İdarelerce Borç Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır ?

0 269

İdarelerce borç sorgulama uygulaması ihale alan yüklenicinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarının ihaleyi veren makam tarafından online olarak sorgulanmasına imkan sağlayan uygulamadır. İhale makamı tarafından idarelerce sgk borç sorgulama uygulaması üzerinden yüklenicinin borç sorgulamasının yapılabilmesi için idarenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne idarelerce e borç sorgulama yetki talep formu ve diğer gerekli evraklarla başvurarak sgk idarelerce borç sorgulama uygulaması yetkisi alması gerekmektedir.

Sgk idarece borç sorgulama uygulaması için yetki başvurusu, yetki alındıktan sonra sgk idarelerce e borç sorgulama uygulamasına girişin nasıl olacağı, idarelerce e-borç sorgulama uygulaması üzerinden nasıl borç sorgulanacağı ve kısaca idarece sgk borç sorgulama uygulaması hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

İdarelerce e borç sorgulama yetkisi nasıl alınır ?

e idarelerce borç sorgulama uygulamasında yetkisi olmayan ve ya idarece e borç sorgulama uygulamasından daha önce yetki alınmış şifre hatırlanmıyorsa ve ya idarelerce sgk borcu sorgulama kullanıcısı değiştiyse;

  • İdarece borç sorgulaması uygulaması için yeni yetki talebi başvurusunu yapmanız gerekmektedir.
  • Başvuru işlemini aşağıda örneği verilen idarelerce e sgk borç sorgulama talep formu ile yapmanız gerekmektedir.
  • Sgk borç sorgulama idarelerce uygulaması yetki talebiniz işleme alındıktans onra artık sisteme girerek borç sorgulaması yapabilirsiniz.

İdarelerce e-borç sorgulama yetki talep formu

İdarelerce borcu yoktur uygulaması talebi için;

  • Sgk e borç sorgulama yetki talep formunu buradan indirebilirsiniz: sgk idare borç sorgulama yetki talep formu indir.
  • idarelerce sgk borcu yoktur uygulamasına başvuru için formu eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.
  • idare sgk borç sorgulama yetki talep formunda Kurum/Kuruluş/Bankaya ait bilgiler ile Yetki Verilecek Kullanıcı bilgileri kısmı eksiksiz tamamlandıktan sonra yetki verilecek kullanıcı ile Kurum/Kuruluş/Banka yetkilisi tarafından bu belgenin imzalanması gerekmektedir.
  • Daha sonra size idarelerce e-borç sorgulama kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi teslim tutanağı verilecektir. Tutanağın bir suretini buradan indirebilirsiniz.
  • Böylece artık e-sgk borç sorgulama girişi için yetki süreci tamamlanmış olacaktır.

İdarece borç sorgulama nasıl yapılır ?

Yetki aldıktan sonra artık idarelerce e borç sorgulama ekranına giriş yaparak SGK işyeri sicil numarası ile sorgulama işlemini yapabiliriz.

  • ihale konusu işyerleri için e borç sorgulaması yapmak için öncelikle sgk borç sorgulama ekranına buradan giriş yapalım ⇒ idarelerce borç sorgulama sgk girişi.
  • Sgk işyeri borç sorgulamasını işyeri sicil numarası ile yapmanız gerekmektedir.
  • SGK işyeri sicil numarası 26 haneden oluşur. Ana dosya için sonu 000 ile biter. Aracı ya da taşeron sorgulaması yapacaksanız sonuna aracı numarasına göre 001, 002 gibi rakamlar yazmanız gerekmektedir.
  • İşyeri sicil numarasının ne olduğu, örnek SGK sicil numarasına göz atmak ve nasıl sorgulama yapılır öğrenmek için hemen sgk işyeri sicil numarası sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Sorgulama yaptığınızda sadece cari dönem prim borcu olması ya da hiç borcu olmaması halinde yüklenicinin hakediş ( istihkak) ödemelerini yapabilirsiniz. Cari dönem son ödeme vadesi dolmamış borç demektir. SGK borçlarında son ödeme tarihi her dönem için takip eden ayın sonudur.
  • Sgk firma borç sorgulama sonucunda İşverenin geçmiş döneme ilişkin borçları varsa bu durumda hakedişten bu borçlar düşülüp SGK’ya yatırıldıktan sonra kalırsa diğer ödemeler yükleniciye ödenir.

İdarelerce SGK borç sorgulama işlemleri hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.