SGK İnşaat İşçilik Hesaplama 2021

24 14.429

SGK inşaat işçilik hesaplaması bina inşaatı sahipleri tarafından kafa karıştırıcı olabilmekte. Ruhsata tabi olarak bir bina inşaatı yaptığınızda söz mevzusu yapı için bağlı olduğunuz Belediyeden oturma izni alabilmeniz için Belediye sizden SGK borcu yoktur öteki adı ile ilişiksizlik belgesi ister. İnşaatınız için Sosyal Güvenlik Kurumu ilişiksizlik belgesi alabilmek için de inşaat için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dosya tescil ettirmeniz ve kafi oranda işçilik bildiriminde bulunmanız gerekmektedir.

İşte burada bina inşaatı için işçilik hesaplaması ehemmiyet arz etmektedir. İnşaat işçilik hesaplamasını yapamazsanız yazının sonundaki Yorum bölümünden inşaatın başlama bitim tarihlerini, kargir/karkas nasıl inşa edildiğini, yapı sınıfı ve grubunu yazın sizin için özel inşaat asgari işçilik hesaplamasını biz yapalım.

İnşaat işçi sigortası nasıl yapılır ?

Sigorta girişi yapmak için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işyeri dosyası tescili açtırmanız gerekiyor. Bu işi muhasebeci ya da uzman bir kişinin yapması olası bir hata ve cezai işlemin önüne geçmiş olacaktır. Tescil işlemi e sgk tescil uygulaması üzerinden kolayca yapılabilmekte. Bina inşaatı dosya açtırmak için hemen sgk inşaat dosyası nasıl açılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnşaat asgari işçilik hesaplama programı

İnşaat maliyeti hesaplamasını aşağıdaki program aracılığı ile de kolayca yapabilirsiniz. Program aracılığı ile inşaat sigorta maliyeti hesaplaması yapabilmek için bina inşaatı metrekaresi ve birim maliyetini yazmanız yeterli olacaktır.

İnşaat sigorta hesaplamasını yapıp gerekli bildirimi yaptıktan sonra ilişiksizlik başvurusu için takip etmeniz gereken yol ve başvuruyu nasıl yapabileceğiniz hakkında detaylara   ilişiksizlik belgesi nasıl alınır sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İnşaat işçilik hesaplama excel 2021

Özel bina inşaatı işçilik hesaplamasını aşağıda oluşturmuş olduğumuz program aracılığı ile kolayca yapabileceğiniz gibi sizin için oluşturmuş olduğumuz excel dosyasını bilgisayarınıza indirerek de kolayca özel bina inşaatı asgari işçilik hesaplaması yapabilirsiniz. İnşaat ssk hesaplama dosyasını buradan indirebilirsiniz: SGK inşaat hesaplama excel indir.

Asgari işçilik hesaplama formülü 2021

Sosyal Güvenlik Kurumu özel inşaat maliyet hesaplama formülü şu şekildedir; İnşaatın toplam metrekaresi X maliyet x ( karkas ise 6,75/kargir ise %9)/100= bildirilmesi ihtiyaç duyulan prime esas kazanç.

İnşaat işçilik maliyeti hesaplaması nasıl yapılır ?

Yukarıdaki inşaat Sosyal Güvenlik Kurumu inşaat Sgk maliyet hesaplama programında bina inşaatı ruhsatınızdaki inşaatın toplam metrekaresini ve yapı sınıfı/grubuna bakılırsa her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca açıklanan yapı ortalama birim maliyetleri tablosuna göre inşaatın metrekare maliyetini yazın. İnşaat için hangi senenin yapı birim maliyetlerini esas alacağınız inşaatın SGK’da tescil ve bitim dilekçesinin verildiği tarihe göre belirlenmekte.

  • Bulunmuş olduğu yıl başlayıp biten inşaatlar için o yıl içinde geçerli olan yapı ortalama birim maliyetlerini esas almanız gerekiyor. Mesela 01.04.2020 tarihinde başlayıp 30 Ekim 2020 tarihinde SGK’ya bitim dilekçesi verdiğiniz inşaat için 2020 yılı maliyetine bakarak hesaplama yapmanız gerekiyor.
  • Birden fazla yıl süren inşaatlarda ise inşaatın bittiği ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişiksizlik dilekçesi verilen tarihten önceki yılın metrekare bilim maliyetleri esas alınır. Yani 2018’de başlayan ve 2020’de bitim dilekçesi vermiş olduğunuz bir inşaat için 2019 yılının Sgk m2 birim maliyetlerini esas almalısınız.

İnşaat Sgk hesaplaması sonucu bildirmeniz ihtiyaç duyulan meblağ brüt prime esas kazançtır. Kısaca işveren olarak ödeyeceğiniz prim tutarları değildir. Bina inşaatı için brüt kazanç üstünden ödemeniz ihtiyaç duyulan prim oranları ve 2021 sigorta prim tutarları aşağıdaki gibidir.

