Sgk Vizite Manuel Giriş

7 4.653

Sgk vizite manuel giriş ve rapor girişi çalışanın geçici iş göremezlik ödemesini SGK’dan alabilmesi için zorunludur. Çalışmazlık bildiriminin diğer adıyla rapor onaylamaasının işveren tarafından yapılması Kanunen zorunluluktur. Bildirim T.C. numarası ile ya da tarihe göre sorgulama yapılıp gerçekleştirilebilirken vizite uygulamasından manuel olarak da yapılabilmektedir.

Bu yazımızda sgk rapor girişi, manuel rapor girişi ve iptali ile diğer tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Sgk rapor girişi

Geçici iş göremezlik raporlarını doktorlar artık Medula sistemi üzerinden girebiliyor. Bundan önce doktora SGK tarafından ayrı bir yetki verilmekte ve doktor istirahat uygulaması denilen bu uygulama üzerinden SGK’dan almış olduğu yetki ile raporu girebilmekteydi. Ancak bu uygulama kaldırıldı. Medula üzerinden doktor e imza olması kaydı ile iş göremezlik raporlarını girebilmekte.

Birinci basamak olarak adlandırılan aile hekimlikleri ve sağlık ocaklarında görevli doktorlar ise https://uyg.sgk.gov.tr/BirinciBasamak/kullanici_login.jsp sayfasından medula yetkileri ile giriş yaparak raporu girebilmekte.

Rapor doktor tarafından girildikten sonra raporun bir nüshası elektronik ortamda işverene bir nüshası da bağlı olduğu SGK’ya düşer. Raporun bitmesinden sonra işveren tarafından vizite uygulamasından rapor girişi diğer adıyla çalışmazlık bildirimi yapılır. Bu süreçten sonra rapor SGK’ya onaylı olarak düşer ve SGK da ödemeyi tamamlar.  Çalışmazlık giriş ekranına aşağıda verilen bağlantı aracılığı ile giriş yapabilirsiniz.

İş göremezlik uygulamasına medula şifrenizle giriş yapabilirsiniz

Yukarıda da belirttiğimiz gibi eskiden istirahat rapor uygulamasına giriş Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen şifre ile sağlanmaktaydı. Ancak son yapılan düzenleme ile artık girişin medula şifresi ile yapılması sağlanmıştır. Uygulamaya medula üzerinden giriş yapılabilmekte. Ayrıca birinci basamakta görevli doktorların da yukarıda bağlantısı verilen uygulama üzerinden rapor girişi yapmaları gerekiyor.

Rapor nasıl iptal edilir ?

Rapor henüz bitmediyse ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da ödeme yapılmadıysa iptali her zaman mümkündür. İptal işlemi yine rapor girişi yapan doktor tarafından yapılabilecektir. Rapor alan kişi bizzat başvurarak raporu iptal ettirme hakkına sahiptir.

İş kazası raporu iptali

Bazı durumlarda hastaneler iş kazası olmayan vakalar için iş kazası provizyonu almakta ve doktor tarafından da işçiye iş kazası sonucu rapor düzenlenebilmekte. İş kazası olmayan bir vaka için bunun yapılması işveren için bazı yükümlülükleri ve cezai işlemleri de beraberinde getirmekte.

Eğer meydana gelen vaka iş kazası değilse yanlışlıkla giriş yapan hastane ile iletişime geçerek raporu hastalığa çevirtmeniz ve sistemden iş kazası olarak alınan provizyonun değişikliğini de talep etmelisiniz. Aksi takdirde SGK tarafından iş kazası ile ilgili takip süreci başlayabilir.

Çalışmamazlık nedir ?

İstirahat raporu alan bir sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geçici iş göremezlik ödemesi alabilmesi için işveren tarafından yapılması gereken bildirimdir. Adım adım çalışmazlık bildirimi, bildirim yapılmadığında uygulanacak idari para cezası tutarları ve tüm detayları https://www.sgksorusor.com/sgk-calisilmadigina-dair-bildirim-girisi-4a-sistemi-477/ sayfamızda bulabilirsiniz.

Vizite girişi

İşveren olarak her ay çalışanların bildirgesini vermeden önce SGK vizite uygulamasına girerek tarihe göre rapor sorgulaması yapmanızı öneririz. Zira çalışan rapor aldı ve size bildirmediyse, siz de buradan kontrolu yapmadıysanız SGK tarafından idari para cezasına tabi tutulabilirsiniz.

