2021 Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nereye, Nasıl Yapılır ?
Genel sağlık sigortası başvuruları herhangi bir sosyal güvencesi olmayan herkesi ilgilendiriyor. İlk defa 01 Ocak 2012 tarihinden sonra uygulamaya konulan genel sağlık sigortası sistemi güvencesi olmayan herkesi güvence altına almayı amaçlamıştır. Sisteme 01 Ocak 2012 tarihinden sonra herhangi bir güvencesi olmayan tüm bireyler otomatik olarak dahil edilmiştir.
Genel Sağlık Sigortasında şu anda iki tip uygulama mevcut. Bunlardan ilki aylık brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyerek sağlıktan yararlanma, diğeri ise ücretsiz olarak prim ödemesi yapılmadan yararlanılan yeşil kart sigortası. Şimdi her iki sistem hakkında detaylı bilgi verecek hem de genel sağlık sigortası nasıl yapılır, gss tescili ne demek, genel sağlık sigortası ne kadar sorularının cevabını vermeye çalışalım.
GSS Nedir ?
Giriş kısmında da belirtildiği üzere bu sisteme ilk defa 01 Ocak 2012 tarihinde başlanmıştır. Sistemle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yürütülen tüm yeşil kart işlemleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredildi. Devir işlemi ile birlikte yeşil kart tescil işlemleri de SGK tarafından yapılmaya başlandı.
GSS sistemi ile güvencesi olmayan herkesin kapsama alınması amaçlanmıştır. Sistem ilk etapta 3’lü gelir sisteminden oluşturulurken ve aylık primler de bu sisteme göre ödenirken sonradan sistemde değişiklik yapılarak ikili sisteme geçilmiştir. Birincisi 60G-1 denilen ve brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödemesi yapılan sistem, diğeri ise 60C-1 eski adı ile yeşil kart sistemi.
Aslında sisteme otomatik olarak alınan birçok kişi borç konusunda mağduriyet yaşamakta. Geçtiğimiz yıllarda torba kanunla borçların gecikme zammı silinerek yeniden yapılandırma imkanı sağlanmış olsa da bu pek çözüm olmadı. Sistemde borçlu olanların tek ortak kanısı kalıcı bir çözüm üretilmesi. Neyse gelelim asıl konumuza.
GSS başvurusu nereye, nasıl yapılır ?
Zaten 01 Ocak 2012 tarihinden sonra herhangi bir kapsamda sosyal güvenceniz yani aktif sigortanız yoksa ve bakmakla yükümlü olarak da anne, baba, eş ya da çocuğunuzun sigortasından yararlanmıyorsanız başvuru yapmadıysanız bile SGK tarafından re’sen yani otomatik olarak tescil kaydınız açılmıştır. Adınıza genel sağlık sigortası tescili açılıp açılmadığını e devlet sisteminde sorgulayabilirsiniz. Aşağıda sorgulamayı nasıl yapabileceğiniz anlatılmıştır.
İşten ayrıldıktan sonra, 18 yaşını tamamladıktan ya da işsizlik maaşı sona erdikten sonra yani kısacası güvenceniz sona erince tescil işlemi için SGK’ya uğramanızda fayda var. Eğer güvenceniz sona erdiyse SGK size iki seçenek sunacaktır. Birincisi eğer aylık prim ödemek istiyorsanız sizden başvuru formu alarak 60g kapsamında sigortanızı başlatırlar. Bunun için aylık prim tutarı 2021 yılında 107,00 lira. Güncel genel sağlık sigortası prim tutarları için gss primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yok ben bunu ödeyemem derseniz tescil kaydınız yine açılır ya da tescil kaydı açılmadan gelir testine başvurursunuz. Gelir testi için başvuru bağlı olunan Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak. Gelir testi başvurusu sonucunda eğer gelir sonucu 60C-1 yani yeşil kart olarak belirlenirse prim ödemeden ücretsiz olarak sağlıktan yararlanabilirsiniz. Sonuç 60g olarak belirlenirse aylık prim ödeyerek sağlıktan yararlanırsınız. Yeşil kart başvurusu yapmak ve daha fazla ayrıntılı bilgi edinmek için hemen yeşil kart nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Gelir sonucu belli olduktan sonra tescil işlemi için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğramanız gerekiyor. SGK tescilinizi başlatacak prim ödeyecekseniz prim ödeme yolu ile, ücretsiz yararlanacaksanız yeşil kart ile sağlıktan yararlanmaya devam edeceksiniz.
