İş Göremezlik Ödemesi Banka Bilgisi Yok

7 8.197

iş göremezlik ödemesi banka bilgisi yok ne demek ? SGK iş göremezlik ödemesi sigortalı çalışırken hastalık, iş kazası, gebelik ve doğum sonrası rapor almanız halinde  raporlu olduğunuz süre süresince Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca yapılmaktadır. İş göremezlik ödemesi brüt ücretiniz üstünden yapılır.

Yazımızda iş göremezlik rapor parasının nereden alındığı, Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası alma şartları ve iş göremezlik ödeneği hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

İş göremezlik ödemesi nasıl alınır ?

Hastalıktan dolayı iş göremezlik ödeneği alabilmeniz için belirli şartları sağlamanız gerekmektedir. Aşağıda yer alan şartları bulabilirsiniz.

Hastalık iş göremezlik şartları

  • Hastalık halinde Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik raporu başlangıç tarihinden önceki son 1 yıl içinde minimum 90 günlük sigortanız yatırılmış olması gerekiyor.
  • Hastalık sgk iş göremezlik ödemeleri brüt ücretiniz üstünden hesaplanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik ödemenizi rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık brüt kazancınız ve son 3 aylık toplam gün sayınızı esas alarak hesaplamakta.
  • Ek olarak rapor bittiğinde çalışmadığınıza dair bildirimin işvereniniz tarafınca Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda çalışmazlık girişi yapılması gerekiyor. Çalışmazlık girişinin nasıl yapıldığını öğrenmek ve bildirim yapmak için hemen https://www.sgksorusor.com/sgk-calisilmadigina-dair-bildirim-girisi-4a-sistemi-477/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş kazası iş göremezlik şartları

İş kazası geçirdiğinizde iş göremezlik ödeneği alabilmeniz için aşağıda yer alan şartları sağlamalısınız.

  • İşveren tarafınca iş kazası bildiriminin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olması.
  • Rapor bitiminde işveren tarafınca çalışmadığınıza dair bildirimin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış olması.
  • İş kazası iş göremezlik rapor hesaplaması da hastalık raporlarında olduğu şeklinde brüt ücretiniz üstünden yapılır. Son 3 aya ilişkin hizmet var ise son 3 aylık brüt üstünden yoksa yaklaşık olarak kazanç ve gün sayısı üstünden hesaplama yapılır. Bulunan tutarın ayakta tedavi için 2/3’ü , yatarak tedavilerde ise yarısı ödenir. İş kazası raporu sonucu alabileceğinizi geçici iş göremezlik ödeme tutarını hesaplamak için hemen https://www.sgksorusor.com/2019-is-kazasi-rapor-parasi-hesaplama-251/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK doğum rapor parası alma şartları

SGK doğum rapor parası alabilmek için de şartlar hastalıktaki ne benzerdir. Eğer sigortalı çalışıyorsanız doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olarak toplam 16 günlük analık izin hakkınız bulunmaktadır. Analık izninde olduğunuz süre maaşınızı işvereniniz ödemez. SGK raporlu olduğunuz süre Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik ödeneği içerisinden öder. Hamilelikten,analıktan dolayı 4a iş göremezlik ödemesi alabilmeniz için aşağıda yer alan şartları sağlamalısınız.

  • Doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde minimum 90 günlük sigorta primi.
  • Analık iş görmezlik ödemesi alabilmeniz için çalışıyor olmanız gerekiyor. Eğer raporlu olduğunuz sürede işten çıkışınız verilirse SGK iş göremezlik ödemesini işten çıktığınız zamanı takip eden 9. güne kadar yapar. Sonrası için 4 a iş göremezlik ödemesi alamazsınız.
  • Analık iş göremez raporu parası hesabı doğum tarihinden önceki son 3 aylık toplam brüt kazancın gene son 3 aylık toplam prim gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan tutarın 2/3’ü olarak ödenir.

Peki doğumdan dolayı ne kadar rapor parası alacaksınız ? Hesaplama yapmak ve asgari ücret üzerinden ödenecek doğum rapor parası tutarlarına göz atmak için hemen https://www.sgksorusor.com/dogum-parasi-hesaplama-2019-81/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rapor ödemesi hesaplama

Yukarıda da belirttiğim suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik ödemesi brüt kazanç üstünden hesaplanmakta. Rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık toplam brüt kazancınızın son 3 aylık toplam gün sayınıza bölünmesi ile bulunan netice bir günlük rapor parası ödemenizdir. Doğal olarak yatarak tedaviler için bunun yarısı, ayakta tedavilerde ise 2/3’ü ödenmektedir.

Hastalık iş göremezlik parası ödenirken ilk iki güne ödeme yapılmaz. 10 gün rapora 8 gün ödenir. 1 veya 2 günlük rapor alırsanız SGK iş göremezlik parası ödemez.

Rapor aldıysanız alabileceğiniz iş göremezlik ödemesini hesaplamak için hemen https://www.sgksorusor.com/rapor-parasi-hesaplama-7583/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İş göremezlik raporu sorgulama

4a 4b işgöremezlik ödemesi sorgulamasını e-devlet sisteminden yapabilirsiniz. Bunun için e-devlet şifresi almanız gerekir. E-devlet şifreniz yok ise herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Geçici iş göremezlik ödemelerinin ne zaman ödendiği hakkında bilgi sahibi olmak için https://www.sgksorusor.com/is-kazasi-rapor-parasi-ne-zaman-yatar-439/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

4a/4b iş göremezlik ödemesi görme ve sorgulama için aşağıda yer alan adımları takip ediniz.

  • Sorgulama ekranı girişi bağlantısını kullanarak T.C. numaranız ve E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Arkasından Sosyal Güvenlik Kurumu 4a/4b İşgöremezlik ödemesi görme menüsünü tıklayın.

Rapor parasının nasıl sorgulandığını öğrenmek için https://www.sgksorusor.com/2019-sgk-rapor-parasi-nasil-sorgulanir-223/ sayfamızı ziyaret edebilir ya da dilerseniz aşağıda verilen bağlantı üzerinden e-devletten sorgulama yapabilirsiniz.

Sorgulama Ekranı GİRİŞİ

Sorgulama sonucu merkeze gönderildi, emanete alındı, veri yok, ödendi şeklinde sonuçlar görebilirsiniz. Şimdi bunların ne anlama geldiğini açıklayalım.

İş göremezlik banka bilgisi yok

Eğer sorgulama sonucunda iş göremezlik ödemesi bilgi yok, ödeme durumu bilgi yok uyarısı alıyorsanız birkaç sebebi olabilir. Raporunuz hekim tarafınca sisteme girilmemiş olabilir. SGK tarafınca işlem yapılmamış olabilir ya da sistemden kaynaklı bir sorun olabilir. Bu durumda isterseniz Alo 170 hattını arayarak ya da en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna uğrayarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşgöremezlik merkeze gönderildi

İş göremezlik raporu parası ile ilgili onay işlemlerinin tamamlandığı, raporunuzda herhangi bir noksan olmadığı anlamına gelir. Eğer bu uyarıyı görürseniz ödemenizi en geç 1 hafta içinde alabilirsiniz. Belirli durumlarda bu süre uzayabilir. Ödemeniz 30 iş gününü geçtiği durumlarda sosyal güvenlik kurumuna giderek bilgi alabilirsiniz.

Rapor parası bankaya gönderildi yazıyor

Ödemenizin PTT’ye yada tanımlı banka hesabınıza göndermiş olduğu anlamına gelir. Ödendi bilgisi olduğu halde ödemenizin yatmadığı durumlarda sosyal güvenlik kurumuna giderek bilgi alabilirsiniz.

İşgöremezlik parası emanete alındı

PTT’ye gönderilen ödemenizi ödenme tarihinden itibaren 2 ay içinde almazsanız ödemeniz SGK emanet hesaplarına alınır. Bu ödemeyi geri alabilmeniz için e-devlet sisteminde SGK kişi ödemeleri menüsünden banka hesabı tanımlamanız gerekiyor. Banka hesabınızı tanımladıktan en geç 1 hafta sonrasında ödemeniz tanımlı banka hesabınıza gönderilir.

Emanete alınan rapor paranızı iade alabilirsiniz. Bunun için e-devletten banka hesabı tanımlamanız ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor. Hesap tanımlamasını nasıl yapacağınız aşağıda anlatılmıştır. Hesap tanımladıktan sonra 3 iş günü içerisinde ödemeniz tanımlı banka hesabınıza aktarılır. Emanete alınan rapor parasının nasıl iade alacağınızı öğrenmek için hemen https://www.sgksorusor.com/rapor-parasi-emanete-alindi-nedir-298/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

170 rapor parası sorgulama

Rapor parası sorgulaması yapmanın bir diğer yolu da Alo-170 hattını aramaktır. Telefonunuzdan sadece 170 numaralarını çevirerek 7/24 Alo-170 hattını arayıp iş göremezlik ödeme durumunuz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ödeme durumu bilgi yok

E-devletten sorgulama yaptığınızda ödeme durumu bilgi yok yazıyorsa istirahat raporunuz ile ilgili hiç bir işlem yapılmamış anlamına gelir. Bu şekilde olmasının birden fazla nedeni olabilir. Geçici iş göremezlik istirahat raporu kaydedilmemiş olabilir ve ya işveren tarafından çalışmazlık bildirimi yapılmamış olabilir ya da rapordaki eksiklikten kaynaklı olarak SGK ödeme yapmamış olabilir. Alo-170 hattını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

İş göremezlik ödemesi nereden alınır ?