Vizite giriş uygulamasına https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do sayfasından e bildirge şifreniz ile giriş sağlayarak rapor bildirimini tamamlayabilirsiniz.

Vizite giriş sistemi iş kazası

İş kazası bildiriminin de vizite giriş uygulaması üzerinden iş kazasının oluş tarihinden sonraki en geç 3 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir. İş kazasının belirtilen sürede bildirilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.

Manuel rapor girişi

Vizite uygulamasında kimi durumda çalışanın almış olduğu işgöremezlik raporu görünmeyebilmekte. Birkaç nedenden kaynaklı olsa da genelde işe yeni girişi yapılan sigortalı için henüz beyanname verilmeden rapor aldıysa bu rapor eski işvereninin ekranına düşmekte. Bu durumda rapor için manuel giriş yapılması gerekmekte.

Manuel bildirim için elinizdeki işgöremezlik raporundaki istirahat başlama tarihi ile iş başı /çalışır tarihlerini girmeniz gerekiyor. Manuel çalışmazlık girişini vizite uygulamasında Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim işlemleri menüsünden bildirim yapabilirsiniz.

Manuel rapor giriş iptali

Manuel olarak bildirim sağlanan iş göremezlik raporlarında tarihlerin güncellenmesi ya da bildirimin iptali gereken durumlar gerçekleşebilmekte. Yine Manuel Çalışmazlık Bildirim İşlemleri menüsü altından raporun güncellemesi ya da iptalini yapabilirsiniz.

Rapor bildirmeme cezası

İş göremezlik raporu alan bir çalışan için çalıştı ya da çalışmadı bildirimi yapmanız ve ya  aylık prim hizmet belgesinde “01-İstirahat kodu ile bildirimi ve yapmanız ve ya manuel çalışmazlık bildirimi yapmanız gerekiyor. Belirtilen bu işlemlerden herhangi birisini takip eden ayın 23’üne kadar yapmazsanız hiç bildirim yapılmaması halinde sigortalı başında brüt asgari ücretin yarısı, sonradan geç bildirim sağlanırsa 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanır.

Güncel rapor onaylamama ceza tutarları için https://www.sgksorusor.com/sgk-rapor-bildirmeme-cezasi-ne-kadar-480/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz..

İş göremezlik raporu iptal edilir mi ?

Raporu giren doktor ya da hastane tarafından sistem üzerinden iptali gerçekleştirilebilir. Bunun haricinde iptal seçeneği bulunmamaktadır.

Vizite sorgulama

Her ay bildirge vermeden önce rapor alan çalışanların bildirimini yapmak ve cezai işleme tabi olmamak adına tarihe göre sorgulama yapmanızı öneririz. Buraya düşen raporlar için duruma göre çalıştı ya da çalışmadı bildirimi yapmak zorundasınız. Bunun haricinde önceden onaylanmış ya da arşivlenmiş sigortalı raporlarına da yine vizite ekranı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Rapor girişi hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

7 Yorum
  1. Hakan

    Manuel Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri de hata yapılırsa rapor iptali nasıl yapılır

  2. Orhan Veli

    Merhaba sistemde gözükmeyen rapor için ne yapılabilir

    1. zafer

      Merhaba. Muhtemelen ödeme olmamıştır. Bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçin.

  3. Filiz ak

    10 günlük kontrollü rapor verdi aile hekimi 10 gün sonunda kontrole gidemedim kontrollü hasta gözüktüğum için rapor ücreti alamıyorum raporu hastane tarafından kapatılmış gözüküyor aile hekimide benim bilgim dışında kapatılmış diyor böyle bişey nasıl olabilir diyor SGK başvurduk kontrollü hasta gozuktugunuz için ödeme yapamıyoruz diyorlar böyle bi saçmalık olamaz resmen insanı hakkını yemek bu doktor bile benim raporumu hastane kapamaz diyor haksızlık hangi hastane kapatmış doktor bile bilmiyor ekranında gözükmüyor bu nasıl düzelir SGK arşivden kaldırdı hastane kapatmış

    1. zafer

      Merhaba. Raporu yazan doktor iptal edip yeniden girebilir. Başka kimse düzeltemez.

  4. Çağatay

    merhaba onaylanmış raporda ,raporu daha önce sildiysek yanlışlıkla nasıl bir yol izlememiz gerekir?

    1. zafer

      Merhaba. Raporu arşive mi kaldırdınız? Eğer öyle ise arşivden çıkarmanız gerekiyor.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.