Yurtdışı Emeklilik Torba Yasası Son Durum 2020

216 6.091

Yurtdışı Emeklilik Torba Yasası Son Durum 2020 son dakika gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz. Yurtdışı borçlanma torba yasa ile önemli düzenlemeler geldi. 2019 Ağustos ayında çıkan torba kanun ile yurtdışı emeklilik yasasında önemli düzenlemeler yapıldı.

Bildiğiniz gibi Türk vatandaşları yurtdışındaki çalışma ve ev hanımlığı sürelerini Türkiye’de borçlanma hakkına sahipler. Borçlanma yaparak bu hizmetleri Türkiye’de saydırabilmekte ve Türkiye’den ikinci bir emekli hakkı elde etmekteler. Torba yasada borçlanma işlemlerinde yapılan değişiklikler konusunda bu yazımızda bilgi sunulacaktır.

Sgk soru sor yurtdışı borçlanması

Yurtdışı borçlanma ve emeklilik işlemleri ile ilgili kafanıza takılan tüm sorularınızı ücretsiz olarak cevaplıyoruz. Hemen yazı sonundaki yorum kısmından başvuru, ödenecek borçlanma tutarları, alınacak emekli maaşı v.s. gibi konu hakkında kafanıza takılan tüm sorularınızı yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

Eğer yurtdışı borçlanma başvurusu yapacaksanız borçlanma başvuru formu, beyan ve taahhüt belgesi ve dilekçeleri nasıl dolduracağınızı öğrenmek, örnek başvuru dilekçesine göz atmak için hemen https://www.sgksorusor.com/yurtdisi-borclanma-dilekcesi-nasil-doldurulur-374/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma kalktı mı ?

Torba yasada borçlanma hakkının tamamen kaldırılması gibi bir düzenleme yer almadı. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Eskiden olduğu gibi Türk vatandaşları Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki ikamet ya da çalışma sürelerini borçlanabilecekler. Ancak önemli düzenlemeler yer almakta. Bu düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.

Torba yasa 2020 yurtdışı emeklilik

Yurtdışı emeklilik ile ilgili en son torba kanun düzenlemesi 2019 Ağustos ayında çıkarılmıştı. Bu yasa gereği değişenler ve yurtdışı emeklilik hükümleri ise aşağıdaki gibi olacaktır. Kafanıza takılanları yazımızın sonundaki yorum kısmından sorabilirsiniz.

Borçlanma hakkında en önemli değişiklik borçlanma tutarında oldu. Torba yasa ile  en düşük borçlanma tutarı brüt asgari ücretin günlük kısmının %45’i oldu. . Bu da ortalama %40 civarında artış olmasına neden oldu. Günlük en düşük ve en yüksek borçlanma tutarlarına yazımızın devamında bağlantısı verilen sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Önemli düzenlemelerden birisi de artık yurtdışı sigorta giriş tarihininin Türkiye’de kabul edilmeyecek olması. Mevcut durumda anlaşmalı 18 ülkedeki sigorta girişleri Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak sayılıyor. Yasanın çıkması ile birlikte bu girişler artık sayılmayacak. Kişinin Türkiye’de çalışması var ise bu tarihten itibaren borçlanmasını yapabilecek. Çalışma yoksa bağkur kapsamında borçlanma yapılacak.

Bu durumda Türkiye’de son çalışmanın hangi kapsamda olduğuna bakılmaksızın tüm borçlanma işlemleri Bağ-Kur kapsamında olacak. Bağkurdan da normal emeklilik için doldurulması gereken gün sayısı 9000 iken yaştan emeklilik için ise 5400 gün. Hal böyle olunca hem ödenecek borçlanma tutarı çok yükselmekte hem de emeklilik kapsamı bağkur olacağından alınacak emekli maaşı düşmekte.

Yurtdışı borçlanma başvurunuz ile ilgili evrak sürecini takip etmek, başvurunuza istinaden yapılan işlemlere göz atmak için hemen https://www.sgksorusor.com/sgk-evrak-takibi-975/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanması günlük ne kadar 2020

Asgari ücret üzerinden yurtdışı borçlanması günlük en düşük ve en yüksek tutarlar için hemen https://www.sgksorusor.com/yurtdisi-borclanma-hesaplama-2019-136/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik borçlanma 2020

Düzenleme ile artık Türkiye’de son çalışmanın ne olduğuna bakılmaksızın tüm borçlanmalar bağkur kapsamında olacak. Bağkurdan yapılacak borçlanma tutarı hem çok fazla olacak hem de düşük emekli maaşı bağlanacak. 31 Temmuz 2019 tarihi ve öncesinde başvurularını yaparak borçlanma tutarını ödeyenler eski kanuna göre emekli olacak. Onların bir kaybı olmayacak.

Örneğin bağkurdan emekli olabilmesi için kişinin en az 5400 gün borçlanması gerekecek. Malumunuz 5400 gün zaten yaştan emeklilik ve bu kapsamda kısmi maaş bağlanmakta. Normal emeklilik için ise 9000 gün borçlanılması gerek ki bu da uçuk borçlanma rakamları anlamına gelmekte. Yurtdışı borçlanma ile ilgili kafanıza takılan tüm soruların cevabını https://www.sgksorusor.com/yurtdisi-borclanma-soru-cevap-302/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Emekli yurtdışı çalışma yasağı torba kanun 2020

Bildiğiniz gibi ülkeler arası ikili sözleşmeleler gereği Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan kişilerin yurtdışında çalışmaları yasak. Bu konuda henüz bir düzenleme yapılmadı ve şu anda gündemde bu yönde bir düzenleme yer almıyor. Eğer konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir kanun teklifi gelirse son dakika gelişmeleri ve düzenlemenin nasıl olacağı hakkında detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma ile emekli olanlara çalışma yasağı ile ilgili yeni bir torba yasa çalışması var. Torba yasa içeriğine göz atmak ve gelişmeleri takip etmek için hemen https://www.sgksorusor.com/yurtdisi-borclanma-kalkiyor-mu-2019-380/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2020

Minijob yani küçük işler ya da parttime olarak yapılacak işlerde Türkiye’de emekli olanların yurtdışında çalışabilmesi için  kanuni düzenleme çıkması gerekmektedir. Şu anda bir düzenleme bulunmamakta ve yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların yurtdışında resmi olarak çalışmaları yasak.

Türkiyeden emekli olan almanyada minijob yapabilir mi 2020

Şu anda Almanya da dahil olmak üzere Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların yurtdışında minijob bile olsa çalışmaları yasaktır. Tespiti durumunda bağlanan emekli maaşı kesilebilir.

Aklınıza takılan tüm soruları ilgili yazımızın altına sormaktan çekinmeyin.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

216 Yorum
  1. Ahmet Demircan

    Merhaba,
    3.4.66 Dogumluyum TR´de 1.1.92 den 709 günlük sigortam var. 1994 ün sonunda da Almanyaya geldim.Alamanya da 1999 dan beri calismaktayim.2012 yilinda 1092 günlük bir yurtdisi borclanmasi yaptim. Suanki TR de toplam Sigorta günüm 1801 gün.
    Kendim Almanya da 100/80 özürlüyüm TR den nezaman ve hangi sartlarda emekli olabilirim.
    Sevgi ve saygilarimla

    1. zafer

      Merhaba. Türkiye’de sskdan en az 3600 gün ve 60 yaşında emekli olursunuz.

  2. Elvan

    Merhabalar,
    28.12.1970 dogumluyum Turkiyede ilk sigorta girisim 01.12.1990
    1997 yilinda yurtdisina giittim , gittigimden beri orada calismaktayim , bir ara Turkiyeye dondum bir restoran acip kapattim isveren olarak bagkur odemem var, ayni zamanda istege bagli sigorta odemem var neticede ;
    1872 SSK gunu ve 345 gun Bagkurum var sizden bilgi rica ediyorum;
    1. SSK dan mi Bagkurdan mi nerden emekli olurum?? yurtdisi borclanmasi yaparsam ne kadar odeme yapmam gerekir?
    2. SSK dan mi Bagkurdan mi emekli olmam avantajli?
    3. yurt disi odemesi yapmam halinde alabilecegim en yuksek emekli maasi ne olur?
    4. Esim yabanci benim emeklilik haklarimdan yararlanabilirmi?
    5. Benim olumum halinde esim benim emekliligimi hak edermi? Esim TC vatandasi degil.
    vereceginiz bilgiler icin simdiden tesekkurler, Saygilarimla,
    Elvan

  3. Nedim

    Sayın yetkili,

    1970 doğumlu ve Türkiyeden 1987 yılından takribi 180 gün sigorta girişliyim.

    1992 yılından beri almanyada sigortalı çalışmaktayım.

    3 yıl önce yurtdışı borçlanması yaparak (sanırım 5400 gün olucak) ödememi yaptım.(işlemlerimi bu işlerden anlıyan biri yapmıştı !!! ).

    50 yaş itibari ile ki buda 21 ağustos 2020 tarihinde doluyor emekli olabileceğim söylendi.

    Fakat benim formlarımı doldurup başvuruyu yapan arkadaş bi hata yapmış ve hatasını yeni farketti alıcağım emekli aylığı 1600 tl civarı görünüyor fakat hata yapılmasa imiş 2600 tl olacağı söylendi.

    Emekliğ aylığı alma başvurusunda bulunmadım,bu hatayı düzeltme şansımız varmıdır?

    Var ise nasıl yardımcı olabilirsiniz?

    Saygılarımla,

    1. zafer

      Merhaba. Maalesef yapılacak birşey yok bununla ilgili.

  4. Nurten Yetişir /. Almanya / Düren

    Kocam Almanyada 2.Derece bakima muhtaç,ben ona bakan kişi olarak,Sigortalıyım.Yani AOK benim için
    Alman emeklilik sigortasına aidat ödüyor. Bu durum Türkiyeden emekli olmama engel olurmu.?
    . Saygılar… Nurten Yetişir

    1. zafer

      Merhaba. Evet emeklilik sigorta priminiz ödeniyorsa TR’den emekli olmanıza engel teşkil eder.

  5. Sadettin

    Selamlar

    1967 dogum
    1987 giris
    5371 gun
    4 gun eksik var

    Bugun 30 gun borclansam bag-kurdan mi sayilir?

    Ayrica baska bir soru. Mesela, bugun emekliligi tam olarak hak ettigimi dusunelim. 2 sene sonra muracaat etsem, geriye donus odeme yapilirmi bu gune kadar?

    Tesekkurler

    Sadettin

    1. zafer

      Merhaba. Evet borçlanma bağkurdan yapılır 4 günlük kısım. Emekli maaşı talebe göre bağlanır. Talep tarihini takip eden ay başından başlar. Geriye dönük ödenmez.

      1. Sadettin

        Cok tesekkurler.

        Acaba 4 gun icin borclanmaya gerek varmi yoksa gidip 1 ay calisip emekliligi hakederim diye dusunuyorum ilerde kesin donus dusunuyorum da?

        Birde bugun 4 gun borclandim diyelim, statu Bag-kura mi gecer mi acaba?

