İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar 2021

2 2.582

İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar ve SGK üzerinden ödenen tüm primlerin hesaplamasında brüt asgari ücret esas alınıyor. 2021 brüt ve net asgari ücret tutarlarının belli olması ile beraber SGK üzerinden ödenecek isteğe bağlı sigorta 2021 tutarları da belli oldu.

Bu yazımızda isteğe bağlı sigorta primi ödenen sigorta kolları, müracaat şartları ve en düşük isteğe bağlı sigorta primi mevzularında detaylı bilgilendirmelerde bulunacağız. Yazımızın devamında hem bulunduğumuz yıl hem de geçmiş dönem isteğe bağlı sigorta kaç para konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yazımızın devamında isteğe bağlı olarak dışarıdan ödenebilecek sigorta prim tutarları verilecektir. Eğer işveren yanında ssk kapsamında çalışacaksanız 30 gün üzerinden ödenecek güncel prim tutarlarına  30 günlük sigorta primi ne kadar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta nedir ?

İsteğe bağlı sigorta dışarıdan prim ödemesi yolu ile çalışma ya da herhangi bir kayıt şartı aranmadan prim ödenmesine ve emeklilik hakkı elde edilmesine imkan sağlayan sigorta koludur. Aşağıda isteğe bağlı olarak prim ödemesi yapabileceğiniz sigorta kolları ve ayrıntılı katılım şartları verilmiştir.

İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir ?

Ek 5 tarım ssk kapsamında hizmettir. İlk defa herhangi bir kapsamda başlangıcı 01 Mayıs 2008 sonrasında olanların normal emeklilik için 20 yıl-7200 günü yaştan emeklilik için ise 15 yıl-5400 günü tamamlamaları gerekir. Ev hanımı ve isteğe bağlı hizmetler ise bağkur kapsamında hizmettir ve 01 Mayıs 2008 tarihinden sonra başlayanların yaştan emeklilik için 15 yıl-5400 günü, normal emeklilik için ise 9000 gün yani 25 yılı tamamlamaları gerekmektedir.

İlk prim ödeme tarihiniz 01 Mayıs 2008 tarihinden önce ise emeklilik şartları farklılık gösterebilir. Emekli olacağınız şartları ve yaşı hesaplamak için  sgk emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2021 İsteğe Bağlı Sigorta Primi ödenen sigorta kolları hangileridir ?

İsteğe bağlı olarak dışarıdan sigorta ödeme yolu ile prim ödemesi yapabileceğiniz isteğe bağlı sigorta kolları şunlardır;

  • Ek 5 tarım sigortası ( ssk),
  • İsteğe bağlı bağkur,
  • Ev hanımları isteğe bağlı sigortası ( bağkur).
  • Şimdi isteğe bağlı sigorta ne kadar 2021 konusunu sigorta kolları bazında ayrı ayrı ele alalım.

İsteğe bağlı sigorta ücreti hesaplama 2021

İsteğe bağlı bağkur primi brüt asgari ücretin %32’si üzerinden ödenir. En yüksek isteğe bağlı aylık bağkur primi de bunun 7,5 katıdır. Ek 5 tarım sigortası ile ev hanımı sigortası primi 020’de 27, 2021’de 28, 2022’de 29 ve 2023’de de 30 günlük brüt asgari ücret üzerinden ödenecek. Belirtilen gün sayısı kadar günlük  brüt ücretin çarpımı sonucu bulunan tutarın Ek 5 sigortalıları %34,5’ini öderken ev hanımları da %32’sini ödemekte. Şimdi ayrı başlıklar halinde isteğe bağlı sigorta primi hesaplaması yaparak ödenecek en düşük ve en yüksek prim tutarlarından bahsedelim.

