Doğum Parası Ne Kadar 2020

0 619

Doğum parası ne kadar  ? Doğum yapan anneye ya da çocuk sahibi olan babaya çeşitli Kurumlar tarafından doğum parası, emzirme yardımı, analık parası gibi ödemeler yapılmakta. Hamilelikten ve doğumdan kaynaklı olarak anne ve ya babaya ödenen tüm yardımları tek başlık altında topladık.

Bu yazımızda doğumdan kaynaklı olarak yapılan tüm ödemeler, çalışan anne doğum parası hesaplaması nasıl yapılır,  bağkurlu kadın doğum parası ne kadar alır konuları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Doğum parası 2020

Doğum sebebi ile ödenen yardımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 1-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafınca bir defaya mahsus ödenen doğum yardımı,
  • 2- SGK tarafınca bir defaya mahsus ödenen emzirme parası,
  • 3-SGK tarafınca sigortalı çalışan anneye ödenen analık doğum parası,
  • 4-Doğumla birlikte işyerinden alınacak ve her ay maaşla birlikte ödenecek aile yardımı diğeri adı ile asgari geçim indirimi

2020 doğum parası şartları nelerdir ?

Bu yardımı alabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız yetiyor. Doğum yardımı müracaat dilekçesi anne ve çocuğa ilişkin kimlik fotokopisi ya da geçici kimlik belgesi fotokopisi ile başvurularınızı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine, İlçede Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat yapmanız gerekiyor.Eğer yurt haricinde yaşıyorsanız doğum yardımı dilekçesi ile konsolosluğa başvurunuzu yapabilirsiniz.

Çalışmayan anneye doğum parası 2020

Çalışmayan anneye ödenen tek yardım doğum yardımıdır. Bunun haricinde işsiz anneye herhangi bir ödenek ödenmez. Baba çalışıyorsa ilave olarak da aşağıda belirtilen SGK emzirme yardımı bir defaya mahsus olmak üzere ödenir.

2020 doğum parası ne kadar ?

Bu yardımın tutarı çocuğun doğum sıralamasına göre belirlenir. Doğum parası hesaplama tablosuna göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen yardım tutarları aşağıdaki gibidir.

  • Birinci çocuk için 300,
  • ikinci çocuk için 400 lira,
  • üçüncü ve sonrası için 600 liradır.
  • Yardım bir defaya mahsus ödenir.

2020 doğum yardımı hangi bankadan alınır ?

Doğum yardımı PTT’den alınır. Annenin T.C. numarasına yatar. Ödemeyi hesabınızdan almanız mümkün değil. Ödeme hesaba yattıktan sonra Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz.

Doğum parası sorgulama 2020

Başvuru yaptıktan sonra ödemenizin PTT’ye gönderilip gönderilmediğini  e devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini e devlet sisteminde ptt doğum parası sorgulama  bağlantısı aracılığı ile yapabilirsiniz.

SGK emzirme yardımı 2020

SGK tarafından emzirme parası alabilmeniz için;

  • Sigortalı çalışıyor ya da bağkur kapsamında prim ödüyor olmanız gerekiyor.
  • Çocuğun doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde minimum 120 gün sigorta ya da bağkur var ise yardımdan yararlanırsınız.
  • Bağkur kapsamında iseniz ödeme vadesi geçmiş borcunuzun olmaması gerekir.
  • 2020 SGK emzirme parası tutarı 202 TL dir.
  • SSK/Bağkur emzirme parasından yararlanmak için müracaat şartı aranmıyor.
  • Bir tek doğumun olduğu hastane tarafınca emzirme raporu girişi yapılması gerekiyor.