        Tekrar tesekkurler

        1. zafer

          4 günü bağkurdan borçlanın. Emeklilik statüsü değişmez. Size bir engeli olmaz.

  6. Meryem

    Almanyada yaşıyorum doğum tarihim. 01.10.1979. Almanyaya geliş tarihim 25.06.1999. Ev hanımı olarak 31.07.2019 tarihi itibari ile emekliliğe başvuru yaptım. Hiç çalışmışlığım olmadığından 5400gün için bağkur üzerinden borçlanma yaptım. Kabul yazısı geldi. Toplam 147363TL ödemem gerekiyor. Sorum şu

    1. İşlemleri doğrumu yaptım? SSKdan emekli olsam avantajım ne olurdu?
    2. Kaç yaşında emekli olurum? Bugün emekli olsaydım emekli maaşım ne kadar olurdu?

    1. zafer

      Merhaba. Türkiyede ve Almanyada hiç çalışma yoksa 60 yaşı tamamlamanız halinde 5400 günle emekli olursunuz. SSK girişi olsaydı daha avantajlı olurdu tabi sizin için. Bugün şartlarında en iyi ihtimalle 1200 lira alırsınız 5400 günden.

  7. Mehtap

    Merhaba
    1 Agustos 2019 dan once borclanma talebinde bulundum rahmetli annem adina yetim ayligi alabilmek icin 1972 is basangici ve turkiyede calismisligi yok 1080 gun ile bagkur dan emekli olabiliyormusum 30 bin lira yatirmam gerekiyor fakat bunun icin yeterli butcem yok primleri parca parca odeyebilirmiyim ve eger boyle bir sansim var ise haklarim sakli kalir mi yasa cikmadan muracat ettim 20 Aralik benim icin son olacak lutfen detayli bilgi verirseniz sevinirim.

    1. zafer

      Merhaba. Çıkartılan borcu tek seferde ödemezseniz yeni talep gerekir. Bir kısmını ödeyebilirsiniz. Bu durumda ödemiş olduğunuz kısım kadar borçlanma yapılır. Sonrasında kalan günleri borçlanabilmek için yeniden talepte bulunma şartı aranır.

  8. Nevin

    Merhaba ben 1969 doğumlu Almanyada 1987 de Sigorta girişi yapmış bir bayanım Avukatımın yanlışlık yapmadı üzerine 2013’de Bağkur üzerinden 3891 gün ödeme yaptım 5400 güne Tamamlayıp 60 yaşımda emekli ola bileceğim söylendi bende geri kalan borçlanmayı Çocuk bakım ödemesi yapmak istiyorum Avukat iki çocuk ödemesi yaparsak yeter diyor benim sorum çocuk bakım ödemesinin şuanki günlük primi kaç Lira ve bu çocuk bakım ödemesi SSK primimi gibimi yoksa Bağkur primi gibi hesaplanıyor ? Arkadaşlar SSK primi ödemişin gibi oluyor diyorlar eğer öyleyse SSK dan emekli olmam mümkünmü ?
    Şimdiden Teşekkür ederi

    1. zafer

      Merhaba. Kalan süreyi yine bağkur kapsamında borçlanma yapabilirsiniz. Şu an günlük 38 lira.

  9. hasan öztürk

    slm ben temmuz 2010 tarihinde yurt disi borclanmami toplam ödedim bagkurdan 9000 bin isgünü simdi bazi duyumlar da yurtdisindan yatiranlarda simdi cikan yasaya göre az maas baglanacakmis bu yasa sigorta girisi eski olanlari ve toplam primini eskiden yatiranlarida etkiliyormu ben mesela türkiyeye geldigimde emekli icin basvurdugumda bana hangi tarihin kanununa göre maas hesaplamasi yapilacak tsk

    1. zafer

      Merhaba. Siz önceki kanun hükümlerine göre borçlanma yapıp ödediğiniz için maaş olarak bir kaybınız olmaz.

  10. Mustafa

    Merhaba ben 1 agustostan evvel 3600 gun icin basvurdum..ama simdi 4500 gun odemek istiyorum..3 ay icinde dilekce yazmammi gerekiyor..ne yazmam gerek..

    1. zafer

      Merhaba. Düzeltirler mi bilmiyorum. Sgk ile iletişime geçmenizi öneririm.

  11. Dilek

    Merhaba, ben yurt dışı borçlanma ile emeklilik silekçesini Almanyadan Temmuz sonu gönderdim. Mağlesef sace 5200 gün yazmışım. Onun üstüne ilk işe giriş tarihinden, yani 1984, itibaren ödenmesini boş bırakmışım. Bir arkadaşın yardımı ile doldurmuştuk. 26.9. Da ödemem gereken tebligat elimize geçti.Hatayı fark ettim 2 gün önce. SGK yı aradım, ilk işe giriş tarihleri yazılmadığı için yaklaşık 2000 in yerine, 1200 ila 1400 lira arası alabileceğimi söylediler. Geriye dönük tekrar yeni düzenleme imkanı varmı. Parayı daha ödemedim. 21000 eur. Geriye çekip tekrar dilekçe veremem, yoksa yeni yasaya göre hesaplanıyor. Geri düzenleme için dklekçeye ne yazsam.. lütfen yardımcı olursanız çok memnun klurum. Bir sene sonra Türkiyeye dönmek istiyoru. Almanyada herhangi bir gelirim olmayacak. Teşekkürler şimdiden.

    1. zafer

      Merhaba. Dilekçe ile düzeltilir mi bilmiyorum gerçekten. İmkan var ise birebir ilgili sgk ile iletişime geçip çözmeye çalışmak daha mantıklı olacaktır.

      1. Saniye

        Yurt dışı emeklilik ‘te son durum ne acaba ? 08/1999 yilindan beri almanyada calisiyorum. Türkiyede emekli olma şansım varmi

        1. zafer

          Merhaba. Türkiye’de daha önce çalışmanız ya da borçlanmanız var mı ?

  12. Aşkın aydöner

    Merhabalar
    Türkiye’de ilk sigorta başlangıç 1998 çıraklık eğitimden ama emeklilik te sayılmıyor 2004 yılında normal pirim ödenmeye başlandı 900 gün var 2011 yılından beri yurtdışında çalıştım yeni yasa yüzünden 1 sene sonra türkiyeye dönüp çalışmaya başlıyacağım emekli olabilirmiyim acaba nasıl bir yol izlemem lazım kafam çok karıştı borçlanma yapabilirmiyim yada başka birşey hayatım mahvoldu içkiye başladım bi yol gösterin lütfen

    1. zafer

      Merhaba. Cinsiyet erkek mi bayan mı acaba?

  13. nejdet

    cevap alamadım. neyse yurt dışı borçlanma miktarını ödedim. Şimdi ne yapmam lazım? Benim hesaplamam göre 150 gün eksik ama sgk dan hiç bir konuda bilgi alamıyorum. Emekli aylığı bağlanması isteyince mi anlayacağım eksik gün var mı diye.

  14. selin

    merhaba almayada yasayan 24.04.1972 dogumlu bayanim buradaki sogorta girisim yani meslek egitimi 01.09.1990 yili 2015 yili sonu borclanmami yaptim ve yine 2015 yili temmuzunda 3 günlük sgk girisim var.2016 yili mayis ayi borc tahakkuk cetveli sgk tarafindan bana gönderildi 4742 + 3 gün 4745 gün cikmis ve ben parayi 2016 agustosda ödedim.ve sonradan bana tekrar bir kagit daha geldi sgk dan 5375 gün ve 46 yas sartini yerine getirdigimde emeklilik talebinde bulunabilecegim yaziyordu.fakat ben 29.03.2004 yilinda alman vatandasi olmustum yani 630 günüm eksikti,fakat tespit ettigimiz bir hatanin düzeltilmesi icin müracat ettik sgk ya yurda giris cikislarda baska bir bayanla karistirmislar giris cikislarimi onu düzeltiler 243 gün ordan aldim kaldi geriye eksik 387 günüm eksik gelen günlerin yerine hadi dedim dogum borclanmasi yapayim 2006 da yani ben alman vatandasi olduktan sonra 29.03.2006 da kiz cocugum oldu mavi kartli oldugum halde cocugu alman vatandasliginda dünyaya getirmissiniz diye dogum borclanmasini reddettiler.tamam dedim madem öyle geceyim tekarar tc vatandasligina gecen sene 08.06.2018 tekrar tc vatandasi oldum icisleri bakanligi karariyla gecen sene ek borclanma yaptim 08.06.2018 aralik ayinda 203 günlük hala gecen senenin borc tahakuku gelmedi ne hikmetse,ve bu senede 6. ayin sonu bütün eksik günlerim tamam oluyordu yani 5375 günden nihayet emekli oluyorum diye sevinirken bu seferde 2018/38 sayili genelgeye takildim,yani 5375 günden 46 yasinda emekli olmam suya düstü simdi 5450 güne tabiyim zaten yasimda 47 oldu ve 20.09.2019 da su an itibari ile butun eksik,günlerimi tamamlamis durumdayim bu arada 31 temmuz,dan önce son ek borclanmayi yaptim sgk ya 01.08.2019 daki yeni sgk genelgesine takilmamak icin simdi cevap bekliyorum sgk,dan.fakat bu yetmiyormus gibi birse 15.08.2019 da yeni bir genelge yayinladi sgk 2019/16 sayili genelge yani kisacasi benim emeklilikte karsilasacagim sorunlar nedir.yoksa eski kanunlarami tabiyim,emekli ayligimda düsüs olurmu su an itibari ile aylik maasim ne olur.ve birde sgk nin bana gönderdigi 5375 ve 46 yas sarti yerine getirildigi takdirde yazili kagidi elimde acaba mahkemeye versem diyorum?hak olustu cünkü yani kazanabilirmiyim mahkemeyi,ki kazanmamak icin hic bir sebeb yok.vereceginiz degerli bilgiler icin simdiden tesekkür ediyor saygilarimi sunuyorum.

    1. zafer

      Merhaba. Yeni düzenlemeler sizi kapsamıyor. 31 Temmuz tarihinden önce borçlanma işlemini yaptığınız için haklarınız saklı. Detaylar için sgk ile görüşmeniz öneririm.

  15. Ekrem

    Merhaba,
    31 Temmuza da almanya Konsoloslugunda emeklilik için başvurudum. SSK ya ulasirmi? yoksa yeni kanuna göremi islem yapalar?

    Teşekkürler ve Saygılarımla

    1. zafer

      Merhaba. Ulaşır ve eski kanun hükümlerine göre borçlanma yapılır.

  16. nejdet

    merhaba, 24/07/2019 da yurt dışı borçlanması için dilekçe verdim. Bugün sgk dan 3100 gün için 84000 tl ödemem için müracatım kabul edilmiş. Fakat benim TR de 357 gün çalışmışlığım var. Her ikisini topladığımda gerekli olan 3600 günü tamamlıyamıyorum. Galiba sebebi 15 sene vatandaşlıktan çıkma ve son 15 senedirde Belçika dan malulen emekli maaşı aldığım için bu tarihlerde borçlanma olmuyor
    Yaşım 62. Türkiye de ilk ssk işe başlama tarihim 01/07/1976.
    1.sorum. geriye kalan 150 gün için ne yapmam lazım
    2. sorum. Belçika dan malulen emekli maaşı almamda bir sakınca olur mu?
    Tşk ederim

    1. zafer

      Merhaba. Lütfen bu sorularınızı Sgkya iletin. Başvuru yapmışsınız ve borçlanma yapılmış. Bunların cevabını vereceklerdir size.

