İşyeri Tescil İşlemleri ve İşyeri Tescil Uygulaması Girişi

0 5.056

İşyeri tescil başvuru işlemleri artık tamamen elektronik ortamda yapılmakta. SGK’ya işyeri tescil başvurusu yapmak artık eskisinden çok daha kolay. Başvurular e sgk tescil uygulaması üzerinden yapılmakta ve evraklar da posta ile gönderilebilmekte.

Şifre başvuruları da aynı ekran üzerinden yapıldığından artık şifreyi gidip elden alma gibi bir zorunluluk da olmamakta. Bu yazımızda SGK işyeri tescili hakkında kafanıza takılan tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

SGK işyeri tescil süresi

Yukarıda da belirtildiği üzere en geç işçi çalıştırılmaya başlanılan tarihe kadar başvurunun online olarak yapılması gerekiyor.Bu tarihten sonra da giriş yapılabilir ancak işçi çalışmaya başlanan tarihten sonra giriş yapılması halinde geç verilişten kaynaklı idari para cezası uygulanır. Online tescil işleminin ardından tescil için gerekli evrakları en geç 1 hafta içerisinde elden ya da posta/kargo yolu ile işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne göndermeniz gerekmektedir.

E sgk işyeri tescil uygulaması

İşyeri tescil uygulamasına giriş artık e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir.  Uygulama ana ekranına https://uyg.sgk.gov.tr/stw/welcome.do bağlantısı aracılığı ile T.C numaranız ve e-devlet şifrenizi girerek giriş sağlayabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra tescil işlemlerine başlayabilirsiniz.

Uygulamaya giriş sağladıktan sonra tüm adımları takip ederek tescil işlemini kolayca tamamlayabilirsiniz.

İşyeri tescil e-devlet

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri tescil uygulamasına artık e-devlet şifresi ile giriş yapılabimektedir. Yukarıda vermiş olduğumuz bağlantıdan e devlet şifreniz ile giriş yapabileceğiniz gibi e-devlet üzerindeki menüden de giriş sağlayabilirsiniz.

E-devlete giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu-İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)menüsünden tescil uygulamasına ulaşabilirsiniz. Dilerseniz direk https://www.turkiye.gov.tr/sgk-4a-isyeri-bildirgesi bağlantısından da tescil uygulamasına bağlanabilirsiniz.

SGK işyeri tescili nasıl yapılır ?

Tüm tescil işlemleri için başvuru online yapılmakta. Dilerseniz adım adım gerçek kişi işvereni için Nakliye işinde tescil işlemini birlikte yapalım. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki aşamaları takip ediniz.

1-Gerçek Kişi İşyeri Bildirgesi Düzenle

Bu kısımda girmeniz gereken bilgiler işyerinin bağlı olduğu İl, İlçe ve Sosyal Güvenlik Merkezi’ni seçin. Sigortalı Çalıştırmaya Başlanacak Tarih kısmında sigortalının işe giriş bildirgesini vereceğiniz tarihi yani fiili olarak çalışmaya başlayacağı tarihi yazın.

Yapılan İşin Niteliği kısmına işyerinde yapılacak işi birkaç kelime ile özetleyin. Ben Nakliye dosyası açacağım için Kamyon İle Nakliye yazacağım.

Niteliği İtibariyle En Çok 30 İş Günü Süren Bir İştir kısmında eğer iş 30 günden az sürecekse EVET  olarak değiştirin. öyle bir durum yoksa HAYIR olarak kalsın.

İşyeri Mahiyeti kısmında eğer ihaleli bir iş ya da bir bina inşaatı gibi geçici süreli yapılan iş için dosya tescili açmıyorsanız DEVAMLI olarak kalsın. Ben Nakliye için tescil kaydı açacağımdan DEVAMLI olarak işaretliyorum.

Çalışmaya Başlayacak Sigortalı Sayısı kısmında ilk tescil tarihi itibariyle kaç kişiyi işe alacağınızı yani kaç kişinin sigorta girişini yapacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Belirsiz ise 1 yazıp geçebilirsiniz.

Defter Tipi kısmına işyerinizin vergi dairesinde tabi olduğu defter tipine uygun seçeneği seçin. İşletme esasına tabi olarak defter tutan işyerleri için Diğer seçeneğini işaretleyin.

Meslek Teşekkülü işyerinin bağlı olduğu odadır. Örneğin ticaret odası, esnaf odası gibi. Ben Nakliye tescili açacağımdan şoförler odası yazıyorum.

Ticaret Sicil Vakıf Dernek No varsa numaranızı yazın bilmiyorsanız 1 yazarak devam edebilirsiniz.

Yabancı bir ülkede işçi çalıştırılacak mı? Eğer yurtdışında çalıştırmak üzere işçi alıyorsanız bu kısmı Evet demeniz ve İşçi Çalıştırılacak Yabancı Ülke kısmında da ilgili ülkeyi seçmeniz gerekiyor. Böyle bir durum yoksa HAYIR diyerek devam edin. 

2-Adres Bilgileri

Açılan ekranda işyerinizin adres bilgilerini sokak, mahalle, iç kapı ve dış kapı numaraları, bağlı olduğu İl/İlçe bilgilerini eksiksiz olarak doldurun. Eğer işyerinizin Merkez adresi varsa Merkez Adresi Var mi? kısmını Evet yaparak merkez adres bilgilerini girin. Bu merkez adresi olan şube tescilleri için geçerlidir. Adresi girdikten sonra İLERİ diyerek devam edin.