Ek 5 tarım sigortası primi 2021

  • 01 Ocak 2021 zamanı ile 31 Aralık 2021 tarihleri arası Ek 5 tarım ssk en düşük sigorta primi 1151,96 TL,
  • Ek 5 tarım sigortası 4a ssk kapsamında isteğe bağlı olarak prim ödemesi yapılabilen sigorta koludur. Bu sigorta kolunda prim ödemesi yapabilmeniz için vergi kaydı, esnaflık kaydı, şirket ortaklığı, çiftçilik kaydı v.s. benzer biçimde kaydınızın olmaması gerekiyor.
  • Ek 5 tarım sigortalısı olma şartları, güncel ek 5 primleri ve ek 5 hakkında tüm detaylar için ek 5 tarım sigortası primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İsteğe bağlı bağkur primi 2021

İsteğe bağlı sigorta primi ödenebilen öteki bir sigorta kolu da isteğe bağlı bağkurdur. İsminden de anlaşılacağı suretiyle bu kapsamda ödenen primler bağkur hizmeti olarak değerlendirilir.

  • 01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arası isteğe bağlı bağkur primi 2021 en düşük aylık tutarı 941,76 TL, 1144,80 olacaktır.
  • İsteğe bağlı bağkurlu olabilmek için esnaf kaydı, şirket ortaklığı, çiftçilik kaydı benzer biçimde kayıtlarınızın olmaması gerekiyor.
  • Güncel tarım/çiftçi ile esnaf bağkur primi ve bağkur ödeme işlemleri hakkında tüm detaylar için  bağkur primleri ne kadar oldu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2021 ev hanımı sigortası primi ne kadar, şartları neler ?

Ev hanımları için en düşük sigorta primi 2021 senesinde hangisi diye sorarsanız işte bu sigorta kolu.

  • Evde el işi, süs eşyası, havlu v.s. benzer biçimde eşyaları yapmış olup kendi imkanlarınız ile satıyorsanız bu sigorta kolu kapsamında isteğe bağlı sigorta ödemesi yapabilirsiniz.
  • Aslına bakarsak vergi dairesinde kaydınızın olmaması ev hanımı sigorta başvurusu için yetiyor. Şu demek oluyor ki kanunen evet evde satış yapıyor olması gerekiyor deniliyor fakat siz müracaat formu ve vergi dairesi kaydınızın olmadığına dair bir yazı ile SGK’ya müracaat yaparak bu sigorta kolu kapsamında prim ödemesi yapabilirsiniz.
  • Ev hanımı sigortası kapsamında ödenen primler bağkur hizmeti olarak esas alınır.01 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arası ev hanımı isteğe bağlı sigorta primi en düşük 1060,48 TL  olacaktır.

Engelli isteğe bağlı sigorta primi ne kadar 2021

Engelli sigorta primi 2021 tutarları da yukarıda belirtilen tutarlar kadar olacaktır. Engelliler için dışarıdan sigorta ödeme 2021 tutarlarında engel raporuna nazaran herhangi bir indirim sağlanmıyor.

İsteğe bağlı sigortalılık prim oranı kaçtır ?

Prim ödenen isteğe bağlı sigorta kollarına göre prim ödeme oranları farklılık göstermektedir. Buna göre;

  • İsteğe bağlı bağkurda prim ödeme oranı %32’dir.
  • Ek 5 tarım sigortası ve ev hanımları sigorta priminde ise hesaplanacak gün sayısı esas alınarak %34,5 oranında prim ödemesi yapılmaktadır.

4/a isteğe bağlı sigorta hangi kapsamda ödenir ?

Yukarıda belirttiğimiz gibi ek 5 kapsamında prim ödeyerek ssklı olarak emekli olma hakkı elde edebilirsiniz. Eğer ssk kapsamında kısmi süreli olarak çalışıyorsanız takip eden ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak prim gün sayınızı 30’a tamamlayabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta emekli maaşı 2021

Prim ödemeleri asgari üzerinden yapılan birisinin 2021 yılı içerisinde yukarıda belirtilen isteğe bağlı sigorta kollarından birisinden emekli olması durumunda bağlanacak emekli maaşı en düşük ve ortalama 1500 TL olacaktır.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Ali görkem Tanyolu

    engeliler isteğe bağlı sigorta olabilirlermi çalışmaya başladıkları zaman hizmet sürelerine sayılabilirme .

    1. zafer

      Merhaba. Evet engelliler isteğe bağlı sigortalı olabilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.