  17. Vural

    Merhaba 16.09.1985 dogumluyum
    Sigorta baslangicim 01.05.2004 askerden once
    1660 gunum var
    2011 yilindan beri yurtdisindayim 5 yil dir calisiyorum ne zaman emekli olurum ne kadar para yatirmam gerekir ve ne kadar maas alabilirim

    1. zafer

      Merhaba. Türkiyeden bağkur kapsamında emekli olursunuz. 60 yaş 9000 gün ve ya 5400 gün 62 yaş ile emekli olma hakkınız var.

  18. Yildirim

    Türkiyeden 1996 yilindan ssk 200 gün ödemem var ,Daha sonra 1997 yilindan itibaren yurt dişinda ikamet ediyorum.yeni çikan yasadan nasil etkileniyorum.ssk emeklilik hala geçerlimi.1976 doğum yilim

    1. zafer

      Merhaba. Yazımızda değişiklikler anlatılmıştır. Okumanızı öneririm.

  19. Ekrem

    Merhaba Zafer Bey, Aralik ayında yeni düzenleme yapilacagi dogrumu? Yasadan habersiz benim gibi Binlerce Insan var.

    Saygilar Ekrem

    1. zafer

      Merhaba. Öyle bir duyum almadım.

  20. Zeynep

    Merhaba Ben Zeynep,

    SSK da 2017 de 7 günlük Calismam var yine ayni sene icinde 3011 gün boclanma yapip ödedim. 29 Temmuz 2019 da 2964 gün borclanma talebimi yaptim ve suan Ödeme cetvelini bekliyorum. Benim sorum , Ben Ödeme cetveli gelince tamamini ödemeyip 600 gün ödersem günümü 3600 e tamamlarsam yinede sgk emekli 58 yasinda olabilirmiyim? 5/1979 dogumluyum Almanyaya 3 /1998 de geldim . Cocuklar 12/1998, 02/2003 ve 04/2011 dogumlu. Boclanmamin borclanma talebindekinimTamamini degil3600 güne tamamlamam emekliligimi eski kanundan tehlikeye düsürürmü?
    Selamlar

    1. zafer

      Merhaba. 3600 güne tamamlarsanız 58 yaşında emekli olursunuz.

  21. Ömer

    SSK girişim 1985. Türkiyede 1425 gün sigortalılığım var. Askerliğimi yedek subay olarak yaptıktan sonra Rusyaya gittim. Uzun süredir Rusyada çalışıyorum. Türkiye ile Rusya arasında sosyal güvenlik anlaşması yok. Bu yurtdışı borçlanması yasa teklifi kabul edildiyse sosyal güvenlik anlaşması olsun olmasın her gurbetçi için geçerlimi.

    1. zafer

      Merhaba. Yasa sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkeler için geçerli.

  22. Bora

    Merhaba. Eylul 1975 dogumluyum. Agustos 1995’te Turkiye’de maasli staj yaparak SSK’dan kayitli oldum. Turkiye’de cok az sure toplam SSK primli calisma gunum var. Toplam 500 gun. Eski yasaya gore yanilmiyorsam 5750 – 500 = 5250 gun SSK borclanmasi yaparak 55 yasinda emekli olabiliyordum. Size 4 sorum olacak. (1) Yeni yasada toplam kac gun borclanmam gerekli? (2) Bagkur’dan degil SSK’dan emekli olma sansim var mi? (3) Kac yasinda emekli olabilirim? (4) Eski ve yeni yasaya gore alacagim maasda ne gibi bir degisiklik olacak, daha mi dusuk olacak?

    1. Bora

      Yani anlamaya calistigim konu su: Evet yeni yasa bazi vatandaslarimiz icin oldukca dezavantajli hale gelmis durumda. Fakat benim icin eski ve yeni yasanin getirdigi (1) borclanma miktarindaki artis, (2) emeklilik yasinin kac yil otelenecegi, ve (3) alacagim maasin ne kadar daha dusuk olacagi konusunda eski ve yeni karsilastirmasi yaparak farki anlamaya calisiyorum. Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

      1. zafer

        Bunu anlatmak için bir sayfa cevap yazmam gerekli. Zaten yazımızda avantaj ve dezavantajlardan bahsettik.

    2. zafer

      Merhaba. 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvuru yapmadıysanız artık yeni yasa hükümleri geçerli sizin için. Bağkurdan olursunuz. Diğer değişiklikler yazımızda ayrıntılı verilmiştir.

  23. Mehmet

    Merhaba Zafer Bey,
    04.1978 Almanya doğumlu Türk vatandaşıyım.
    12.2018 tarihinde SSK girişim var ve akabinde 05.1996 dan itibaren olmak üzere 100 günlük borçlanma yaptım ve borcu ödedim.
    Bu Ağustos ayındaki malum Kanun değişikliğinden Önce, bir önceki Borçlanma tarihine bitişik 3500 Gün daha borçlanmak için dilekçemi verdim ve şu an Borcumu beklemekteyim.

    Nacizhane Sorularım:
    1. Toplamda 3600 gün ile kaç yaşında Emekli olabilirim?
    2. Yeni çıkan “Genelge” ile borçlanmak istediğim yıllarım aleyhime kaydırılırımı, aslı nedir?
    2.1 Yıllarım kaydırılırsa, bana sonucu Emeklilik yaşım ve aylığım konusunda ne olur?

    Teşekkürler ve Saygılarımla
    Mehmet

    1. zafer

      Merhaba. 3600 günle 60 yaşında emekli olursunuz. Başvurunuz 01 Ağustos öncesi olduğu için aleyhinize olan bir durum yok.

  24. Saban

    Merhaba Zafer bey,
    Yurtdisi Emeklilik yasanın değiştiğini üzüntüyle ögrendim.
    SSK dan 2004 yılında 18 gün, 2019 yılı Ocak ayında 1993 ve 1994 yılları icin 4/a üzerinden 641 gün borçlandım ve ödedim,
    Temmuz 1969 dogumluyum ve 1989 Ocak ayından beride Almanyada yaşıyor ve kendi isimi yapıyorum.
    yeni yasa ile kaç gün borçlanarak hemen emekli olabilirim, 1990, 91,ve 92 yillerini borclanabilirmiyim.
    teşekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. 31 Temmuz 2019 tarihine kadar borçlanma başvurusu yapmadıysanız şu an ssk kapsamında borçlanma başvurusu yapma hakkınız yok. Bağkurda 5400 güne tamamlamanız gerekiyor. 5400 günle de 58 yaşında emekli olursunuz.

      1. saban

        Zafer bey, inanamıyorum gercekten 58 yaşından önce olamiyormuyum.

        1. zafer

          Evet dediğimiz gibi. Ama Sgkya teyit ettitebilirsiniz.

  25. oguz

    Merhaba Iyi günler
    Aralik 1965 dogumluyum 1974 belli almanyada yasiyorum.
    2016 da türkiyede sigorta girisimizi yaptik hanimla beraber (torba yasasindan dolayi ) ve 750 günlük icin 10188 TL ödeme yaptik .
    Ve simdiye kadar bir islem basvuru yapmadik.
    31.07.2019 tarihine kadar herhangi bir basvuru islem yapmadik yapamadik cünkü temmuz ayinda türkiyede izinde bulundugumuzdan dolayi.

    Simdi bizim durumumuz nedir ???
    – Biz eski yasadan SGK dan yararlana biliyormuyuz yoksa yeni yasadanmi Bagkurdanmi gecerli bizim durumumuz.yoksa treni tamamen kacirdikmi .
    Sayet tren kacti ise biz o ödedigimiz meblayi geri alabilirmiyiz .
    veya bizim durumumuz en iyi sekilde nasil tamamlanir.
    ilginize tesekkürler
    saygilar
    Eger eski yasadan gecerli ise nasil bir islem yapmamiz gerekiyor .

    1. zafer

      Merhaba. Yazımızda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Önceki yorumlarda da benzer sorular var. Okumanızı öneririm. Anlatmaya kalksam tekrar 1 sayfa dolar.

  26. Erkan imre

    Merhaba ben 1972 dogumluyum turkiye ssk girisim 1991 2007 senesinden bu tarihe kadar belcikada calisiyorum turkiyede calisma surem 1100 gun civari hic borclanma yapmadim nezaman emekli olabilirim 1 agustosdan oncede basvurum yok maalesef..normalde 53 yas 5525 gune tabiydim bu kanundan sonra etkisi nedir tesekkur ederim

    1. zafer

      Merhaba. Artık sskdan emekli olma şansınız borçlanma ile yok. Sadece türkiyede sigortalı olarak çalışıp kalan günleri tamamlayabilirsiniz.

  27. Zeynep

    Merhaba Zeynep Ben,
    2017 yilinda 7 gün SSK girisim var ayni yil icinde 3011 gün borclanip Ödeme yaptim. Bu sene yazin 29. Temmuz 2019 da geri kalan 2964 gün icin borclanma talebimi yaptim. Ödeme cetvelimi bekliyorum. Basvurum 1. Agustos dan önce ama Ödeme cetvel geldikten sonra en az 3 ay icinde yapacagim. Ödeme 1 Agustos dan sonra yapilacagi icin bir Problem cikarmi? Cikabilecegi konusunda yazilar okudum bu mümkünmü?
    Slm

    1. zafer

      Merhaba. Başvuru 1 ağustos öncesi olduğu için sorun olmaz merak etmeyin.

  28. Recber

    İyi günler ben nisan 2019 da emeklilik baş vurusu yaptım kagıtlarım geldi ilk ödemeyide Haziran ayında yaptım az bir miktar
    Şimdi kalan parayı ne zaman ödemem lazım burda Türkiye den gelen arkadaşlar üç ay içinde ödemezsen hakkın yanıyor tüm parayı diyorlar aklım karıştı yardımcı olabilirmisiniz
    1976 dogumluyum

    1. zafer

      Merhaba. Tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde ödemeniz gerekirdi. Ödemediyseniz iptal olmuştur

  29. Ayse

    Ayse merhaba yurtdisi sgk borclanmami tc berlin konsoloslugu aracili ile yapmistI’m 5350 demisdi calisabilirmi sgk borclanmami odemediniz 2sene once yaptin daha sonar ogrendigimize gore 100 eksigim varmis on daha yasimi doldurmadigim icin sonra oderim diye dusunurken
    Yeni yasa cikmis ne olacak benim durumum 90 gunu odeyince yinede sgk emekli olurmu
    Saygilarimla

  30. Cihan

    Merhaba. 1972 Temmuz dogumluyum. 2018 yilinda türkiyeden sigorta girisim var.
    Mavi Kart sahibiyim. 31 Temmuz 2019 öncesinden 3600 Gün üzere borclanma talebinde bulundum.
    Bilmek istedigim kac yasinda Emekli olabilirim.
    Tesekkür ederim, kolay gelsin.
    Selametle…

    1. zafer

      Merhaba. 60 yaşında emekli olursunuz.