3-Nace Bilgileri

6 lı Nace kodu işyerinizin faaliyette bulunduğu sektöre bağlı olarak Vergi Dairesinde tescilli olduğu koddur. Vergi levhanızda da yazar. Nakliye için nace kodu 494102 olduğundan ben bunu yazarak Ekle dedikten sonra devam ediyorum. Siz de işyerinizin nace kodunu yazdıktan sonra Ekle diyerek devam edin. Ekle dedikten sonra İLERİ diyerek devam edin.

4- Yönetici Bilgileri

Bu kısımda işyeri yetkilisi ya da yetkililerine ilişkin bilgileri girmeniz gerekmekte. Tüm yöneticileri kaydetmeniz gerekmekte. Ayrıca kaydettiğiniz bu yöneticilerin e-devlet şifresi ile daha sonra e-sigorta sözleşme onayı yapmanız gerekeceğini de unutmayın.

Yönetici T.C. numarasını yazın Sorgulayın. Sonrasında telefon ve fax numarasını yazın ve Ekleyin. Bu kısmı da girdikten sonra İleri deyin.

5-E-Bildirge Kullanıcı

Bu kısımda E-sgk şifre kullanıcısını tanımlamanız gerekmekte. İşyeri yöneticisi ya da yöneticilerinden herhangi birisini e-sigorta kullanıcısı olarak da tanımlayabilirsiniz.  E-sigorta kullanıcısının T.C. numarasını yazdıktan sonra sorgulama yapın. Telefon numarası ve fax numarasını ekledikten sonra EKLE diyerek ilerleyin.

5- Kaydet

Son aşamada girmiş olduğunuz tüm bilgileri kontrol edin. Eksik ya da hatalı bir giriş varsa geri dönerek düzeltme yapabilirsiniz. Eğer eksik yoksa KAYDET dedikten sonra işyeri bildirgesinden 2 adet yazdırın ve yönetici ve ya yöneticilere imzalatarak tescil için gerekli diğer evraklarla en geç 7 gün içerisinde bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderin.

Eğer bina inşaatı için inşaat dosyası açacaksanız nasıl açabileceğiniz, gerekli evraklar ve tüm detaylar için https://www.sgksorusor.com/sgk-insaat-dosyasi-nasil-acilir-294/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK alt taşeron işyeri tescil

Alt taşeron diğer adı ile aracı giriş işlemleri de artık e sgk tescil uygulaması üzerinden girilmekte. Ana dosya tescili tamamlandıktan sonra ya da zaten tescil varsa alt taşeron tescili aşamasına geçilebilir. Tescil için ana dosyanın SGK sicil numarası gerekli. Eğer varsa alt taşeron tescili için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • E SGK tescil uygulamasına girin.
  • Değişiklik İşlemi-Yeni Değişiklik-İşyeri Sicil Numarasını Girin.
  • Değişiklik Tarihi-Aracı Girişi dendikten sonra aracı bilgileri girilir ve Kaydet yapılarak işlem tamamlanır.

Taşeron tescillerinde e bildirge kullanıcısı e sgk tescil ekranından tanımlanamamakta. Bu yüzden tescil evrakları ile beraber e bildirge şifre başvuru formları ve sözleşmelerini de vermeniz gerekiyor.

E işyeri tescil bilgirge kullanıcısı tanımlama

Tescil işleminin son aşamasında e bildirge kullanıcısı da tanımlanıyor. Bildirge kullanıcı olarak tanımlanan kişiye şifre oluşabilmesi için SGK tarafından tescil işlemi tamamlanıp onaylandıktan sonra yetkili olarak tanımlanan tüm kişiler tarafından e bildirge sözleşme onayı yapılması gerekiyor.

Şifrenin oluşması için işveren tarafından e bildirge sözleşme onay işleminin yapılması gerekiyor. E sgk şifre oluşturma ve şifre alma hakkında tüm detaylar için hemen https://www.sgksorusor.com/e-sgk-sifre-olusturma-ve-bilinmesi-gerekenler-1031/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk işyeri tescil evrakları veriliş süresi

Başvuru yapıldıktan en geç 1 hafta sonra işyeri tescil evraklarının elden ya da posta yolu ile işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilmesi gerekmektedir.

SGK işyeri tescil evrakları

E sgk uygulaması üzerinden tescil işlemi tamamlandıktan sonra bu ekrandan alınan işyeri bildirgesi, işveren ve yetkililere ait kimlik fotokopileri, vergiye tabi bir iş ise vergi levhası fotokopisi istenen temel belgeler arasındadır.

Eğer inşaat işi yapılacaksa inşaat ruhsatı eklenmesi, ihaleli bir iş yapılacaksa ilave olarak ihaleli işe ait sözleşme eklenmesi gerekmektedir. Tüzel kişiliklerde ise yukarıdaki belgelere ilave olarak ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sürküleri ve yetkili kişilere ait evrakların eklenmesi gerekiyor.

Güncel işyeri tescil evraklarına https://www.sgksorusor.com/sgk-tescil-icin-gerekli-belgeler-2019-205/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Ssk alt işveren dosya açılışı için gerekli evraklar

Gerekli olan evraklar tüm işyerleri için aynıdır. Normal tescile ilave olarak aracı tescillerinde taşeron ile ana firma arasında imzalanmış taşeronluk sözleşmesi gerekiyor. Bunun haricinde ise yukarıda bağlantısını vermiş olduğumuz yazıdaki standart tescil evraklarının verilmesi gerekli.

Sgk işyeri tescil iptali

SGK işyeri tescili yaptınız fakat işçi çalıştırmaktan vaz mı geçtiniz ? Bu durumda girmiş olduğunuz tescilin iptali gerekiyor. Tescilin iptalini E sgk tescil sistemi üzerinden yapmanız maalese mümkün değil. Gerekçeli bir dilekçe ile işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak tescilin iptalini talep edebilirsiniz.

SGK işyeri tescil işlemleri hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.