Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi
Çalışılmadığına dair bildirim girişi hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. Çalışmazlık bildirimi geçici iş göremezlik ödemesinin diğer adı ile rapor parası ödemesinin yapılabilmesi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca işverenler Kanunen bu bildirimi yapmak zorundadır. Bildirim yapılmaması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanmaktadır.
Bu yazımızda SGK çalışılmadığına dair bildirim girişi hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Çalışılmadığına Dair Bildirim
Geçici iş göremezlik diğer adı ile istirahat raporu alan bir çalışanın bu raporu bittiğinde işveren tarafından rapor bitiş tarihini takip eden ayın sonuna kadar aşağıda bağlantısı verilen Vizite uygulamasından giriş yapılarak raporun onaylanması diğer adıyla çalışmazlık girişi yapılması gerekmektedir. Çalışmazlık girişi yerine geçen işlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aylık prim ve hizmet belgesinde raporlu süreler için “01-İstirahat” eksik gün kodu ile eksik gün bildirimi yapılması,
- Raporlu sürelerde çalışmamıştır kutucuğunuz bildirge verilirken işaretlenmesi,
- Çalıştı bildirimi yapılması.
- Vizite uygulamasında manuel çalışmazlık bildirimi.
Yukarıdaki herhangi bir yöntemle bildirim yapılması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ceza uygulanmaz. Bildirimin rapor bitiş tarihini takip eden ayın 23’üne kadar yapılmaması durumunda aşağıda belirtilen tutarlarda idari para cezası uygulanır.
Vizite giriş sistemi
Çalışmadığına dair bildirim girişini aşağıda bağlantısı verilen Vizite Giriş uygulamasından yapılmaktadır. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra;
- Tarihe göre rapor sorgula,
- T.C’ye göre rapor sorgula,
Menülerinden birisinden giriş yaparak rapor onaylama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Manuel rapor girişi
Bazı durumlarda özellikle işe yeni giren çalışanların rapor alması durumunda henüz bildirge verilmemesinden dolayı işçinin raporu bir önceki iş yerine düşebilmekte. Bu yüzden tarihe göre ya da TC numarasına göre Vizite uygulamasında sorgulama yapıldığında rapor görüntülenemez. Bu tür durumda olan raporlar için Vizite uygulamasında Manuel Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri-Manuel Rapor Girişi menüsünden manuel bildirim yapılmalıdır.
Rapor girişi yani çalışmazlık bildiriminin nasıl yapıldığı ve nasıl manuel giriş yapabileceğiniz konusunda ayrıntılar için https://www.sgksorusor.com/sgk-rapor-girisi-iptali-nasil-yapilir-484/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
SGK rapor sorgulama ekranı
İşverenlerin e bildirge kullanıcı bilgileri ile sorgulama yapabilecekleri uygulama Vizite uygulamasıdır ve giriş bağlantısı yukarıda verilmiştir. Sigortalılar ise rapor sorgulamalarını e-devlet üzerinden yapabilir. Sorgulama sonucunda ödemenizin yapılıp yapılmadığını ve ne kadar ödeme alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İş göremezlik rapor sorgulaması yapmak için hemen https://www.sgksorusor.com/2019-sgk-rapor-parasi-nasil-sorgulanir-223/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sgk rapor görüntüleme 4a
İşveren olarak işçilerin almış oldukları raporları yukarıda verilen vizite uygulamasından e bildirge kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak görüntüleyebilirsiniz. Burada her ay bildirge verilmeden önce tarihe göre rapor sorgulaması yapmak gerekmektedir. Ayrıca T.C. numarası üzerinden de sorgulama yapılabilmekte.
Çalışılmadığına dair bildirim süresi
Bildirim süresi geçici iş göremezlik raporunun bitiş tarihini takip eden aydaki son beyanname veriliş tarihidir. Yani muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verenler için takip eden ayın 26’sı diğer işyerleri için ise rapor tarihini takip eden ayın 23’üne kadar yapılması gerekmektedir. Çalışmazlık girişinin yapılmaması ya da yukarıda çalışmazlık bildirimi yerine geçen işlemlerin yapılmaması durumunda aşağıda belirtilen tutarlarda idari para cezası uygulanır.
Çalışılmadığına dair bildirim cezası
Çalışmazlık bildirimini ya da bildirim yerine geçen yukarıdaki işlemlerden birisini belirtilen son tarihe kadar yapmadığınızda;
- Bildirimi hiç yapmamanız halinde işçi başına brüt asgari ücretin yarısı tutarında,
- Geç yapılması durumunda ise 1/10’u oranında idari para cezası uygulanır.
Asgari ücret üzerinden güncel rapor bildirim ceza tutarları için hemen https://www.sgksorusor.com/sgk-rapor-bildirmeme-cezasi-ne-kadar-480/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sgk çalışmadığına dair bildirim ceza indirimi
Cezayı tebliğ aldıktan sonra en geç 15 gün içerisinde öderseniz toplam tutarın %25’i yani 1/4’ü oranında indirim sağlanır.
Çalışmadığına dair bildirim cezası itiraz
Uygulanan idari para cezasına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz hakkınız var. İtirazınızı yazılı olarak ve bir dilekçe ile yapmanız gerekmekte. Ayrıca itirazınızın geçerli bir gerekçeye dayanması gerekmekte. Yoksa itirazınız reddedilir.
Çalışmazlık girişi e devlet
e-devlet üzerinden çalışmazlık girişi yapılamamaktadır. Vizite uygulamasından yukarıda belirtildiği şekilde bildirim işlemini tamamlayabilirsiniz.
Sgk işveren rapor onaylama
Çalışmazlık girişinin diğer adı rapor onaylamadır. Onaylama işlemi yukarıda bağlantısı verilen Vizite uygulaması üzerinden anlatıldığı şekilde yapılmalıdır.
Çalışmazlık bildirimi hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları