Gss Borcu Nasıl Ödenir ?

6 5.345

GSS borcu nasıl ödenir hakkında tüm detaylar yazımızda. Genel sağlık sigortası prim borçluları borçlarını öderken zorluk yaşayabilmekte. Halbuki o kadar da zor değil.

Genel Sağlık Sügortası prim borcunu ödemek için birçok seçenek bulunmaktadır. Bu yazımızda genel sağlık sigortası prim borcunuzu nasıl ve nereye ödeyebileceğiniz ile konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın ceavbını bulabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası-GSS uygulaması ilk kez 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren adım atmıştır. Bu tarihten sonrasında eğer herhangi bir Sosyal güvencenizin olmadığı dönem var ise sizin de genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olmanız yüksek ihtimaldir. Yazımıza geçmeden önce dilerseniz https://www.sgksorusor.com/gss-primi-7710/ sayfamızdan güncel gss primlerine göz atabilirsiniz.

Gss primleri ayın kaçında ödenir ?

Tüm Sosyal Güvenlik primlerinde olduğu gibi genel sağlık sigortası primlerinde de son ödeme tarihi sonraki ayın sonudur. Örnek vermek gerekirse Mart ayına ait prim borcunuzu Nisan ayının sonuna kadar ödeyebilirsiniz. Prim borcu ayın başından itibaren tahakkuk eder. Her ayın borcunu aybaşından itibaren takip eden ayın sonuna kadar ödeyebilirsiniz.

Gss borcu nereye ödenir ?

GSS prim borçlarının ödeme noktaları aşağıdaki gibidir;

  • Anlaşmalı tüm bankalar
  • Bankaların ATM’leri,
  • Tüm PTT şubeleri,
  • Bankaların internet ya da mobil bankacılık kanallarından,
  • Kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden yapabilirsiniz.

Gss borcu hangi bankaya yatar ?

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarınızı SGK ile anlaşmalı tüm bankalara ödeyebilirsiniz. Ödeme yapabileceğiniz başlıca bankalar Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bank, PTT, Garanti Bankası, Deniz Bank, T. İş Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Burgan Bank,TEB.

Gss borcu ptt den ödenir mi ?

Genel sağlık prim borçlarınızı Türkiye genelinde tüm PTT şubelerinden kimlik numaranız üzerinden ödeyebilirsiniz. Başkasına ait borçlar da ödenebilir.

Gss nasıl ödenir ?

Ödeme işlemi SGK Ödemeleri- GSS Prim Ödemeleri menüsünden T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılmak suretiyle ödenir. Tüm ödeme kanallarında ödeme şekli ve ödeme menüsü aynıdır.

GSS borcu atm den nasıl ödenir ?

Bankamatiklerde de aynı şekilde T.C. numarası üzerinden SGK ödemeleri-GSS prim ödemeleri menüsünden ödeme yapılabilir. 

Kredi kartı ile genel sağlık sigortası borcu ödeme

.GSS prim borcunu online olarak ödemenin bir diğer kolay yolu da kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden ödemektir. Bu işlem için e-devlet şifresi gerekmektedir. Başkasının e-devlet şifresi ile başkasına ait gss prim borçları ödenmez. Kart ile GSS prim ödemesi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • İlk olarak SGK kart ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra Sorgu Türü: DiğerT ahsilatlar ve Sorgu Tipi: GSS prim  kısmından borç sorgulaması yaparak ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Gss borcu ödendikten sonra ne zaman açılır ?

Bildiğiniz gibi ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz 2 aydan fazla olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsunuz. Prim borcunuzu ödedikten sonra ise tahsilatın hesabınıza geçmesi ortalama 2-3 saat sürmekte. Ödemeyi yaptıktan 3 saat sonra sağlıktan yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Gss borç sorgulama ziraat bankası

Genel sağlık sigortası prim borçlarınızı sorgulama yöntemlerinden birisi de mobil ya da internet bankacılığı üzerinden sorgulamaktır. Ziraat Bankası mobil ya da internet bankacılığı kanallarından T.C. numarası üzerinden GSS Prim menüsünden sorgulama yapabilirsiniz.

Bağkur borcu GSS’den yararlanmaya engel mi ?

Eğer 4b-bağkur kapsamında borcunuz var ise, bağkuru terk ederek genel sağlık sigortasına geçtiyseniz bağkur borcunuzu ödemeden sağlıktan yararlanamazsınız. GSS kapsamında sağlıktan yararlanabilmeniz için bağkur borcunuzu kapatmanız gerekiyor. Aksi halde GSS’de 30 günü tamamlasanız ve prim borcunuz olmasa bile sağlıktan yararlanamazsınız.

