2020 SGK İdari Para Cezaları Ne Kadar ?

0 1.219

SGK idari para cezaları asgari ücretin brütü esas alınarak her bir hatalı fiil için farklı tutarlardan hesap edilmektedir. 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arası brüt asgari ücret 2.943,00 TL. Malumunuz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca işe giriş bildirgesi, işten ayrılış bildirge cezası, aylık prim ve hizmet belgesi geç verme cezası tutarlarının hepsi brüt asgari ücrete göre hesap edilmekte.

Yazımızda işten ayrılış bildirgesi cezası, işe giriş bildirgesi vermeme cezası, aylık prim hizmet belgesi vermeme cezası ve diğer idari para cezası hesaplaması ile güncel tutarları mevzusunda ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz. Ek olarak SGK idari para cezalarına nasıl itiraz edilir, ödeme nereye ve nasıl yapılır konuların da yazımızın devamında yer verilecektir.

SGK idari para cezaları 2020

Her bir fiil için uygulanan idari para cezası tutarları değişkenlik göstermektedir. İdari para cezası oranları 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesi esas alınarak hesaplanmakta. Bu esaslar doğrultusunda her bir fiil için uygulanacak ipc tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

Sgk işe giriş geç bildirim cezası 2020

  • Sigortalı işe giriş bildirgesininin süresi içinde verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezası tutarı her bir çalışan için : 2.943,00 TL . İşe giriş bildirgesi cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde: 2.207,00 TL.
  • Sigortalı işe giriş bildirgesini kanunen verilmesi ihtiyaç duyulan tarihten itibaren en geç 30 gün içinde kendiniz verirseniz sigortalı başına: 2.943,00 TL. Sgk işe giriş bildirgesi geç verme cezasının bildirilme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde geriye dönük giriş cezası : 552,00 TL.
  • İşe giriş bildirgesinin verilmediğinin mahkeme sonucu, denetim elemanları ya da resmi bilgi ve belgelerden tespit edilmesi halinde sigortalı başına: 5.886,00 TL sgk işe giriş cezası, sgk bildirgesi geç verme cezasının bildiri tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde 4414,50 TL.
  • İşe giriş bildirgesinin verilmediğinin mahkeme, denetim, resmi belgeden v.s. kaynaklı tespitinden sonrasında 1 yıl içinde aynı işyerinde yeniden tespiti halinde sigortalı başına işe girişin geç verilmesinin cezası 14.715,00 TL, sgk bildirgesini geç vermenin cezası 15 gün içinde ödenirse: 11.006,00 TL.

Sgk işyeri bildirgesi geç verme cezası 2020

  • Kamu idareleri ve bilanço esasına doğal olarak işyerlerinin işyeri bildirgesini süresinde vermemesi halinde uygulanacak ipc tutarı: .8829,00 TL, 15 gün içinde ödenmesi halinde 6621,75 TL.
  • İşletme esasına tabi defter tutanlar için: 5.886,00 TL, 15 gün içinde ödenmesi halinde 4414,50 TL .
  • Deftere tabi olmayanlar için ise 2943,00 TL, 15 gün içinde ödenmesi halinde 2207,00 TL.
  • Hatırlatma: işyeri bildirgesini verilmesi ihtiyaç duyulan yasal süreyi takip eden 30 gün içinde kendiniz vermeniz halinde uygulanan idari para cezasını da 15 gün içinde ödemeniz halinde ceza tutarının 3/4’ünün 1/4’ünü ödersiniz.
  • Mesela bilanço esasına tabi olarak işyeriniz için uygulanması ihtiyaç duyulan İPC 8829,00 TL iken bildirgeyi kendiniz vermeniz ve aylık bildirge geç verme cezası tutarını 15 gün içinde ödemeniz halinde ödeyeceğiniz meblağ 1.655,00 TL ye düşecektir.

Sgk bildirge vermeme cezası 2020

E bildirge geç verme cezası asıl ve ek belgeye göre farklılık gösterir. Ayrıca aylık bildirge vermemenin cezası tespit ediliş şekline göre de farklılık gösterir.  Sgk aylık bildirge vermeme cezası 2020 güncel tutarları ve indirim oranları aşağıda belirtilmiştir ;

  • Kanuni süresi haricinde asıl  olarak verilen aylık prim ve hizmet belgeleri için sigortalı başına aylık prim bildirgesi vermeme cezası 588 TL, aylık bildirge vermeme cezasının 15 gün içinde ödenmesi halinde: 441,00 TL. 
  • Ek olarak süresi geçtikten sonra verilen bildirge için e bildirge zamanında vermeme cezası 367,00 TL, sgk ek bildirge cezasının tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde 275, TL. Asıl ve ek bildirgede sgk geç bildirim cezası toplam tutarı 5.116,00 TL yi geçemez.
  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediğinin mahkeme sonucu, denetim ya da teftiş elemanlarınca ya da resmi bilgi ve belgelere bakılırsa tespiti halinde sigortalı başına: 5886,00 TL işe girişi geç bildirme cezası, e bildirge vermeme cezasının 15 gün içinde ödenmesi halinde ise 4414,50 TL.