Prefabrik inşaat işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

Prefabrik olarak inşa edilen inşaatlarda asgari işçilik oranı %8’dir. Tabi siz Sgk inşaat maliyet hesaplaması yaparken bunun %25 eksiği yani %6 üzerinden hesaplama yapmalısınız. Yapı grubu ve sınıfı ruhsatta yazar ve bazı istisnai durumlar haricinde 2/B’dir.

Sgk inşaat metrekare birim maliyetleri 2021

  • 2020 yılı yapı yaklaşık birim maliyetlerine ilişkin tebliğ 10 Mart 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2020 yılı sgk inşaat m2 maliyetleri tablosuna buradan ulaşabilirsiniz: 2020 Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Tablosu İndir.
  • 2019 yılı için uygulanacak birim maliyetlerini içeren tebliğ 16 Mart 2019 tarihli resmi gazetede yayımlanmıştır. 2019 Birim maliyetlerine buradan ulaşabilirsiniz: 2019 yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosu.
  • 2018 inşaat birim metrekare maliyetleri tebliği 26 Nisan 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanmıştır. 2018 metrekare birim maliyetlerine buradan ulaşabilirsiniz: 2018 yapı yaklaşık birim maliyetleri.

Bina inşaatı asgari işçilik oranları 2021

İnşaat işçilik maliyet hesaplaması yaparken esas alınan asgari işçilik oranları yapının yapılış şekline göre değişkenlik gösterir. Buna göre;

  • Kargir/yığma inşaatlarda işçilik oranı: %12,
  • Karkas yapılarda: %9,
  • Prefabrik konutlarda: %8,
  • İnşaat bakım ve onarım işlerinde ise %13’tür.

İşçilik hesaplaması yaparken yukarıda belirtilen işçilik oranlarının %25 eksiği üzerinden hesaplama yapmanız gerekiyor. İnşaatlar için işçilik oranları yukarıdaki gibidir. İhaleli işlerde işçilik oranları ve ihaleli iş işçilik hesaplaması için hemen  ihaleli işlerde sgk asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnşaat işçisi sigorta primi ne kadar 2021

İnşaat prim hesaplaması yani ödemeniz gereken sigorta primi yukarıdaki işçilik hesaplama inşaat uygulamasında hesaplamış olduğunuz olduğunuz brüt kazanç üstünden yapılmakta. Bildirmeniz ihtiyaç duyulan brüt kazanç üstünden normalde SGK’ya prim ödeme oranı %37,5’dir. Sadece bu oran teşvikten yararlanma durumuna göre farklılık gösterir. İnşaat sgk prim hesaplamasına göre asgari ücret üzerinden ödenecek aylık sigorta primleri şu şekilde olacaktır;

  • Eğer primlerinizi tertipli öderseniz ve geçmiş borcunuz eğer olmazsa prim ödeme oranı %32,5 olur. Aylık prim tutarı 2021 yılı için: 1162,69 TL dir. 
  • Çalışanınız 4447/10. madde teşviğinden yararlanırsa prim ödeme oranı brüt meblağ üstünden %17 olur. Aylık prim tutarı 2021 yılı için: 608,18 TL dir. 
  • Eğer çalışanınız 4447-19. madde teşviğinden yararlanabilirse asla prim ödemezsiniz.

Ek olarak yukarıda belirtilen aylık tutarlar üstünden 75 liralık aylık asgari ücret desteği indirimi sağlanacaktır.

İnşaat asgari işçilik hesaplama 2021 mevzusundaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

24 Yorum
  1. AHMET MOLLA

    9.ekim 2021 inşata başladım şuan insaat devam ediyor insaat betonarme 293.85 m2 isaat alanı
    ruhsara göre isaat birim maliyet tutarı 1360 tl
    yapı sınıfı 3
    yapı grubu A
    buna göre ödemem gereken sgk prim borcum ne kadardır.
    teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Yaklaşık 27 bin TL tutarında prime esas kazanç bildirimi yapmanız lazım

  2. ERTAN PAMUK

    tarihi yapılarda asgari işçilik oranları bakım restorasyon işlerinde kaçtır bına tarihi yapı oldugundan kültür varlıklarına kayıtlı %13 üzerine ek bi rakam gelecekmidir

  3. Alper kahya

    İnşaat ruhsatında 3 A yazıyor (inşaat 2 katlı )yalnız SSK da ki memur burası kaloriferli biz bunu 3 b olarak kabul edip Pirimi ona göre tesbit edeceğiz diyor hangi durum doğru

    1. zafer

      Merhaba. Personelin dediği doğru. Eğer kalorifer carsa 3B’den hesaplanması gerekiyor.

