Ev Hizmetlerinde Çalışanların Maaş Hesaplaması 2021

2 5.232

Ev hizmetlerinde çalışanların maaş hesaplaması 2021 hakkında ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz. Ev hizmetlerinde ödenecek sigorta primleri de işveren ve sigortalının yararlandığı teşviklere göre farklılık göstermekte. Aylık olarak ödenecek prim tutarları ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar ile 10 günden az çalışanlar açısından da değişkenlik gösterir.

Bu yazımızda ev hizmetleri güncel sigorta primleri, teşvikten yararlanma şartları, başvuru ve sigorta başlatma işlemleri gibi konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Evde temizlikçi sigortası nasıl yapılır ?

Evde temizlikçi, gündelikçi, bakıcı ya da diğer meslek gruplarında ev hizmetlerinde çalıştırılanların sigorta bildirimleri SGK Ek 9 10 günden fazla kapsamında yapılır. Eğer kişi ay içerisinde 10 günden yani 75 saatten az çalışıyorsa ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar, 75 saatten fazla çalışıyorsa ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar kapsamında bildirilmelidir. evde çalışanlara sigorta başvurusunu SGK Ek 9 10 günden fazla başvuru formu ile yapabilirsiniz. Eğer 10 günden az çalışacaksa bu durumda e-devletten online başvuru yapabilirsiniz. Aşağıda güncel olarak ödenecek prim tutarları verilmiştir.

Gündelikçi sigortası nasıl yapılır ?

Günübirlik olarak gündelik işlerde çalıştırılanların çalıştıran kişiler tarafından ev hizmetlerinde 10 günden az kapsamında bildirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda işverenler en düşük brüt asgari ücretin %2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi öderler. Bu sigorta ile çalışan emekli olamaz sadece iş kazası ya da meslek hastalığına karşı sigortalanır. Buradan T.C. ve e-devlet şifrenizle başvuru yapabilir ve sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz ⇒ ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar e-devlet başvurusu.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi 2021

Ev hizmetlerinde çalışan bakıcılar, temizlikçiler, gündelikçiler ve diğer tüm ev hizmetleri çalışanları 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun Ek 9’uncu maddesi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu yüzden de Ek 9 sigortalıları olarak da adlandırılırlar. Ev hizmetleri çalışanları gelir vergisinden muaftır ve gelir vergisi kesintisi ve damga vergisi kesintisi brüt maaşları üzerinden yapılmaz. Bu yüzden net maaş ödenirken asgari geçim indirimi de hesap edilmez.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi 2021

Ev hizmetleri çalışanları için brüt asgari ücret üzerinden ödenecek aylık sigorta prim tutarları güncel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar için sadece brüt asgari ücretin günlük tutarının %2’si kadar iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenir. Bu kapsamda günlük evde çalışan sigortası ödemesi 2021 için 2,38 TL dir.
  • Ödenecek aylık sigorta primi yararlanılan ek 9 10 günden fazla teşviklerine göre farklılık göstermekte. Prim borcu olan ve aylık tahakkuk eden primleri vadesinde ödemeyen işverenler hiçbir teşvikten yararlanamaz ve bu durumda 2021’de ödenecek ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların sigorta primi 1341,56TL ‘dir.
  • Geçmiş borcu olmayan ve prim ödemelerini aylık vadesinde yapan işverenler 5510/ puanlık prim teşvikinden yararlanır. Bu kişilerin 2021’de ödeyeceği prim tutarı ise 1162,59 TL ‘dir.
  • Aşağıda ayrı başlık altında verilmiş 6111 teşvik şartlarını sağlayan işverenler ise çalışanın brüt maaşının %17’si oranında aylık prim öder. 2021’de 6111 teşvikinden yararlanan bir işverenin ödeyeceği evde çalışana sigorta aylık prim tutarı 608,18 TL dir.
  • Not: Yukarıdaki prim tutarlarından ayrıca 75 TL tutarında asgari ücret desteği indirimi sağlanacaktır.