SGK iş göremezlik ödemesi PTT’den alınmaktadır. Eğer SGK kişi ödemeleri banka tanımlama sisteminde tanımlı bir banka hesabınız var ise bu durumda ödemeniz PTT yerine tanımlamış olduğunuz bu hesaba gelecektir. Bulunduğunuz yere yakın PTT şubesi yok ise banka hesabı tanımlayarak paranızı atm üzerinden çekebilirsiniz. Banka tanımla işlemini e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

İş göremezlik ödemesi ptt bankamatikten çekilir mi ?

Eğer ödeme için e-devlet üzerinden banka hesabı tanımlaması yapmadıysanız ödemeler PTT’ye gönderilir ve PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almanız gerekir. Ödemeler PTT ATM’den çekilmez. PTT şubelerinden kimliğiniz ile çekmeniz gerekir.

3 günlük rapor parası

Raporlu olunan süreler için işveren kanunen maaş ödemek zorunda değildir. Kısaca rapor süresine bakılmaksızın işveren 1 gün bile rapor alındıysa işçinin maaşını kesebilir. SGK ise hastalık raporlarında bir ve ya iki güne ödeme sağlamadığından 3 günlük rapor alınması halinde yalnızca 1 gününe ödeme yapar. Doğal olarak burada iki günlük rapor ne olacak, boşa mı gidecek diye sorduğunuzu biliyorum. Maalesef boşa gidiyor iki gün için ödeme alamıyorsunuz.

İş kazası sonucu rapor alındıysa raporlu olunan günlerin tamamı için SGK ödeme yapar. Bu yüzden 3 günlük rapor iş kazası sonucunda alındıysa SGK tamamını öder.

E-devlet rapor parası banka tanımlama

E-devlet üzerinden banka hesabınızı tanımlayarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan tüm ödemeler ile iş göremezlik ödemelerinizin banka hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. PTT’ye gönderilmeden önce tanımlama yaparsanız ödemeniz tanımlı banka hesabınıza aktarılır. Hesap tanımlaması yapmak için;

  • E-devlet bilgileriniz ile https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama sayfasına giriş yapın.
  • Sayfaya giriş yaptıktan sonra YENİ HESAP TANIMLAMA seçeneğini tıklayın.
  • Aktif hesabınızın olduğu anlaşmalı bankalardan tanımlamak istediğinizi seçerek SORGULA yapın.
  • Bu işlem sonucunda seçmiş olduğunuz bankada aktif hesaplarınız İBAN numarası ile birlikte karşınıza gelecektir.
  • Hesap SEÇ kutucuğunu işaretledikten sonra DEVAM ET deyin.
  • Eposta ve telefon bilgisi girdikten sonra devam ederek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

Rapor parası banka bilgisi yok ne demek ?

Rapor parasının bir diğer adı iş göremezlik ödemesidir. Yukarıda banka bilgisi yok ne demek olduğu ve ne yapacağınız hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir.

İşgöremezlik ödemesi hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

7 Yorum
  1. Burcu

    Merhaba benim ödemem yapıldı gözüküyor fakat hangi hesaba yatırıldığı bilgisi yok bu neden kaynaklanır?

    1. zafer

      Merhaba. Tanımlı hesap varsa hesaba yatar. Yoksa pttye yatar. Tanımlı hesaba e devlette sgk şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sisteminden bakabilirsiniz.

  2. Ümran

    Merhaba bende bankaya gönderilme tarihi 10 Ekim yazıyor ama hala yatmadı 4 gün geçti

    1. zafer

      Merhaba. Geçmesi gerekirdi. Tanımlı banka hesabınız varsa hesabınıza yatar. Yoksa ptt den almanız gerekiyor.

  3. Raziye

    İş görmezlik parasını PTT den eşim çekebilir mi

    1. zafer

      Merhaba. Hayır kendiniz çekmelisiniz. Eşinize ödemezler.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.