  31. Volkan Ersoy

    Merhaba,

    16.02.1970 Dogumluyum
    Türkiye sigorta girisi Mayis 1986 ve 2041 günlük Sigortam var.
    Almanyaya 1999 da geldim.
    Aralik 2018 de
    1029 gün borclanarak ve
    540 günde Askerligide borclanarak 3600 güne ulastim.

    19 Temmuz 2019 da da 5400 e yetecek sekilde borclanma Dilekcemi elden verdim.

    Simdi benim durumum nedir.
    1- 3600 den 60 yasindaki emekli olma hakkim duruyormu?
    2- yeni borclanma ile 5400 e tamamladigim zaman hemen emekli olma sansimda duruyormu?
    3- Yeni kanundan emekli maasi tutari olarak bende olumsuz etkilenirmiyim?

    Tesekkürler iyi Günler

    1. zafer

      Merhaba.
      1-3600 gün ve 60 yaş ile emekli olursunuz.
      2-toplamda en az 5300 güne tamamlarsanız hemen emekli olursunuz. Almanyada çalışmıyor olmak kaydı ile.
      3- yeni kanun maaş olarak sizi etkilemez.

      1. Volkan Ersoy

        Tesekkürler,

        son sorum ise 5300 gün ile 3600 gün arasindaki emeklilik meblasinin farki.
        birisi digerine göre daha mi az… yoksa ikisinede ayni maas mi baglanir?

        Tesekkürler iyi Günler

        1. zafer

          Maaş farkı şu kadar olur demek yanlış olur. Ama sizin için 3600 günden emekli maaşı daha avantajlı olur bence.

  32. aydin

    merhabalar,
    1995 Eylül ayi SSK giris kaydim olmakla beraber 3350 günlük yatirilmis primim var.Ayrica 1996-1997 tarihleri arasinda gerceklestirmis oldugum yedeksubaylik icin de hizmet birlestirme talebinde bulundum(450 gün daha ilave olacak). Eski kanuna göre de 5750 gün ve 55 yas icin emeklilik hakkim var idi. SGK ilgili birimde bulunan memurdan almis oldugum bilgiye göre;

    A-Bagkura kayitli olacak sekilde 9000 günü tamamlayacak eksik günler icin ödeme yapilabilir ve 55 yasinda emekli olabilirim
    B- SSK ya tabi olacak isem 5750 gün-3800(Yedeksubaylik hizmet günlerini de birlestirilmis oldugunu varsayarak)=1950 gün…Yeni kanunla yurtdisinda bu durumda en fazla 3 senelik borclanma yapilabiliyor.(360*3=1080 gün)…..1950-1080=870 gün.Bu kalan 870 günü de emeklilik hakkini kazanabilmek icin Türkiyede calisip tamamlamam gerekiyor.
    C- 3600 günü tamamladigim icin 60 yasini bekleyip emekli olabilirim.

    Bana bahsedilen bu yukardaki 3 opsiyon dogru mudur?Bilgileriniz icin tesekkür ederim.

    1. aydin

      eksik bilgiyi tamamlamak icin;

      yurtdisinda 10 senedir aktif olarak ilgili sigorta kurum kasasina kayitli sekilde calismaktayim

    2. zafer

      Merhaba. Evet doğru görünüyor. Verilen resmi bilgi üzerinde bilgi vermek zaten yanlış olacaktır. Saygılar.

  33. N.Erman

    Merhabalar.
    2016 senesinde borclanmamizi 4A kapsaminda yapdik ve Parasini ödedik.
    Esim suanda hala Almanya,da calisdigi icin Emekli ayligini baglatmadik.
    Sayet 2-3 sene sonra esim almanya,daki calismasini sonlandirirsa ve Türkiye,de Emeklilik ayligini baglatmaya kalkinca,bizler acisindan herhangi bir magduriyet yasarmiyiz bu yeni Torba yasasi yüzünden.
    Tesekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Siz eski kanuna göre borçlanma yaptığınız için sıkıntı olmaz. Eski hükümlere göre tr den aylık alma hakkınız var.

  34. şakir şişman

    selamlar
    1971 ocak doğumluyum
    1991 yılında askere gittim bu tarihten önce sigorta girişim yok
    1993 mart ayında bağkurlu olarak ilk sgk girişim oldu 8 ay odeme yaptım
    1996 yılı ocak ayında ssk girişim oldu aralıksız 2011 yılına kadar tavandan sigortam odendi. daha sonra ara verdim 2013- 2015 yıları arasında sigortalı olarak çalıştım şuanda toplamda 5900 ssk günüm var.
    2017 temmuz ayından beri kıbrısta sigortalı olarak çalışmaktayım

    tam olarak ne zaman emekli olabilirim
    askerden once sigorta girişim yoktu sigorta girişimi 1991 yani askere gittiğim tarihe çekebilirmiyim? bir faydası olurmu?
    kıbrıstaki günlerimi odersem emekli maaşına + etkisi olurmu ?
    teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. 4 ay askerlik borçlanmanız halinde 53 yaşında emekli olursunuz. Kıbrıs çalışmalarını borçlanmanıza gerek yok.

  35. Filiz

    Merhabalar, ben 11.11.1975 doğumluyum. Türkiye de işe giriş tarihim 1.5 1993.. 1300 gün sigortalı çalıştım. Daha sonra yurt dışına evlendim. Almanya da 16.3 2015 tarihinden bu yana sigortalı çalışıyorum. Yeni yasadan haberim olmadı. Türkiye den emeklilik için hangi durumdan yararlanabilirim. Ssk için emeklilik istiyorum. Emeklilik yaşım öemem gereken tutar nedir. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvuru yapmadıysanız sskdan emekli olma hakkınız yok.

  36. Derya

    Merhaba adım Derya Corak
    11.02.1986 dogumluyum.
    Suan alman vatandasiyim.
    2018 yilinda türkiyeden sigorta girisim var.
    31.07.2019 öncesi tekrar borclanma basvurusu yaptim.
    Türk vatandasi olarak 2716 gün borclanma hakkim var. Bir cocuk sahibiyim. Fakat cocuk dogdugunda alman vatandasi idim.
    Doğum borclanmasi ile 3436 gün borclanma hakkim olur mu?
    Geriye kalan kismini tekrar türk vatandasligina gecerek calissam ve geriye kalan borclanmami bagkur ile yapsam ssk dan emekli olabilirmiyim.
    Cevabiniz icin tesekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. 2716 günü ssk kapsamında borçlanın. Sonraki süreleri bağkurdan bile borçlansanız emeklilik hakkınız sskda kalır.

  37. Tuncer

    Iyi Günler,
    27.08.1971 dogumluyum sgk baslangic tarihim 1986.
    2 yil önce yurtdisi borclanmasinda bulundum ve 3600 gün ödedim.Normalde 50 yasinda emekli olabilirdim ama yurtdisinda calisirken emekli maasi alamayacagim icin 1875 günü ödemedim.
    1875 günü yatirsam 50 yasinda emekli olabilirmiyim yoksa yeni yasadan 9000 gün üzerinden bagkurdanmi emekli olacagim?

    1. zafer

      Merhaba. Borçlanma yapmayın ve 3600 günden emekli olmayı bekleyin. Çünkü kalan günleri borçlanırsanız borçlanma bağkur kapsamında yapılır ve sskdan emekli olma hakkınız kaybolur.

  38. Emre

    Zafer Bey Merhaba,

    27 yaşındayım ilk sgk sigorta giriş tarihi 23/04/2008 daha sonrasında yine Türkiyede çalıştım. Bu sene mayıs ayında yurtdışında çalışmaya başladım ama 3 ay için başvuru yapma ihtiyacı duymadım. Daha sonra yine Türkiye’ye döneceğim (3-4 sene sonra). Sizce ne yapmalıyım ne gibi tavsiye verirsiniz yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. Birşey yapmanıza gerek yok. Yaşınız genç çalışmaya devam edin.

  39. Alper Corak

    Merhabalar

    Benim türkiyede ise giris tarihim 2006.
    200 gün sigortali olarak calistim.
    Daha sonra yurtdisina ciktim ve calismaya basladim. 2018 yilinda borcalanarak 2830 gün ödedim. Su an toplamda 3030 gün primim var. 31 temmuz öncesi tekrar basvuru yaptim. Bi aksilik olmazsa 360 gün daha ödeyecegim ve 3390 gün prime ulasacagim.
    Dogum tarihim 29.06.1982
    Geri kalan borclanmami bagkur üzerinden yaparsam ssk dan emekli olabilirmiyim.
    Cevabiniz icin simdiden tesekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Toplamda 4500 güne tamamlayacak şekilde kalanı bağkurdan borçlanmanız durumunda evet sskdan emekli olursunuz.

  40. Osman

    Selam 01.01.1971 doğumluyum 01.10.1988 sigorta girişim var 1486 gün ödenmiş primim mevcut 19 ay askerlik yaptım =570 gün 204 tl bazında ödeme yapmak istemekteyim kaç yaşında emekli olabilirim ve makul prim borçlanmamı kaç gün üzerinden yapmalıyım?
    Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Malum artık sigorta girişinin bir anlamı kalmadı. 31 Temmuz 2019 öncesi başvurunuz var mı?

  41. Özgür

    Merhaba
    31 temmuz öncesi Türkiye’den sigorta girişi yapmamın bir faydası var mı? Mavi kartlıyım Türkiye çalışmam yok şimdiye kadar. Emekli olmak için izlemem gereken yol nedir? Geriye dönük girişle eski yasadan faydalanabilir miyim?

    1. Editor

      Geriye dönük giriş yapılmaz. Giriş olsa bile 31 Temmuz öncesi başvuru yoksa ssk kapsamında borçlanma hakkınız yok. Sadece Türk vatandaşı olarak geçen süreleri borçlanırsınız.

  42. Yilmaz

    Merhaba ben Avusturya’dan Yilmaz
    2018 aralikta borclanma başvurumu yaptim.2019 nisan ayinda borclanma cetvelim çikti 5200 günden 130 bin tl.
    70 bin tlsini 24.04.2019 da yatirdim.kalan borclanmami yatirmadim,şimdi yeni yasa çikti benim durumum nedir ? Teşekkür ederim.

    1. zafer

      Merhaba. Ödediğiniz gün kadar eski yasadan yararlanırsınız. Sonraki başvuru olması durumunda yeni yasal düzenlemelere göre borçlanma yapılır.

  43. Alaattin

    Haziran 1962 doğumluyum. Almanya da ilk sigorta girişim 1980 yılı. Borçlanmamı Şubat 2008 yaptım.
    Ozamanki yasaya göre borç tutarını hemen yatırma mecburiyeti yoktu ve hakkım saklı kaldı (hakların saklı kalması). Daha sonra çıkan genelgeler doğrultusunda yapacağım ödemelerin (3600 x 3,5 Dollar = 12.600 Dolar) ilk tarihten ileriye doğru sayılmasını dair 2016 yılında dosyama dilekçe koydurdum ve Haziran 2019 da
    73.510 TL, SSK4A Borçlanma-Yurdışı Hizmet Borçlanması olarak yatırdım.
    Şu an Almanya’da işsizlik parası alıyorum. Yeni genelgeye (2018/38) göre aylık talebinde bulunabilirmiyim.