  4. burak

    Merhaba,
    1306 m2 yapı alanı, birim fiyat 1210 m2/tl betonarme bina için ₺106.667,55 buluyorum.
    İş bitimine toplam kaç tl prim ödemem gerekiyor ?? (40bin buldum %37,5’den)
    Ancak bazı işçilerimin sgksı ücretsiz, bazıları indirimli, bazılarında ise hiç bir indirim olmuyor. Ben net ödediğim miktarımı baz alacağım ? (mesela 10kişi çalışıyor ama 5000tl ödüyorum, ödemem gereken 9-10bin tl normalde )

  5. Ahmet

    Bağ evi olarak 67+67=134 M2 iki katlı ev yaptıracağım projeli olarak SGK ya nekadarlik bir bildirim yapacagimmm

    1. zafer

      Merhaba. Ruhsattaki yapı sınıfı ve grubunu yazar mısınız

  6. Emrah

    Merhaba 04.05.2016 tarihinde başlanmış 2 kat+bodrum bir evim var 3a grubuna dahil ve inşaatın zemin katı yeni bitti 50 günlük bir prim ödedim ne kadar daha ödemem gerekiyor bilgi alabilir miyim

    1. zafer

      Merhaba. Tam olarak kaç metrekare biten kısım ? SGK’ya ne kadarlık bildirim yapmıştınız? Gün olarak değil kazanç olarak yazın.

  7. Yunus Erdal yazıcı

    Merhaba, köy içindeki arsamda inşaat ruhsatı aldım ve inşaata başladım ve bitirdim. İnşaat ruhsat tarihi 21 ağustos 2019, bu tarih itibari ile başladım ve 20 Kasım 2019 tarihinde inşaatı bitirdim. İnşaat Karkas betonarme, 75 metrekare tek katlı, ruhsat ta görünen birim maliyet tutarı 980 tl. Yapı sınıfı: 3 yapı grubu : A Buna göre ödemem gereken sgk prim borcum ne kadardır.
    Teşekkürler

    1. zafer

      Merhaba. Toplamda 4970 liralık prime esas kazanç bildirimi yapmanız gerekiyor. Bunun üzerinden prim tahakkuk eder.

  8. Naciye Bakır

    İnşaat toplam 6922 m2, 530 m2 lik kısmı 2018 iskan alındı, 4000 m2 2019 alınacak, kalan 2392 m2 2020 de teslim edilip iskan alınacak. SSK ilişiksizlik hesabı için nasıl bir hesaplama yöntemi uygularız.

    1. zafer

      Merhaba. Biten her kısım için dilekçe verdiğiniz tarihten önceki yılın birim maliyeti esas alınarak hesaplama yapılır.

  9. Ejder

    20 dairelik bina dış cephe mantolama yaptıracsgız bunun için bina adına iş yeri numarası SSK dosyası açtırmak zorunlumu

    1. zafer

      Merhaba. Eğer fatura karşılığı bir iş ise gerek yok. Yapan adam sorumlu.

  10. Mustafa

    M2 maliyeti 800tl. 325 m2 inşaat pirim maliyeti ne kadar çıkarveya nasıl hesaplanır

    1. zafer

      Merhaba. Hesaplama formülü yazımızda mevcut. Bu yolu izleyerek hesap yapabilirsiniz.

  11. murat

    Merhaba hocam memlekete prefabrik ev yaptırdım 75m2 herşeyi yasal temel beton atılmadan sgk ya dosya açılması getekiyormuş açılmamış sgk bana 10.000₺ ceza kesti bunu nasıl düzeltebilirim

    1. zafer

      Merhaba. İtiraz edebilirsiniz ancak birşey değişmez. Ödeyin bence.

  12. Akif

    Hocam 4/B grubu 198 m2 2018 başlangıç ve 2019 bitiş tarihli inşaatım için 65 bin tl pirim ödemem isteniyor inşaat maliyetinin yani %25 indirilmiş halinin %37.5 kadarı 4/B grubunun bu çarpanı doğrumu acaba 3.grup yapılar % 6 iken bu fark nedendir yardımcı olurmusunuz ?

    1. zafer

      Merhaba. Siz tamamen yanlış anlamışsınız. Yazımızda formül mevcut. Buna göre yeniden yapın.

  13. nedretege

    inşaat toplam m2’si 3000 m2. Benzin istasyonu yapımı. İşin toplam maliyeti 4 milyon TL.
    Ama bunun içinde tüm maliyetler var. asgari işçilik olarak ne ödeme çıkar. Çelik konstriksiyon

    1. zafer

      Merhaba. İhaleli iş mi bu? Değil ise ruhsattaki yapı sınıf ve gurubu ile dosyanın Sgkya tescil ve bitiş tarihi bilgileri gerekiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.