Genel sağlık sigortası hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

6 Yorum
  1. İlkin

    Merhaba. Ben 91 doğumluyum, bekarım. Babam vefat ettiğinde sigortalı görünüyordum onun için maaşa bağlanmadım. Fakat şu an sistemden borç gözükmekte. 98 tarihinden önce doğan kızların aile bireyi anne veya baba üzerinden sigortadan yararlanabildiklerini biliyorum. Babamın maaşına bağlanmak istemiyorum. Onun üzerinden tekrar sağlık sigortasından yararlanabilme gibi bir şansım yok mu ?

    1. zafer

      Merhaba. Babanızdan aylık almadan sadece sigortasından yararlanma hakkınız olmaz. GSS borcu çıkan dönemlerde eğer farklı bir sigorta kolunda güvence varsa bu borçlar silinebilir aksi halde silinmez. Bağlı olduğunuz Sgk ile görüşmenizde fayda var.

  2. Ömer

    Merhaba ben eski adıyla yeşil kartlıyım bugün itibariyle genel sağlık sigortası na geçeceğim ne kadar zaman sonra özel hastaneden yararlanırım
    30 gün sonra demişsiniz yazınızda fakat ben ödememi hemen yapsam 30 gün beklememe gerek var mı şimdiden cevabımız için teşekkür ederim

    1. zafer

      Merhaba. Genel sağlık sigortasına geçtikten sonra 30 gün beklemeniz gerekiyor.

  3. Emir91

    Merhabalar. Ben Gss prim borçlarımı her zaman düzenli olarak ZiraatMobil aracılığıyla yatırmaktaydım. 31.01.2018-30.01.2019 tarihleri arasında vatani görevimi icra ettikten sonra prim borcu takibimi yeniden yapmaya başladım. Ancak bu kontrol esnasında belli bir süre prim borcumun çıkmadığını gördüm. Daha sonraları 127.69tl bir ödemem çıktı yaptım. Belli bir süre yeniden prim borcum çıkmadıktan sonra tarafıma tekrar 153.50tl prim borcu çıktı onuda ödedim ve geçtiğimiz günlerde yeniden 76.75tl tutarında bir prim borcu daha çıktı onuda ödedim. Bu ödemelerden sonra Edevlet üzerinden yaptığım kontrolde askerden sonra ödemiş olduğum 3 dönemlik prim borcu görünmekte bunlarda son yatırdığım 153.50tl+76.75tl nin toplamı ediyor. Ancak ilk yatırdığım 127.69tl ödemem hiçbir yerde görünmüyor. Ben bunu neden ödediğimi bir türlü anlamadım. EDevlet üzerinden baktığımda yapmış olduğum ödemelerin dönemleri şu şekilde;

    .
    .
    .
    201801 60.89Tl
    201903 76.75Tl
    201904 76.75Tl
    201905 76.65Tl

    Şimdi 30.01.2019 itibariyle askerlikten ilişiğim kesildikten sonra 201902 dönemi için Gss prim borcum sistem üzerinde görünmüyor. Bunun sebebi nedir. Ayrıca 201902 için gss prim borcum çıksa dahi burada görünmesi gerekmezmiydi ? Hadi çıkmış olduğunu varsayarsak ki bu 76.75tl olması gerekiyordu neden ben 127.69Tl ödedim yani anlatmak istediğim ben toplamda 4 dönem dahi olsa 307TL ödeyecekken 357.54Tl neden ödedim. Sgk ya soruyorum 170e yönlendiriyor. 170 e soruyorum Sgk ya yönlendiriyor. Ayrıca yaptığım ödemeler Sgk verilerinde görünüyor ancak onşarın bile verilerinde şubat ayında ödenmesi gereken bir prim borcu yok. Bana söyleniyorki sen askerden döndükten sonra şubat ayını ödemeyecekmiydin ama kendi verilerinde bile benim şubat ayında ödemek zorunda olduğum bir borç görünmüyor nr yapmalıyım ?

    1. Editor

      Sistemde borç görünüyor ise öncelikle borcunuzu ödemenizi öneririm. Sonrasında size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek Genel sağlık sigortası primlerinizin dökümünün kontrol edilmesini isteyebilirsiniz. Hatalı yada fazla alınmış bir ücret tespit edilir ise geri ödeme için istekte bulunabilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.