    1. zafer

      Merhaba. Bunu sgk yurtdışı servisine danışın. Bilmiyorum.

  44. Levent Öncer

    Yurtdışı borçlanmasını 01.08.2019 tarihinden önce yapmış ve tahakkuk edilen borç miktarını yatırmış ve birinci ikameti Türkiye’de olanlar 2018/38 Nolu genelgeye göre yurtdışında çalıştıkları/yardım aldıkları halde SGK’dan aylık alabileceklermi?

    1. zafer

      Merhaba. Hayır aylık alan ya da yardım alanlar Türkiyeden maaş alamaz.

  45. Ekrem isik

    Merhaba, Türkiyede SSK girisim 1984 . 1989 Yilindan beri Isvicrede Calisuyorum. 2018 de TC de emekli olmaya hak kazandim. ama borclanma basvurusu yapmadim , gecmi kalmisim. bu yasa herkes icinmi gecerli.

    saygilar Ekrem

    1. zafer

      Merhaba. Evet herkes için geçerli ve geç kalmışsınız.

  46. Barbaros

    Slm zafer bey, 01.07.1999 bağkur giriş 1600 gün prim ödendi. 02.2004 den itibaren almanya da yaşıyorum. Doğum 1981 ne yapmalıyım

    1. zafer

      Merhaba. Birşey yapmanıza gerek yok.

  47. Birol

    Merhaba
    1986-1989 yılları arasında sigortalı çalıştım türkiye de. 1970 doğumluyum. 1990 yılından itibaren yurt dışında çalışıyorum. Yeni yasa etkiler mi ve nasıl etkiler? SSK emeklisi olurum yoksa bağ kur ile mi ve kaç yıl borçlanma olur? Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Bundan sonraki borçlanmaları bağkur kapsamında yapacağınız için maalesef sigortadan emekli olamazsınız.

  48. Toraman

    Merhaba
    Ben yurtdisi borclamaya basvurdum ve hesaba gelen miktari pesin ödedim,yalniz bana yastan degilde paradan kaybettigim söylendi yeni yasaya göre.Ben taksite baglamadim ve borclu kalmadim sonradan 43 bin kusür TL daha isteniyor acaba neden ?
    cevabiniz icin simdiden tesekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Bunu başvuru yaptığınız Sgkya sorun. Bilemiyorum.

  49. Baran

    Merhaba,
    Ben 1984 dogumluyum. Turkiye’de SSK baslangicim 2005 yili. Ancak 2005 yilinda sadece 43 gunluk sigorta girisim var. 2008-2018 yili arasinda da 3675 gunluk SSK girisim var. 2018 Nisan ayindan itibaren Irlanda Cumhuriyeti’nde calisiyorum. Yani yaklasik 1,5 aydir yurtdisindayim. Oncelikle Irlanda Cumhuriyeti’ni SGK anlasmali ulkeler arasinda goremedim. Bu ulke ile SGK anlasmasi yok mudur? Benim yurt disi borclanma basvurusunda bulunmam gerekir mi? 3600 gunu yurt disinda doldurmamis olmama ragmen basvuru yapmam gerekli midir ? 2008 yilindan itibaren SSK ve Bagkur arasinda bir fark kalmadigi icin ve benim de SSK primlerinin buyuk bir kismi 2008 yilindan sonra oldugu icin basvuru yapmasam pek bir zararimin olmayacagi soyleniyor. Dogru mudur? Bir de basvuru yapmazsam BagKur’dan, basvuru yaparsam SSK’dan mi emekli olmaya hak kazanacagim ?
    Yorumlarsaniz sevinirim.
    Simdiden tesekkurler

    1. zafer

      Merhaba. İrlanda ile sosyal güvenlik sözleşmesi yok. Bir başvuru yapmanıza gerek yok.

  50. Dilek

    Merhaba Zafer bey,

    1974 Hollanda dogumluyum, Turkiye’de 1996 yilindan 98 yilina kadar 400 gun ssk calistim sonra 98 yilinda tekrar Hollanda’ya geldim. 99 yilindan buyana 13 sene calismisligim var suanda calismiyorum (is bakiyorum). Bu durumda benim nekadar prim/ gun odemem gerek birde sgk formunda belirtilen formda “ borclanmak istediginiz yurtdisindaki hizmetin/surenin niteligi” sorusunda hangi şıkkın belirtilmesi gerek? 13 yilin calisilmis gunu borclanmak istedigimiz sureden cikartabiliyormuyuz, Tesekkurler,

    1. zafer

      Merhaba. Boşta geçen süre ve Çalışma süresi kutucuklarını işaretleyin. 3600 gün 58 yaş ile emekli olursunuz. Normal emeklilik hesabı için Türkiyedeki işe giriş tarihinizi tam olarak yazın.

  51. Süleyman

    Selamlar. 1974 doğumluyum. İlk işe girişim 1.6.1990. 1995-1997 yılı arasında 18 ay askerlik yaptım. 1997-2007 arasında da garanti özel emekli sandığından primlerim yattı. 2007 den beri almanyada çalışıyorum. Askerlik borçlanması+330 gün eksiğim var. Garanti bankası emeklilik servisini aradığımda askerliği ve 330 günü isteğe bağlı borçlanma yaparsanız, almanyada çalışıyor olsanız bile 52 yaşından itibaren emekli maaşı alabilirsiniz dediler. Borçlanma yöntemim yurtdışı borçlanma olmuyormuş, bu sayede almanyada çalışıp çalışmadığıma bakılmaksızın emekli maaşı alabilirmişim. Bu doğru mu? Aklım karıştı açıkcası.

    1. zafer

      Merhaba. Bu konuda maalesef net bilgi sahibi değilim.

  52. Öztürk

    Merhaba, 54 yasindayim, Mavi kartliyim, 2016’da 2 hafta SSK calismisligim var, 2017 sonu SSK’ya borclandim ve 3451 gün hesapladilar, Karsiligi olan miktari (65000 TL civarinda) 2018’de ödedim. Daha sonra Türkiye’ye izinlerimde gidip calistim. Su an 3540 günüm oldu, 3600 güne 60 günüm eksik. Bu 2 ayida önümüzdeke 1, 2 yil icinde tamamlama niyetindeyim ve bu durumda 60 yasimda emekli olabilecegim söylenmisti. Dilekcemde 3600 günden emekli olmak istedigimi galiba bildirmdim. Bunun bir önemi varmi, yoksa daha sonra emekli olacagim zaman (su an Almanya’da calisiyorum ve 63 yasima kadar calismak istiyorum) 3600 günden SGK emeklisi olmak istiyorum diye ayri bir taleptemi bulunmam lazim. Cevabiniz icin simdiden cok tesekkür Ayrica Türkiye’ye gittigimde gittigim ve dönecegim gün sigortami baslatip sonlandirabilirmiyim, yoksa Türkiye’ye girisimden bir gün sonra ve dönüsten bir gün öncemi sonlandirmaliyirm ? Tesekkür ederim. Saygi ve Selamlarimla

    1. zafer

      Merhaba. 60 günü sonradan borçlanabilirsiniz önemli değil. Dilekçe vermeniz gerekmiyor 3600 günden emekli olmak için. Zaten şartları sağlıyorsunuz ve olursunuz. Türkiye de izinde iken sigorta olması daha sağlıklı.

  53. serkan tutar

    merhaba benim sorum 2002 den en son bagkur odemisligim var turkiyeden acaba yurt disi borclanmasi yaptigim zaman bagkur uzerindenmi borclanma olacak yoksa sosyal guvenlik kurumundanmi ve arasindaki farki ogrenebilirmiyim tesekkur ederim

    1. zafer

      Merhaba. Bağkur üzerinden olur.

  54. Recep

    Yok malesef

  55. Zöhre yücetürk

    Temmuz 1974 doğumluyum. 1990yılında stajyerlik sigortam başladı 1992yılında sigortalı bir işte çalışmaya başladım. 1260günüm var türkiyeden Kasım 1996 da birinci çocuk Eylül 2002 ikinci çocuk oldu 4 yıldır kktc de sigortalı çalışmaktayım. Yurt dışı borçlanması için kktc de mi müracaat edeceğim kalan günlerimide yurt dışı borçlanması yaparak emekli olabilir iyim çocuk borçlanması ve yurt dışı borçlanması için ne kadar öderim ödemeyi ne zaman yapmamız gerekiyor. Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Doğum borçlanması günlük 27.28 lira. Yurtdışı da aynı. Ancak 01 Ağustos 2019 tarihinden sonra 38 lira olacak. Hemen emekli olma şansınız yok.

  56. Özge

    Merhaba,
    Türkiye`de 5.11.2007 tarihli ise girisim ve 2895 gün prim ödemem var. 14.01.2019 itibariyle de 6 aydir Almanya`da calisiyorum. Bu durumda herhangi bir basvuru yapmazsam kaybim olacak mi? SSK dan mi Bag-Kur dan mi emekli olacagim? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

    1. Özge

      Bir de esim 01.08.2019 itibariyle Almanya`da calismaya baslayacak. 2007 tarihli SSK girisi var ve 3000 küsur prim ödemesi var. Bu durumda yine de Bagkur dan mi emekli olacak, 1.8.2019 dan sonraki borclanmasi icin? Tesekkur ederiz.

      1. zafer

        Toplamda en az 5400 gün gerekeceği ve kalan borçlanmayı bağkurdan ödeyeceği için bağkurdan emekli olur.

    2. zafer

      Merhaba. 6 aylık bir süreyi borçlanmanın bir anlamı yok. Sonrasında sadece bağkur kapsamında borçlanma hakkınız olacağı için bağkurdan emekli olabileceksiniz.

  57. Alper Corak

    Merhaba,
    Benim Türkiyede ssk baslangic yili 2006 ve 200 prim ödenmis.
    Gecen sene yurtdisi borclanma icin basvuru yaptim ve 2830 gün daha ödedim.
    Toplamda 3030 gün prim yatirildi. Daha fazla borclanamiyorum maalesef.
    Yeni yasadan etkilenirmiyim. Etkilenirsem nasil etkilenirim.
    Dogum yili 1982

    1. zafer

      Merhaba. Size ssk kapsamında emekli olmak için en az 4500 gün gerekli. Kalanı bağkurdan borçlanırsanız emekli olamazsınız. Kalan günleri 01 Ağustos sonrası sskdan borçlanma hakkınız olmayacak. Bağkurdan olacak. Bu da sskdan emekli olmanıza engel olacak. Dolayısıyla tek seçenek kalan günleri Türkiyede ssk kapsamında çalışıp tamamlamak olarak görünüyor.

  58. Recep

    1979 doğumluyum 99 sgk girisim ve 3200 pirimim var şuan 6 yıldır turkmenistanda çalışıyorum nekadar daha çalışırım bilmiyorum emekli yaşım 58 şuan yaşım 40 sizce yurt disi borçlanma yapmalimiyim yardimci olabilirmisiniz saygilar

    1. zafer

      Merhaba. Türkmenistan ile sosyal güvenlik sözleşmesi var mı? Varsa borçlanın eksik günleri vakit kaybetmeden.

  59. Çelik

    Merhaba,
    benim 85 yılı Aralık ayında SGK girişim var.
    900 gün çalıştım. 1200 gün Bağkur ödedim.
    2001 yılında Almanya’ya geldim. İlk işe giriş tarihim 1 Ocak 2003. Bu tarihten itibaren 2900 gün SGK’ya yurtdışı borçlanması olarak ödedim. 5300 günü tamamlamak için kalan 300 günü 31 Temmuzdan sonra. Bagkura mı ödemem gerekiyor? Ve emekliliğim hangi kurumdan olur? Maaşım çok etkilenir mi? Bana ne tavsiye edersiniz?
    Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Bu borçlanmanın sadece günü bağkur ise kalan günleri bağkurdan bile borçlansanız sskdan emekli olursunuz.

  60. Nihan

    08/08/1995 ise giris tarihim cikis tarihini bilmiyorum ama yaklasik 1sene.evlenerek isvicreye geldim 2000-2001-2013 dogum yaptim.2011 den buyana kesintisiz calisiyorum onceleride var 1-2sene calismisligim.isvicredende emekli olmak istiyorumonun icin burdaki calismalarimi gistermelimiyim?.kac gunden emeklilik hesaplicam.dogum borclanmasi ve ev hanimligi olarak mi basvurmam lazim.en yuksek miktar ne kadar oluyor?

    1. zafer

      Merhaba. Belirttiğiniz giriş tarihine göre ssk kapsamında emekli olmak için iki seçenek var. 3600 gün 58 yaş ya da 52 yaş 5825 günü tamamlamak. Hangi kapsamda borçlanacağınız önemli değil. Yeter ki yurtdışı sürelerini borçlanmak için 31 Temmuza kadar başvurun.

  61. Asu

    Selam Zafer bey anlayamadığım tek konu 1100 iş günü borcum kaldı ayın sonuna kadar başvuru yapıldığı zaman ödeme 3 ay içinde yapılması gerek ödenmediği zaman başvuru iptal oluyor örneğin 1100 iş günü denkleştiremedim ödeyemedim ilerki zamanda tekrar başvuruda SSK dan değilde Bağ-Kur’dan mı emekli olunacak
    Cevaplarınız İçin teşekkür ederim

    1. zafer

      Merhaba. Borçlanma bağkurdan olur ama ssk hizmeti son 7 yılda 1260 günden fazla ise ssk kapsamında emekli olursunuz.

  62. Tolga demirtas

    Merhaba 06.09.1999 sgk girisliyim.sistemde 4721 gunum var.1.temmuz 2016 tarihinde almanya ya yerlestim.Burada 15 aydir calisiyorum.benim emeklilik sartlarim 58 yas 5975 prim gunu.Kalan 1250 gunum var sgk prim gun emekliligime.Bende muracaat etmeli miyim 15 aylik calismam icin.Ancak emekliligime yetmiyor.

    1. zafer

      Merhaba. 15 ay için başvurun bence. Kalanı sonra bağkur kapsamında borçlanıp tamamlayabilirsiniz.

  63. Ahmet

    Merhaba ben Türkiyede hiç çalışmadım askerden sonra 1999 yılında Almanya ya geldim bende dilekçe verebilirmiyim?

    1. zafer

      Merhaba. Evet verebilirsiniz. Ancak Türkiye de çalışma yoksa borçlanma yine bağkurdan olur. Tek avantaj sadece biraz daha düşük tutarlardan borçlanma olur.

  64. Ahmet

    İyi günler ben Almanya da yaşıyorum Türkiye de SSK girişim yok 3 – 4 gün içinde işlemleri yapabilmem mümkünmü acil cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Hemen bilet kesip Türkiyeye gelip sigortalı çalışıp başvuru yapma imkanınız varsa mümkün. :). Son tarih 31 Temmuz.

  65. Erhan

    1 Ağustos tan sonra, ilk giriş tarihimize bakılmaksızın bağkurdan emekli olunacağına dair sözler söyleniyor. Bunda bir kıstas var mı? Örneğin kısmi emeklilik yada tam emeklilik için 100 gün eksiği kalan kişi az bir gün ekdiğine rağmen bağkur dan emekli olacak? Yoksa bunun bir istisnası yada vb var mı? İyi günler

    1. zafer

      Merhaba. Tabi ki istisna var. 100 gün eksik varsa gerisi ssk ise 100 günü bağkurdan borçlanır ama sskdan emekli olur. Son 7 yıla ait hizmetlere göre hangi hizmet 3.5 yıldan fazla ise o kapsamda maaş bağlanır.

  66. Erhan

    Selamlar. 1982 doğumluyum. 17.08.1999 tarihinden itibaren Türkiye de 2621 gün 4a çalışmam var. 2,5 yıldır almanyadayım. Buradaki çalışma sürem ve askerlik borçlanması ile günüm 3570 te kalıyor. 30 gün borçlanmamı mecburen 1 agustostan sonra yapacagım. Bu benim açımdan ne tür kayıplara yol açacaktır? Örneğin Maaşın daha düşük olması gibi? Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. 30 gün hiç bir kayba neden olmaz merak etmeyin. 01 Ağustos tarihinden sonra da yapabilirsiniz.

    2. Özden

      Merhaba
      Ben 1973 dogumlu bayanim.Turkiye de 1.1.1995 ssk girisli 315 gun ödenmis calismam var.
      2005 de Almanya ya geldim
      2008 dogumlu oglum var
      12 ay 2017 den 6 ay 2019 sigortali calismam Almanyada.
      Diger gecen zamanlarm minijop
      5750 gun 51 yas ssk dan emeklilik hakkim var .
      Basvurum olmadi hic
      Sorularim
      1.Benim icin 3600 gun gun emeklilik karlimi
      2.yeni cikacak yasa benim hem odememi hemde yasimi etkiliyor?
      3. 1 agustosa kadar basvursam mi avantajli olurum
      4.Basvuru yaptigimizda bir kisim odeme yaparsak 51 yas gecerli olacak mi yoksa hepsinimi odemeliyim
      5.Basvutu formunun 11. Maddesini nasil doldurmaliyim.Geriye figru tarih yazilimin nasil yazmaliyim
      Tesekkur ederim simdiden iyi hafta sonlari.

      1. zafer

        Merhaba. 3600 günden maaş daha fazla olabilir ama 58 yaşı beklemeniz gerekir yani geç emekli olursunuz. Ödemeyi etkiler. Yaşı etkilemez borçlanma yaparsanız. Bir kısmı öderseniz bile 51 yaş geçerli olur.

  67. Nizamettin Özkartal

    Merhabalar Zafer Bey
    Eşim;
    26 Mayıs 1969 doğumlu.
    26 Mayıs 1999 SSK girişli (200 gün)
    30 Eylül 2003 Yurtdışına çıkış. Kanada
    28 Mayıs 2013 Almanya geliş.
    Ağustos 2013’ten bugüne Almanya’da çalışmakta.
    İki çocuk. Doğumları 2005 ve 2007.

    Yeni çıkan (çıkmakta olan) kanun çerçevesinde ne yapabiliriz?
    Ne önerirsiniz?
    Öneriniz doğrultusunda yapılması gerekenleri yaptığımızda ödememiz gereken tutar ile beklenen emekli maaşı ne olur?

    Biz şu anda Türkiye’deyiz. Ağustos 2’de geri Almanya’ya döneceğiz inşallah.
    Buradayken yapmamız gereken birşey varsa nedir, nelerdir? Bildirebilirseniz dönmeden yapabiliriz.
    Bir de bu 3600 gün ve bayanlar için 50 yaş nedir? Buna bir açıklık getirebilirseniz çok memnun oluruz.
    Herşey için şimdiden çok teşekkürler.

    1. zafer

      Merhaba. Öncelikle 31 Temmuz 2019 tarihine kadar borçlanma başvurusu yapmanızı öneririm. Sonrasında gerekli evrakları tamamlayabilirsiniz. 3600 günle 50 yaşında emekli olamaz. 58 yaşı tamamlaması gerekiyor.

  68. Zahide

    Tesekkürler Zafer Bey.

    Dilekcemi yani Formu doldurdum yalniz direkt gönderebilecegim bir Adres veya email adresi verebilirminiz?

    1. zafer

      Merhaba. Türkiyede göndereceğiniz Sgknın adını il ve ilçe bilgisini yazmanız yeterli. Örneğin Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi Kadıköy İstanbul gibi.

  69. Şuayib

    Merhaba,

    Doğum:1986

    Ilk Ssk’ya giriş 2006. Bir hafta calismisim.

    2008’den beri yurtdisindayim.

    2008_2009: yuksek lisans

    2010-2017: doktora (bir kismi borclanilabiliyor diye biliyorum doktoranin)

    Almanya’da ilk ise giriş tarihim 2009 veya 2010 olmali.

    2018:turk vatandasliginu birakip mavi kart aldim.

    2008-2018 arasi asagi yukari 60-65 ay calistim ve emeklilim pirimi odedim almanyada.

    Mavi kartliligi da sayarsak almanyada 75 ay falan calismisligim var.

    Turkiyede avantajli emekli olmak istiyorum. Bu yeni gelen kanunla herhangi birsey kaybediyor muyum, kaybediyorsam nedir?

    Nasil hareket etsek avantajli oluruz genel olarak?

    1. zafer

      Merhaba. Bir kaybınız yok. Aynı süreleri yine borçlanma hakkınız var. Avantajı düşük primle ve ssk kapsamında borçlanma imkanı olması. Bunu istiyorsanız vakit kaybetmeden borçlanın.

      1. Şuayib

        Teşekkür ederim Zafer Bey.

        Yalnız Türk vatandaşı olarak Almanya’da çalıştığım 60-65 ay emekli olmam için yeterli değil sanırım.

        2018 Temmuz’dan beri sadece Alman vatandaşlığım var (2018 Temmuz’dan beri). Alman vatandaşı olarak Almanya’da çalıştığım süreler SGK’da sayılmıyor diye duymuştum, doğru mudur? İleride Alman vatandaşı olarak yurtdışında çalıştığım süreler Türkiye’de emekliliğe sayılmayacak galiba.

        Şu ihtimal mümkün müdür sizce:
        Şimdi Türk vatandaşı olarak çalıştığım 60-65 ayı şu anki yasal düzenleme ile SSK üzerinden borçlansam, ileride Türkiye’ye gelip Alman vatandaşı (mavi kartlı) olarak çalışsam, Türkiye’de emekli olabilir miyim SSK’lı olarak?

        Bir de bu 60-65 ayı borçlansam, ne kadar para ödeyeceğim ve benden ne zaman teslim etmemi isteyecekler parayı?

        Çok soru oldu kusura bakmayın. Yardımınız için teşekkür ederim.