Genel sağlık sigortası başvurusu için istenen belgeler
Tescil açtırma işlemi için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmanız yeterli olacaktır. SGK tarafından gss başvuru formu ve ihtiyaç duyulan diğer evraklar size verilecektir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere eğer aylık prim ödeme imkanınız yoksa ve yeşil kart çıkartmak istiyorsanız öncelikle gelir tespiti başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu başvuruyu yaptıktan ve gelir testi sonucu belli olduktan sonra kimliğiniz ile SGK’ya uğrayarak tescili başlatabilirsiniz. Gelir testi başvurusu yapmak ve başvuruda istenen evrakları öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/genel-saglik-sigortasi-gelir-testine-nasil-itiraz-edilir-77/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
E devletten gss başvurusu nasıl yapılır ?
GSS başvuru işlemleri e devlet sistemi üzerinden yapılmamakta. Başvuruda izlemeniz gereken yol yukarıda ayrıntılı açıklanmıştır. GSS ile ilgili tüm başvuru, tescil ve takip işlemleri ikamet olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılacaktır. E devlet sistemi üzerinden yalnızca GSS Tescil ve Borç Sorgulama işlemi yapılmaktadır.
Genel sağlık sigortası sorgulaması nasıl yapılır ?
01 Ocak 2012 tarihinden itibaren adınıza GSS tescili olup olmadığını, son gelir testi başvurunuza istinaden tescil işleminin yapılıp yapılmadığını, güncel borç tutarınızı kısacası tüm GSS geçmişinizi e devlet sistemi aracılığı ile kolayca sorgulayabilirsiniz. E devlet gss borç sorgulaması için e devlet şifresi gerektiğini ve şifreniz yoksa PTT’den temin etmeniz gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
GSS tescil ve borç sorgulaması yapmak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresinden Sosyal Güvenlik Kurumu-Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama menüsünden ya da direk gss sorgula bağlantısını kullanarak giriş sağlayınız.
- Kimliğimi şimdi doğrula dedikten sonra T.C. numaranız ve E devlet şifrenizi yazınız sorgulama yapınız.
Gss tescil ve prim sisteminde kaydınız bulunmamaktadır ne demek ?
Sorgulama sonucu eğer herhangi bir kaydınız yoksa sorgulama sonucunda “G.S.S. Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır.” sonucu alacaksınız.Tescil varsa tescilin başlama bitim tarihleri ve güncel borç durumunuz karşınıza gelecektir.
Gss prim borcu ödenmezse ne olur ?
Genel sağlık sigortası borcu ödenmezse her ay için gecikme zammı ve faizi yüklenir. Ödenmeyen borç tutarı iki aydan fazla olursa sağlık güvencesi kapatılır. Ayrıca GSS borcu varken bu borcu kapatmadan başka isteğe bağlı sigorta kollarına geçenler GSS borcunu kapatmadan sağlıktan yararlanamaz. Bu yüzden borçların düzenli olarak ödenmesi önem arz etmekte.
Genel sağlık sigortası borcu ne zaman ödenir ?
Her ayın prim borcu için son ödeme tarihi takip eden ayın sonudur. Örneğin 2019/Mayıs ayı genel sağlık sigortası aylık prim ödemeleri için son tarih 30 Haziran 2019’dur. Bu tarihe kadar ödeme yapılmazsa ve bu şekilde ödenmeyen borç iki ayı aşarsa aktif güvence kapatılacaktır.
Genel sağlık sigortası primi nasıl ödenir ?
Ödeme işlemleri T.C. numarası ile yapılır. Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve PTT şubelerinden, ATM ve ya mobil ile internet bankacılığı sistemlerinden yapılabilmektedir. Ödeme menüsü ise SGK-GSS Prim Ödeme menüsüdür. Bu menü aracılığı ile T.C. kimlik numarası kullanılarak ödeme işlemi yapılabilmektedir.
Kredi kartı ile gss primi ödemesi nasıl yapılır ?
GSS prim borcu ödeme yöntemlerinden birisi de SGK kart ile ödeme sisteminden ödeme yapmaktır. Kredi kartı ile GSS prim ödemesi için yine e devlet şifresi gerekmektedir. E devlet şifresi olmadan kredi kartı ile SGK prim ödemesi mümkün bulunmamaktadır. Kredi kartı ile GSS borcu ödemesi için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
- https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-sosyal-guvenlik-kurumu-kart-ile-prim-odeme-uygulamasi bağlantısını kullanarak kart ile ödeme sistemine giriş sağlayın.