Aylık prim ve hizmet belgesi geç verilmesi cezası İndirimi

Aylık prim ve hizmet belgesi cezası diğer adı ile bildirge geç verme cezası tebliğ tarihinden sonra 15 gün içerisinde ödenirse toplam ceza tutarı üzerinden %25 oranında indirim uygulanacaktır.

İşten ayrılış bildirgesi geç verme cezası 2020

Sgk işten çıkış geç bildirme cezası güncel tutarları ve işten ayrılış bildirgesinin süresinde verilmemesi cezası erken ödeme indirimi tutarları şu şekildedir;

  • İşten ayrılış bildirgesinin süresi haricinde verilmesi halinde sigortalı başına uygulanacak işten çıkış geç bildirim cezası tutarı 294,00 TL,
  • İşten çıkış bildirgesi geç verme cezası 15 gün içinde ödenmesi halinde indirimi olarak 220 TL ödenir .

Rapor geç bildirim cezası 2020

  • Çalışmazlık girişinin asla yapılmaması halinde sigortalı başına 1471,50 TL, 15 gün içinde ödenmesi halinde 1103,62 TL.
  • Bildirimin süresi haricinde yapılması halinde sigortalı başına: 294,00 TL, 15 gün içinde ödenmesi halinde ise 220,50 TL. 
  • Ayrıntılı bilgi, geçici iş göremezlik geç bildiriminden kaynaklanan cezanın ödeme ve itiraz işlemleri ile tüm detaylara rapor bildirmeme cezası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK ipc ödemesi nasıl yapılır ?

Yok ben itirazla uğraşamam ödemek isterim diyorsanız ödeme yapabilmeniz için SGK tarafınca ipc bildiri tarihinin sisteme girilmiş olması gerekiyor. Bildiri zamanı girilmeden gerçekleşme oluşmaz ve dolayısıyla ödeme yapamazsınız. Ödeme işlemini 26 haneli SGK işyeri sicil numarası üstünden SGK Ödemeleri-SSK İPC menüsünden herhangi bir bankadan, mobil ya da web bankacılığı kanallarından ya da SGK kart ile prim ödeme sisteminden yapabilirsiniz. Ödemeyi nasıl yapabileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi ve online ödeme yapmak için hemen sgk idari para cezası ödemesi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk idari para cezaları nereye ödenir ?

İdari para cezaları tüm anlaşmalı banka ve PTT şubelerinden, mobil ve ya internet bankacılığı sisteminden ya da anlaşmalı bankaların ATM’lerinden ödenebilir. Ayrıca SGK kart ile prim ödeme sisteminden kredi kartı ile de kolayca ödeme yapabilirsiniz.

SGK ipc para cezasına itiraz nasıl yapılır ?

Eğer geçerli bir sebebiniz var ise idari para cezasına size bildiri tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde itiraz edebilirsiniz. 15 gün geçtikten sonrasında itiraz hakkınız yanar. Söylediğim benzer biçimde itirazınızın geçerli bir sebebe dayanması gerekiyor. Eğer geçerli değilse aslına bakarsanız SGK ipc komisyonu tarafınca itirazınız reddedilecektir. Eğer mahkeme yoluna gidecekseniz ilkin SGK’ya itiraz etmeniz gerekiyor. İtiraz komisyonu kararını bildiri aldıktan en geç 30 gün içinde ise dava açma hakkınız bulunmakta.

SGK idari para cezaları indirim 2020

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezalarında;

  • Aşağıda belirtilen istisnai durumlar haricinde tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılması durumunda toplam ceza tutarı üzerinden %25 oranında indirim uygulanır.
  • İşe giriş, işten çıkış bildirgesi ile işyeri tescil için başvuruyu normalde vermeniz gereken süreden itibaren 30 günlük süre içerisinde elektronik ortamda kendiniz bildirirseniz bu kapsamda uygulanacak olan ceza tutarları üzerinden büyük oranda indirim yapılır. Bu durumda tebliğden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız halinde toplam uygulanan cezanın 4/3’ünün 1/4’ünü ödersiniz.

SGK İpc ödemeleri mevzusundaki tüm sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.