        1. zafer

          Merhaba tekrar. Alman vatandaşlığında geçen süreler borçlanma kapsamında değil. 65 ayı şu an borçlanıp sonra geri kalan hizmetleri Türkiyede ssk kapsamında çalışarak tamamlama ve emekli olma hakkınız olur tabi ki. Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra ve size tebliğ edildikten sonra 3 ay içinde ödeme yapmanız gerekiyor.

          1. Şuayib

            Sağolun Zafer Bey,

            Geri kalan hizmetleri Türkiye’de Alman vatandaşı olarak çalışıp tamamlarsam emekli hakkını kazanacağım. Eğer bunu yaparsam, emekliliğim SSK üzerinden ve şu anki mevcut kanun üzerinden avantajlı olacak değil mi? Yani şu an başvurmasam da yeni kanunla borçlanma yapsam, SSK’dan emekli olma hakkımı kesinlikle kaybediyorum değil mi?

            Bu 65 ayı borçlanırken ödemem gerek miktar günlük 27,28 değil mi? Öyle ise bu miktarın 65 ay için ne kadar yaptığını hesaplayıp bulabilirim ödemem gereken miktarı.

          2. zafer

            Merhaba tekrar. 65 ayı şimdi 27.28 lira üzerinden borçlanın. Sonra Türkiyede ssk kapsamında çalışarak sskdan emekli olma hakkı elde edebilirsiniz.

  70. Zahide

    Merhaba,

    SSK dan yurtdisi emekliligi icin verilen Süre icinde basvurmak istiyorum ama maalesef Frankfurt ve Mainz Konsoloslugundaki görevli Atese 31.07.2019 Kadar tatilde imis ve temsilciside yok.

    Daha uzakta bulunan tüm Konsolosluklara telefonla ulasma cabalrim bosa gidiyor,. cünkü cevap veren yok.

    Verilen süre 15 gün ve bu süre icinde Vatandasin Ateselige gidip basvuru imkani yok. Bu durumda ne yapmaliyiz, kime nereye basvurmaliyiz. Yoksa hakkimi kaybedip zarara ugrayacagiz.

    Cevabiniz icin Tesekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Önerim başvuruyu yapmanız diğer gerekli belgeleri sonra yollamanız. Başvuru formu ile başvurun. Başvurunuz içeride olsun. Sonradan evrakları tamamlarsınız.

  71. Hakan

    Merhaba,

    Durumum şu şekilde:
    1986 doğumluyum.
    2003 veya 2004’te SSK’ya bir kaç günlüğüne girişim var.
    2008’de yurtdışına geldim. Aşağı yukarı 5 sene çalıştım, emeklilik ödendi yani.
    2018’de izinle Türk vatandaşlığından çıktım ve mavi kartlıyım. Hala çalışıyorum Almanya’da.

    Yeni gelen yasa ile kaybım ne olur? Haklarımı kaybetmemek için ne yapmam gerekiyor?
    Selamlar

    1. zafer

      Merhaba. Sadece Türk vatandaşı olarak geçen süreyi borçlanma hakkınız olduğu için borçlanmanız halinde bile emekli olmanız için yeterli olmayacak. Bence birşey yapmanıza gerek yok.

  72. Aydan

    Merhaba .Benim Türkeyee’de SSK da 2045 iş günüm var. 3600 günden emeklilik işlemlerimi yaptırmak istiyorum. Gereken evraklar ve izleyeceğim yol hakkında bilgi vedidseniz sevinirim. Buradaki çalışma günlerimi TR ile birleştirmek istemiyorim. Burada(CH) yaşdan TR de de ayrıca emekli olmak istilorum. Teşekkür ederim

    1. zafer

      Merhaba. Burada gerekli evraklar ve izlenecek yol konusunda bilgi var. https://sgkbilgisi.com/yurtdisi-borclanmasi-icin-gerekli-evraklar-nelerdir/ sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi bulabilirsiniz.

  73. Cengiz

    Merhaba
    Türkiye de 1992 tarihinden itibaren yaklasik 2500 gün calistim ve ssk ödendi. Kisa dönem askerlik yaptim. Almanyadayim, nereye basvurmam gerekiyor. E devlet sifresi alamiyorum malesef zaman kisitli o yüzden konsolosluktan randevuda cok gec tarihe geliyor, nereye nasil basvurmam gerekiyor, Bu islemleri yapabilmek icin Zaman cok kisitli ve aradaki parayi 3 ay icinde mi ödeyecegiz? O parayi ödexyemezsek kaldiki ben ödeyemem, ne yapmam gerekir?

    1. zafer

      Merhaba. Başvuruyu posta ile yapabilirsiniz. 3 ay içinde ödeme yapmayacaksanız zaten bir anlamı yok başvurunun

  74. Cengiz

    Merhaba işe giriş tarihim hollanda 21-4-1987 Türkiye de 11 gün giriş tarihi 2-8-13 sorum 3600gün primle kaç yaşında emekli olabilirim

    1. zafer

      Merhaba. Henüz borçlanmayı ödemediyseniz yeni ödeyecekseniz 60 yaşında emekli olursunuz.

  75. Engin

    Merhaba 1982 dogumluyum; tr de 12 sene sgk odemem var. 2 senedir yurt dışındayım.
    Henuz basvuru yapmadim. Bu yasa île Tam olarak kaybım ne olur?
    Başvuruyu bizzat Türkiye’den mi yapmam gerekiyor? Yurt dışından da yapabiliyormuyum?

    1. zafer

      Merhaba. Yurtdışından da başvuru yapabilirsiniz. Yazımızda yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verilmiştir. Buna göre bir değerlendirme yapabilirsiniz.

  76. kadir

    Merhaba .Türkiyede 1995-2002 yillaria arasi ssk dan 2520 gün sigortam var 1978 dogumluyum.Almanyada 2004 den bu yana caliiyorum 31 temmuza Kadar kac gün icin borclanmam ve ortalama bir maas icin ne Kadar ödememi tavsiye edersiniz..bir de bu basvurulari postayla nereye yapmam gerekir.simdiden cok tesekkür ederim

    1. zafer

      Merhaba. 3600 güne tamamlayıp bırakın bence. Yeterli olacaktır emekkilik için.

  77. Ayhan

    Merhaba,
    Ben Turkiye’de Temmuz 1997’de SGK’li oldum. Toplamda odenmis 5524 prim gunum mevcut. Normal sartlarda Turkiye’de 5900 prim gunu, 25 yil sigortalilik ve 57 yas sartlarini saglamam durumunda emeklilik hak ediyorum. Turkiye’deki is akdim 30 Eylul 2018’de sona erdi, 1 Ekim 2018’de Almanya’da is basi yaptim ve calismaya devam ediyorum. Kalan 376 gunluk prim borcumu odeyerek islemlerimi baslatmayi dusunuyordum bu yasa tasarisi gundeme geldi. Bugune kadar islem yapmamis olmamin sebebi burada 376 calisma gununu tamamlamamin zorunlu oldugunu sanmamdi. Bu bilgiler dogrultusunda yeni yasanin benim icin olumsuz etkileri nelerdir, ikinci olarak da benim su anda yurtdisi borclanma islemlerimi baslatmaya hakkim var midir?
    Cevabiniz icin simdiden cok tesekkur eder iyi gunler dilerim.

    1. zafer

      Merhaba. Kalan günleri daha sonra da borçlanırsınız. Sizin için sıkıntı teşkil eden bir durum yok. Yasadan önce başvuru yapmış olduğunuz için haklarınız saklı kalıyor. Ancak kalan günleri 01 Ağustos 2019 tarihinden sonra başvurmanız durumunda bağkur kapsamında borçlanırsınız. Bu da ssk kapsamında emekli olmanıza engel teşkil etmez.

      1. Ayhan

        Cevabiniz icin tesekkurler, fakat ben henuz basvuru yapmadim, dilekceyi hazirladim, Almanya emeklilik kurumundan calisma kaydimi alip dilekcenin ekine koyarak taahhutlu posta ile Turkiye’ye gondererek basvuracagim (yarin 25.07.2019) bu durumda sgk kapsaminda emekli olma hakkim olur yanlis anlamadiysam?

        1. zafer

          Türkiyede son çalışma sgk ise ve dediğiniz gibi 31 Temmuz tarihine kadar başvuru yaparsanız sgk kapsamında emekli olursunuz.

  78. Galip

    Galip Mutlu ben Almanyadan.
    Ben 2006 yılında 7960 gün (1984ile 2006 arası) SSK ya yurtdışı borçlanması yaptım ve 2006 nın Aralık ayında parayı 3.5 dolar karşılığı yatırdım.
    Şimdiye kadar çalıştım ve halen sigortalı olarak çalışıyorum.
    Bu yeni yasadan etkilenmemek için ne yapmalıyım. Tahsis ve Talep dilekçesi versem burada çalıştığım için problem olmaz mı?
    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
    Galip Mutlu

    1. zafer

      Merhaba. Siz daha önce ödediğiniz için sizi etkilemez. Birşey yapmanıza gerek yok.

  79. Özer

    Merhaba, basvurumu mavi kartli olurak 2017’de yaptim ve 3451 gün cikardilar. Bunu borclandim ve bedeli olan 13600€’yu ödedim. Daha sonra Türkiye’ye giderek bir kaz kez calistim. Su an 3600 güne 64 gün eksigim var. Bu günleri 60 yasima kadar tamamlayip 63 yasinda Almanya’da da calismayi birakarak emekli olmak istiyordum. Yeni kanunla benim durumumda herhalde hic bir deyisikli olmadi degilmi? Eksik 64 günümü de önümüzdeki bir iki yil icinde tamamlayip düsündügüm gibi emekli olabilirim degilmi, yeni yasa beni yani hic etkilemez. 3600 günüm artmaz ? Saygi ve Selamlar Özer

    1. Nuray

      Ben ev hanimiyim, 1975 dogumluyum, 1992’de Almanya’ya geldim ve 1997’de Alman vatandasligina gectim, hic calismadim, mavi kartliyim, 3 cocugum var (1994, 1997, 2010 dogumlu). Yeni kanundan yararlanmak icin bana ne gibi tavsiyede bulunursunuz? Selamlar

      1. zafer

        Merhaba. Sizin Türk vatandaşı olarak geçen süre sadece 3 yıl sanırım. 3 yıl ile emekli olma hakkınız yok. Birşey yapmanıza gerek yok.

        1. Özer

          Cok tesekkür ederim. Simdi SGK basvurumu yapip ileride Türk Vatandasligina gecsem bu 3 yilim ve SGK emeklilik haklarimi koruyabilirmiyim ?

          1. zafer

            Maalesef öyle bir şey yok. Şimdi başvuru yaparsanız borçlanma hakkınız olan süreyi 3 ay içerisinde ödemeniz gerekir. Sonrasında Türk vatandaşlığına geçtikten sonraki süreyi borçlanma hakkınız olacaktır.

    2. zafer

      Merhaba. Evet kalan günleri bağkur kapsamında borçlanırsınız ama emekli olmanıza engel olmaz. Birşey yapmanıza gerek yok.

