarak %37,5 oranında,
  • 5 puanlık teşvikle %32,5 oranında,
  • 6111 teşviki ile %17 oranında,
  • Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi çalışan emekli için ise %32 oranında sigorta primi ödenir.

2021 pek tutarı ne kadar oldu ?

Yukarıdaki hesaplamadan özetle sigortalılar için 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında asgari pek tutarı 3577,50 TL, azami yani tavan pek tutarı ise 26831,25 TL olacaktır.

Ssk tavan ücreti ne demek ?

Bir sigortalının bir aylık dönem içerisinde adına bildirilen sigorta prime esas kazançların diğer adıyla toplam brüt maaşı Kanunen belirlenen tavanı geçemez. İşte belirlenen bu tavan prime esas kazanç tavanı olarak tanımlanır ve brüt asgari ücretin 7,5 katını geçemez

SGK tavan ücret uygulaması 2021

Tavan ücret uygulaması önceki yıllarda olduğu gibi 2021’de de devam edecek. Uygulanacak tavan tutarı ise asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen asgari brüt tutarın 7,5 katı olacak. Bu hükümler doğrultusunda 2021 için tavan tutarlar aşağıdaki gibi olacaktır.

Pek tutarı ne demek ?

Pek prime esas kazanç kelimelerinin kısaltılmış halidir. Prime esas kazanç sigortalıların, çalışanların ve ya kendi adına prim ödemesi yapan bağkurluların emekliliğinde en önemli unsurlardan birisi olup brüt kazanç olarak da tanımlanabilir. Asgari ücretli için pek tutarı brüt asgari ücrettir.

Prime esas kazanç sorgulaması nasıl yapılır ?

Prime esas kazancınızın brüt olarak işveren tarafınca ne kadar bildirildiğini e devlet sisteminden kolayca öğrenebilirsiniz. www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ya da e devlet şifreniz ile sisteme giriş sağladıktan sonrasında SGK-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sorgulama kısmından giriş sağladıktan sonrasında P.E.K kazanç kısmından son brüt kazancınızı görüntüleyebilirsiniz.

Prime esas kazanç/basamak/ek gösterge ne demek ?

Bu kısım tüm emek çalışma yaşamı süresince hangi meblağ üstünden prim ödemesi yapıldığını gösteren kısımdır. Yukarıda da belirttiğim suretiyle prime esas kazanç emekliliğe esas kazançtır ve emekli maaşı hesaplamasında büyük rol sahibidir.

Prime esas kazanç brüt ücret midir ?

Prime esas kazanç çalışanların brüt kazancı olup sigorta primine esas kazancıdır. Emeklilik aylık hesaplanırken dikkate alınan parametrelerden birisidir. Prime esas kazanç ortalaması yüksek çalışanlar daha yüksek maaş alabilmekte.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Yalçın memi

    2020 bağkur borcu af çıkarmı faizlerin silinmesi buna bağlı yapılandırma, ana paranın ödenmesi durumunda faizlerin silinmesi gibi, bir düzenleme varmı…merak ediyoruz hükumetimiizin bu duruma biir çözüm getirmesini bekliyoruz..saygılar

    1. zafer

      Merhaba. Şu an için bir çalışma bulunmamakta.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.