- Uygulamaya Git dedikten sonra kimlik doğrulamasını da yaparak devam edin.
- Sisteme giriş sağladıktan sonra açılan ana sayfada Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar, Sorgu Tipi: GSS Prim menülerini seçin.
- Aşağı kısma zaten T.C. otomatik olarak gelecektir. Borç Sorgula dedikten sonra çıkan borcu seçerek ve sonrasında kredi kartı bilgilerinizi de girerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Kart ile prim ödeme sisteminden kişi sadece kendi borcunu ödeyebilir. Başkasına ait prim borçları ödenmez.
Gss kaç ay ödenmezse sağlıktan yararlanamaz ?
Bildiğiniz gibi her ayın prim ödemesi için son tarih takip eden ayın sonudur. Her ayın prim borcunu diğer ayın sonuna kadar ödemediğinizde faiz uygulanır. Bu şekilde iki ayın prim borcunu ödemediğinizde hem sizin hem de bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sağlık güvencesi kapatılır. Yani borcu sıfırladınız diyelim. 4. ayın sonuna kadar sağlıktan yararlanmaya devam edersiniz.
Gelir testi başvurusu e-devletten yapılır mı ?
Gelir testi başvuruları ne yazık ki e-devlet sistemi üzerinden yapılamamaktadır. Başvuruları Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat yapmanız gerekmektedir. E-devletten sadece sonuç sorgulaması yapabilirsiniz.
GSS borç sorgulama Ziraat Bankası’ndan nasıl yapılır ?
Genel sağlık sigortası prim borç sorgulamasını Ziraat Bankası mobil, internet bankacılığı sistemlerinden ve ATM’lerden kolayca yapabilirsiniz. Bunun için SGK Ödemeleri-GSS Prim menüsüne girerek T.C. numaranız ile sorgulama yapabilir ve dilerseniz hesaptan ya da kredi kartı ile ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Genel sağlık sigortası iletişim numarası nedir ?
GSS hakkındaki tüm sorularınızı haftanın 7 günü 24 saat Çalışma Bakanlığı çağrı merkezi olan Alo-170 hattını arayarak iletebilirsiniz. Güncel borç, tescil bilgisi ve konu hakkındaki tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz.
GSS borçları silinecek mi ?
Sistem güvencesi olmayan herkes için 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği için burada borçlu sayısı da günden güne artmakta. Hal böyle olunca GSS affı ve borçların silinmesi beklentisi de her geçen gün iyiden iyiye yükselmekte. Şu an için bir düzenleme görünmüyor ancak ilerleyen süreçte prim borç affı olursa sayfamızda konu hakkında detaylı bilgi paylaşılacaktır.
Genel sağlık sigortası hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Bir yakınımın E-devlet hesabından sağlık sigortasına baktığımda “G.S.S. Tescil ve Prim Sisteminde Kaydınız Bulunmamaktadır.” diye bir ifade çıkıyor. Benim bildiğim 4a/4b/4c sigortalılığı olmayan otomatik olarak GSS’ye geçrilmiyor mu? Yani E-devletteki bu ifadeden bu sağlık sigortasının isteğe bağlı bir sigorta olduğu, başvuruya tabii olduğu mu anlaşılmalı? Ben de Ek-5’ten yeni çıktım ve çıktığımda da otomatik başlamamıştı. Kendim başvurup açtırmıştım. Süreğen hastalıklarım yok. Eğer isteğe bağlı ise kapattırmak isterim.
GSS isteğe bağlı değil zorunlu bir sigorta kolu. Sonlandıramazsınız.
merhaba Almanya da öğrenciyim zorunlu gss ödemelerini yapmam gerekir mi? Yurt dışında olduğum için muaf olmam gerektiğini düşünüyorum cevap verirseniz çok sevinirim.
Nüfustaki birinci adresi değiştirmeniz halinde ödemeniz gerekmez. Ancak birinci adresiniz Türkiye’de ise ödemeniz gerekebilir. Bir de Almanya da aktif sağlık güvenceniz varsa anlaşma gereği Türkiye’de genel sağlık sigortası ödemeniz gerekmez. Bu durumda adres değişikliğine de gerek olmaz.