Bu ödeme bir defaya mahsus yapılıyor. Yukarıdaki doğum yardımı ile birlikte emzirme parası da alabilirsiniz. Bu yardım devlet memurlarına ödenmiyor.Güncel emzirme yardımı tutarları, emzirme yardımı başvurusu ve daha fazla ayrıntı için https://www.sgksorusor.com/sgk-sut-parasi-ne-kadar-2019-122/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Çalışan anneye doğum parası 2020

SGK analık parası sigortalı çalışan kadın ya da kendi adına bağkurda prim ödemesi yapan kadınlara ödenir. Bu yardımdan yararlanabilmeniz için doğumun olduğu tarih itibariyle aktif olarak sigortalı/bağkurlu olmanız ve doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde minimum  90 gün olması gerekiyor. Bağkurlu iseniz ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz olmayacak.

Asgari ücret doğum parası hesaplama 2020

Bu şartları sağlamanız halinde;

  • Günlük analık rapor parası ödemeniz brüt kazancınızın 2/3’ü oranında olacak ve 112 günlük yardım alabileceksiniz.
  • 2020 yılının tamamında brüt asgari ücret 2.943,00 TL olarak uygulandı.
  • Buna gore doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazancınız 2020 yılı içerisindeyse ve asgari ücret ile çalışmakta iseniz 1 günlük analık rapor parası hesaplama tutarı 65,40 TL,
  • Toplamda 112 günlük analık ödemesi tutarı da 7324,00 TL olacaktır.

SGK analık yardımı için müracaat yapmanıza gerek yok. Doğum öncesi analık raporu ile doğum sonrası analık raporu hastane tarafınca sisteme eksiksiz girilirse ve işvereniniz tarafınca çalışmazlık girişiniz zamanında yapılırsa ödemeniz de zamanında yapılacaktır.

Bağkurlu anneye doğum parası 2020

Çalışan anneye SGK doğum parası bağkurlu anneye de ödenir. Bağkurlu doğum parası alma şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İsteğe bağlı bağkur ile şirket ortaklığından dolayı bağkurlu olan kadınlar haricindeki bağkurlular bağkurlu doğum parasından yararlanma hakkına sahip.
  • Bağkurlu anneye bu yardımın ödenebilmesi için doğum öncesi son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta hizmetinin olması ve geçmiş prim borcunun olmaması gerekiyor.
  • Ayrıca en geç 32. haftada doğum öncesi raporun alınması ve doğum olduktan sonra da doğum sonrası raporun alınması gerekli.
  • Bağkurlu için doğum rapor parası hesaplaması son 3 aylık brüt kazanç üzerinden ve yukarıda belirtildiği gibi yapılmaktadır.

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir 2020

Hem bağkur hem de ssklı çalışanlar için doğum parasından yararlanmak için gerekli olan en az gün sayısı doğumdan önce 90 gündür.

Memur anneye doğum parası 2020

Emekli sandığı doğum parası alabilir mi ? Doğum öncesinde ve sonrasında sigortalı ve bağkurlu anneye ödenen sgk doğum yardımı yani analık iş göremezlik ödemesinden emekli sandığı kapsamındaki anneler yararlanamamaktadır. Çünkü emekli sandığı kapsamındaki annelerin doğum öncesi ve sonrası izin süresi boyunca maaşları tam olarak ödenmez ve herhangi bir kesinti yapılmaz. Memurların doğum öncesi ve sonrası izin hakları, süt izni ve diğer tüm hakları için memur süt izni kaç gün başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Doğum parası ne zaman yatar 2020

Doğum yardımı, emzirme parası ve analık rapor parasının yatış tarihleri farklı farklıdır.

  • Emzirme yardımında çocuğun emzirme raporu kaydı ve nüfus kaydı yapıldıktan sonra ortalama 15 gün içerisinde,
  • SGK doğum rapor parası ödemesi işveren tarafından bildirim yapıldıktan ortalama 15 gün sonra,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen doğum yardımı ödemesi ise ortalama 2-3 ay içerisinde PTT ya da tanımlı banka hesabına gönderilmektedir.

Ödemenizi tam olarak hangi tarihte alacağınızı öğrenmek ve sorgulamak için doğum parası ne zaman yatar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğum parası, emzirme ve çocuk parası hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.