      1. Özer

        SSK’dan 3600 gün ile emeklilik icin bas vurmustum. “Bagkur kapsaminda borclanirsiniz” diyorsunuz. Kalan 64 günü SSK’da sigortali calisarak tamamlayamazmiyim? Bunu sormak istemistim.

        1. zafer

          Tabi ki tamamlayabilirsiniz. Ben şunu demek istedim. 01 Ağustos 2019 tarihinden sonra eğer yurtdışı borçlanma ile tamamlamak isterseniz borçlanma bağkurdan yapılır. Yine de sorun olmaz sizin için.

  80. Melek

    Merhaba. 1998 yılında Türkiyede devlet dairesine memuri olarak girdim ve2016 yılında istifa ederek yurtdışına yerleştim.
    20 hizmet yılını tamamlamak için kalan süremi yurtdışından ev hanımı olarak borçlanmayı planlıyordum . Bu yasa beni ne şekilde etkileyecek , Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. 31 Temmuza kadar başvuru yaparsanız emekli sandığı kapsamında sonrasında yaparsanız bağkur kapsamında borçlanma olacak. Zararınıza olacak yani.

  81. Asu

    Merhaba 2500 iş günü ödeme yaptım geriye 1100 iş günü kaldı kalan günü seneye ödeme yapabilirmiyim yoksa Temmuz un sonuna kadar başvuru yapıp 1100 günü ödemeye mecburmuyum aynı şekilde Eşiminde 1000 iş günü ödendi geriye 2600 gün ödeme kaldı ayın sonuna kadar başvuru yapsak örnek 500 iş günü ödesek olurmu detaylı cevap yazarmısınız

    1. zafer

      Merhaba. Sonra da borçlanırsınız ancak 31 Temmuz tarihine kadar başvurmanız durumunda ssk kapsamında borçlanırsınız. Sonradan talepte bulunursanız bağkur kapsamında borçlanma olacağı için ssk kapsamında emekli olamayabilirsiniz.

  82. Mehmet

    Merhaba SSK no bulunmakta ama bende mevcut deyil basvurumu yurtdisindan nasil gerceklestirmem gerekiyorki islem problemsiz kaydedilsin
    Gerekli evraklar nedir.
    Borclanma nezaman ödenmesi gerekiyor.

    1. zafer

      Merhaba. Ssk numarasına gerek yok. Borçlanma başvuru formu ve diğer evraklar ile taahhütlü posta ile başvuru yapabilirsiniz. Pttye veriliş tarihi başvuru tarihi olarak esas alınır.

  83. Gülten

    Merhaba ben 1965 dogumluyum 1984 de Türkiyede calisdim 1556 gün (SSK). 1989 da evlendim ve Almanyaya geldim. 16.11.1992 den beri Almanyada calisiyorum. 2003 yilinda TC den izinli olarak Alman vatandasligina gectim. Alman vatandasi oldugum icin (Borclanma) emeklilik hakkim varmi? kac is günü borclanmam gerekiyor 3 sene ev kadiniydim (Dogum dan dolayi) bu ayin 31 kadar bas vurursam ne kadar bir meblag ödemem gerekiyor

    1. zafer

      Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz. Eğer bu emeklilik için yeterli olursa Türkiyede emekli olma hakkınız var. Ancak 31 Temmuza kadar başvuru yapmalısınız.

  84. Çiğdem Demir

    Merhaba eşimin Türkiyeden 1977 senesinden 2 aylık sigorta girişi var 60 yaşında borçlanıp emekli olmayı düşünüyordu 1963 doğumlu o zaman başvursa SGK dan hakkı oluyormu bağkur dan istemiyoruz başvurumuz yok daha teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Vakit kaybetmeden 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvurun. Sonrasında başvuru yaparsanız ssk kapsamında olamaz.

  85. Tansu

    Merhaba,
    Ben almanyada 1982 yilindan beri çalîsiyorum.1966 dogumluyum.Emekli olabilmek icin ne kadar ödeme yapmam gerek?

    1. zafer

      Merhaba. Bu durum Almanyada ve Türkiyedeki ilk sigorta giriş tarihlerine göre farklılık gösterir. Hesaplama için bu bilgilere ihtiyaç var.

  86. Ayşe

    Merhaba,
    Ben 42 yaşındayım. 1.9. İtibaren Türkiye de ikamet ediyorum temelli dönüş yaptım, daha önce Almanya da kalıyordum. 14.12.18 işe girdim 1 ay çalmıştım.
    Almanya’da 1.8.93 işe başladım. Ne yapmam gerek şimdi?
    Teşekkür ederim

    1. zafer

      Merhaba. Vakit kaybetmeden borçlanma başvurusu yapmanız gerekiyor.

  87. Ülger

    Merhaba, ben 1984 doğumluyum, Türkiye’de SSK-No. yok. 2002 yılında evlenerek Almanyaya geldim. Ev hanımı olarak yurtdışından borçlanmak istiyorum.
    1. Başvuru için Türkiyeye gelmem şart mı?
    2. SSK-No nerden alabilirim?
    3. 1 Auğustosa kadar başvuru formu ve diğer belgeleri en yakın konsolosluğa teslim edebilirmiyim, randevu şart mı?
    4. Asgari ve azami borçlanmalar ne kadar olur?

    Saygılarımla

    1. zafer

      Merhaba. Son çalışma ssk olursa avantajlı olur. Bunun için 31 Temmuz tarihine kadar Türkiyede bir günlük sigortalı çalışma yapmanız ve yurtdışı borçlanma başvurusu yapmanız gerekiyor. Başvuru ordan posta ile yapılır ancak Türkiyede sigorta yoksa bir anlamı yok.

  88. Arif cürükoglu

    Merhaba
    Benim 1987 ve 1999 yillari arasi yaklasik 2000 gün ssk ödenmis yasa cikinca basvurdugumda ssk danmi yoksa bagkurdanmi ekmekli olacagim .Birde kacgün den emekli olabilirim.
    tesekkür edrim.

    1. zafer

      Merhaba. Yasa çıktı. 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvuru yaparsanız ssk kapsamında sonrasında yaparsanız bağkur kapsamında borçlanmanız yapılır.

  89. Rüştü

    Slm. Ben 20 yıldır Almanyadayım. 2016 yılında Türkiye den 9 günlük sigorta girişim var. 2018 yılındada yutdışı borçlanması için başvuruda bulundum ve 1yıllık borçlanma tutarınıda sgk ya ödedim. Ben eski yasadan faydalanmak için bütün borcumu yeni yasa çıkmadan ödemek zorundamıyım.

    1. zafer

      Merhaba. Ödediğiniz kısım kadar eski hükümler geçerli. 31 Temmuz tarihine kadar yeniden başvuru yaparsanız eski hükümler geçerli olur. Sonrasında yeni yasa hükümleri geçerli olur

  90. B.Bozkurt

    Yeni emelilik sistemi nezam gecerli dah basvura bilirmiyim

    1. zafer

      Merhaba. 01 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. 31 Temmuza kadar başvuru yaparsanız eski hükümler geçerli.

  91. Cagatay

    15 yildir kanada da calisiyorum,39 yasindayim ve turkiyede ilk ssk li olma tarihim 19 yasina denk geliyor fakat turkiyede hic odeme yapilmadi tum calisma yillarim yurtdisinda. Odemem gereken borclanma miktarini nasil hesaplayacagim?

    1. zafer

      Merhaba. Türkiye’de sigorta giriş tarihi tam olarak ne zaman? Ssk primi ödenmiş mi adınıza?

      1. Cagatay

        Ilk giris tarihi temmuz 1995 ama toplam odenen sadece 202 is gunu ve sadece 900 TL

        1. zafer

          Merhaba. Borçlanma yapmayı düşünüyorsanız 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvuru yapmanız lazım. Bu tarihe kadar 3600 gün borçlanması için başvuru yaparsanız günlük 27 liradan ve ssk kapsamında borçlanma yapılır.

  92. HÜSEYIN

    slm tr de emekli sandigina bagli devlet memuru olarak calismistim.simdi de almanyada calisiyorum.emeklilik basvurumu torba yasasi kabulünden sonra yaparsam nerden emekli olurum. bagkur dan mi yoksa sigortadanmi? 2. sorum:Tr, de emekli sandiginda calistigim icin emeklilik müracaatimi emekli sandiginami yoksa sgk na mi yapmam lazim?Emekli sandigina calismam az,simdi almanyada calistigim süre cok.Tesekkür ederim.

    1. Editor

      Türkiye’de emekli sandığı kapsamında borçlanma yapılır. Başvuru Ankara’ya kamu görevlileri daire başkanlığına yapılacak. Torba yasada sadece borçlanmanın artması etkiler.

  93. Emin

    İleride emekli olup almanyadan vatanıma dönmek için çalışıyorum. Almanyanda yada farklı ülkede olan gürbetçilerin çok kazandığınımı düşünüyorlar acaba? Bedelli askerlik gibi olsun bari direk ödeyelim kaç euro yapıyorsa uğraşmayalım.

    1. Ilhan

      Merhaba benim Almanyada ilk işe giriş tarihim 01.04.199 adıma 2007 yılına kadar emeklilik parası yatırıldı 2005 den beri kendi işim var Turkiyede 01.04.1992 ssk girişim var toplam 110 gün. Ayrıca 89-91 yıllari arası 18 ay askerlik yaptim.Doğum tarihim 05.03.1968 benim sorularım
      1-askerliği nasil borclanabilirim?
      2-Hangi yıllar arası borçlanma benim için tavsiye edersiniz
      3-Emekliliğe hak kazanmak için nekadar gün borclanmam gerekir
      Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler

      1. zafer

        Merhaba.
        1. Askerlik borçlanması başvurusunu sadece Form ile herhangi bir Sgkya yapabilirsiniz
        2.Eskiden yeniye doğru borçlanma yapmalısınız.
        3.12 ay askerlik borçlanın. Toplamda 5525 gün ve 52 yaşı tamamlamanız durumunda emekli olursunuz. Vakit kaybetmeden başvurun. Son gün 31 Temmuz.

  94. vasfiye

    slm,biz daha hiç başvuru yapmadık .bu yeni torba yasasi nezaman çıkıyor ve biz en son nezamana kadar zamanımız var muracaat için.
    teşekkürler

    1. Editor

      Torba yasa 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. 31 Temmuza kadar başvuru yapmanız gerekiyor.

  95. İlkay

    Daha önceden borçlanma müracaatında bulundum ve 5750 gün değilde 3600 günden borçlandım ve ödedim.
    Kalan 2150 günü Turkiyede çalışarak tamamlamaktı niyetim.
    Şimdi bu yeni yasa ile benim turkiyede ki işe giriş tarihim mi geçerli olur?
    Ve bağkur dan mi emekli olurum ?

    1. zafer

      Merhaba. Yasa geçmeden önce yapmış olduğunuz için değişiklik tarihinden önceki hükümler geçerli olur. 3600 günden haklarınız saklı kalır. Ancak sigortalı çalışmaya devam etmeniz durumunda yine sigortadan emekli olursunuz. Bağkurdan değil.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.