27103 teşviği diğer adı ile bakıcı devlet desteği şartlarını sağlayan işverenlerin ise en az 12 ay süre ile prim ödemelerinin tamamı devlet tarafından karşılanır. Bakıcı devlet desteği şartlarını öğrenmek için hemen  27103 teşvik şartları nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ev hizmetlerinde çalışanlar 6111 teşvik şartları nelerdir ?

Ev hizmetleri teşviklerinden en önemlisidir.  Bu teşvikten faydalanmak için;

  • İşverenin prim ödemesini zamanında yapması ve geçmiş prim borcu olmaması gerekir.
  • Çalışanın ise işe girdiği tarihten önce son 6 aylık zaman dilimi zarfında sigortalı çalışmamış olması, öncesinde başka bir işveren yanında bu teşvikle bildirim yapılmamış olması, bayan olması ya da 18-29 yaş arası bay olması gerekiyor.
  • Eğer bu şartlar sağlanırsa en az 24 ay, İşkur kaydı da varsa en az 30 ay süre ile teşvikten yararlanılır.

Evde çalışanların maaş hesaplaması 2021

Ev hizmetleri çalışanları için hem brütten nete maaş hesaplaması hem de işverene toplam maliyeti hesaplaması yukarıda verilmiştir. Eğer ev hizmetleri çalışanı emekli ise ödenecek net maaş yukarıdakinden farklıdır. Emekli olmayan çalışan için ödenecek net maaş 3040,88 TL iken emekli çalışan için ise ödenmesi gereken net tutar 3309,19 TL olacaktır.

Eğer evde bebek bakıcısı ya da hasta bakıcı v.s. çalıştırıyorsanız ödemeniz gereken net maaş ve aylık olarak ödenecek sigorta prim tutarları hakkında detaylar için hemen bakıcı sigorta primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ev hizmetlerinde çalışanların asgari geçim indirimi

Ev hizmetlerinde çalıştırılan tüm sigortalılar gelir vergisinden muaftırlar. Bu yüzden bu kişiler agi yani asgari geçim indirimi hakkından yararlanamazlar. Yukarıda brütten nete maaş hesaplaması yapılırken zaten gördüğünüz gibi gelir vergisi kesintisi yapılmamıştır. Bu yüzden çalışanın AGİ hakkı da olmayacaktır.

Ek 9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır ?

Peki ek9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır ? Sigorta primleri işveren T.C. kimlik numarası üzerinden ödenir.

  • Eğer çalışan 10 günden fazla kapsamında bildiriliyorsa SGK Ödemeleri- Ek 9 10 Günden Fazla Ödeme menüsünden,
  • Eğer ev hizmetleri 10 günden az kapsamında ise SGK Ödemeleri- Ek 9 10 Günden Az Ödeme menüsünden ödeme yapılacak.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi sorgulama nasıl yapılır ?

Prim ödemelerini sorgulayabileceğiniz online bir uygulama bulunmamaktadır. Eğer prim ödemelerinize ilişkin bir liste ya da döküm almak istiyorsanız bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü işveren servisinden alabilirsiniz.

Ev hizmetlerinde çalışanların işten çıkış bildirgesi nasıl verilir ?

Çıkış işlemleri ek 9 10 günden fazla başvuru formunun işveren tarafından sadece işten çıkış kısımlarının doldurularak bağlı olunan SGK’ya verilmesi ile yapılmakta. Çıkışı en geç işten çıkış tarihini takip eden 10’uncu gün sonuna kadar SGK’ya bildirmeniz gerekmekte.

Ev hizmetleri sigortası hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

2 Yorum
  1. Gönül Yılmaz

    Merhaba

    Bakıcı olarak evde hafta içi beş gün çalışan personelin sgk prim gün sayısını kaç gün üzerinden ödemek gerekşir?

    1. zafer

      Merhaba. Haftalık çalışma saatini 7.5 bölün. Kaç gün bildireceğinizi bulabilirsiniz bu şekilde.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.